Viha

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

”Pelko johtaa vihaan, viha johtaa raivoon, raivo johtaa kärsimykseen, kärsimys johtaa Pimeälle Puolelle.”

~Yoda

”Olen syyllistynyt tähän kuolemansyntiin. Onko minulla vielä mahdollisuutta pelastua? Pyydän vastausta mahdollisimman pian.”

~nim.merk. epätietoinen metsuri keskisuomesta Wikipedian artikkelissa Viha[1]

Viha on kaunis ja monen ihmisen suuresti rakastama tunne. Runoilijat kautta aikojen ovat koostaneet lukemattomia ylistysvirsiä vihan tunteelle. Hyvä esimerkki tästä hienosta tunteesta on Adolf Hitlerin juutalaisia kohtaan tuntema ja osoittama vuoripuron lailla pulppuava vihantunne. Koska sensuristiset ja pahantahtoiset hallitukset ja muut päättävissä asemissa olevat oliot kuitenkin karsastavat suuresti tätä upeaa tunnetta, on monissa maissa asetettu voimaan ihmisten vapautta polkevia lakeja, joiden tarkoituksena on estää vihan julkinen purkaminen eri muodoissaan sitä ansaitsevien tahojen päälle. Erilaiset kukkahattutädit ja muut muka-suvaitsevaiset piiperöt ovat yrittäneet aivan syyttä pilata vihaamisen hyvän maineen. Pikku vihaaminen ja vihatuksi tuleminen tekee ihmiselle vain hyvää.

On väitelty, onko viha ns. "korkeampi tunne", jota ainoastaan ihmisolennot kykenevät tuntemaan vai ovatko myös alemman kehitysasteen eläimet kykeneviä vihaamaan toisiaan. Kissanomistajat ovat jo vuosikausia äänekkäästi puoltaneet näkemystä, että kissat kykenevät tuntemaan vihaa, sillä harva muu olettamus pystyy samalla tavalla selittämään niiden käytöstä.

Vihan kanssa yhteneensopivia tunteita ovat muiden muassa kateus, inho, pelko ja raivo. Jos rakkaasi sattuu tuntemaan näitä tunteita voimakkaasti siinä missä sinä vihaa, saatatte olla tehdyt toisillenne. Vihaa yleisesti harrastavia ryhmittymiä ovat mm. satanistit, sithit, natsit, Ku Klux Klan ja skinit, joten näiden joukosta on helpointa löytää vihaseuraa vihaamaan yhdessä kanssasi.

Vihata voi sekä hyvin että huonosti. Hyvin vihaava henkilö vihaa sekä tyylillä että vakaumuksella. Hyvin vihaavan henkilön on valmistauduttava ylläpitämään vihaansa esimerkiksi puukottamalla ex-vaimoa, hakkaamalla somaleja tai tunkemalla juutalaisia uuniin. Hyvän vihan tunnistaa siitä, että näitä toimenpiteitä suorittaessa vihan määrä ja laatu vain kasvaa ja paranee entisestään. Huonosti vihaava henkilö sen sijaan tuntee esimerkiksi katumusta tai epäilystä, ja saattaa huomata vihansa vähenevän ja heikkenevän yrittäessään tuoda sen esiin fyysisesti. Huonosti vihaavan henkilön on varottava, ettei huono viha pääse saostumaan häpeäksi, tunteista surkeimmaksi.

Saatananpalvojat tietävät, että viha on voimallinen energianlähde kirouksille ja muille tuomiopäivän loitsuille. Jo entisaikain noidat tiesivät, että jonkun voi iskeä vuoteenomaksi pelkästään vihaamalla tätä tarpeeksi paljon. Alkemistit puolestaan ovat yhdistäneet vihaan rikkihapon (vitriol). Saatanalliseen sith-alkemiaan perehtynyt suurvelho kykenee näiden tietojen pohjalta jo melko suurenmoisiin mahtimanauksiin, joita ei kuitenkaan voida turvallisuussyistä paljastaa Hikipediassa (olet kuitenkin vapaa vihaamaan Hikipediaa tämän takia).

Viitteet[muokkaa]