Tanskan kieli

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tanskan kieli on kieli jota puhutaan yllätys yllätys Tanskassa, tuossa legojen ja vihaisten muslimien luvatussa maassa. Tuhat vuotta sitten tanskalaiset sairastuivat periytyvään kurkkutautiin, joka synnytti tanskan kielen. Usein sanotaan, että tanska ei ole kieli vaan kurkkusairaus, mutta parempi olisi sanoa, että tanska ei ole kieli vaan norjan kielen eteläinen murre, jonka kurkkusairaus synnytti.

Tanskaa ei tarvitse erikseen opetella, jos osaa ruotsia ja saksaa. Laita vain suuhusi tulikuuma peruna ja puhu joka toinen sana ruotsia, joka toinen saksaa.

Ääntäminen[muokkaa]

Tanskalaista kuunnellessa ensivaikutelma on että hänen kurkkutorveensa on pujahtanut norjalainen kääpiötaistelunorsu, jonka nieleminen ei onnistu.

Tanskalaiset kuulostavatkin onnettomilta puhevikaisilta, joten voi kysyä, miten pahoja tekoja sen kansan on täytynyt tehdä ansaitakseen sellaisen kielen? Tanskan kieli on todellinen ruotsin ja saksan sekasikiö. Sen ääntäminen tosin on helppoa, kun muistaa følgende instruktioner (eli seuraavat ohjeet):

  1. Käytä naamasi lihaksia ja puhu nenääsi.
  2. Päästele jatkuvasti ng-äännettä ja nieleskele sanoja.
  3. Ylikorosta konsonantteja ja lässytä.
  4. Koeta tehdä kaikkia edellä olevia yhtä aikaa.
  5. R on aina äärimmäisen särähtävä kurkkuärrä, paitsi ennen konsonanttia ja sanan lopussa, jolloin se lausutaan uskomattoman epäselvänä a:na. (so. ei Keller, vaan Kellea...)
  6. Muuttele lauseittesi intonaatiota mielivaltaisesti.
  7. Muista suhu-ässä.
  8. Lisää aina v:n eteen h.
  9. Vokaalit eivät ole toisistaan erotettavissa kuten suomessa, vaan aina useiden eri kirjainten välimuotoja ja takeltelevia.

Aloittelevan tanskan kielen solkottajan kannattaa laittaa suuhunsa 300 g Lego-palikoita, mikä 89 prosentin varmuudella saa puhujan ääntämään oikein.

Utilgjengelig (eli "ulottumattomissa", kuten meille tanskalaisten ymmärtäminen) voidaan esimerkiksi lausua (so. sönköttää) noin viidellätoista eri tavalla. Tämän lisäksi tanskassa esiintyvät kirjaimet Æ (æ) ja Ø, jotka on valittu maailman rumimmiksi länsimaisiksi grafeemeiksi parin islantilaisen merkin ohella. Sitä paitsi tanskalaiset eivät edes tiedä, että Ø tarkoittaa halkaisijaa.

Stop crap.png Tämä artikkeli on kasa paskaa ja kaiken lisäksi tynkä.
Laita hanskat käteen ja veistä artikkeli muotoonsa.