Taksikuski

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Taksikuski on ristiriitainen henkilö, vaikka pakolaiset ja poliitikot haluavatkin suhtautua häneen korostetun luonnollisena asiana. Kyyti on usein henkeä salpaavaa menoa ja ennenkaikkea elämys, johon liittyy vaaratilanteita ja poikkeuksellista jännitettä. Luottamusta herättävä pari –auto ja psykoottinen kuljettaja– vie kotiin, katkolle, ensiapuun, kaupungin yöhön ja vaikka Tampereelle, jos tarpeeksi maksaa. Taksin asiakaskunta vaihtuu samalla tolpalla elämän pieksämästä lähiöasukista viihteellä olevaan betonifyysikkoon. Monelle asiakkaalle taksimatka on liiankin suuri elämys.

"Pahimpia asiakkaita kaikista ovat yli 85-vuotiaat päihtyneet naiset matkalla ravintolasta kotiin. Ensin heiltä tulee ihan jatkuvaa vittuilua pyykkilautavatsasta, kravatin väristä ja Mennen-partavedestä, kunnes ryhtyvät penäämään 'onko nää muka liian pienet?' -puheillaan syytä kuskin puhumattomuuteen", kertoo kohta 6 kuukautta Turussa taksia ajanut 38-vuotias Arnold Blacksmith.

Rahan sijaan yössä suhaaville autoilijoille tarjotaan jos monen moista vaihtoehtovaluuttaa. Yleisin tapaus on hetkellinen maksuhäiriö, joiden hoitamisen vakuudeksi taksikuskien koteihin kertyy mitä oudoimpia pantteja. "homehtunut munuainen(vasen?), 732kpl tekohampaita, Sverige-Funny liukastusgeeli ja Ässä-dynamiittia 72kg", listaa Blacksmith oman panttikirjastonsa sisältöä ja napauttaa omahyväisesti hymyillen 30x30 betonilaattaa, joka jäi pantiksi kaksi kuukautta sitten 48 euron kyydistä Raisioon.

Toisinaan kuski ei saa rahaa, ei panttia, ei mitään, vaikka on kyydin kunnialla hoitanutkin. Silloin puhutaan juoksutaksista, joka äärimmillään vietynä näyttäytyy kyytiläisten yllättävänä metsään juoksuna kesken matkan. Yleensä juoksu katkeaa viimeistään siihen, kun kuski kaivaa auton takaluukusta taksien vakiovarusteisiin kuuluvan APILAS-kertasingon.

Kuskit osaavat muistaa vastaavasti myös mukavia asiakkaita. Turun Taksiautoilijoiden vuoden asiakkaiksi on valittu mm. suosittu sosiopaatti Paavo Väyrynen, Amnesty Internationalin pääjohtaja Heinrich Himmler sekä Turkulaisen betoniydinfysiikan tutkimuslaitoksen pääjohtaja Bertti Laatta.

Tasaisesta kyydistä laatuautossa kannattaa muuten nauttia ihan hyvällä omallatunnolla. Auton hankinnan osuus kustannuksista on vain noin 10 prosenttia eli jos kaikki Suomen taksit ajaisivat Hyundailla, laskisivat taksat korkeintaan 85 prosenttia ja isännät joutuisivat jatkossa asumaan keskikokoisissa omakotitaloissa.

Katso myös[muokkaa]