Yhteisöllisyys

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

"Kiitos että olet osa yhteisöä!"

~Josif Stalin

"Kiitos että olet osa yhteisöä!"

~Adolf Hitler

Stones 01.svg
Tämä artikkeli kiinnostaa kiviäkin!
Yhteisöllisyyden kanssa muovikulhokin maistuu paremmalta. Ethän pahastuttaisi kenenkään mieltä kutsumalla sitä rahanahnehtimisstrategiaksi?

Yhteisöllisyys on epämääräistetyn myönteinen käsite ja sana, jonka avulla jonkinlaisesta, yleensä rituaalinomaisesta, yhteisötaiteessa mukana olemisesta tehdään asiallista. Se on käytännössä kiertoilmaus vitutukselle. Mutta muistathan; Ei pidä kysyä mitä yhteisö antaa sinulle vaan mitä sinä voit antaa yhteisölle! Muistathan?

Yhteisöllisyys on terminä miellyttävä, ja siinä on tuntuma mukavuudesta. Yhteisöllisyys viittaa sosiaalisuuteen, yhdessäoloon ja siihen, että keskinäisesti solidaarinen yhteisö välittää toisistaan ja luo muuta maailmaa lujemman siteen jonka avulla se voisi pärjätä maailmassa. Yhteisöllisyys on kuin hienoa sosiaalisuutta, mutta byrokraattisemmin, ideologia- ja instituutiokeskeisemmin. Muistathan että vain näillä keinoilla sosiaalisuus ylittää aktuaaliset ihmisten kohtaamiset ja yltää tätä kautta yhdistämään ihmisiä joilla ei ole mitään konkreettista tekemistä keskenään?

Käytännössä yhteisöllisyys ilmenee yhteisön sisällä kyyläämisenä, painostamisena ja henkisenä väkivaltana. Yhteisöjen välillä se ilmenee usein verbaalisena mutta joskus myös fyysisenä väkivaltana. Kun yhteisöllisyyden käsitteeseen turvaudutaan yhteisön suojelemiseksi, on kaikki käsitteen takana olevat myönteiset merkitykset käytännössä menetetty jo aikaa sitten. Mutta muistathan että ei ole arvostettuja auktoriteetteja tai sellaisiksi haluavia kohtaan kohteliasta sanoa tätä ääneen?

Yhteisöllisyyteen vetoaminen on tyypillistä esimerkiksi tilanteessa, jossa niin moni yhteisön jäsen kokee vieraantuneensa yhteisön yhteisistä normeista, laeista, säännöistä ja asenneilmapiiristä (sekä useimmiten myös siinä olevista ihmisistä yksilöinä), että se uhkaa yhteisöstä maksimaalisesti hyötyvän (usein yhteisön elättämän) ryhmän etuja. Tällöin yhteisöstä erkanevat jäsenet vaarantavat yhteisöllisyyden ja antautuvat väistämättä äärimmäiselle itsekeskeisyydelle. Muistathan joko haukkua heitä militanteiksi egoistisiksi nihilisteiksi tai tarjota heihin kohdistuvaa alentuvaa sääliä?

Yhteisöllisyys-sanaa modernina aikana tarvitsee esimerkiksi Suomen evankelis-luterilainen kirkko, jonka tärkein tavoite on yhteisöllisyys-sanan ylikäytöllä hämärtää sitä, miten lasten kastaminen luo filosofiointitajuttomille imeväisille syvän yhteyden kirkon jäsenrekisterin, mutta ei juuri minkään muun, kanssa. Myös muut lapsia houkuttelevat uskonyhteisöt samoin kuin Puolustusvoimain kaltaiset rangaistuksen uhkaan toimintansa perustavat instituutiot korostavat asemaansa yhteisöllisyyden tuottajina. Koko kylä kasvattaa -malli (KKK) on yhteisöllisyyden pioneerihankkeita ja kannustaa aktiiviseen kyyläämiseen sekä muiden ihmisten henkilökohtaisten rajojen rohkeaan ja osallistuvaan ylittämiseen. Muistathan sinäkin kantaa oman kortesi kekoon?

Yhteisöllisyyttä vastustavat pahat ja itsekkäät ihmiset, jotka haluavat elää ilman juuria. Sitä kannattavat taas ovat ystäviäsi. Ethän halua tuottaa heille pettymystä?

Drinkingbeer.jpg Tämän tynkäartikkelin edellinen kirjoittaja myöntää olleensa humalassa.
Korjaa känninen toilailu pyyhkimällä artikkeli siistimmäksi.

Katso myös[muokkaa]