Suun eritteet

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suun eritteet ovat ruumiin muodostamia aineita, joita tulee ulos suusta. Eritteitä on montaa tyyppiä, mutta usein ne ovat sekoittuneet toisiinsa. Tämä artikkeli auttaa sinua tunnistamaan yleisimmät eritteet ja tuntemaan niiden alkuperän. Joissain tapauksissa voi olla elintärkeää osata tunnistaa eritteitä

Räkä[muokkaa]

Pääartikkeli:Räkä

Räkä on ruskeaa, keltaista tai vihertävää, ulkomuodoltaan tahmeaa puuroa muistuttavaa, hieman suolaisen makuista ainetta. Likaisena räkä voi olla kyseisen lian väristä.

Räkä on nenän erite. Sen tehtävä puhdistaa ja suojata nenää. Lika tarttuu räkään, joka tulee usein ulos nenästä. Räkä voi kuitenkin tulla ulos myös suusta, sillä nenän ja suun välillä on käytävä.

Räkä ei ole sinänsä vaarallista, mutta se voi olla vastenmielistä suussa. Jos suuhusi tulee räkää julkisella paikalla, niele se mahalaukkuusi. Jos taas olet yksityisellä paikalla, voit sylkeä rään maahan.

Keuhkolima[muokkaa]

Keuhkolima on yskiessä keuhkoista nousevaa räänkaltaista, yleensä kuitenkin vähemmän paksua ainetta. Keuhkot erittävät sitä suojakseen. Keuhkolima voi olla myös hyytelömäistä. Keuhkolima kovettuu harvoin, mutta joskus tautisena se voi olla kovettunut tippaleivän muotoisiksi tummanvärisiksi klönteiksi. Tippaleivän kaltainen sykkyrällä olevia nauhoja muistuttava muoto tulee keuhkorakkuloista, joista hitaasti erittyvä lima on pursunut.

Jos yskit keuhkolimaa, olet todennäköisesti sairaana tai keuhkosi ovat ärtyneet. Jos sinulla on kuumetta tai nenäsi on räästä tukossa, olet flunssainen. Flunssaan auttaa muun muassa suoyrtti (terracolus herbertus) sekä kuuma hunajavesi. Jos sinulla ei ole keuhkoliman lisäksi muita oireita, keuhkosi ovat ärtyneet.

Sylki eli kuola[muokkaa]

Sylki on melko kirkasta nestettä. Usein sylkeen on kuitenkin sekoittunut räkää tai keuhkolimaa.

Sylki on suun erite. Suusta valuvaa sylkeä kutsutaan kuolaksi. Syljen tarkoitus on edistää ruuansulatusta, auttaa ruokaa kulkemaan suusta mahalaukkuun, ja suojata hampaita reikiintymiseltä.

Kuolaa tulee harvoin ihmiseltä suusta, paitsi jos on aivokuollut tai koira, silloin sitä tulee paljon...

Oksennus[muokkaa]

Oksennus eli laatta on mahahappoihin sekoittunutta pureskeltua ruokaa ja sylkeä, joka haisee ja maistuu pahalta. Olet todennäköisesti syönyt liikaa, juonut liikaa, tai olet sairaana. Jos olit ennen oksennusta kylläinen eli mahalaukkusi oli täynnä ruokaa, söit liikaa. Vähennä syömistä jatkossa. Jos olet nauttinut yli 7 ravintola-annosta alkoholia, saattoi oksennus johtua alkoholista. Ensi kerralla nauttiessasi alkoholia varmista, että juot vain samaa alkoholijuomaa, etkä juo tyhjään vatsaan. Jos et saa syötyä mitään ennen juomista, juo ainakin pohjalle hieman jugurttia. Jos edelliset syyt eivät päde, olet mahataudissa. Syö viiliä ja juo piimää. Jos oireet jatkuvat, tapa itsesi.

Veri[muokkaa]

Pääartikkeli: Veri

Veri on tummanpunaista, raudanmakuista juoksevaa nestettä. Veren tehtävä on kuljettaa happea soluihin joka puolella ruumistasi. Veri kulkee tavallisesti verisuonissa. Jos suustasi tulee verta, on joku verisuonistasi vahingoittunut. Sinun kannattaa etsiä vahingoittunut kohta limakalvoltasi ja kuivata haava-alue esimerkiksi voimakkaan valon tai paperin avulla. Märkänä veri ei nimittäin hyydy eikä haava parane, ja vuodat lopulta kuiviin.

Hampaat[muokkaa]

Hampaat ovat valkoisia, erittäin kovia ja usein kulmikkaita esineitä. Hampaiden tehtävä on jauhaa ruoka syödessä. Jos suusi erittää hampaita, on sinulla joko vakava tulehdus tai olet vahingoittunut. Hakeudu välittömästi lääkäriin.

Selkäydinneste[muokkaa]

Selkäydinneste on kirkasta, harmaansinertävää ainetta, joka maistuu spermalle. Se kiertää hitaasti selkäytimessä, selkärangan sisällä. Joskus selkäydinnesteessä on verta. Jos suustasi tulee selkäydinnestettä, on pareidoliasi vahingoittunut. Lepää selälläsi pehmeällä alustalla joitakin päiviä, kunnes vuoto asettuu. Älä missään tapauksessa niele nestettä - se sisältää kantasoluja ja voi aiheuttaa syövän.

Harmaa tai valkea aine[muokkaa]

Harmaa aine tai valkea aine (substantia blanca) on hyytelömäistä mutta ei tarttuvaa. Sen tehtävä on pitää aivoja koossa ja kannattaa syvempiä hermoratoja eri aivoalueiden välillä. Naisilla on enemmän harmaata ainetta kuin miehillä, joten heidän eri aivoalueensa ovat tiiviimmässä yhteistyössä. Tämän vuoksi naiset voivat keskittyä paremmin useaan pikkuasiaan yhtä aikaa. Jos suustasi tulee harmaata ainetta, se tulee todennäköisesti silmän näköhermon kautta tai nenärauhasten ja aivojen välisen kalvon vahingoituttua. Harmaan aineen menetys ei ole vakavaa, mutta kannattaa hakeutua neurokirugille polttamaan vuotokohta umpeen.

Musta aine[muokkaa]

Musta aine (substantia nigra) on pehmeinä levyinä tulevaa ainetta, joka pyrkii pitämään sitkeän ryppyisen muotonsa. Musta aine on ylemmän aivokuoren pinnan tiheää hermosolukkoa. Älykkyyden ja tietoisuuden arvellaan perustuvan mustaan aineeseen. Miehillä on mustaa ainetta enemmän kuin naisilla, joten miehet ovat keskimäärin älyllisesti korkeammalla tasolla.

Naisilla mustan aineen luonnollinen poistuminen alkaa kuukautisten aikoihin. Mustan aineen eritystä pidetään normaalina osana matkassa kohti naiseutta. Jos kuitenkin haluat akateemisen viran muualla kuin humanistisessa tiedekunnassa, sinun on suositeltavaa käydä naistenklinikalla suljettamassa vuotokohta.

Miehillä mustan aineen eritys voi kertoa vakavasta tilasta, esimerkiksi kasvaimesta, joka työntää mustan aineen tieltään. Tapaukset on aina syytä tutkia lääkärissä. Jos sinulla esiintyy samalla mielialan outoja vaihteluita, esteettisen tajun katoamista tai hallitsemattomia tunneryöppyjä, hakeudu välittömästi neurokirurgille

Puhe[muokkaa]

Puhe on epämääräistä ainetta, joka tulee suusta kaasumaisessa muodossa. Kun esimerkiksi räkä tulee normaalisti suusta yhdellä tai muutamalla kovan paineen aaltona, purkautuu puhe monimutkaisempana paineaaltona. Puheen on ajateltu häiritsevän älykkyyttä ja tietoisuutta viemällä tilaa elimistöstä. Koska jokaisen yksilön ruumiissa erittyy puhetta eri määriä riippuen henkilästä ja ajankohdasta, on tämän kuonan erittyminen yksilöllistä. Yleensä runsas puheen erittyminen kertoo kuitenkin matalasta älykkyydestä, joka johtuu kroonisesta puheen korkeasta pitoisuudesta veressä. Joskus harvoin runsas puhe voi tosin johtua tavallista tehokkaammasta puheen erittämisestä, jolloin kyseinen yksilö on helpommin tavallista älykkäämpi ihminen. Naisilta puhetta syntyy ja erittyy tavallisesti miehiä enemmän.