Tapahtumahorinasontti

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tapahtumahorinasontin käynnistymishetkestä saatu harvinainen kuva. Ns. punanenäsiirtymisen käynnistymisen ensimmäiset merkit ovat jo havaittavissa.

Tapahtumahorinasontti on julkisiin puheisiin liittyvä aikaa ja avaruutta vääristävä tila, jonka takaa ulkopuolisen tarkkailijan ei ole mahdollista saada minkäänlaista informaatiota. Tunnetuin esimerkki on häissä usein esiintyvä humalainen jaaritteleva sukulainen, jonka puhe ei sisällä mitään kiinnostavaa. Tämä vääristää aikaa ja avaruutta siten, että tapahtumahorinasonttia lähestyttäessä aika hidastuu. Tapahtumahorinasonttia lähestyvä sen sijaan näkee kuinka ulkopuolisen maailman tapahtumat näyttävät ikään kuin nopeutuvan ja olevan innostavampia. Tapahtumahorinasontin rajapinnassa on puhuttava pakonopeudesta. Kauempana puhujasta tapahtumahorinasonttia voi paeta ja tilanteesta livahtaa, mutta jos tullaan liian lähelle tapahtumahorinaa tuottavaa juhlapuhujaa, ei rajapinnan ulkopuolelle voi päästä pakoon. Ajan venymisen vuoksi tilanne tuntuu jatkuvan ikuisesti, aina siihen asti kunnes tapahtumahorinaa kuunteleva tekee itsemurhan.

Tapahtumahorinasontti on salakavala, se on tietyssä määrin vain matemaattinen konstruktio jonka ylittämistä ei välttämättä itse huomaa. Ulkopuolisen tarkkailijan näkökulmasta tapahtumahorinasontin lähestyminen voidaan havaita. Esimerkiksi jos puhujan nenä näkyy punertavampana ja järjenjuoksu himmeämpänä, tiedetään että ajan ja avaruuden vääristyminen on voimakasta. Lisäksi tapahtumahorinasonttia lähestyvät kuuntelijat näyttävät hidastuvan ja tylsistyvän paikalleen.

Katso myös[muokkaa]