Wikipedian päätöksenteko
Wikipedian elitistisimmät ylläpitäjät, kuten MikkoM, jaksavat aina vaan jauhaa siitä, kuinka asioista päätetään keskustelemalla ja kuinka Wikipedia ei ole "demokraattinen kokeilu". Totuus on kuitenkin aivan toista. Wikipediassa äänestetään jopa kaupunkien nimistä.
Äänestäminen
Poistoäänestys
Aivan erityinen äänestyksen muoto on poistoäänestys, jossa äänestetään siitä, pitääkö jokin artikkeli poistaa. Käytännöissä väitetään, että artikkelien poistosta päätetään äänestyksellä, mutta totuus on jälleen kerran jotain aivan muuta, sillä saksalaisen tutkimusryhmän mukaan Wikipedian sivuista peräti 99,2 % poistetaan ilman äänestystä! Poistoäänestyksissä käyttäjät saavat äänestää joko poiston tai säilytyksen puolesta. Ennen oli myös vaihtoehdot "yhdistettävä" ja "siirrettävä", mutta tämä on ei enempää aktuellia.
Legendaarisia perusteluita säilytyksen puolesta
- Linkki Google Fightiin. Aihealueen merkittävyys selviää tällä takuuvarmasti!
- Merkittävämpi kuin MC Vittumeitsi.
- Ei meiltä paperi lopu / tilaa riittää.
- Mitä haittaa tästä on?
- Tästä voi olla jollekulle hyötyä!
- Tästä voi joskus tulla merkittävä!
Poistoäänestyksiä aloitetaan myös trollailun vuoksi. Sama pätee toki kaikkiin muihinkin äänestyksiin.
Ylläpitäjä-äänestys
Ylläpitäjä-äänestyksessä äänestetään siitä, tehdäänkö käyttäjästä ylläpitäjä. Niin ikään tunnetaan harvinaisempi byrokraattiäänestys. Näiden kaltaisia äänestyksiä manipuloidaan usein.
Jos tahdot trollata kannattamalla jonkun 14 muokkausta tehneen n00bin ylläpitäjyyttä, voit perustella valintaasi mm. näin:
- Meillä on liian vähän ylläpitäjiä.
- Ylläpitäjiä tarvitaan.
- Ylläpitäjiä ei ole koskaan liikaa.
- Hänellä ei ole yhtään Wikipedialle vahingollista muokkausta.
- Jos ylläpitäjyyttä halajaa, se hälle suotakoon.
- Luulin, että hän on jo ylläpitäjä.
Voit vastustaa ylläpitäjyyttä näillä sanoilla:
- Liian poistointoinen.
- Ylläpitäjiä on jo liikaa.
Ennen oli käytössä myös seuraavanlainen kommentti. Käyttäjä Green Bonsai on tehnyt siitä legendaarisen.
- Kannatan vasta sitten kun ylläpitäjyys on myös mahdollista poistaa äänestyksellä.
Ylläpitäjyys voidaan nykyään myös poistaa äänestyksellä.
Ylläpitäjiksi pääsevät kaikki, joiden äänestyksissä vähintään 75 % kannattaa. Joku ylläpitäjäksi halajava n00b on vast'ikään esittänyt, että kynnystä tulisi alentaa. Ei ole varmaa, tuleeko ehdotus menestymään.
Äänestys suositellusta sivusta
Äänestys suositellusta sivusta. Näitä on helppo manipuloida! Suositeltu sivu voi menettää suositeltavuutensa äänestyksessä. Tällöinkin saattaa manipulointi olla tarpeen.
Idioottimainen äänestys
Äänestys kaupungin nimestä tai pizzan kirjoitusasusta.
Nyt on yleistynyt myös tapa, jossa Wikipedian IRC-kanavalla pari ylläpitäjää, sisäpiiri, päättävät, että nyt tehdään se ja se. Kannattaa mennä IRC-kanavalle, sillä siellä saatetaan päättää sisäpiirin kesken vaikkapa artikkelin poistosta tai jopa käyttäjän bannaamisesta!
Keskusteleminen
Tarttukaa toistenne kurkkuihin -tori
Kommenttipyyntö perustetaan keskustelun kaatopaikaksi ja asiaan vielä puuttumattomien huomiota varten, kun jostain asiasta ei ole päästy yhteisymmärrykseen. Kommenttipyyntöjä kuitenkin tehdään käyttäjistä, ei artikkeleista (joista äänestetään). Eri ratkaisuehdotuksille annetut äänimäärät lasketaan kommenttipyynnöissäkin. Nämä järkyttävän pitkät keskustelut ovat muiden asioiden muassa keino kiertää Wikipedian typerää käytäntöä, joka kieltää henkilökohtaiset hyökkäykset. Vain varsinaisten kunnianloukkausten poisto sentään riittää jopa uutisryhmien, Hikipedian, Suomi24n ja Riemurasian valvojille. Usein kommenttipyynnössä esitetään monta kertaa samat useammat näkemykset siitä, oliko jokin viesti henkilökohtainen hyökkäys.
Totuuskomissio
Välityslautakunta ratkoo jo syksystä 2007 lähtien ongelmatilanteita, joihin ei kommenttipyynnöt pure. Lautakuntaan valitaan vaaleilla välityskäytännön mukaisesti enintään 340 käyttäjää, joista enintään kaksi prosenttia saa olla vandaaleja; tälläkin hetkellä varajäsenissä on Jukka Wallin. Kaikkien muokkausnäkökulmien edustajia näet pyritään saamaan komissiossa edustetuiksi.
Välityslautakunnan asioita saattavat hoitaa henkilöt, jotka rakastavat numeroita:
- ”Lautakunnan seitsemäs toimikausi alkoi 2. lokakuuta 2013 kello 0.00 ja kestää vuoden. Seitsemännessä vaalissa viisi eniten ääniä saanutta (2) ovat toimessa kaksi vuotta eli 1. lokakuuta 2015 kello 24 saakka (toisin sanoen 2. lokakuuta 2015 kello 0.00 saakka).”
Muokkausnäkökannat
Wikipediassa on muokkausnäkökantoja. Ne liittyvät keskeisesti yleiseen päätöksentekoon ja rantautuivat Wikipediaan joskus kesällä 2005 ilmeisesti Yhdysvalloista. Muokkausnäkökantoja ovat:
- Deletionismi. Tämän aatteen kannattajien mielestä Wikipedia on hienompi tietosanakirja, kun siellä ei ole artikkeleita amerikkalaisen populaarikulttuurin ilmiöistä sun muusta hömpästä.
- Divisionismi. Divisionistit näkevät painajaisia päivästä, jona Wikipedian tietomäärä on kasattu kolmeen-neljään helvetin pitkään artikkelin (ks. mergismi, edempänä). Divisionismin kannatus on dramaattisesti vähentynyt ja lähes hävinnyt teknologisen kehityksen nopeutettua selainten toimintaa.
- Eksklusionismi. Tämän ei-kenenkään-kannattaman aatteen mukaan turha tieto, kuten Kopernikuksen kyrvän pituus, tulee poistaa Wikipediasta.
- Eventualismi. Nämä ihmiset uskovat, että Wikipedia kehittyy ajan myötä niin, että tänä päivänä voi huoletta luoda vaikka mitä paskaminitynkiä. Vrt. vatevörismi.
- Fakkismi. Ei mikään oikea aate, MikkoM:n keksintö.
- Fasismi. Autoritaarinen poliittis-yhteiskunnallinen ideologia, joka alistaa yksilön vapaudet ja oikeudet valtioyhteisön tarpeille ja käyttää tässä apunaan kansallisyhteisyyden nationalistista käsitettä. Ai, ei se ollutkaan muokkausnäkökanta. Eteenpäin.
- Immediatismi. Immediatistien mielestä Wikipedian tulee olla välittömästi täydellinen. Kaikki tyngät ja alle viisi kappaletta käsittävät artikkelit, minityngistä puhumattakaan, tulee eliminoida välittömästi. Joidenkin ääri-immediatistien mukaan kaikki nykyhetken tapahtumia koskeva tieto tulee poistaa Wikipediasta, eikä sieltä tulisi löytyä esimerkiksi mainintaa yrityksien jatkuvasta toiminnasta. Tätä voi perustella sillä, että aiheesta kiinnostuneiden harjoittama muokkaus voi loppua motivaation hiipumiseen, tietokoneen hajoamiseen tai kuolemaan juuri ennen kuin artikkelin käsittelemä tilanne muuttuu. Tähän varautumattomat eli potentiaalisesti vanhentuneet artikkelit eivät ole varsinaisesti valmiita.
- Indifferismi. Vandalismin ohella ainoa järkevä muokkausnäkökanta. Indifferisti vastustaa muokkausnäkökantoja ja niiden olemassaoloa. Fakkismin täydellinen vastakohta. Emhoon keksintö.
- Inklusionismi. Inklusionistien mukaan Wikipediassa voidaan huoletta säilyttää vaikka ala-asteen musiikintunnilla perustetun kellaribändin mainos, ettei kenellekään tule paha mieli. Suomenkielisessä Wikipediassa mahdollisesti Ilaiho on inklusionisti, jonka näkökanta ei seuraa omasta tendenssimäisestä tuotannosta tai tosielämän traumojen käsittelystä. Monet toimittaja Elisa Peelon arvostelun Wikipedian artikkelit esimerkkiartikkeleista saattavat jo aiheellaan inklusionismin maailmankatsomuksena kyseenalaiseen valoon.
- Mergismi. Täysin idioottimainen muokkausnäkökanta, jonka kannattajat uskovat, että Wikipedia on siistimpi, asiat löytyvät helpommin ja palvelin kestää paremmin, jos esimerkiksi artikkelit kaiutin ja syksy yhdistetään.
- Vandalismi alko vandaalimielisyys. Indifferismin ohella ainoa järkevä muokkausnäkökanta. Vandaalit ovat keskittyneet lähinnä Wikipedian tuhoamiseen ja yleisen tason heikentämiseen. Vandalismi hyväksyttiin omaksi muokkausnäkökannakseen Elisa-vandaalien vaatimuksesta 22. elokuuta 2006. Elisa-vandaalit uhkasivat "vittu hakkeroida koko Wikipedian", jos ei heidän vaatimuksensa kävisi toteen. Vandalismia ei voida perustella saati puolustella millään; se perustuu äärimmäiseen epäoikeudenmukaisuuteen ja nautinnonhaluisuuteen. Kysymyksessä on Wikipedian suosituin muokkausnäkökanta. Se on viime vuosina noussut suureen suosioon varsinkin nuorten käyttäjien keskuudessa.