Wikipedian n00bit

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Wikipedian n00bit

Star.svg
Tämä artikkelisarja on kouluesimerkki siitä, miltä hyvät sivut voivat näyttää.
kaikki oleellinen
Ei oo mitään hauskaa!
Wikipediasta

Sisältö
Wikipedian käytännöistä
Wikipedian käytäntöjä
Wikipedian päätöksenteko
Asiantuntija-arvioita artikkeleista
(in English)
MC Vittumeitsi

Historia
Toinen muokkaussota
Suuri ylläpitäjien joukkopako
Porchesian holokausti

Sisarprojektit ja äpärälapset
Wikimedia Foundation Inc.

Ihmiset
Wikipedian käyttäjät:
A-E, F-L, M-S, T-Ö, CCB, puheita
Wikipedian ylläpitäjät
Wikipedian entiset ylläpitäjät
Wikipedian n00bit
Jimmy Wales
Wikisosiologia
Wikipsykologia

Vandalismi
Ilmenemismuodot (kaikki)
Levykevandaali
Sukkanukkeilu
Ohjeistus sock puppetien käyttöön
Wikipedian evakot

A novice was once curious about the nature of the Edit Count. He approached the Zen master and asked, "Zen master, what is the nature of the Edit Count?" "The Edit Count is as a road," replied the Zen master. "You must travel the road to reach your destination, and some may travel longer roads than others. But do not judge the person at your door by the length of the road he has travelled to reach you."

And the novice was Enlightened.

~n00b äimissään Wikipedian muokkauslaskurista

Wikipediaa vaivaavat aika ajoin n00bit, joiden tyhmyys saattaa kokeneempia käyttäjiä suoraan sanottuna vituttaa. Kerrotaan, että n00b kysyi levykevandaalilta: "Mikä on Wikipedian tarkoitus?" "Wikipedia on vapaa tietosanakirja, jonka pääasiallinen tarkoitus on toimia minun ja kaltaisteni vandalisointipaikkana", kuului vastaus. N00b oli valaistunut.

Jos kohtaat n00bin, ensimmäinen ohje on, että älä panikoi. Ylläpitäjät kyllä hoitavat. Mistä sitten tunnistat n00bin? Se selviää tuosta alta.

n00bien tavallisia virheitä

Tässä vain muutama.

  • Pelkäät lisäystesi sotkevan artikkeleita. Näin todennäköisesti käykin. Parempi siis, ettet muokkaa ollenkaan.
  • Luulet Wikipediaa sanakirjaksi. Monet n00bit eivät edes tiedosta tietosanakirjan ja sanakirjan eroa!
  • Nimityhmäily. Oletetaan, että n00b haluaa kirjoittaa artikkelin presidentistämme. Tällöin hän todennäköisimmin nimeää sen Tarja haloseksi. Säikähtänyt n00b ei osaa "muuttaa otsikkoa" Tarja Haloseksi, ja näinpä hän tyhjentää sivun, turhautuu ja ryhtyy vandaaliksi. Vastaavasti, jos n00b haluaa kirjoittaa artikkelin Ruotsin pääkaupungista, hän arvatenkin kirjoittaa sen nimelle "Tukholmassa". Tällä lailla oireilevat n00bit tulee bannata välittömästi. Siperia opettaa.
  • Wikipedian käyttö jutteluun. N00bit kuvittelevat Wikipedian joskus olevan jonkinlainen moderni keskustelupalsta. Tällaiset n00bit tulee bannata mahdollisimman pitkäksi aikaa.
  • Kuvittelet, että jollain artikkelilla on tietty päätoimittaja. Tällaisen psykoottisen harhan kourissa elävä n00b löytää artikkelista kaamean asiavirheen, mutta ei uskalla korjata sitä. Niinpä hän menee kahvihuoneeseen tai jonkun satunnaisen käyttäjän keskustelusivulle valittamaan, ja virhe jää korjaamatta.
  • Tuomitset koko projektin ennen kuin ymmärrät sen periaatteita. Älä valita, kun et tiedä.
  • Kirjoitat nimesi artikkelin loppuun. Wikipedia ei ole aikakauslehti (tai niin ainakin sanotaan), ja sinun ei tarvitse tehdä selväksi, että olet kirjoittanut kyseisen artikkelin. Sen pystyy jokainen tarkistamaan sivun muokkaushistoriasta.
  • Luulet tekstin, jonka malline sisältää, korvaavan itse mallineen. Kirjoittamalla artikkelin loppuun tämä artikkeli on tynkä. voit auttaa Wikipediaa laajentamalla sitä. saat aikamoisen peelon maineen.

Wikipedian n00bipersoonallisuuksia

Katso myös

Hikiaineisto2.png Hikiaineistoon on koottu Wikimedian n00bien ääntelyä.