Tyrnävä

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Review.png Tätä artikkelia pitäisi hikifoida yleisesti.

Tyrnävä tai toisinsanoen Tyrtsi on 15.000 hehtaarin kokoinen pelto suurkaupunki Oulun naapurissa. Tämän Pottukylän tunnetuimmat nähtävyydet ovat manibani sekä upouusi Quattro-pizzeria. Tärkein piste Tyrnävällä on kuitenkin kunnioitettu Kuulammen koulu, jossa Tyrnävän surkeat sohvaperunat viettävät 95% vapaa-ajastaan. Tyrnävällä on useita sivukyliä. Suurimpia niistä ovat Suutarinkylä, Murto, Temmes, Jokusilta ja Ängesvenäjä. Nopein pakotie Tyrnävältä on ABC Tupoksen läpi vievä 4-tie, tai vaihtoehtoisesti moottoripyörällä Murrontie.

Tyrnävän historiaa[muokkaa]

Muinaisina aikoina Tyrnävä ja Liminka olivat kuin yhtä, mutta erkaantuivat 200 vuotta kestäneessä perinneruokakiistassa. Riidan syynä uskotaan olleen se, että tyrnäväläisten mukaan alueen perinneruoka oli pohjaanpalanut kahvi, kun taas liminkalaisten mielestä lämmin maito. Tämä pitkittynyt ruokakärhämä edesauttoi ABC-huoltoasemaketjun syntyä, joka diplomaattisesti tarjoilee kumpaakin perinneruokaa.

Tyrnävän LoTech[muokkaa]

Haukiputaan ja sekä Kempeleen ohella, on Tyrnävä pyrkinyt kovastikin profiloitumaan. Sen se tekee niin kutsutun Low-Techin avulla. LoTech on työkalu jolla esimerkiksi tuodaan pottupelloille uutta työvoimaa, kuten piikoja ja sekä renkejä - jotka maksavat työvoimastaan. Valmiit potut jalostetaan lähes sataprosenttisesti Tyrnävän pottuviinatehtaaseen, suurella voittoprosentilla. Se lähentelee lähes absoluuttista.

Tyrnävän sivukylät ja urheiluseurat[muokkaa]

Murto[muokkaa]

Tyrnävän tunnetuin, huomatuin ja kunnioitetuin pläntti on Murtocity. Murrossa on koulu ja yksi kauppa. Alueen suurvaltapäivinä Murrossa oli kaksi kauppaa, joista tähän päivään on vain yksi näistä säilynyt. Toinen purettiin suurvalta-aseman päättymisen sekasorrossa. Murron halki kulkee yksi tie ja alueella on paikallisten mukaan "aika monta taloa". Murron rajanylityspaikoilla sijaitseviin kyltteihin on kirjattu lainaus Danten Jumalallisesta komediasta "Ken tästä käy, saa kaiken toivon heittää."

Murron ympäristöä ei yleensä luokitella maaseuduksi, sillä alueella sijaitsevat pellot ovat rupuisia ja kituliaita. Murron luokitteleminen kaupungiksi on myöskin vaikeaa, sillä alueen talot ovat rupuisia ja kituliaita. Myöskin Murron asukkaita on vaikeaa luokitella miksikään, sillä he ovat myöskin rupuisia ja kituliaita. Murron koulu on toisaalta erittäin arvostettu opinahjo. Koulusta on valmistunut useita älykkäitä ja huomattavia henkilöitä, mm. tämän artikkelin alkuperäinen kirjoittaja. Murron asukkaat kokevat edellämainitun kuvauksen vastaisesti olevan parempaa väkeä kuin kaikki muut. Tämä on pitkälti johtanut alueen sisäsiittoisuuteen. Siksi Murrossa kukoistaa ylpeys, koska he ovat hyviä, puhtaita ihmisiä ja ansaitsevat tämän vuoksi parempaa kuin muut.

Urheiluseurat[muokkaa]

Yleisurheiluseuroista mainittakoon Murron Saarnaajat, Temmeksen eläkeläiset, Pappajengi, Ängesvenäjän potunnostajat sekä Jokusillan Koitto. Lisäksi Tyrnävällä vaikuttaa hiihtoliitto Partaan raapijat, Ampumapainiklubi Tyrnävän Varvas, Hukkaputken sorsastajat Ry sekä Ojakylän Rattorit. Herrasmiespolkupyöräkerho Pinnat tiukilla, loppui riitelyyn kylän nuorison kanssa. Nuoriso valtasi torin penkit aina sillä aikaa kun "Pinnat" olivat tarkastamassa kellojaan klo 8 aamulla ja klo 14 iltapäivällä.

Katso myös[muokkaa]