Tilutus

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Information.gif Tämä artikkeli ei ehkä ole paskaa, muttei se mikään loistavakaan ole.
Pienellä työllä tästä artikkelista saa sellaisen. Jatkokeskustelua keskustelusivulla.
Wiki-deathstar.png
Tosikoille ja heille, joita aihe lähemmin kiinnostaa, on Wikipediassa artikkeli tilutus.

”Tilutusta on moitittu egoistiseksi ja musiikillisesti arveluttavaksi keinoksi lisätä esityksen vetoavuutta.kenen mukaan? Silti tilutus tuntuu kuuluvan olennaisena osana varsinkin tiettyihin heavy metalin alatyyleihin.lähde?”

~passiivis-aggressiivisia kamppailuja suomenkielisessä Wikipediassa[1]

Tilutus on alatyylinen ilmaus, jolla viitataan useimmiten keskivertoa taitavampaan kitaransoitantaan. Termin ovat kehittäneet avuttomat sekä soittokyvyttömät punkkarit ja hipit, jotka osaamattomuuttaan peitelläkseen pyrkivät kaikin tavoin halventamaan tilutuskykyisiä, todellisia muusikoita.

Tilutuksen historiaa ja piirteitä[muokkaa]

Tilutuksella viitataan pääasiassa kitaralla suoritettavaan nuottien suoltamiseen. Tämä siksi, että muilla, "sivistyneemmillä" soittimilla, kuten munniharpulla ja kazoolla tapahtuva tilutus on oikeasti vain "taitavaa ja ilmaisuvoimaista soitantaa", ei tilutusta. Klassisessa musiikissa ja salamyhkäisessä jazzissa on harjoitettu tilutuksen tuntomerkit täyttävää soittamista jo iät ja ajat, mutta tilutusta on havaittavissa ainoastaan rock- ja metallimusiikin ihmeellisessä maailmassa. Ensimmäinen todellinen tiluttaja oli (ja valitettavasti on vieläkin) Lars Yngwe Johan "Ynkkä" "Paganini-kopio" Malmstén [1] Paremmin tämä suuri taiteilijanero tunnetaan omaperäisestä taiteilijanimestään Yngwie Malmsteen. Malmsteenia ennenkin moni oli yrittänyt esitellä maailmalle taitojaan kitaroinnin saralla, mutta heidän yrityksensä olivat kusseet ja pahasti. Malmsteenin jälkeen maailmaalle on kajahtanut jos jonkinlaista yrittäjää, mutta yksikään heistä ei ole pystynyt tiluttamaan yhtä vakuuttavasti ja tyylitietoisesti kuin Ynkkämme. Tilutukselle on tyypillistä tietotekniikan tavoin, että tietyn ajan kuluessa tilutusnopeus tuplaantuu (vertaa tietokoneiden suoritusnopeuteen). Matemaattisesti lahjakkaat ihmiset ovat kenties jo laskiskelleetkin tässä vaiheessa ajankohdan, jolloin ihmiskorva ei enää erota yksittäisiä nuotteja toisistaan. Syynä tähän on kaikenkattava ja iänikuinen kitaristikateus. Kun kitaristi kuulee tilutusta, jossa nuottien suoltonopeus on suurempaa kuin se, mihin ko. kuusikielisen soittaja itse kykenee, sulkeutuu hän 20-30 vuodeksi pimeään komeroonsa harjoittelemaan skaaloja ja tremolonäppäilyään. Tämän jälkeen hän esittelee maailmalle oman, übernopean soittotekniikkansa, jonka avulla hän kykenee paistattelemaan ainakin parin kuukauden ajan. Tänä aikana on mahdollista, että kitaristimme saa pillua. Tästä ei kuitenkaan ole tieteellistä näyttöä.

Näin tilutus tapahtuu[muokkaa]

Tilutuksessa on kyse (yllätys, yllätys) nuottien mahdollisimman nopeasta punnertamisesta kuulijain korville. Kitaran otelaudan topografiaa soiton aikana tarkkailtaessa on huomionarvoista, että tilutusta esiintyy lähinnä kaikkein ylimillä nauhoilla, joita jokaisella itseään kunnioittavalla tiluttajalla on riitävästi (lue liikaa). Oleellista on myös, että, kitaran nauhat ovat mahdollisimman paksuja ja korkeita. Tällöin vaaditaan mahdollisimman vähän sormivoimaa. Mikäli kitaristi halajaa vieläkin helpompaa soitettavuutta, on syytä harkita vireen laskemista parilla-kolmella oktaavilla. Tässä tapauksessa seurauksena saattaa kuitenkin olla, että tilutuksen olennaisin elementti, nintendomainen äänimaisema, vaarantuu. Tilutuksen kannalta on myös oleellista, että kitaristi on vääntänyt vahvistinlaitteensa impressiveness-namiskan ennemmin sinne Kymenlaakson kuin Varsinais-Suomen suuntaan. Lisäksi on mainittava, että tilutus-moodiin pääseminen saattaa vaatia parin kitaratunnin ottamista, ihan näin yleisen vakuuttavuuden vuoksi. Nämä toimenpiteet suoritettuaan kitaristi voikin aloittaa oman nuottisavottansa tahkomisen ja suoltaa ilmoille käsittämättömiä nuottimääriä per tahti.

Kritiikkiä[muokkaa]

Tilutusta on syytetty egoistiseksi, turhaksi ja tunteettomaksi soittotyyliksi. On kuitenkin huomionarvoista havaita, että syytöksen esittäjät eivät useimmiten itse tiluta. Tiluttamisen jalon taidon hallinta vaatiikin usean vuosikymmenen intensiivistä harjoittelua, soittoilmeiden ja -asentojen täydellistä hallintaa sekä käsittämättömän korkeaa musiikillista tietämystä. Barokin ajan säveltäjät (lue Bach) on hyvä tuntea teos teokselta. Lisäksi on tilutusta kritisoitaessa huomioitava, että tilutuksessa on loppujen lopuksi kyse vain siitä, että soitetaan 32- ja 64-osanuotteja, ei sen ihmeellisemmästä. Mikäli tämän artikkelin luettuasi tunnet vielä selittämätöntä vastustusta tilutusta kohtaan, on syytä harkita, että koetat itse tiluttaa. Kuten kahden sekunnin jälkeen huomaat, se ei olekaan kovin helppoa. Tämän jälkeen mahdollisesti kuuntelet Youtubesta kappaleen Dragonforcea ja toteat, että tilutus kuulostaa sittenkin täydeltä paskalta. Tämä on tiettävästi syy siihen, miksi Suomen tasavallan presidentti Tarja Halonen halusi kieltää kyseisen sivuston käyttämisen Suomessa. Hän ei kuitenkaan saanut tahtoaan läpi, sillä Tarjan mies Pena ilmoittautui ko. kikkelihevibändin studiokitaristiksi. Tästä johtuen Herman Li soittaakin playbackina livekeikoillaan.

Tilutuksen taidon hallitsevia[muokkaa]

  • Dimebag Darrel
  • Yngwie Malmsteen
  • Al Di Melodika
  • Eddie van Halen
  • Steve Vai
  • Michael-Angelo-Michelangelo-Rafael-Rembrant Patja
  • Michael-Romeo-Julia
  • Kristopperi Aamotti
  • Allan Noteworthless
  • John Petrucci
  • Herman Li
  • Joe Satriani
  • Sinä 40 vuotta treenattuasi

Tilutuskitaroita[muokkaa]

  • Fender Stratocaster Kitarassa on kiva pikku soololovi. Mutta tämä ominaisuus sai vehkeen maksamaan aivan perkeleesti! (voit myös lisätä skittaan vibrakammen)
  • Gibson SG Siinä on KAKSI VIELÄ ISOMPAA soololovea. Mutta tämänkin pelin hinta on niin helvetillinen, että vain kovimmat saatananpalvojat ostavat tämän.
  • Gibson Les Paul Soololovi on pienempi kuin SGssä, mutta vanhempi (ja kalliimpi) malli, eli jos sinulla on kyseinen Les Paul, niin olet uskottava ja vaikket osaisikaan soittaa, niin tämän kitaran kanssa näytät kitarataiturilta.
  • Harley Benton kitarakopiolla EI voi varsinaisesti tiluttaa, mutta HBn hinta on niin alhaalla, että seinäänheitto on tarpeen. Nämä Saatanasta peräisin olevat kitaran vastikkeet ovat saatavilla suomalaisten amatöörimuusikoiden suosimasta nettikaupasta nimeltään Thomann (tunnetaan myös nimillä "t-kauppa" sekä "nimeltä-mainitsematon-saksalainen-musiikkiliike"). Syy Thomannin suosioon on yksinkertaisesti se, etteivät sen suomalaiset, 95-prosenttisesti liikkeen tuotoista vastaavat asiakkaat tiedä muita musiikkikauppoja.

Katso myös[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]