Tuhkimo

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tuhkimo (s. 1935) on maailman kuuluisin hemmoteltu vaimoihminen, joka kärsi toisaalta ilkeistä sijaisvanhemmistaan ja sai kerralla ylisuuren kultalusikan suuhunsa. Tuhkimon vaiheita pidetään yleisesti satuna, mutta kiistattomat lähdetiedot Lähde? paljastavat, että Tuhkimo ihan oikeasti on olemassa vielä tänäkin päivänä ja että hänen elämänsä vaiheet ovat vieläpä totta Lähde?.

Lapsuus

Tuhkimo syntyi varakkaalle yksinhuoltajaisälle salamasta Lähde? ja varttui varsin nopeasti ratsastuskykyiseksi nuoreksi neidiksi. Isänsä kuoltua äkillisesti Tuhkimo joutui huutolaiseksi, ja eräs katkeroitunut kahden lapsen yksinhuoltaja-vanhapiika otti Tuhkimon luokseen asumaan. Tuhkimo karkasi kuitenkin uudesta kodistaan, pinnasi koulusta ja joutui pariksi vuodeksi tyttökotiin, josta Tuhkimo pakeni erään yhteistyöhaluisen taksinkuljettajan avustuksella Los Angelesiin, ja Walt Disneyn tiedetään pian tämän jälkeen tehneen

Tuhkimo siirtymävaiheessa ryysyistä rikkauksiin. Lasikengät eivät vielä ole tässä vaiheessa Tuhkimon jaloissa. Tuhkimoa avustamassa hyväksi haltijaksi mainittu henkilö, joka ei halunnut nimeään julkisuuteen.

hyväksikäyttöyrityksiä taksimiehen ohella nuoren Tuhkimon suhteen. Lopulta tyttö suostui poseeraamaan valkokankaalla 15-vuotiaana 1950. Elokuva levisi kulovalkean tavoin ympäri maailmaa, ja Tuhkimon voidaankin katsoa olevan eräänlainen Marilyn Monroen edeltäjä.

Ura

Tuhkimon elokuvaura oli lyhyt mutta kauaskantoinen. Tuhkimon ensimmäisen ja toisen elokuvan väliä oli peräti 53 vuotta, ja tämän väliajan Tuhkimo hyödynsi ensimmäisen elokuvansa suurta menestystä revaesiintymisillä, pitkillä illallisilla, alkoholilla ja huumeilla. Tuhkimolle pysyäkseen tuhkimona onkin vuosikymmenen saatossa tehty yli tuhat kasvojenkohotusta. Tuhkimo on maailman seuratuimpia henkilöitä. Paparazzit väijyvät häntä siinä missä prinsessa Diana-vainaata saadakseen kuvan missä ja milloin tahansa. Vastoin yleistä käsitystä Tuhkimo ei juurikaan ole tehnyt hyväntekeväisyystyötä, vaan käyttänyt saamansa palkkiot lähinnä omaksi hyödykseen. Tuhkimo asuu sinänsä varsin vaatimattomasti, mutta tällä hän haluaa osoittaa lapsuutensa ikäviä ajanjaksoja eli noin viikon asumista äidin luona.

1960-luvun puolivälissä Tuhkimo ryhtyi laulusolistiksi, mutta hänen kimittävä falsettiäänensä sopi huonosti kevyen musiikin tulkitsemiseen. Oopperaesiintyjäksi hän ei taas tahtonut, koska piti korkeakulttuuria yleisesti tylsänä ja sitä harrastavia ihmisiä ikävinä tyyppeinä. Tuhkimon levyjä myytiin kuitenkin hyvin ja hän esiintyi usein nimekkäiden laulusolistien riveissä, jolloin hänen äänelliset erityispiirteensä eivät niinkään usein päässeet esille.

1970-luvun kuluessa Tuhkimon esiintymistä rajoittivat intiimivaivat, kuten

Vauhtimimmi Tuhkimosta salaa otettu kuva eräiden pippaloiden jälkeen 1990-luvulla.

virtsankarkailu ja pahanhajuinen vuoto. Tuhkimon managerit kehottivat diivaa kääntämään tämänkin asian voitoksi ja mainostamaan näiden vaivojen hoitoon tarkoitettuja lääkeaineita julkisesti. Tuhkimo teki työtä käskettyä ja hänen mainostamansa lääkeaineet menivät kuin kuumille kiville.

Taustalla vaani kuitenkin useita muita ongelmia. Menestyksensä huumassa Tuhkimo oli oppinut juhlimaan, valvomaan ja sekoilemaan filmitähtien tavoin, ja vaikeat ihmissuhde -ja alkoholiongelmat väijyivät taustalla. 1980-luvulla Tuhkimo ajautui vakavaan kriisiin ja hän vetäytyikin julkisuudesta usean vuoden ajaksi.

Lasikengän vaiheet ja oikeudet

Tuhkimon kuuluisa lasikenkä ajalta, jolloin se oli vielä täysin ehjä. Vaikka kenkä on tarkoin varjeltu ja vakuutettu, onnistui Tuhkimo lopulta itse turmelemaan sen.

Kuten kaikki pikkulapsesta alkaen tietävät, Tuhkimon teki kuuluisaksi juuri hänen jalkaansa sattumalta sopiva lasikenkä, joka muutti rääsyläistytön kerralla salonkikelpoiseksi kuninkaalliseksi daamiksi. Lasikengän merkitystä ja sidonnaisuutta Tuhkimon kuningattariuteen pidettiin aina 1960-luvulle saakka maailman tarkimmin varjeltujen esineiden listalla, sillä kenkää säilytettiin Pariisissa samassa tilassa metrin prototyypin kanssa. Lasikenkä oli ja on edelleenkin vakuutettu myös tähtitieteellisistä summista maailman merkittävimmissä vakuutusyhtiöissä. Tuhkimo on kuitenkin kaikista varoituksista huolimatta vuokrannut lasikenkäänsä eri tilaisuuksissa käytettäväksi. Kuuluisin tilanne sattui 1960-luvulla YK:n yleiskokouksessa, kun Neuvostoliiton pääsihteeri Nikita Hruštšov vetäisi kengän yllättäen esiin ja alkoi humalaisen rennosti koputtamaan sillä pöytään. Kerrotaan, että monen vakuutusyhtiön johdossa oli koettu tuona hetkenä yllättäviä sydänoireita. Joka tapauksessa Hrutshovin pilailumielessä hankkima lasikenkä köyhdytti merkittävästi Neuvostoliiton kultavarantoa ja oli osasyynä hänen ennenaikaiseen syrjäyttämiseensä. Tuhkimon lasikenkää ovat sittemmin käyttäneet mm. Mick Jagger, John Lennon, David Bowie ja Kate Bush. Näissä ja monissa muissa yhteyksissä lasikengän käyttö onkin ollut huomattavasti hillitympää ja kurinalaisempaa, kunnes Tuhkimo itse vonkasi omaa kenkäänsä jalkaan joillekin vähäpätöisille filmikutsuille ja sai humalaisella toikkaroinnillaan kenkään pahan särön. Maailman parhaat lasiastiaintuntijat miettivät vielä tälläkin hetkellä, kuinka kengän saisi korjatuksi entiselleen. Huippujuristien tiedetään myös miettivän keinoja, olisiko Tuhkimo itse saatettavissa vastuuseen omaisuutensa tahallisesta tai huolimattomuudesta johtuneesta tuhoamisesta.

Nykyisyys

Tuhkimo ei ole enää palannut esiintymislavoille ja esiintyy muutenkin julkisuudessa erittäin satunnaisesti ja harvoin. Tuhkimo hyödyntää kuitenkin oikeuksiaan vaurioitunutta lasikenkää lukuun ottamatta täysimääräisesti, mikä varmistaa hänelle hyvän toimeentulon ja lokoisat oltavat loppuelämänsä ajaksi.

Katso myös