The Legend of Zelda

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Zeldan juhlapuku.

The Legend of Zelda on japanilaisen Nintendo -pelitalon kyhäämä pelisarja. Nintendo on julkaissut vähintään yhden kyseisen pelisarjan pelin jokaiselle tekemälleen konsolille. Pelisarja on hyvin suosittu ympäri maailmaa. Sarjan suosio perustuu kaikkien pelien samaan päähenkilöön; Zeldaan, sekä pelien upeaan, silmiähivelevään grafiikkaan. Sarja tunnetaan myös huonosta laadustaan, naturalistisesta tyylistään kuvata yhteiskuntaa ja suomettumista sekä vauhdikkaista avaruustaisteluistaan.

Link[muokkaa]

Link suorittamassa murtoa.

Link on iloinen vihreisiin, tiukkoihin nahkatrikoisiin ja hiippalakkiin pukeutuva hobitti, joka ravaa miekkoineen pitkin Hyrulen niittyjä, jossa hänen pääaktiviteettinsa on pensaiden ja ruohon leikkaaminen.

Link vietti lapsuutensa Kokiri -kansan parissa, jonne hänet synnyttänyt prostituoitu kätki maanpakonsa aikana. Link on etsintäkuulutettu kautta Hyrulen useista murroista ja varkauksista, joita hän suorittaa käytännöllisesti katsoen joka asunnossa. Edes pahan päivän rupioiden kellariin muuraaminen ei auta vaan Link tulee pommeilla läpi. Linkin tehtävä joka pelissä on pelastaa Zelda, tosin hän ei koskaan taida onnistua tehtävässään. Zelda sekoitetaan usein Linkiin pelin hämäävän nimen takia.

Ganondorf[muokkaa]

Ganondorf on Linkin ilkeä hovinarri, joka esiintyy lähes jokaisessa pelisarjan pelissä. Ganondorfin yleisin tavoite on siepata Link, etsiä Triovoima, ja vallata maailma. Ganondorf on nähty myös muutassa pelissä sikana, joka lyllertää siellä täällä ilman minkäänlaista virkaa. Jottei sikaa sekotettaisi ihmismuotoiseen Ganondorfiin, on Nintendo keksinyt ovelan lyhenteen; Ganonin, jota käytetään siasta. The Legend of Zelda: Ocarina of Time -pelissä Ganondorfin iho värjättiin vihreäksi rasistisista syistä.

Juoni[muokkaa]

Juoni on yleensä kaikissa Zeldoissa sama: Ganondorf kaappaa Linkin, yrittää etsiä Triovoiman kolmion, ja vallata maailman. Linkin täytyy pelastusretkensä varrella kerätä kaikenlaisia turhia esineitä (esim. keppejä ja pähkinöitä). Yleensä Link pakotetaan myös erilaisiin temppeleihin, joihin hän yleensä eksyy ja kuolee. Jokaisen temppelin lopussa odottaa ilkeä mörkö, joka Zeldan pitää syödä mahdollisimman nopeasti. Tämän aivopierun kehitti Nintendon showmies Shigeru Miyamoto.

Linkillä on "onneksi" matkassaan myös Deku-puun lähettämä vittumainen Navi-keiju. Navin tarkoitus on ärsyttää jokaista pelaajaa huutelemalla tasaisin väliajoin esim. "Watch out!", "Look!" tai "Hey!".

Esineitä[muokkaa]

 • Keppi
Keppi on puusta tehty paska ase, joka ei kestä mitään. Onneksi sen voi aina polttaa.
 • Pähkinä
Pähkinä on pelin ehdottomasti voimakkain ase, jolla voi heittää vihollisia päähän. Pähkinä aiheuttaa aivoverenvuodon, joka tyrmää vastustajan heti osuttuaan kohteeseen. Valitettavasti pähkinät ovat myös pelin kallein ase ja niitä saa vain mistä tahansa.
 • Jousipyssy
Link vihaa jousipyssyjä. Kerran Link puki jousipyssyn yllensä ja Shigeru Miyamoto potkaisi hänet vittuun.
 • Pommit
Pommit ovat räjähteitä, jotka syttyvät itsestään, kun Link ottaa niitä taskustaan. Pommit alkavat myös välkkyä punaisena ennen kuin ne räjähtävät. Nintendo puolusteli tätä aivopierua sillä, että pommin välkkymisnopeudesta tietää, milloin se räjähtää. Tosiasiassa Nintendon pääohjelmoija Osmo Soininvaara oli kaatokännissä ohjelmoidessaan pommeja. Soininvaara sai kolmen vuoden kakun.

"Hyvää oli" - kommentoi Soininvaara.

 • Bumerangi
Link kävi ihan Australiasta asti hankkimassa tämän esineen, muttei hyötynyt siitä ollenkaan; pähkinän tapaan aiheuttaa aivovaurioita, minkä Link sai visusti kokea sen palatessa takaisin suoraan päin pläsiä. Ganondorf on tästä tietysti hyvillään.
 • Koukkulaukaisu
Koukkulaukaisu on hinausköyden tapainen esine, jota Link käyttää vuorikiipeilyyn. Koukkulaukaisu löytyy kaikista 3D -Zeldoista. Ocarina of Timessa Koukkulaukaisu kehitetään myöhemmässä vaiheessa Pitkälaukaisuksi. Tämä on huhujen mukaan Nintendon johtajan Satoru Iwatan lempi ase tuntemattomasta syystä.
N00bin miekka löytyy jokaisesta sarjan pelistä. Link pystyy miekan avulla leikkaamaan voita itselleen, ja näin palauttamaan energiansa täyteen (Link ottaa damagea kokonaisena syödystä voista).
 • Okariina
Okariina on eräänlainen bongi jota soittamalla (lue: imemällä) Link voi nähdä erilaisia hallusinaatioita ja päästä tripeille. Eräs hänen hallusinaatioistaan on se, että häntä kohti laukeaa laukkaa hevonen, jolla hän sitten voi ratsastaa. Okariinasta riippuen Link voi nähdä mm. punaisen liskon, nyrkkeilevän kengurun tai sinisen lentävän karhun (huhhuh). Myöhemmässä vaiheessa Linkin on siis mahdollista päästä myös tripeille, joissa hän matkaa erilaisiin paikkoihin, joiden kautta hän pääsee temppeleiksi kutsuttuihin rakennuksiin.

Hyrulen Rodut[muokkaa]

Link taistelee vaarallista hämähäkkiä vastaan.
 • Kokirit
Kokirit ovat pitkiä, lihaksikkaita, purkkapallon omaisia olioita, jotka asuvat Kuoleman Vuorella. Zelda kasvoi lapsuutensa Kokirien parissa. Kokirit asuvat Kuoleman Vuoren uumenissa, ja pyörivät palloina toisiaan päin. Kokirien johtaja Darunia muistuttaa kovasti vapaapainija Brock Lesnaria. Lesnar haastoikin Nintendon oikeuteen itsensä kopioimisesta vuonna 1996, mutta lopulta hävisi oikeudenkäynnin ja joutui maksamaan Nintendolle 35 000 00 jenin korvauket aiheettomasta vittuilusta.
 • Goronit
Goronit ovat pieniä ahkeria metsäläisiä, jotka tuovat jouluna lahjoja kilteille mukuloille. Goronit ovat tulleet kuuluisiksi erinomaisesta pontikastaan, jonka resepti on huippusalainen. Goronien johtaja Mido on paljastanut ainoastaan yhden reseptin ainesosan: 3 kpl tuoreita kissanpieruja.
 • Zorat
Zorat ovat tummaihoisia naisia, jotka asuvat aavikolla ja ovat maailman ilkeimpiä rosvoja. Huhujen mukaan Ganondorf on Zorien päällikkö. Zorat nauttivat saunomisesta, ja ovatkin tehneet maailmanennätyksen maailman kestävämpinä saunojina vuonna 1989. Zorat tunnetaan myös maailman janoisimpana kansana. Zelda ei pidä Zorista.
 • Gerudot
Gerudot ovat sinisia kaloja, jotka pitävät vedestä. Kerran Gerudojen kaupunki jäätyi, mutta Zelda tuli ja pelasti tilanteen. Gerudot ovat ystävällisiä, mutta epäkohteliaita. Gerudojen kauppa tunnetaan Hyrulen kalleimpana kauppana. Kerran Zelda osti sieltä Gerudo Tunikan joka olikin oikeasti bootleg.
 • Hylianit
Hylianit ovat pitkäkorvaisia, hobitteja muistuttavia olioita. Zelda luuli joskus olevansa Hylian, mutta Bilbo korjasi hänen epäluulonsa. Yksi merkittävimmistä Hylianeista on Linkin hovimarsalkka Impa, joka on ehta transseksuaali. Impa tunnetaan myös kuudentena Saagana. Hylianit tunnetaan myös rasistissuudesta ja ovat suosittuja orjia.

Katso myös[muokkaa]