Tiibet

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tiibetin epätasavalta
Tibet.svg
lippu
Tibetian coat of arms.png
vaakuna
Kiinan vatsassa
Valtiomuoto Kvanttivaltio/Riippuu observoijasta
Pääosan esittäjä Da Lai Alpakka
Pääkaupunki Peking
Muita kaupunkeja Tibet, Unibet, Tonybet, Mr. Green
Pinta-ala
 – josta sisävesiä
2 000 000 km²
1 900 000km2, josta Lunta 99%
Väkiluku (1949)
 – väestötiheys
 – väestönkasvu
3 000 000 as.
1,5 / km²
-0,02 %
Viralliset kielet kiina, hindi, klingon
Pääuskonnot buddhalaisuus, kapitalismi
Valuutta yeni, lumipallot (valuuttatunnus *CHY, TBL*)
Elinkeinorakenne maatalous 95 %,
palvelut 5 %,
teollisuus 0 % BKT:sta
Itsenäisyys
 
1911 - 1950
- Kansallissankari
- Kansallisurheilulaji
lehtimies Tintti
videopokeri
Kansainvälinen
suuntanumero
+777
Motto 'Levitoi itsesi Leville!'
Kansallislaulu 'Smells like teen spirit - Nirvana


Tiibet, (Lausutaan [Tea'Bet]) on lounais-Kiinassa sijaitseva vuoristo- ja ylänköalue, jossa on valtioon ja valtioon rinnastettavia ainesosia noin 70%. Tiibetin historia ja kulttuuri on nähnyt monia vaiheita, joista osa on kiistanalaisia, ja joiden yksityiskohdat ovat edelleen hämärän peitossa. Vuodesta 1950 lähtien Tibet on ollut osa Kiinan suurta mahalaskua harppausta. Osa maailman valtionpäämiehistä ja kolmiloikkaajista ovat olleet sitä mieltä, että suuri harppaus ei ole ollut Tiibetin ja Kiinan välisen työehtosopimuksen mukainen. Koska lakko-oikeudet eivät ole Tiibetissä vielä toistaiseksi Ranskan tasolla, niin sen sijaan lakot ja mielenosoitukset ovat ulkoistettu Helsingin senaatintorille ja New Yorkin Time Squarelle. Lisäksi Himalajan vuoristoon on sijoittunut puunhalaajia pitkäksi ihmisketjuksi (ilman lisähappea) tukemaan Tiibetin olemassaoloa. Kaikista yrityksistä huolimatta Kiinan ja Tiibetin väliset kolmikantaneuvottelut eivät ole tuottaneet tulosta, vaan Tiibet on mukana suuren harppauksen vaikutuspiirissä tänäkin päivänä.

Maantiede[muokkaa]

Tiibet on maantieteelliselta sijainniltaan vähä-enemmän-Aasiassa. Tiibetin naapurivaltioita ovat Kiina, Intia, Bhutan, Nepal ja Ruotsi. Tiibetin suuria korkeuseroa selittävät maanjäristykset ja trigonometriset funktiot. Tiibet on suurien korkeuserojen vuoksi pääosin lumen peitossa. Lumesta 91% on valkoista ja 9% keltaista. Tiibetin ilmastoon vaikuttavat vuoristot kuuluvat maailman korkeimpiin. Tiibetin ilmastoon vaikuttavia tekijöitä ovat myös muun muassa Kiinan ilmastosaasteet, otsonikato, sadetanssit ja taivaalta putoavat lentokoneet. Tiibetissä vuoden lumikertymä on noin 1300mm, mikä vastaa Suomen lumikertymää kesäkuussa.

Kuvassa Tiibetin tiekartta, joka on itä-Suomea edistyksellisempi

Uskonnot ja kulttuuri[muokkaa]

Tiibetiläiset ovat valtaosin buddhalaisia, jotka elävät hengen ravinnolla ja palvovat lumimiestä. Osana tiibetiläiskulttuuria toimii myös suurkuluttaminen ja hedonismi. Buddhalaisina, tiibetiläiset ovat tunnettuja vuosittaisista pyhiinvaelluksistaan himalajan-vuoristoon, sekä Las Vegasiin. tiibetiläiset elämäntavat ovatkin niin Yhdysvaltalais-vaikutteisia, että tämä toimi pääsyynä Kiinan väliintuloon vuonna 1950. Kaikesta huolimatta, näitä rappiollisia elämäntapoja ei ole onnistuttu riisumaan tavallisesta kansasta pois. Valtion entinen päämies 14. Da Lai Alpakka onkin tunnetusti maanpaossa miljoonaluokan pelivelkojensa vuoksi. Hänet usein tapaakin julkisuudessa lähinnä riitelemässä Twitterissä ja aiheuttamassa yleistä mielipahaa kansallispuistoissa. Da Lai Alpakkaa onkin syytetty muun muassa Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin sekaantumisesta ja hänet on etsintäkuulutettu jo 95 maassa. [1]

Tiibetiläisten uhkapeliaddiktio on osana alueen uskonnollisia rituaaleja. Nirvanaksi kutsutaankin sitä tapahtumaa, jossa nuori tiibetiläislapsi saa ensimmäisen jättipottinsa. Tästä seuraa viikon kestävä konfirmaatiota vastaava kyläjuhla, jossa lapsi kastellaan kultakolikolla ja kultaisella suihkulla. Tämä aikuistumisriitti lisättiin UNESCO:n maailmanperintäkohteeksi vuonna 2001.

Talous[muokkaa]

Tiibetin elinkeinorakenne koostuu lähinnä Jakkien ja kitukasvuisen jäkälän kasvattamisesta.Tiibetin suurimmissa kaupungeissa harrastetaan kulttuuriin kuuluvaa uhkapelitoimintaa, josta koostuu yli 90% Tiibetin bruttokansantuotteesta. Kiinan vaikutusvallan aikana Tiibet on käynyt läpi monia talousuudistuksia. Vuosina 1953-70 Kiina sijoitti yli 20 000 000 dollaria Tiibetin teollistamiseen, mutta vuoteen 1983 mennessä Tiibet menetti kaikki Tee- ja jakinlihan tuotantolaitoksensa Euroopan unionille pelivelkataakan vuoksi. Vuonna 2000 Yhdistyneet kansakunnat julistivat Tiibetin maksukyvyttömäksi ja vapautti koko alueen veloistaan. Tiibetissä onkin 2000- ja 2010- lukujen syntynyt laaja agrikulttuurillinen pohja, jossa alueen asukkaat ovat luopuneet nettikasinojensa käyttäjätunnuksista ja ryhtyneet kasvattamaan teetä ja sympatiaa.Tiibetin vuosittainen talouskasvu onkin ollut jo 20 vuotta peräkkäin positiivista. [2]

Ruoka ja terveys[muokkaa]

Kuvassa kevytversio jackpot-juhlan tarjoiluvadista

Tiibetiläiset elävät pääosin valoravinnolla ja light-salamilla (prabhāsvaratāvajrā). Suurina juhlapäivinä kuten jouluna ja jackpot-juhlassa tarjoillaan myös suklaakolikoita ja Yhdysvalloista peräisin olevaa pikaruokaa, joka on useimmiten McDonalds tai Olive Garden - lähtöisiä. Kiina onkin viime aikoina pyrkinyt vaikuttamaan tiibetiläisten ruokailutottumuksiin. Operaatio Thaikuutio, tuotti kuitenkin heikkoa tulosta, eikä tiibetiläisistä syö terveellisesti muut, kuin yläluokan edustajat. Yläluokkaan puolestaan tiibetissä pääsee pääosin joko hissillä tai levitoimalla.

Tiibetiläisen ruoan heikon ravintoarvon vuoksi alueen sydän- ja verisuonitautiin kuolevien osuus on jo kohonnut 90%:iin. Kiinan viranomaiset ovat pyrkineet vähentämään tätä osuutta muun muassa jättämällä kuolemia tilastoimatta. Radikaaleista toimistaan huolimatta sydän- ja verisuonitaudit ovat ampumavälikohtausten jälkeen tiibetiläisten yleisin kuolinsyy. Synnytystilastoissa ei ole huomioitu tiibetiläisten taipumusta reinkarnaatioon, jonka johdosta Tiibetin synnytysaste on 0,88 jokaista naista kohden, joka on maailman pienin.

Tämä tiibetiläinen sai huijattua systeemiä, ja syntyi uudelleen

Kuitenkin uudelleensyntyminen on pitänyt väestön vähenemisen kurissa. Kuitenkaan usein Siddharta Gautama (eli siis se buddha-tyyppi), ei pidä tiibetiläisiä reinkarnaation arvoisina, jolloin tiibetin väkiluku on kääntynyt hitaaseen laskuun kaikesta huolimatta. [3]

Triviaa[muokkaa]

Seuraavilla knoppitiedoilla pähität sukulaisesi seuraavassa Trivial Pursuit-pelissä.

  • Tiibetillä on 8 Black Jackin olympiakultaa
  • Da Lai Alpakka osallistui linnanjuhliin vuonna 1999
  • suomalaiset jakavat yli 50% geeniperimästään tiibetiläisten kanssa
  • Tiibetin kerrotaan nousseen tuhkasta, kun Tsingis Khan poltti alueen maahan 1300-luvulla
  • nirvanan lisäksi Tiibettiläiset tavoittelevat myös Tony Iommin nimikirjoitusta
  • Tiibetiläisten keski-ikä on yli 108 vuotta
  • Suomen Tiibetin suurlähetystö sijaitsee korvatunturilla
  • Tiibet itsenäistyy samana vuonna kun Kiina järjestää alueeella laillisen kansanäänestyksen

Katso myös[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]

  • Maon pieni punainen kirja (Mao Zedong) - (1935)
  • Kiinan valtiontelevision erikoisuutislähetys Tiibetistä EI MISTÄÄN
  • Tintti Tiibetissä

Viitteet[muokkaa]

  1. Suojelupoliisin ja FBI:n muisito
  2. Alexander Stubb:in 1001 satua
  3. Jokakodin Atlas 1949