Vin Diesel

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Leonardo da Vincin maalaama, kuuluisa muotokuva Vin Dieselistä.

Sinclair Mark Vincent Van Von "Vin" Diesel (s. 18. heinäkuuta 1967) on amerikkalainen arvostettu uuden polven luonnenäyttelijä ja ansioitunut erikoisjoukkojen tuttisoturi. Hänet tunnetaan laaja-alaisista tulkinnoistaan erilaisissa arvostetuissa elokuvissa ja hän onkin lyhyehköllä urallaan voittanut Oscar-palkinnon parhaan miespääosan rooleistaan elokuvissa xXx (2002) ja The Pacifier (2005). Oscar-ehdokkuuden hän on saanut jokaisesta elokuvastaan, jossa hän on ollut mukana. Ainoastaan vanhemman kaartin näyttelijä, Leslie Nielsen johtaa häntä Oscar-ehdokkuuksien määrässä.

Vin Dieselin uusin elokuva, Fast and Furious (2009) tuo varmasti hänelle uuden Oscar-ehdokkuuden. Hänen suurimpia esikuvia ovat olleet elokuva-alan suurmiehet Chuck Norris, Steven Seagal ja Peter North.

Dieselmoottorin keksijä, Rudolf Diesel, oli Vin Dieselin isoisoisä. Vin Dieselillä on myös oma vaatemerkki, Diesel. Hänet tunnetaan myös lahjakkaana laulajana falsetti-äänensä ansiosta.

Tuttisoturi sotavarustuksessaan.

Uransa alussa Vin Diesel näytteli aikuisviihde-elokuvissa, joiden ansiosta Steven Spielberg huomasi Dieselin potentiaalin ja luontaiset kyvyt. Spielberg kiinnitti hänet elokuvaansa "Indiana Jones and Fate of the Atlantis", jossa Dieselin oli tarkoitus esittää kuuluisaa arkeologia, Indiana Jonesia, mutta hanke kariutui Indiana Jonesin perikunnan vastustaessa kuuluisan aikuisviihde-tähden palkkaamista elokuvan nimirooliin. Tästä tuohtuneena Spielberg päätti teetättää käsikirjoituksesta pelinsarjan omalla Industrial Light and Magic-yhtiöllään ja sen nimeksi tuli "Leisure Suit Larry".

Vin Dieselille on tarjottu pääosia monista elokuvista, kuten: Forrest Gump[1], Leaving Las Vegas[2], Good Will Hunting[3], Matrix-trilogia[4], Taru Sormusten Herrasta-trilogia[5], Pirates of the Caribbean-trilogia[6], Jali ja Suklaatehdas[7], Sweeney Todd-Fleet Streetin paholaisparturi[8] ja Batman - Yön Ritari[9].

Vin Diesel tunnetaan siviilissä armottomana huumorimiehenä ja hänellä onkin yleensä tapana puhua elokuvista tutuilla onelinereillä. Tiukatkaan tilanteet ei ole Vinille liikaa (esim. siivouspäivä), vaan hän pystyy suhtautumaan niihin rennosti ja naureskellen, toisinkuin esikuvansa Chuck Norris, joka murskaa vastustajansa.

Viitteet[muokkaa]

  1. Kieltäytyi roolista, koska hänen mielestään pääosa oli kirjoitettu b-luokan näyttelijälle, kuten esim. Tom Hanksille.
  2. Nicholas Cage sai roolin juotuaan koekuvauksissa Vin Dieselin pöydän alle.
  3. Elokuvaan ei ollut suunniteltu ollenkaan massiivisia räjähdyksiä, eikä erikoistehosteita, joten hän jätti roolin Matt Damonille.
  4. Vin hylkäsi käsikirjoituksen täysin naurettavana, epäuskottavana ja huumorin puutteisena ja keskittyi muihin elokuviinsa. Roolin sai Keanu Reeves.
  5. Tarjottiin urhean ratsastajan Aragornin roolia, mutta Vin totesi vain syövänsä hevosia, ei leikkivänsä niillä. Roolin näytteli Viggo Mortensen.
  6. Romminmaistajaisissa ollut krapulainen Johnny Depp nappasi roolin Vin Dieseliltä, pelastettuaan tämän hukkumasta.
  7. Suklaanmaistajaisissa ollut krapulainen Johnny Depp nappasi roolin Vin Dieseliltä, pelastettuaan tämän hukkumasta.
  8. Piirakanmaistajaisissa ollut krapulainen Johnny Depp nappasi roolin Vin Dieseliltä, pelastettuaan tämän hukkumasta.
  9. Tarjottiin Jokerin roolia, mutta Vin vain ihmetteli miksei Jack Nicholson voi näytellä Jokeria niinkuin aikaisemminkin. Roolin otti loppuiäkseen Heath Ledger.
Shemale.jpg Tämä henkilöä käsittelevä artikkeli kaipaa tukevampaa ruokavaliota.
Voit auttaa Hikipediaa syöttämällä artikkelin henkilölle lisäkiloja.