Vandalismin ilmenemismuodot Wikipediassa

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Star.svg
Tämä artikkelisarja on kouluesimerkki siitä, miltä hyvät sivut voivat näyttää.
kaikki oleellinen
Ei oo mitään hauskaa!
Wikipediasta

Sisältö
Wikipedian käytännöistä
Wikipedian käytäntöjä
Wikipedian päätöksenteko
Asiantuntija-arvioita artikkeleista
(in English)
MC Vittumeitsi

Historia
Toinen muokkaussota
Suuri ylläpitäjien joukkopako
Porchesian holokausti

Sisarprojektit ja äpärälapset
Wikimedia Foundation Inc.

Ihmiset
Wikipedian käyttäjät:
A-E, F-L, M-S, T-Ö, CCB, puheita
Wikipedian ylläpitäjät
Wikipedian entiset ylläpitäjät
Wikipedian n00bit
Jimmy Wales
Wikisosiologia
Wikipsykologia

Vandalismi
Ilmenemismuodot (kaikki)
Levykevandaali
Sukkanukkeilu
Ohjeistus sock puppetien käyttöön
Wikipedian evakot

ei koskaan, ei koskaan ei milloinkaan koskaan

ei saa - vandalismia tekemättömäksi saa

~A. W. Yrjänä vandalismin ilmenemismuodoista

Ohessa on esitelty eräitä yleisimpiä ja vähän harvinaisempiakin vandalismin ilmenemismuotoja:

 1. Sotkeminen. Lisää artikkelin perään teksti "asdljfahsdguaslu". Tämä ei vaadi paljonkaan taitoja ja on jo käsitteenä legenda. Tällainen toiminta on erityisen suosittua aloittelevien vandaalien keskuudessa. Joskus kokeneet konkarit sotkevat artikkeleita hämäyksenomaisesti. Tällöin he antavat itsestään n00bimman vaikutelman. Sotkemisesta on erityisen paljon haittaa, kun se tapahtuu vaikka mallineen sivulla tai miksei jonkun käyttäjän keskustelusivulla. Usko pois, ylläpitäjät nauttivat jälkiesi siivoilusta.
 2. Harkittu sotkeminen. Tämä on sotkemista vakavampaa vandalismia. Ero on siinä, että sotkemisessa artikkeliin lisätään merkityksetöntä paskaa, harkittu sotkeminen tarkoittaa jotakin. Harkittu sotkija on keskimäärin 10-vuotias alakoululainen, joka sotkee välitunnilla koulun koneelta. Hän voi kirjoittaa artikkelin perään vaikkapa "HAISTA PASKA" tai "RUNESCAPE ON PERSEESTÄ". Harkittu sotkeminen on myös melko yleinen vandalismin muoto.
 3. Sotkemisen ja harkitun sotkemisen yhdistely. Kahden edellisen yhdistelmä. Vandaali kirjoittaa artikkeliin "adlsjguiasdilgasdfiuaHAISTAPASKAklsjdafjkadskljfdkajs".
 4. Asdfinpalvonta. Joskus asdfin ylenmääräinen palvonta saattaa varsinkin 14-19,5-vuotiailla ihmisillä olla niin voimakasta, että se purkautuu vandalismiksi. Tämän kaltainen vandalismi on tyypillisesti joko sotkemista tai roska-artikkeli. Kirjoita artikkeliin "asdfasdfjasdg" tai luo uusi artikkeli, jonka sisältö on "asdpojgjiåsad". Elokuussa 2006 kehitettiin salaliittoteoria, jonka mukaan kaikki asdf-vandaalit ovat yksi ja sama henkilö, joka on vandalisoinut Wikipediaa päivittäin jo sen alkuajoista lähtien. Tätä teoriaa ei ole voitu osoittaa paikkansapitäväksi. Asdf-vandaali(t) esiintyy joka ikisessä Wikipediassa, joten hän on levykevandaaliakin aktiivisempi henkilö. Asdf-vandalismi voi ottaa paikan oikeastaan missä tahansa, vaikka Samulilin keskustelusivulla. Tällöin kysymyksessä on myös käyttäjän keskustelusivun sotkeminen.
 5. Tyhjentely. Ihan hauskaa ajanvietettä. Mielenkiintoista on vaikkapa eri vuorokaudenaikoina kokeilla, miten nopeasti banni tulee. Kuinka monta sivua ehdit tyhjentää? Jos hyökkäät vaikka yöaikaan, voit ehtiä hyvinkin tyhjentää kymmeniä tai satoja sivuja. Tätä tarkoitusta varten on mahdollista myös ohjelmoida botti, vaikka tästä ei saakaan samanlaista nautinnon tunnetta kuin käsin tyhjentelystä. Wikipedian sisarprojekteilla on heikko valvonta, ja niinpä esimerkiksi Wikisanakirjassa on hyvin mahdollista tyhjentää satoja sivuja ennen kuin ylläpitäjä saapuu. Jotkut n00bit luulevat, että sivun voi poistaa tyhjentämällä. Nämä n00bit ovat yhteiskunnan hylkiöitä eivätkä ammattivandaalit ota heitä vakavasti.
 6. Roska-artikkeli. Luo uusi artikkeli, jonka sisältö on "auidlsguilasdufasukdlgfujadhkfkjls". Monet nuoret vandaalit aloittavat uransa roska-artikkelien kirjoittajina.
 7. Roska-artikkelin tyhjentäminen. Monesti uusi vandaali säikähtää huomattuaan, että hänen roska-artikkelinsa tosiaan lähetettiin Wikipediaan. Tällöin tämä lapsukainen kauhun vallassa tyhjentää sivun välttyäkseen ylläpitäjien holokaustiselta vimmalta. Ylläpitäjät voivat bannata, mutta pahin rangaistus on vasta edessä eikä sitä voi paeta.
 8. Harkittu roska-artikkeli. Ero roska-artikkeliin on sama kuin sotkemisen ja harkitun sotkemisen välillä. Siinä missä roska-artikkelin sisältö on "adlkjguadugjklsdjlkfaljkslhf", harkittu roska-artikkeli sisältää tekstiä, joka tarkoittaa jotakin. Lähin vertailukohta Hikipediassa lienee tyhmäily.
 9. Harkitun roska-artikkelin tyhjentäminen. Yksinkertaista.
 10. Ei-merkittävä artikkeli. Luo artikkeli omasta hevosestasi. Tämä vituttaa kokeneempia käyttäjiä ja sinut leimataan n00biksi. Lähin vertailukohta Hikipediassa turhuus.
 11. Ei-merkittävän artikkelin tyhjentäminen. Tämän ymmärtää tyhmempikin.
 12. Vitsiartikkeli. Luo täysin käsittämätöntä paskaa. Jos hengentuotteesi siirretään sivulle "Huonot vitsit ja muu höpöhöpö" tai Hikipediaan, olet onnistunut vandaalina! Vitsiartikkeli on myös eräänlainen roska-artikkeli. Alan pioneeri on 2004 bannattu Aleksis Q. Kivi.
 13. Vitsiartikkelin tyhjentäminen. Luo edellä kuvatun kaltainen ja tyhjennä se. Lue lisää kohdasta "roska-artikkelin tyhjentäminen".
 14. Vieraskielinen artikkeli. Kirjoita artikkeli portugaliksi tai miksei vaikka latviaksi. Muuta olemassaoleva suomenkielinen artikkeli puolankieliseksi. Käännä suositeltu sivu englanniksi.
 15. Vieraskielisen artikkelin tyhjentäminen. Jepujep.
 16. Plärääminen. Muokkaa artikkelia edestakaisin, välillä lisäten asiattomuuksia. Muokkaa artikkelia niin tiheään, että muut eivät voi palauttaa muutoksiasi. Aiheuta päällekkäinen muokkaus. Erittäin haitallinen vandalismin muoto.
 17. Spämmi. Mainoslinkkien lisäily. Yleensä ei hauska vandalismin muoto. Kuitenkin, jos lisäät sivulle Italia linkit http://www.asdf.com ja http://www.servu.com saattaa ylläpitäjä olla hieman hämillään. Kannattaa kokeilla.
 18. Keskustelusivun sotkeminen. Lisää pitkälliseen väittelyyn oma kommenttisi, jonka sisältö on jota kuinkin seuraavanlainen: hilirimpsis, pulipuli, pim pom, böö. Allekirjoita viestisi. Jos joku poistaa kommenttisi, syytä tätä vandalismista ja ryhdy vandaaliksi.
 19. Käyttäjän keskustelusivun sotkeminen. Lisää käyttäjän keskustelusivulle kommentti "asöjkdgöjkasöjgkda".
 20. Asiallinen artikkeli. Ylikuormita palvelinta kirjoittamalla mahdollisimman paljon asiallisia artikkeleita. Näin Wikipedia tuhoutuu. Erittäin salakavalaa ja vaikeasti havaittavaa vandalismia. Kukaan ei tiettävästi ole vielä joutunut estetyksi asiallisen artikkelin kirjoittamisesta Wikipediaan. Ilman pyrkimystä ylikuormittaa palvelin asiallisen artikkelin kirjoittaminen ei ole vandalismia. Varsinkin uudelleenohjaussivut rasittavat palvelimia, joten luo sellaisia mahdollisimman paljon.
  Esimerkki (napsauta laajeentaaksesi)
 21. Asiallinen vandalismi. Erittäin salakavalaa vandalismia. Kirjoita pitkä artikkeli, mutta muotoile se niin surkeasti, että sen korjaamiseen menee enemmän aikaa kuin perinteisen vandalismin siivoamiseen. Tällainen vandalismi vituttaa ja turhauttaa asiallisia käyttäjiä. Suotavaa on tämän lomassa toteuttaa pieni nimityhmäily. Siinä tapauksessa, että olisit kirjoittamassa artikkelia Urho Kekkosesta, tee se nimelle "Urho kekkosen", jotta asiallinen, vandalismia torjuva käyttäjä saa nähdä vielä enemmän vaivaa :D! Muista, että tällainen artikkeli ei saa sisältää ainuttakaan linkkiä muualle, siinä ei saa olla luokkia, lihavointia eikä muutakaan tärkeitä tyyliseikkoja. Mitä enemmän vaivaa muille jää, sitä paremmin olet tavoitteessasi onnistunut.
 22. Asiallinen sotkeminen. Kirjoita suositeltuun sivuun pitkä pätkä muotoilematonta, heikkotasoista tekstiä. Varmista, että lisäys kuitenkin pitää paikkansa, jolloin sitä ei voi poistaa vaan se pitää korjata, mikä toki syö ylläpitäjien voimavaroja. Mitä pitempi teksti, sen parempi.
 23. Minityngän vandalistinen kirjoittaminen. Eräs edellä kuvatun asiallisen vandalismin muodoista, monesti täysin sama asia. Kirjoita mahdollisimman heikkotasoisia minitynkiä, joista puuttuvat linkit, muotoilut ja muu. Koeta käyttää myös mahdollisimman huonoa suomea. Missään nimessä et saa muistaa käyttää isoja alkukirjaimia saati pisteen jälkeen väliä. Unohda kaikki suomen oikeinkirjoitussäännöt! Vaihtoehtoisesti voit aloittaa myös jokaisen sanan isolla alkukirjaimella. Tämä taatusti turhauttaa muita. Jos joku pyytää sinua lopettamaan tällaisten rääpäleartikkelien kirjoittamisen, älä ota siitä kuuleviin korviisi. Wikipedian virallisissa säännöissä tätä ei pidetä vandalismina, joten siitä ei varmastikaan tule bannia. Kannattaa kokeilla.
 24. Tuoreiden muutosten tukkiminen. Tee 500 pientä muutosta peräkkäin, jotta tuoreet muutokset tukkiutuu. Näin vandalismin havaitseminen hankaloituu.
 25. Tuoreiden muutosten tukkiminen oman vandalismin havaitsemisen hankaloittamiseksi. Yksinkertaista. Tuki tuoreet muutokset, jotta vandalismiasi ei havaita eikä poisteta!
 26. Hourailu. Kirjoita keskustelusivulle pitkä muotoilematon paasaus joko kokonaan capslockilla tai muuten vaan täysin idioottimaisesti ja vaikeaselkoisesti. Tekstin olisi hyvä sisältää uskonnollista propagandaa tai tähän verrattavissa olevaa paskaa.
 27. Kirjoitusvirhe. Yksinkertaista. Lisää artikkeliin "typo". Vandalismia vain, jos kirjoitusvirhe on tahallinen. Vahingossa tehty kirjoitusvirhe ei ole vandalismia. Jos olet siis aloitteleva vandaali ja "syyllistynyt" vahingossa kirjoitusvirheeseen, haista paska.
 28. Kielivirhe. Vielä vakavampi. Lisää artikkeliin vandalismitarkoituksessa kielioppivirhe.
 29. Julkinen kehotus vandalismiin. Mene vaikkapa huippusuosittuun Suomi24-chattiin ja värvää vandaaleita Wikipediaan. Tämä on ainoa Wikipedia-vandalismin muoto, jota voi harjoittaa Wikipedian ulkopuolella. Voit ehdottaa vandaalihyökkäystä myös Wikipedian kahvihuoneessa, jolloin tämä vandalismin muoto luonnollisesti tapahtuu Wikipediassa.
 30. Trollaus, esimerkiksi Asterix*in toiminta. Tätä on vaikea ja turha selittää, kaikkihan tietävät, mikä trolli on. Tee jotain helvetin typerää ja argumentoi kantasi puolesta helvetin typerin perustein. Uhkaa MikkoM:ää rikosilmoituksella, kun tämä on estänyt levykevandaalin ikuisesti. Herätä tahallasi negatiivista huomiota. Vittuile muille. Lähetä jonkun keskustelusivulle täysin käsittämätön hänen yksityiselämäänsä koskeva kysymys tahi kommentti.
 31. Äänestysvandalismi. Ehdota 14 muokkausta tehnyttä n00bia ylläpitäjäksi. Aseta Rovaniemeä käsittelevä artikkeli poistoäänestyksen kohteeksi. Ehdota Tbonen käyttäjäsivua suositelluksi sivuksi. Äänestä tahallasi väärin. Äänestyksen manipulointikin on tavallaan äänestysvandalismia.
 32. Äänestyksen manipulointivandalismi. Poista vastakkaista mielipidettä edustavien ääniä sumeilematta tai siirrä heidän ääniään toisen otsikon alle. Käytä sock puppetia. Väärennä käyttäjien allekirjoituksia, muuta heidän ääniään, arkistoi äänestys ennen sen päättymistä luullen, ettei kukaan huomaakaan!
 33. Sock puppet. Manipuloi äänestystä toisen tunnuksen avulla. Anna olettaa, että älyttömällä näkökannallasi on enemmän kannatusta kuin sillä todellisuudessa onkaan.
 34. Inklusionismi. Osallistu kaikkiin käynnissä oleviin poistoäänestyksiin. Äänestä jokaisen kohdalla säilytystä, olipa aihe mitä paskaa hyvänsä.
 35. Arkistoituihin äänestyksiin osallistuminen. Äänestä vaikka vuoden vanhassa äänestyksessä. Tuotat muille ylimääräistä työtä.
 36. Papukaijamerkkivandalismi. Anna n00bille tai avoimen vandaalimieliselle käyttäjälle papukaijamerkki tai muu tähän verrattavissa oleva suosionosoitus.
 37. Mustamaalaus. Väitä, että Jniemenmaa on luovuttanut huippusalaisia osoitepaljastintietoja Samulilille :O!
 38. Vandaalibotti. Aivan erityinen vandalismin muoto. Vandaalibotin käyttö ei ole vandaalien keskuudessa suosittua, sillä siitä ei saa sitä samaa taivaallista nautintoa kuin minkä käsin vandalisointi voi Sinulle parhaimmillaan tarjota. Vandaalibotilla voi tyhjentää sivuja, lisätä sivuille asiattomuuksia tai sopimattomia linkkejä. Tietyissä piireissä, mm. Elisa-vandaalien tilaisuuksissa, vandaalibotista käytetään nimitystä siprustin ja sen käyttäjästä nimitystä lohmu. Vandaalien kokouksessa kaverilta voidaankin kysyä: "OOKKO NÄ LOHMU??" Jos aloitteleva vandaali haluaa, että kokenut, taidokas vandaali ohjelmoi tälle botin vandalistisia tarkoitusperiä varten, saattaa hän kysyä: "Paljon siprustin maksaa?" Elisa-vandaalit pyörittivät Helsingissä pitkään liikeyritystä, jossa kokeneet konkarit ohjelmoivat rahaa vastaan vähemmän kokeneille vandaaleille vandaalibotteja. Tämä liike kuitenkin suljettiin KRP:n päätöksellä 1. joulukuuta 2005. Vandaalibotin käyttö tekemisestä puhumattakaan vaatii tiettyä osaamista ja sitä tulee harjoitella! Jos joudut tämän tyyppisestä vandalismista oikeuden eteen, voit selittää tuomarille, ettet se ollut sinä vaan sinun bottisi. Samaten, jos epäillään, että olet jyrännyt kännissä ihmisten ylitse ja sinua syytetään kuolemantuottamuksesta, voit selittää, ettet se ollut sinä vaan sinun autosi xD!
 39. Spämmibotti. Liittyy edelliseen.
 40. Käytäntöjen tarkoituksellinen rikkominen. Syyllisty henkilökohtaiseen hyökkäykseen, vaikka tiedät, että se on kiellettyä. Älä allekirjoita, vaikka pitäisi. Älä osoita kiinnostusta muiden huomautuksia kohtaan. Kirjoita artikkeliin mielipide. Sock puppetien käyttö voi olla paitsi oma rikosnimikkeensä myös tämän säädöksen piiriin kuuluva vandalismin muoto.
 41. Neutraaliusrikkomus. Muokkaa artikkelia vaivihkaisesti niin, että se vastaa paremmin sinun näkemyksiäsi asiain laidasta. Poista omaa mielipidettäsi vastustavat näkökannat. Jos muokkauksesi palautetaan, ryhdy vandaaliksi. Sisältyy osana edelliseen pykälään.
 42. Henkilökohtainen hyökkäys, niin ikään käytäntöjen tarkoituksellista rikkomista.
 43. Allekirjoittamattajättäminen. Älä ikinä allekirjoita viestejäsi. Myös käytäntöjen tarkoituksellista rikkomista.
 44. Tekijänoikeusrikkomus. Kopioi Wikipediaan tekstiä kirjoista tai netistä. Mitä pitkäjänteisempää, järjestäytynempää ja laajempaa tekijänoikeusrikkomusten harjoittaminen on, sitä arvostetummaksi vandaaliksi lopulta todennäköisesti nouset.
 45. Kommenttien sisentämättä jättäminen. Älä sisennä kommentteja, kuten en tee minäkään, tämän lauseen kirjoittaja! Se on turhaa ja näyttää saatanan rumalta.
 46. Bannin kiertäminen. Vaihda IP! Myös käytäntöjen tarkoituksellista rikkomista.
 47. Avoin välityspalvelin. Käytä avointa välityspalvelinta. Voi olla myös bannin kiertämistä. Avoimet välityspalvelimet on kaikkien tosi hardcorevandaalien juttu. Kukaan urallaan etenemään pyrkivä, itseään kunnioittava vandaali ei muokkaa kotikoneeltaan omalla IP:llään. Käytä siis avointa välityspalvelinta. Sellaisia löytyy mm. Anonymouse.orgista. Jos käytät julkista konetta valvomattomassa paikassa, tämä ei ole välttämätöntä, vaikka Hikipedia sitä suosittelee. Avoimen välityspalvelimen käytön aloittamisesta etsi tietoa Googlesta. Se on hyvin yksinkertaista eikä vaadi juuri tietotekniikan asiantuntemusta kuten ei vandalismi yleensäkään. Avoimen välityspalvelimen käyttö on Wikipediassa ehdottomasti kielletty.
 48. Roskitus. Merkitse asiallisia artikkeleita tahi jopa käyttäjä- ja keskustelusivuja roskiksi.
 49. Tiedon vääristely. Monille erittäin vittumainen vandalismin muoto. Voit vääristellä vaikka henkilöiden elinvuosia tai nimiä. Vääristely on vaikeampi havaita, sillä tiedon tarkistus ei välttämättä ole helppoa. Kannattaa siis valita kohteeksi artikkeli, jonka käsittelemää aihetta harva tuntee.
 50. Asiavirhe. Lisää artikkeliin räikeä asiavirhe. Vandalismia vain tahallisesti tehtynä.
 51. Tiedon poisto. Poista asiallinen lause tai kappale. Jos sinua varoitetaan vandalismista, väitä, että lause oli selvästi propagandistinen / virheellinen / puolueellinen.
 52. Muotoilun poisto. Sama kuin edellä, mutta poisto kohtuu vaikka sisäiseen linkkiin.
 53. Vandalistinen palautus. Palauta jonkun käyttäjän asialliset muokkaukset. Älä edes yritä perustella toimiasi. Jatka palautusta, kunnes saat varoituksen ja eston muokkaussodasta.
 54. Riidanhaasto. Etsi käyttäjän herkkä kohta ja mene vittuilemaan tämän keskustelusivulle. Käynnistä muokkaussota jostain täysin mitättömästä asiasta, joka sinua ei oikeasti edes kiinnosta. Jos vaikutat jäävän alakynteen, sock puppetit peliin.
 55. Käyttäjäsivun vandalisointi. Toisen käyttäjäsivun tuhoaminen.
 56. Kuvavandalismi. Asiattomien kuvien lataaminen. Peniksen kuvan lisääminen toisen keskustelusivulle.
 57. Mallinevandalismi. Kirjoita tynkämallineeseen "asdluiflhdsau". Merkitse Imatraa käsittelevä artikkeli roskaksi.
 58. Siirtovandalismi. Siirrä sivu Windows XP nimelle "auidsglasdluigaslud".
 59. Uudelleenohjaus- ja yhdistysvandalismi. Tee nimeltä "asdupofugaudsf" uudelleenohjaus sivulle ihminen. Yhdistä sivut omena ja Kanada tekemällä artikkeli Omena ja Kanada ja uudelleenohjaamalla omena ja Kanada sinne.
 60. Yhteenvetovandalismi. Tee asiallinen tahi asiaton muokkaus ja kirjoita sen yhteenvedoksi "asdkjgfdsaöijgfaöjiosfödasöjilföjiosaöjilfsaö" tai "SAMULILI ON PEELO". Jos olet vandalisoinut artikkelin, kannattaa merkitä yhteenvetokenttään vaikka "typo" tai "wiki".
 61. Levykevandalismi, ks. Levykevandaali. Aivan erityinen uudelleenohjaus- ja yhdistysvandalismin muoto. Levykevandalismi on erittäin pelätty vandalismin muoto. Se johtaa välittömästi estoon. Jos et tiedä, mitä levykevandalismi käytännössä on, ota mallia tästä. Tämän jälkeen muutat erinäisiä artikkeleita uudelleenohjauksiksi levykkeeseen. Ainakin CD-levy, DVD, reikäkortti, C-kasetti, kivi, ihminen, paperi, aivot ja Windows XP. Levykevandalismiin sisältyvät myös ullavandalismi ja erinäiset muut levykevandaalin peeloilut. Näistä tarkemmin alla.
 62. Ullavandalismi.
 63. Finnet-vandalismi. Luo artikkeli Finnet-puhelinyhtiöstä. Lisää siihen linkki sivulta Finnet. Saat bannin :D.
 64. Leena Kaskela -vandalismi. Väitä, että Leena Kaskela ei ole eläkkeellä.
 65. Atsovärivandalismi. Väitä, että atsovärit aiheuttavat syöpää.
 66. Aku Ankka -vandalismi. Väitä, että Aku Ankan taskukirjat on suunnattu pikkulapsille tai vaihtoehtoisesti, että niiden ikäraja on raa'an väkivallan vuoksi K-12. Onhan se aika pelottavaa, kun Karhukopla yrittää ryöstää Roopen rahat; Levykevandaali on jo 18-vuotias, ja häntä pelottaa vieläkin.
 67. Levykevandaalijulistus. Sano jonkun keskustelusivulla olen levykevandaali.
 68. Levykevandalisoituminen.
 69. Levykevandaalin bannaamatta jättäminen. Ylläpitäjä, jonka silmät todistavat levykevandalismin, mutta joka ei bannaa, syyllistyy aivan erityiseen vandalismin muotoon nimeltään levykevandaalin bannaamatta jättäminen.
 70. Vandaaliksi ryhtyminen. Ryhdy tietoisesti vandaaliksi.
 71. Vandaaliksi muuttuminen. Sinä ennen asiallinen käyttäjä, ryhdy hetken mielijohteesta vandaaliksi... mahdollisesti kännissä?
 72. Pakkoruotsivandalismi. Hyväksyttiin erilliseksi vandalismin muodokseen 6. marraskuuta 2006. Yhtä hyvin kuin levykevandalismi on lähinnä levykevandaalin aikaansaannos, on pakkoruotsivandalismi ennen kaikkea Asterix*-nimimerkin heiniä! Keskeisin elementti on tämän asiallisen tekstin lisääminen pakkoruotsia käsittelevään artikkeliin.
 73. Kommenttien vandalisointi. Vandalisoi toisten kommentteja. Korvaa Jniemenmaan asiallinen kannanotto erittäin törkeällä ja epäasiallisella herjalla. Jos käy oikein hyvä tuuri, voi olla, että joku noviisi ehtii lukea vandalisoidun kommentin ja saa hyvän kuvan Wikipedian ylläpidosta!
 74. Keskustelusivun tyhjennys. Tyhjennä oma keskustelusivusi. Poista varoitukset vandalismista ja muu turha sälä. Olet saava tuta ylläpitäjän holokaustisen raivon!
 75. Käyttäjänimivandalismi. Rekisteröi sopimaton käyttäjänimi ja käytä sitä. Rekisteröi ylläpitäjää harhaanjohtavasti muistuttava käyttäjätunnus ja vandalisoi sivuja, jotta joku luulee ylläpitäjän tulleen hulluksi.
 76. Vandalismista ja rikkomuksista syyttäminen. Syytä Joonasl:ää henkilökohtaisesta hyökkäyksestä, kun tämä on vastustanut jonkun ylläpitäjyyttä perustein "ei vielä". Lähetä asiallisten käyttäjien ja ylläpitäjien keskustelusivuille totaalisen turhia ja perustelemattomia vandalismivaroituksia. Tämä vandalismin muoto hämmentää useimpia wikipedistejä, mutta on melko harvinainen ja usein se tehdään ilman vandalistisia tarkoitusperiä.
 77. Vandalismin kieltäminen. Sotke artikkeli. Väitä, että nukahdit näppäimistölle ja se aiheutti sotkun. Tämä on helvetin ovelaa, ja mikä parasta, tätä vandalismin muotoa voivat harjoittaa myös kokeneet käyttäjät omilla käyttäjätunnuksillaan ilman, että menettävät mainettaan! Muistetaanpa myöskin tapaus, jossa MiPe oli tyhjentänyt eräitä sivuja. Tällöin hän väitti, että hän oli ollut "toisaalla", kun hänen pikkuveljensä oli yllättäen syöksynyt koneelle ja sotkenut Wikipediaa MiPen käyttäjätunnuksella. Epätodennäköistä. Voit seurata MiPen esimerkkiä, milloin haluat! Sysää syy vain pikkuveljesi niskoille. Sillä lailla! Myöhemmissä tutkimuksissa on osoitettu, että MiPellä saattaa olla jos jonkinmoisia vandalistisia taipumuksia.
 78. Asiaton luokkakuvaus. Luo uusi luokka ja kirjoita sen kuvaukseksi vittu, otsikko kertoo kaiken tai asdlkjfjhdsajklsdajk. Jos luokan nimi on asiallinen, monikaan ei välttämättä tarkista sen sisältöä. Hauskuus alkaa sitten, kun uusi käyttäjä tulee etsimään tietoa tietyn aihepiirin käsitteistä... tämä on hauska, mutta valitettavan harvinainen vandalismin muoto.
 79. Yleinen luokkavandalismi. Lisää Samulilin käyttäjäsivu luokkaan "Venäjä".
 80. Feikkihaistattelut. Kirjoita käyttäjän keskustelusivulle jotain oikein törkeää ("haista vittu") toisen käyttäjän allekirjoituksella. Tämä on merkki siitä, että vandaali on todella hyvin, hyvin pahantahtoinen ja pitää välittömästi eliminoida. Haistattelu on paras laittaa aivan kokemattoman keltanokan sivulle: näin tämä ei välttämättä huomaa tarkistaa keskustelusivunsa historiaa eikä tuoreita muutoksia. Kokeneempi käyttäjä näin luultavasti tekisi. Tarkkaile vaikka uusien rekisteröityneiden käyttäjien lokia. Väärennetyn allekirjoituksen on paras viitata johonkin arvostettuun käyttäjään, mieluiten ylläpitäjään. Haistatteluja on nähty mm. Mikko Paanasen, ML:n ja Linnean nimillä. Voit vain arvata, mitä noviisi haistattelun saatuaan tekee... tämä on helvetin hauska vandalismin muoto!
 81. Allekirjoituksen väärentäminen muuhun tarkoitukseen. Kirjoita viesti jonkun toisen nimellä. Muuta Samulilin allekirjoitus omaksesi. Esiinny MikkoM:nä.
 82. Toisena esiintyminen. Esiinny jonain muuna, mahdollisesti julkisuuden henkilönä.
 83. Virheidentiteetti. Keksi itsellesi identiteetti, jolla ei ole mitään siteitä todellisuuteen. Kerro itsestäsi käyttäjäsivulla asioita, jotka eivät missään nimessä pidä paikkaansa.
 84. Törkeä vittuilu. Ylläpitäjään kohdistuva vittuilu.
 85. Vandalismin yritys. Syyllistyt vandalismin yritykseen, kun äitisi vetää töpselit seinästä juuri silloin, kun olet vandalisoimassa Wikipediaa.
 86. Vandalismin levitys. Levittele kaduilla lappusia, jotka sisältävät vaikkapa tervetulotoivotuksia Elisa-vandaalien vuosikokoukseen.
 87. Vandalismiin kehotus. Pyydä kaveriasi vandalisoimaan Wikipediaa.
 88. Avunanto vandalismiin. Luovuta tietokone käyttöön henkilölle, joka todennäköisesti on liikkeellä vandalistisin tarkoitusperin.
 89. Vandalismista ilmoittamattomuus. Syyllistyt tähän, jos tiedät, että joku aikoo vandalisoida Wikipediaa, mutta et ilmoita ylläpidolle tai Suomen poliisivoimille!
 90. Vandalismilla uhkailu. "Vittu mä vandalisoin koht tän koko Wikipedian!"
 91. Vandalismin suunnittelu. Organisoi vandaalihyökkäys.
 92. Hakkerointi. Erittäin harvinainen, mutta kunnioitettava vandalismin muoto. Hakkerointia on salasanan hakkeroinnin lisäksi mm. tekstin muuttaminen vihreäksi, allekirjoituksen väärentäminen, viruksen kätkeminen johonkin artikkeliin, etusivun muokkaaminen ja muokkaaminen estosta huolimatta. Hakkerointi on taikuutta.
 93. Hakkerointiohjelman käyttö. Hakkeroinnin toteuttaminen ohjelmalla. Ei niin kunnioitettavaa kuin käsin hakkerointi!
 94. Krakkerointi. Wikimedian palvelimien kaataminen xO!
 95. Tunnuksen luvaton käyttöönotto. Toisen tunnuksen varastaminen ja käyttäminen mahdollisesti vandalistisiin tarkoitusperiin. Saattaa tapahtua hakkerointiohjelmalla, jolloin ollaankin syyllistytty kahteen vandalismin muotoon yhdellä iskulla. "Hakkerointiohjelman käyttö" ja "tunnuksen luvaton käyttöönotto". Ammattivandaalin rikosnimikkeitä. Tunnuksen voi ottaa luvatta käyttöön myös arvaamalla salasanan - sekin hakkerointia - mutta tämä onnistuu vain, mikäli joku onneton n00b on mennyt valitsemaan itselleen liian helposti arvattavan salasanan. Useimmissa tapauksissa vandaali joutuu turvautumaan hakkerointiohjelmaan. Kysymyksessä on kiistatta harvinainen, mutta tietyissä piireissä erittäin pelätty vandalismin muoto. Erityisen törkeä tunnuksen luvaton käyttöönotto on ylläpitäjän tunnuksen varastaminen ja käyttö Wikipedian tuhoamiseen. Englanninkielisessä Wikipediassa tunnetaan joitakin tapauksia.
 96. Tunnuksen harkittu luvaton käyttöönotto. Laitonta toimintaa. Hikipedia ei suosittele. Tunnuksen harkittu luvaton käyttöönotto merkitsee sitä, että vandaali menee rekisteröityneiden käyttäjien listan sivulle ja yrittää arvata jokaisen käyttäjän salasanan. Jo tämän yritys on rikos. Kysymyksessä lienee vandalismin röyhkeimpiä muotoja.
 97. Salasanan muuttaminen. Vandaali murtaa salasanan ja muuttaa sen. Erittäin tuhoisa vandalismin muoto!
 98. Salasanan kertominen. Oman salasanan julistaminen.
 99. Ylläpitäjän oikeuksien väärinkäyttö vandalistisiin tarkoitusperiin. Estä asiallinen käyttäjä ilman syytä. Tuhoa suositeltu sivu ilman syytä. Suojaa aloittamasi artikkeli, jota kukaan - paitsi sinä suojauksen tehdessäsi - ei ole vandalisoinut. Poista levykevandaalin esto perusteella, että kysymyksessä on Hyvä Ihminen. Palauta jonkun muun poistama paskasivu. Tällainen oikeuksien väärinkäyttö on äärimmäisen harvinaista, mutta ei kumottavissa. Byrokraatti ei voi poistaa ylläpitäjän oikeuksia. Oikeuksiaan väärinkäyttävä ylläpitäjä voidaan bannata, mutta hän voi myös poistaa banninsa. Kyseessä on äärimmäisen haitallinen ja salakavala vandalismin muoto.
 100. Idioottimaiset estot. Ei varsinaisesti oikeuksien väärinkäyttöä, vaan tyhmäilyä ja eräs vandalismin muoto sekin. Anna ensikertalaiselle vandaalille kuuden minuutin, kahden sekunnin ja puolentoista nanosekunnin esto. Estä vaikkapa julkinen, kunnan IP yhdeksäksi vuodeksi ja seitsemäksi kuukaudeksi. Naura koneeltasi paskaista naurua. Anna henkilökohtaisesta hyökkäyksestä sekunnin tai minuutin esto.
 101. Byrokraatin oikeuksien väärinkäyttö. Tee 10-vuotiaasta n00bista ylläpitäjä, vaikka mitään äänestystä ei oltaisikaan käyty! Nimeä Kouluhain käyttäjätunnus uudelleen Vandaali Synkeämieleksi. Anna ML:lle bottimerkintä. Suomalaiswikissä on ainoastaan 3 aktiivista byrokraattia, joten tällaiset vandalisoinnit jäävät monesti jopa kokonaan kumoamatta :D.
 102. Osoitepaljastimen väärinkäyttö. Käytä osoitepaljastintoimintaa ilman syytä.
 103. Asiaton vittuilu. Loukkaa jotakuta ilman syytä.
 104. Palkkavandalismi. Maksa isoäidillesi sata euroa siitä, että tämä kirjoittaa ylläpitäjän käyttäjäsivulle "aulcgöuaösduguöadsöjajf".
 105. Hullu vandalismi. Maksa lähiomaisellesi yli satatuhatta euroa siitä, että tämä kirjoittaa Jetmanin käyttäjäsivulle "asudgasdgadlsjfaalskdfklu". Tässä vandalismin muodossa ei ole järkeä eikä siihen kukaan täysjärkinen sorru.
 106. Piittaamattomuus. Älä välitä ylläpitäjien varoituksista.
 107. Vandalismin jatkaminen. Katso tuoreita muutoksia. Näe, kuinka joku on juuri vandalisoinut Britney Spearsia käsittelevän artikkelin. Sotke artikkelia lisää. Parhaassa tapauksessa sivu palautetaan lopulta väärään versioon xD! Sinun vandalisointisi poistetaan, mutta edellisen jäävät. Onneksi olkoon.
 108. Useilla tunnuksilla vandalisointi. Vandalisoi kahdellatoista tunnuksella yhtä aikaan. Jälkiesi korjaaminen tulee tuottamaan tuskaa.
 109. Joukko- alko massavandalismi. Keskittykää porukalla (suositus yli 12 henkeä) vandalisoimaan yhtä tai kahta eri artikkelia. Jälkien korjaaminen äärimmäisen työlästä. Hikipedia suosittelee.
 110. Uuden artikkelin vandalisointi. Etsi uusi artikkeli vaikka tuoreiden muutosten luettelosta.
 111. Vandaalimielinen tervetulotoivotus. Toivota Hasdrubal tervetulleeksi Wikipediaan.
 112. Vandalismivaroitusten sijoittaminen väärin. Lähetä varoitus vandalismista ARTIKKELIN keskustelusivulle!
 113. Tuoreiden muutosten vandalisointi. Vandalisoi jokainen 500 tuoreimman muutoksen luettelosta löytyvä artikkeli ja sivu!
 114. Vandalismiin pakottaminen, kiristys. Jos satut olemaan Joonasl:n pomo, uhkaa tätä työpaikan menetyksellä, ellei hän suostu sotkemaan Wikipediaa!
 115. Häirikköviesti. Lähetä jonkun, vaikka ylläpitäjän keskustelusivulle älytöntä paskaa. Esimerkkejä on niin paljon, ettei niitä tässä ryhdytä sen erityisemmin luettelemaan. Muista, että viestin olisi syytä olla täysin Wikipediaan liittymätön.
 116. Kahvihuoneessa häiriköinti. Lähetä kahvihuoneeseen aiheeseen kuulumattomia sepustuksia. Unohda, että Wikipedia on tietosanakirja - toimi ikään kuin se olisi keskustelupalsta!
 117. Uudella tunnuksella äänestäminen. Osallistu vaikka viiteentoista äänestykseen uusilla tunnuksilla. Tämä tuottaa muille suurta haittaa, sillä äänen hylkääminen voi olla hyvinkin vaivalloista.
 118. Vandaalin ylistys. Ylistä käyttäjäsivullasi tai kahvihuoneessa levykevandaalia. Kerro, kuinka mahtava tyyppi hän on. Kehu hänet taivaisiin. Vandaalin ylistys on niin ikään se, jos lisäät käyttäjäsivullesi kuvan paperista ja kirjoitat kuvaukseksi "levyke".
 119. Vandalismista fantasiointi. Näe unta, jossa vandalisoit Wikipediaa. Tämä takaa sen, että olet todellakin mestarillinen vandaali - näet vandalismista jopa unta!
 120. Kunnianosoitus vandaalille. Kirjoita tällainen lista vandalismin muodoista. Mainosta sitä Mikko Paanasen keskustelusivulla. Sitä pidetään kunnianosoituksena vandaalille. Joskus vähän vaikea erottaa vandaalin ylistyksestä.
 121. Vandaaliksi julistautuminen eli avoin vandaalimielisyys. Kerro olevasi vandaali.
 122. Toisen julistaminen vandaaliksi. Julista Joonasl vandaaliksi.
 123. Vandaaliteon väheksyminen. Älä pidä vandalismia haudanvakavana asiana. Sano, että vandalismin torjunta on helppoa.
 124. Vandalisointiliigaan kuuluminen. Liity Elisa-vandaaleihin. Uuden säädöksen mukaan Wikipedian ylläpitäjä saa soluttautua vandaalijärjestöön syyllistymättä itse vandalismiin!
 125. Vandalisointiliigan pyörittäminen. Ylene Elisa-vandaalien johtokunnan jäseneksi.
 126. Vandalisointiliigan perustaminen. Perusta oma vandalisointiliigasi. Kun olet hankkinut vähintään viisi jäsentä, Elisa-vandaalit kirjaavat sen Suureen Wikipedian WandalisoitiLiigojen Indexiin SWWLI:hin.
 127. Vandalisointiliigan taloudellinen tukeminen. Muista Elisa-vandaaleita rahalahjoituksella.
 128. Elisa-vandaalien tilaisuuteen osallistuminen. Osallistu Elisa-vandaalien pikkujouluihin. Hauskaa on!
 129. Vandaalichat. Yhdy rupatteluun levykevandaalin kanssa. Vaikka mitä hauskaa voi ilmetä.
 130. Yleinen vandaalimielisyys. Puolustele vandaalien toimia, kerro, että heillä on ilmeisesti ollut ankea lapsuus. Anna vandaaliteot anteeksi. Ylläpito leimaa sinut vandaalimieliseksi ja näin olet syyllistynyt vandalismiin.
 131. Ylläpitäjän toimien kritisointi. Välittömän bannin paikka.
 132. Eston pyyntö. Pyydä ylläpitäjältä itsellesi estoa!
 133. Vakavat rikokset. Tämä on vandalismin muodoista vakavimpia, eikä Hikipedia missään nimessä suosita sitä kenellekään. Tämä siksi, ettei saada syytettä vakaviin rikoksiin yllyttämisestä. Vakavat rikokset vandalismin muotona tarkoittavat lähinnä sitä, että vandaali kirjoittaa Wikipediaan esim. perättömän vaarailmoituksen, laittoman uhkauksen, törkeän kunnianloukkauksen, julkisen kehotuksen rikokseen tai vaikka yksityiselämää loukkaavaa tietoa. Jos syyllistyt vakavaan rikokseen, KRP voi sulkea Wikipedian, jos katsoo sen aiheelliseksi. TÄTÄ EMME SIIS SUOSITA, EMME TODELLAKAAN.
 134. Vakavaakin vakavammat rikokset. Henkirikos. Toteuttaminen ei mahdollista Wikipediassa. Ei tiedetä, miksi tämä alun perin sisällytettiin Wikipedian rikoslakiin.
 135. Vakavista vakavin rikos eli ylläpitäjän dissaaminen. Kirjoita Tbonen keskustelusivulle "VITUN CP-VAMMANE PAVIAANI". Tällä voi olla hyvin vakavat seuraamukset.
 136. Vandalismisyytöksen pakoilu. Hyvin teoreettinen. Lähinnä, jos sinua syytetään perustellusti vandalismista ja sinä väität, että se oli MikkoM.
 137. Hämäys. Tee vandalisointisi lomassa pari asiallista muutosta.
 138. Suuri hämäys. Rekisteröi tunnus. Muokkaa sillä täysin asiallisesti ja ongelmitta viisi kuukautta, kunnes yht'äkkiä "muutut" vandaaliksi. Ovelaa ;).
 139. Virkamiehen uhkailu mafialla. Jos ylläpitäjä estää sinut tai muuten "ei miellytä" sinua ja uhkaat lähettää hänen peräänsä mafiaan, syyllistyt virkamiehen uhkailuun mafialla. Tämän säännön rikkojan perään saatetaan lähettää mafia. Haudanvakava vandalismin muoto.
 140. Ylläpitäjän tappaminen. Yksiselitteisesti ylläpitäjän tappaminen. Syyte tulee murhasta. Onneksi tällainen on harvinaista, sillä ylläpitäjät harvoin julkaisevat henkilötietojaan.
 141. Julkinen kehotus ylläpitäjän tappamiseen. Syyte tulee tässäkin tapauksessa murhasta.
 142. Oman keskustelusivun arkistointi. Piilota ylläpitäjien lähettämät varoitukset vandalismista luomalla alasivun Keskustelu käyttäjästä:-/Arkisto ja tallentamalla kommentit sinne. Menee helpommin läpi kuin keskustelusivun tyhjentäminen.
 143. Ylläpitäjän muuttaminen vandaaliksi. Ylläpitäjä syyllistyy ylläpitäjän oikeuksien väärinkäyttö vandalistisiin tarkoitusperiin -nimiseen rikokseen poistaessaan asiallisen artikkelin. Mene sivulle Suomi ja korvaa sisältö sanalla "asdpouifiopasdipogpiuosadpifojspiodfpiajo" sekä roskamerkinnällä. Jos ylläpitäjä on tarpeeksi tyhmä, hän poistaa sivun ja syyllistyy vandalismiin. Näin olet tehnyt ylläpitäjästä vandaalin. Erittäin harvinainen vandalismin muoto. Ikävä kyllä tämä ei onnistu useinkaan, sillä monesti ylläpitäjä tarkistaa artikkelin historian.
 144. Ylläpitäjän lavastaminen vandaaliksi. Ikävä kyllä ei mahdollista. Kirjoita artikkeliin "apu8sdpg8uasåasdåfåaådsa037a38" ja muuta sen historiassa nimimerkkisi Tboneksi.
 145. Ylläpitäjän tai arvostetun käyttäjän IP:llä vandalisointi. Muutama käyttäjä voi Wikipediassa kyylätä toisten IP-osoitteita. Tällöin on pahimmillaan erittäin haitallista, jos vandalisoit Wikipediaa samasta IP:stä kuin vaikka joku Wikipedian ylläpitäjistä. Näin saat itsesi näyttämään ylläpitäjän sock puppetilta ja ylläpitäjä saa huonon maineen.
 146. Ylläpitäjän pyynnöstä kieltäytyminen. Yksinkertaista. Et noudata ylläpitäjän sinulle henkilökohtaisesti esittämää pyyntöä. Välittömän eston paikka.
 147. Ylläpitäjän dissaaminen. Majesteettirikos. Esimerkiksi ylläpitäjään kohdistuva henkilökohtainen hyökkäys.
 148. Itsensä nukuttaminen näppäimistölle. Odota, että nukahdat näppäimistölle, nukuta itsesi piikillä näppäimistölle taikka iske itseäsi kirveellä päähän niin, että tainnut näppäimistölle. Näin tulet sotkeneeksi Wikipediaa mukamas vahingossa, vaikka todellisuudessa olet valehtelija, huijari ja kavala vandaali. Onnittelumme!
 149. Hukuttautuminen vandalistisin tarkoitusperin. Jos tiedät, että tuolla merten syvyyksissä on uponnut laiva, jossa on kannettava tietokone ja siinä tietokoneessa sattumalta Wikipedia auki: hukuttaudu, jotta mätä ruumiisi jää mereen vellomaan ja saattaa postuumisti sotkea Wikipediaa.
 150. Kansainvälinen vandalismi. Harjoita vandalismia joka ikisessä Wikipediassa ja sen sisarprojekteissa. Jos olet vandalisoinut yli 300 projektia, saatat saada Elisa-vandaaleilta Kansainvälisen Vandaalin arvonimen!
 151. Vandalismin kumoamatta jättäminen. Näet vandalismia, mutta et palauta. Tämä osoittaa sinussa suurta vandaalimielisyyttä!

Katso myös

Wiki-Muhammad.PNG

Tämä sivu on liian ahdas joka idean säilömiseen.
Wiki-Muhammad.PNG


Kaikki neuvot on koottu yksiin kansiin asianomaisessa hikikirjassa.