Zog I

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

”Siis mikä se nimi oli? Zog? Zog? Siis Teidän nimenne on Zog?”

~Vastaus, jonka Zog I sai usein yrittäessään tehdä pöytävarausta puhelimitse

”Shqipëria u bë Mbretëri së bashku me Zogun I mbret.”

~Zog I:n tunnuslause klingoniksi albaniaksi
Wiki-deathstar.png
Tosikoille ja heille, joita aihe lähemmin kiinnostaa, on Wikipediassa artikkeli Zog I:tä.
Zog I
Zogpic.jpg
Hattu hyvin, kaikki hyvin.
Albanian kuningas
vallassa 19281939
edeltäjä -
seuraaja Leka I
syntyi 8. marraskuuta 1895
Burgajetin linna, Albania
kuoli 9. huhtikuuta 1961 (joskaan ei lopullisesti)
Pariisi
puolue ei virallista puoluekantaa

Hänen Majesteettinsa Zog I (8. marraskuuta 1895, Albania9. huhtikuuta 1961, Pariisi) oli Albanian pääministeri, presidentti ja lopulta myös kuningas vuosina 1928–1939. Hän on saavuttanut lähes myyttisen aseman lukemattomien seikkailujensa ja hulvattoman hallitsijanimensä ansiosta. Zog joutui luopumaan vallastaan Italian joukkojen miehittäessä Albanian toisessa maailmansodassa, mutta ryhtyi toimimaan hyvän puolesta ja pelasti sittemmin maailman lukuisia kertoja (lähes) varmalta tuholta. Zog poistui tästä maailmasta vuonna 1961, mutta siirtyi hallitsemaan galaktista imperiumia estääkseen maailmanlopun myös rinnakkaisissa maailmankaikkeuksissa.


Pääministerinä ja presidenttinä[muokkaa]

Zog syntyi kuninkaalliseen sukuun, ja eräs hänen esi-isistään oli maailmankuulu* sankari Skanderbeg (Skënderbeu). Zog sai albanialaisittain poikkeuksellisen hyvän kasvatuksen ja oppi lukemaan ja kirjoittamaan. Häntä pidettiin tämän johdosta poikkeuksellisen kyvykkäänä, ja hän nousikin nopeasti korkeaan asemaan valtionhallinnossa. Hänet julistettiin yksimielisesti Albanian pääministeriksi, kun hän oli kärsivällisesti selittänyt, mitä ”pääministeri” tarkoittaa. Aiemmin Albaniassa asioista oli päättänyt ylidruidi, joka söi lievästi myrkyllisiä sieniä ja sopersi sitten ohjeensa lääninherroille.

Zog aloitti suuren uudistusohjelman. Hänen kunnianhimoisena tavoitteenaan oli tehdä Albaniasta moderni eurooppalainen valtio, joka selviytyisi omin avuin 1900-luvun haasteista. Osana radikaalia uudistusohjelmaansa Zog yritti mm.

  • opettaa kansalle vähennyslaskun
  • edistää tulen ja pyörän käytön leviämistä
  • pyrkiä siihen, että joka läänissä olisi ainakin kaksi lukutaitoista henkilöä (kaksi siltä varalta, että toinen sairastuisi)
  • lopettaa maaorjuuden
  • saada kansan hyväksymään ajatuksen siitä, että maa on pyöreä ja kiertää aurinkoa
  • korvata lannan pääasiallisena ravinnonlähteenä viljakasveilla

Kuten arvata saattaa, radikaali ohjelma sai osakseen paljon vastustusta ja vanhoilliset nousivat kapinaan pakottaen Zogin maanpakoon vuonna 1924. Pian Albaniassa huomattiin, ettei ilman häntä kuitenkaan tultu toimeen, sillä kukaan muu ei osannut tehdä tulta. Zog kutsuttiin takaisin vuonna 1925. Hänestä tehtiin samalla myös presidentti.

*Maailmankuulu kaikkialla Albaniassa

Kuninkaana[muokkaa]

Zog kruunasi omakätisesti itsensä kuningas Zog I:ksi 1. syyskuuta 1928. Hän perusteli ratkaisuaan sillä, että Albania tarvitsi kuninkaan, jotta maa otettaisiin vakavasti kansainvälisessä politiikassa. Näin olisi varmasti käynytkin, mikäli kuninkaalla olisi ollut vielä nimi, joka ei olisi herättänyt ulkomaalaisissa hilpeyttä. Zog I alkoi ylläpitää Albaniassa kuninkaallista hovia. Puolet valtion varoista meni siihen, että kuninkaalliseen palatsiin saatiin järjestettyä juomakelpoista vettä. Lopulta päädyttiin käyttämään merivettä, joka oli tosin suolaista, mutta turvallisempaa.

Maanpaossa[muokkaa]

Zog I joutui jättämään Albanian uudelleen, kun Italian joukot miehittivät maan Mussolinin käskystä 1939. Albanian nimelliseksi hallitsijaksi julistettiin Italian kuningas Viktor Emmanuel III, jonka nimi ei vedä vertoja Zogille.

Zog I olisi halunnut taistella kansansa rinnalla miehittäjää vastaan, mutta luopui vastahakoisesti ajatuksesta, koska Albanian pääasiallinen aseistus koostui risuista, kivistä ja ottomaanien 1800-luvulla unohtamista hevosenkengistä. Tästä huolimatta Albanian vastarintaliike tuotti italialaisille ongelmia, koska… ne nyt vain olivat italialaisia.

Zog pakeni Egyptin kautta Britanniaan, missä vietti loput sodasta viiden tähden hotelleissa osallistuen läheisesti sotaponnistuksiin. Hänelle oli katkera pettymys, kun sodan päätteeksi Albaniassa valtaan nousivat kommunistit. Ei niin että Zog I:stä itseään olisi enää tippaakaan kiinnostanut kotimaansa kohtalo, mutta hän ei voinut palata valtaistuimelleen. Kommunistijohtaja Enver Hoxha piti Albanian harvat rojalistit kurissa ja käytti kalliin hovin ylläpitämisestä säästyneet varat siten, että ryhtyi välittömästi rakentamaan bunkkereita siltä varalta, että kaikki maailman maat haluaisivat valloittaa Albanian (ja nehän haluavat, vai mitä?).

Zog I ryhtyi käyttämään hämmästyttäviä erikoiskykyjään rauhan hyväksi. Hän otti telekineettisesti yhteyttä maailman johtajiin koko kylmän sodan ajan ja yritti saada nämä kallistumaan keskinäisen yhteisymmärryksen tielle. Ainakin näin hän itse kertoi. Paljon todennäköisempänä pidetään, että hän kinusi heitä päästämään hänet takaisin Albanian valtaistuimelle. Paluu Albaniaan ei koskaan onnistunut, koska kukaan ei ottanut todesta Zog I -nimistä kuningasta. Eikä asiasta voi juuri ketään syyttääkään; nimi tosiaan kuulostaa siltä, että kyseessä on joku Tähtien sodan tai Star Trekin henkilöhahmo. Ehkä tämän takia Zog I irtaantui maallisesta ruumiistaan 1961 ja suuntasi rinnakkaisiin maailmankaikkeuksiin, joista erästä hän hallitsee galaktisena keisari Zog Suurena. Hän on sanonut palaavansa Albaniaan vielä joskus, mikäli maasta tulee ihmiselämälle sopiva.

Zog I:n muodollinen vallanperijä on hänen poikansa Leka I (kyllä, se on hänen nimensä). Leka I (s. 1939) pitää itseään Albanian laillisena hallitsijana. Kaikki muut nauravat hänelle.


Albania.svg edeltäjä:
-
Albanian kuningas
(Ei saa nauraa!)

19281939
seuraaja:
Leka I

Katso myös[muokkaa]