Teistinen evoluutio

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuvassa apinajumala Hanuman. Ihmismäiset Jumalat, kuten Jahve ja Allah, ovat kehittyneet apinajumalista. On kuitenkin hyvä muistaa että oikeasti Jumalat eivät ole kehittyneet nykyajan apinajumalista, vaan heillä on näiden kanssa yhteinen kantamuoto.

Teistinen evoluutio on uskomus jonka mukaan evoluutioteoria ja Jumalaan uskominen eivät ole keskenään ristiriidassa.

Opin keskeisin teologinen käsitys on se, että Jumalat ovat kehittyneet evolutiivisesti. Aluksi on ollut yksinkertaisia Jumalia ja sittemmin Jumalat ovat kehittyneet yhä mutkikkaammiksi ja kehittyneemmiksi. Tätä kautta eläimenoloiset ja neljällä raajalla kulkeneet jumalat ovat muuntautuneet ja kehittyneet ja muuntuneet moniksi tuntemiksemme kaksiraajaisiksi Jumaliksi. Tästä on hyötyä jos Jumala on halunnut maailmaa luodessaan vapauttaa kätensä hienosäätämään antrooppisen periaatteen lukuarvoja. Toisaalta he ovat menettäneet kyvyn heilua käsiensä varassa universumin laidalta toiselle.

Tehokkaammat Jumalat saavat enemmän seuraajia ja onnistuvat luomaan näppärämmin useampia universumeita joten heitä palvovia universumeita ja kansoja on tätä kautta enemmän. Tämän vuoksi monet Jumalat ovatkin ihmismäisiä. Heillä on eläinjumalia parempi älykkyys ja näin kyky luoda universumeita joissa on elämää joka kykenee juuri heitä palvomaan. Joskin heiltä puuttuvat jotkin vaistomaiset taidonnäytteet joihin vaikkapa termiittijumalat kykenevät. Toisaalta monet ihmismäiset Jumalat kärsivät alaselkäkivuista jotka johtuvat siitä, että jumalien rakenne on aluksi sopeutunut neljällä raajalla kulkemiseen. Monilla ihmisjumalilla on myös taipumus ravinnonhankinnan tarpeen ylittävään aggressioon sekä luotujaan että toisia jumalia kohtaan.