Tšingis-kaani

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Huom! Jos artikkeli ei naurata sinua, voit valittaa ylläpitäjälle.
Kerro olevasi Tšingis-kaanin perillinen ja pitäväsi artikkelia loukkaavana.[1]
Wiki-deathstar.png
Tosikoille ja heille, joita aihe lähemmin kiinnostaa, on Wikipediassa artikkeli Tšingis-kaani.
Tšingis-kaani
Khan.jpg
Koko nimi: Temüjin
Syntymäaika: osapuilleen 1162
Syntymäpaikka: jurtta
Uskontokunta: kyseenalainen
Kuolintapa: jurtassa 1227
Hiusten väri: musta
Saavutukset: tuhosi enemmän keskiajan valtakuntia kuin mitä sinä osaat nimetä
Miksi mainitaan
Hikipediassa:
toistaiseksi paras sijoitus maailmanvalloitustilastoissa
Pilkkanimet: Pingis-kaani, Dschingis Khan

”Tšing- Tšing- Tšingis-Khan...”

~Frederik änkyttää

Tšingis-kaani (n. 116218. elokuuta 1227) oli mongolien toimitusjohtaja[2] sydänkeskiajalla. Hän laajensi mongolien logistiikka- ja teurastuspalveluja koko Keski- ja Kaakkois-Aasiaan, Lähi-itään ja Itä-Eurooppaan.

Myöhempinä aikoina on puhuttu Kaakkois-Aasian taloustiikereistä, mutta Tšingis-kaani nosti Mongolian ns. Kaukoidän vesikauhuiseksi talousahmaksi.


Elämänura[muokkaa]

Tšingis-kaani syntyi Temüjin-nimisenä Mongolian harvaan asutulla syrjäseudulla[3] noin vuonna 1162. Hän sai lapsuudessaan nauttia kaikista tervehenkisistä virikkeistä, joita elämä aavalla arolla tarjoaa. Tšingis-kaanin varhaislapsuus olisikin varmasti kiinnostanut Freudia ottaen huomioon, mitä myöhemmin tapahtui.

Temüjin oli pienestä pitäen yritteliäs. Hän esimerkiksi valloitti pikkuveljensä kehdon kolmevuotiaana lyöden sen säleiksi.[4] Hän oli myös paikallisen koulujurtan kauhu. Hän otti tavakseen kerätä välitunneilla joukon luokkatovereitaan laumaksi, joka hyökkäsi rinnakkaisluokkalaisten kimppuun ja ryöväsi nämä putipuhtaaksi. Temüjinin opettaja totesikin hänelle enteellisesti:

Sinä et tule koskaan saavuttamaan mitään.

Välittömästi tämän jälkeen Temüjin kävi opettajan kimppuun ja vei tämän pään muistoksi kotiin. Opettajan pää korvasi sen, ettei Temüjin taaskaan saanut hymypoikapatsasta. Nykyisen käsityksen mukaan Temüjinin murhanhimo johtui hänen lievästä ADHD-ongelmastaan, joka ei sinänsä estäisi oppimista aivan tavallisessa opetustilanteessa. Todennäköisesti vika olikin hänen opettajassaan.

Kaikkien suureksi yllätykseksi Temüjin jatkoi opintojaan. Hän valmistui Karakorumin kauppaoppijurtasta vuonna 1196 ja nousi mongolien toimitusjohtajaksi eli kaaniksi vuonna 1206 työskenneltyään ensin yksityisyrittäjänä suoramarkkinointi- ja ryöstömurha-alalla.

Aggressiivinen markkinointi[muokkaa]

Asiakassegmentti lakoaa mongolien nerokkaan markkinoinnin edessä.

Suoramarkkinointi oli Mongoliassa melko haasteellista, sillä myyntiartikkeleina oli lähinnä erilaisia jakin- ja hevosenhoitoon liittyviä tarvikkeita, joita ei tietenkään voi kehitellä aivan loputtomiin. Tarjonnan suppeus johtaisi normaalissa markkinataloudessa alan surkastumiseen, mutta Tšingis-kaani kehitti aivan uuden ja erittäin aggressiivisen markkinointimenetelmän. Hän ei tyytynyt vain työntämään jalkaansa jurtan oven väliin, vaan uhkasi tappaa asiakkaan, raiskata tämän puolison, myydä lapset orjiksi ja polttaa asumuksen, ellei asiakas ostaisi häneltä ensiluokkaisia jakkiharjoja.[5]

Tšingis-kaanin merkittävin bisnesinnovaatio olikin ryhtyä aktiivisesti etsimään markkinoita myös Mongolian ulkopuolelta. Järjestettiin markkinatutkimus, jonka tulokset olivat rohkaisevia: jopa 80 % Länsi-Xian valtakunnan asukkaista suostui ostamaan normaalihintaisia tuotteita, jos heidän kylänsä poltettiin ja heidät uhattiin surmata. Tutkimustulosten saavuttua Tšingis-kaani laajensi aggressiivista jakkituotteiden markkinointia Mantšuriaan ja Etelä-Kiinaan. Mongolit saavuttivat nopeasti monopolin näillä erittäin runsasväkisillä markkina-alueilla, mutta kasvun rajat tulivat vastaan: jakinhoitokuplan paisuessa Tšingis-kaani oli palkannut niin paljon työvoimaa,[6] että irtisanomiset näyttivät väistämättömiltä. Ne kuitenkin vältettiin vielä kumouksellisemman markkinointi-innovaation myötä.

Uusi konsepti kaukomarkkinointiin[muokkaa]

Tšingis-kaani kehitti tiimityöpalaverissa uuden markkinointikonseptin, jonka avulla irtisanomiset voitaisiin välttää. Hän lähetti 20 000 markkinointi- ja projektipäällikköään Keski-Aasiaan Kara-Kitain kaanikuntaan uusien ohjeiden kera. Kokeilu onnistui yli odotusten. Tässä markkinoinnin vallankumouksessa mongolit myivät ensin asiakkaille jakinhoitotuotteita normaalien uhkausten sävyttämänä ja sitten tappoivat nämä. Näin he saivat tuotteensa takaisin voidakseen myydä ne uudelleen. Lisäksi he saivat edesmenneiden asiakkaidensa koko omaisuuden. Tämä räjäytti mongolien kurssit pilviin, ja yhtiöön ilmoittautui jatkuvasti lisää osakkaita siihen tahtiin, ettei kaikille riittänyt ensi alkuun edes hevosta.

Läpimurto länteen[muokkaa]

Keski-Aasiassa saavutetun menestyksen ansiosta Tšingis-kaani saattoi jakaa mehevät optiot. Koska markkinoilla vallitsi selvästi nousukausi, Tšingis-kaani päätti laajentaa toimintoja Persiaan. Erityistä bisnesvaistoa hän osoitti hävittämällä matkan varrella Afganistanin kastelujärjestelmät, jotta kilpailevat yritykset eivät voisi hyötyä niistä.[7]

Persiassa mongolit havaitsivat, että kuluja oli mahdollista karsia entisestään yksinkertaistamalla edelleen markkinointivaihetta. Jakinhoitotuotteiden kauppa jätettiin sikseen ja vapaan markkinatalouden hengessä mongolit ottivat suoraan sen, minkä halusivat ja rikkoivat loput. Seuraavassa laajenemisvaiheessa Tšingis-kaani teki nurkanvaltauksen Bagdadin kalifaatissa ja onnistui saamaan koko puljun omistukseensa. Se liitettiin mongolien finanssi-imperiumiin. Kun suunniteltu bisnesoffensiivi Kaukasukselle Georgiaan ja Armeniaan nieli odotettua enemmän varoja, Tšingis-kaani toteutti Bagdadissa suuria joukkoirtisanomisia, joissa sai surmansa kymmeniä tuhansia alaisia.

Vuonna 1220 Tšingis-kaani jakoi toimitusjohtajan ominaisuudessa mongolien toiminnot itäiselle ja läntiselle markkina-alueelle. Hän lähti itse valvomaan henkilökohtaisesti itäisen alueen ruumistuotantoa Intiaan ja valtuutti apulaistoimitusjohtajan ottamaan haltuun Venäjän ja Euroopan vielä melko kehittymättömät markkinat.

Apulaistoimitusjohtaja Subutei kohtasi kuitenkin Euroopassa vastarintaa kiovalaisten ja bulgarialaisten suunnalta. Seurauksena oli hintasota, jossa yhden ruumiin hinta ajan hallitsevana rahayksikkönä eli varastettuna jalometallina laski hälyttävän alas mongolien suunnitellessa laajamittaista mainoskampanjaa Unkariin. Vaikka Subutei täytti odotukset Venäjällä niin, että ruumistuotanto oli jatkuvasti plussalla, jäivät hänen saavutuksensa Euroopassa vaisuiksi, ja Tšingis-kaani kutsuikin hänet pian pääkonttoriin.

Sukupolvenvaihdos ja kuolema[muokkaa]

Tšingis-kaani alkoi 1220-luvun alussa delegoida yhä enemmän liikeasioihin liittyvää puuduttavaa tappamista alaisilleen ja ennen kuolemaansa vuonna 1227 hän teki yrityksen sisällä sukupolvenvaihdoksen, jonka jälkeen oli selvää, että kyseessä oli perheyritys. Toimitusjohtajaksi nousi Tšingis-kaanin kolmas poika Ögödäi.[8] Tšingis-kaani kuoli 18. elokuuta 1227, monen kannalta vuosikymmeniä liian myöhään.

Perintö[muokkaa]

Tšingis-kaani – vaikka olikin julma, sadistinen, kulttuuria vihaava barbaarimainen paska – on ainoa henkilö, jota voidaan Mongoliassa käyttää kansallisen yhteenkuuluvuuden tunteen pönkittämiseen. Yrittäkää ymmärtää.

Katso myös[muokkaa]

Viitteet[muokkaa]

  1. Sinulla olisi kerrankin vahva keissi.[1]
  2. Hänen varsinainen nimensä oli Temüjin; Tšingis-kaani tarkoittaa ”sangen mahtavaa toimitusjohtajaa”.
  3. Ihan kuin Mongoliassa muka muuta olisikaan
  4. Siis kehdon, ei veljeään.
  5. Nyt jopa 73 % enemmän tuuheutta. Koska jakkisi on sen arvoinen.
  6. Lähinnä jousella varustettuja, ratsain liikkuvia suoramarkkinoinnin ja logistiikan asiantuntijoita
  7. Tämäkin toimenpide onnistui yli odotusten; Afganistan ei ole vieläkään täysin toipunut. Tämä vain alleviivaa sitä, kuinka loistava liikemies Tšingis-kaani oli.
  8. Lopullinen todiste Tšingis-kaanin julmuudesta. Kuka muu voisi antaa lapselleen nimeksi Ögödäi?
edeltäjä:
Aleksanteri II
Mongolian hallitsija
1162-1227
seuraaja:
Frederik