Tennis

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tennis on Slovakiassa syntynyt urheilulaji. Siinä kahden pelaajan tavoitteena on lyödä pallo päin vastustajaa niin, että saa siitä pisteitä.

Tenniksen synty ja sääntökirjan kehitys[muokkaa]

Tenniksessä voittaminen antaa tunnetusti mielihyvää.

Tenniksen kehitti Emil Sidori Bratislavassa, Marokossa. Hanke sai alkunsa elokuussa 1895, kun Sidori kyllästyi brutaaleihin ja väkivaltaisiin pallo- ja kiekkopeleihin. Niinpä hän suunnitteli urheilulajilleen pelikentän, jossa pelaajat eivät pääse fyysisiin kosketuksiin toistensa kanssa. Pelin alkuperäinen tavoite pysyi sellaisenaan lähes kaksi vuosikymmentä. Tämän jälkeen (KPL) tuli väliin.

KPL teki reiluhenkisen tarjouksen Emil Sidorille. Palloliitto saisi muuttaa sääntöjä vapaasti tai Sidori ja hänen perheensä murhattaisiin. Hän ei kyseiseen sopimukseen myöntynyt. Päivää myöhemmin Sidori löydettiin kuolleena asunnostaan. Kuolinsyytä ei koskaan saatu selville.

Tenniksessä jokaiselle pelaajalle on räätälöity henkilökohtainen peliasu.

Vuonna 1928 KPL pisti pelin sääntökirjan kokonaan uusiksi. Radikaalit sääntömuutokset muuttivat tenniksen ikuisesti.

 • "Pelaajilla saa olla rajattomasti mailoja pelikentillä ja niitä saa käyttää, miten itse parhaimmaksi näkee."
 • "Pelaajilla saa olla (ja on itseasiassa suotavaa olla) vähintään kaksi ulkopuolista henkilöä pelikentällään. Mieluiten yli yhden promillen humalassa."
 • "Väkivaltaisuudet ovat sallittuja. Eläimiä ei tosin saa rääkätä."
 • "Alkoholi- ja energiajuomia saa ottaa pelikentälle, mutta doping on ankarasti kielletty."
 • "Virallisten pelaajien valmentajilla on velvollisuus räätälöidä pelaajilleen persoonallinen peliasu, joka on vähintään kolme numeroa liian iso."
 • "Seksuaalinen kanssakäynti on hyväksyttävää vain tapauksissa, joissa yleisö on samaa mieltä. KPL kehottaa jättämään eläimet rauhaan tässäkin tapauksessa."
 • "Terä- ja ampuma-aseita saa käyttää. Tosin kansainvälisen rauhan turvaamiseksi Ydinaseita ei saa käyttää, jos vaikutusalue ylittää 15 km2"
 • "Kemialliset aseet eivät saa osua yleisöön."

Pisteytys[muokkaa]

Tenniksessä tarkoituksena on voittaa ensimmäisenä joko kaksi tai kolme erää (voittojen määrä päätetään, kun ottelua on pelaajan mielestä käyty tarpeeksi kauan). Erä voitetaan voittamalla ensimmäisenä kuusi pistettä. Jos kuitenkin molemmilla on viisi voittoa yhdessä erässä, pelataan seitsemään pisteeseen asti.

Tenniksessä pisteen voittaa keräämällä ensimmäisenä täydet alipisteet. Alipisteitä saadaan seuraavasti:

 • 15 alipistettä, kun osuu johonkin raajaan (käteen/jalkaan)
 • 30 alipistettä, kun osuu vatsaan/palleaan
 • 40 alipistettä, kun osuu päähän
 • täydet alipisteet, kun osuu vastustajan sukuelimille

Tennis yleistyy[muokkaa]

Tenniksen mestaruusliigan mainoslappu vuodelta 1997.

Vuonna 1956 Tennis julkistettiin viralliseksi urheilulajiksi. Tämä pani alulleen myös liudan vakiutuneita Tennistapahtumia, kuten Wimbledon ja Tennismania. Ensimmäisen mestaruuden voitti Mark Jelson vuoden 1957 Wimbledoneissa. Voitettuaan Jelson korosti vielä, kuinka typerä urheilulaji tennis oikeasti on, eikä koskaan enää halua takaisin pelikentille. Jelson voitti mestaruusottelunsa kiskaisemalla biljardipallon tuomarin kasvoille, jonka jälkeen brutaalisti pieksi vastustajansa kuulakärkikynällä.

Whackydon oli kuuluisa pelaajien ja yleisön häpeilemättömyydestä. Kerrotaan, että parhaimmillaan jopa 70 % yleisöstä katsoi otteluita täysin alasti.

Holtsu supistui rajusti vuonna 1977 huippusuositun tenniksen mestaruussarjan JGPn loputtua. Kyseinen tapahtuma oli aina ollut kaikkein epämääräisin ja sekopäisin tennissarja, mutta JGP 1977 heitti lievästi yli. Kyseinen tapahtuma alkoi Metallican konsertilla, joka särki lähes kaikkien tärykalvot. Tämän jälkeen yleisön kuurot ryhtyivät epätoivoisessa ja sekaisessa olotilassa syömään toistensa korvia toivoen, että jonkun tärykalvo olisi vielä ehjä ja menisi nielun kautta rikkinäisen tärykalvon tilalle. Tämä kaikki olisi ollut estettävissä, elleivät järjestyksenvalvojat ja ensiapu olisi ollut höyryissä.

Tämän jälkeen Metallican jäsenet liukenivat vähin äänin paikalta. Pakoyritys päättyi kuitenkin lyhyeen, kun paikallinen poliisi tuli pidättämään silminnäkijöitä. Toisen tennispelaajan manageri Ken Bricks ei hyväksynyt poliisin puuttumista tennistapahtumaan ja ilmaisi mielipiteensä räjäyttämällä atomipommin tenniskentällä. Räjähdys tappoi yli kaksi miljoonaa ihmishenkeä ja tuhosi viisi suurkaupunkia. Whackydonista eloon jääneet katsojat päättivät ristiretkeillä Käpylään.

Vahingosta viisastuneena KPL muutti jälleen sääntökirjaa vuonna 1979. Alkoholijuomia ei saa enää tuoda pelikentälle, fyysinen väkivalta on ankarasti kiellettyä eivätkä hard rock -bändit saa tapahtumissa esiintyä. Näin tenniksestä tuli sellainen nössöjen peli, minkälaisena se tänä päivänä tunnetaan.

Tennismestaruuksia[muokkaa]

Tenniksessä kilpaillaan maailmanmestaruudesta niin miesten kuin naisten puolella. Maailmanmestaruus voitetaan voittamalla edellinen maailmanmestari. Nykyisiä maailmanmestareita ovat Svetlana Ivanovic (miehet) ja Jarkko jakke Nieminen (naiset).

Miesten ja naisten maailmanmestaruuksien lisäksi kilpaillaan myös muista erikoisista mestaruuksista: homojen, yli- ja alipainoisten sekä transvestiittien mestaruuksista. Ylipainoisten mestaruuksista pelataan tammikuussa, homojen mestaruuksista touko–kesäkuussa, alipainoisten mestaruuksista elo–syyskuussa ja transvestiittien mestaruuksista loka–marraskuussa.

Turvallisuus[muokkaa]

Tennis on hengenvaarallinen laji, jossa on vuosisatojen varrella menehtynyt lukuisia legendoja. Turvallisuus nousi puheenaiheeksi vasta, kun legendaarinen Billie Jean King kuoli Catherine Tanvieriä vastaan käydyssä ottelussa vammoihinsa 12. joulukuuta 1983. Seuraavana vuonna menehtyivät nuoret Tracy Austin ja Björn Borg, molemmat alle 30-vuotiaina. KPL ei kuitenkaan koskaan puuttunut kuolemantapauksiin ja sama meininki on jatkunut vuodesta toiseen.

Kuuluisien tennispelaajien ura on päättynyt kuolemaan. Näin ei tosin käynyt Chris Evertille tai Pete Sampras, kahdelle superlegendalle.

Mikäli tennis tuntuu sinusta oikealta urheilulta, kannattaa katsoa myös[muokkaa]