Taliban

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Heillä on aseita, mutta meillä oli jo aikakin saada syy nostaa veroja! ~George W. Bush.

Taliban on nimitys sunnalaisille ääriuskonlahkoon kuuluville jäsenille, jotka tahtovat aiheuttaa naisten syrjintää ja ihmisoikeusten poljentaa. Tämä tuli suosituksi koraanikouluissa jo aikojen alussa ja siksi talibanit ottivatkin lempinimikseen "oppilaat".

Wiki-deathstar.png
Tosikoille ja heille, joita aihe lähemmin kiinnostaa, on Wikipediassa artikkeli Talibanista.

Synty ja valtaannousu[muokkaa]

Talibanien lippu.

Talibanien ryhmä sai alkunsa masentavalla 90-luvulla kun Afganistan oli tyypillisesti joissain heimosodissaan. Ryhmän alkuperäinen tarkoitus oli ottaa haltuun Afganistanin valtio ja muuttaa se sunnalaiseksi valtioksi. Kun ryhmä esittäytyi, säikähtivät kaikki maan sotaherrat ja antautuivat. Suosio nousi kun ensimmäinen suuri Talibanin sotilaallinen operaatio loka-marraskuussa 1994, jolloin liike marssi Kandaharin maakunnan länsiosasta Maiwandista valtaamaan Kandaharin kaupungin ja sitä ympäröivät maakunnat menettäen vain muutamia kymmeniä miehiä. Taliban oli aloittanut rajanylitysalueen ja sotaherra Gullibuggin Hekmatyarin asevaraston kaappauksella. Sen jälkeen he kaappasivat kauppareittien väkeä ja ryöstivät nämä. Myöhemmin he valloittivat myös Heratin, joka suututti Burhanuzzin Rabbanin ja Gullbuggin Hekmatyarin, jotka liittoutuivat ja pyysivät Bushilta risteilyohjuksia. Bush innostui ja lähetti neljä, jotka kuitenkin osuivat Osama Bin Ladeniin.

Talibanit nousivat valtaan ja huomasi Bush ryhmän olevan Saudi-Arabian ja Pakistanin aseveljiä, joten hän keksi miten pääsisi maiden öljy-kivihiili-ja maakaasuvarantoihin ja päätti että perustetaan joku islamistien syyksi laitettu liitto, joka voisi taistella heitä vastaan. Sen nimeksi tuli Pohjoinen Liitto, joka oli tarkoitus siirtyä syrjään kun YK ja Yhdysvallat tulisivat rauhoittamaan tilanteen.


Bush hyökkää[muokkaa]

Afganistan, taustalla Pakistan.

Kun talibanit eivät antaneet Osamaa, tuohtui Bush ja hyökkäsi Pohjoisen Liiton ja ohjusten avulla. Kaikki sotilaat jotka he saivat kiinni, vietiin Guantanamoon. Heistä ei saatu mitään irti ja päätti Bush lähettää ohjusmyrkyjä Afganistaniin. Tämä tuhosi kaikki kaupungit ja ajoi talibanit rajan taa asemiin Pakistaniin ja rajaseuduille, josta Bush innostui, sillä silloin hän voisi päästä uudelle kaudelle presidenttinä terrorismin vastaisen taistelun ansiosta.

Uudelleenaktivoituminen[muokkaa]

Niitä ei vaan löydy...

Kun talibaneja havaittiin koulutettavan, päätti NATO toimia ja lähetti asialle ISAF-joukkoja, joiden on vielä tänäkin päivänä tarkoitus saada heidät hengiltä. ISAF on pitkittäisellä operaatiollaan vain antanut talibanien vahvistua, jolloin Afganistanin ja Pakistanin alueilla esiintyy suurissa määrin köyhyyttä ja kärsimystä, mutta Saudi-Arabian kansat ovat erittäin myötämielisiä, ja tukevat sissiyksikköjä näissä maissa.


Katso myös[muokkaa]