Super Mario

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

hän onidi ootti

Marion ystävät[muokkaa]

Luigi
Marion ja Luigin huomattava ero. Viikset oli alunperin tarkoitettu suuksi ja ohjelmoija saikin tapauksen jälkeen ansionsa mukaan (eli palkankorotuksen)

Mariolla on veli nimeltä Luigi, joka on, toisin kuin Mario, pitkä ja laiha ja pukeutuu mielellään tämän arvoja kuvastavaan, vihreään paitaan. Marioon ja Luigiin viitataan yleensä nimellä "Mario bros.", eli heidän sukunimensä on Mario. Näin ollen Marion koko nimi on "Mario Mario" ja Luigin "Luigi Mario". Luigi luotiin alunperin Marion vastapariksi, jonka Mario sosialistisen edistyksen voimalla aina nujersi pelin/jakson lopussa. Alkuvaiheissaan Luigi oli tosin väriä lukuunottamatta täysin identtinen Marion kanssa. Kylmän sodan keskivaiheilla tapahtuneen liennytyskauden aikana Neuvostoliiton johto päätti kuitenkin "höllentää nuoraa", joka puolestaan johti Luigin seksuaaliseen vapautumiseen ruuminrakenteen muutokseen. Uusien arvojen astuttua Kremlin suosioon Marion ja Luigin myös nähtiin liittoutuvan kapitalistista Wariota vastaan.

Kuten kuvasta näkyy, on Super Mario Bros. -pelin Luigin värityksessä jotain pahasti pielessä. Ihmisillä ei yleensä ole vihertävää karvoitusta, Luigin pöksyt ovat sinisen sijaan valkoiset ja hänen lakkinsa on myös vihreän sijaan valkoinen.

Marjo pitää hauskaa ystävänsä kanssa
Peach

Marion rankasti vihjailtu tyttöystävä Peach (Prinssin Persikka) on pelien antaman kuvan mukaan varomaton. Jos hän ei olisi varomaton, häntä ei kaapattaisi vähän väliä. Peach tykkää kaikkien tyttöjen tavoin pinkistä ja prinssileikeistä.

Wario

Wario on Waluigin lihava veli. Wario on perusluonteeltaan kapitalisti, ja istuu kaukaisessa maassaan valtavan aarrekasan päällä tekemättä mitään, työläisten raataessa. Wariolla on myös omat pelinsä, "Warioware Inc."-sarja, jossa seurataan Warion seikkailuja yritystalouden vaarallisessa ja kiemuraisessa maailmassa.

Waluigi

Waluigi on ilmeisesti Marion toinen serkku ja Warion veli. Toisin kuin Wario, Waluigi on pitkä ja laiha. Waluigi on vandaali, joka riehuu kaivinkoneen kanssa Mario Kartissa. Waluigi on myös todettu h...

Yoshi

Yoshi on tuntemattoman kastraattilaulajan äänellä varustettu dinosauruksenpoikanen, joka pitää syömisestä. Ensimmäisissä peleissä Mario ratsasti Yoshilla, mutta nykyään Yoshi on vapautettu orjuudesta ja se saa kulkea vapaasti. Yoshi voi noin metrin pituisella ulokkeellaan kielellään vetää suuhunsa mitä kummallisimpia tavaroita, sekä tehdä niistä munan. Huhun mukaan kerran Yoshi joutui sairaalaan, kun hän oli saanut Mariolta sieniä ja hutikassa mennyt nielaisemaan pöytälampun.

Ruoka & lisävoimat[muokkaa]

Valvontakameran tallentama kuva Mariosta sieniretkellä.

Marion ruokavalioon kuuluvat

 • Umpimyrkylliset sienet, joita se popsii päästäkseen Tripille. Näitä sieniä Mario tunnetusti anastaa harvinaisten kilpikonnien (koopa troopien) mailta, Marion lempipuuhaa onkin alistaa, murjoa, litistää näitä huippuharvinaisia kilpikonnia hyppimällä niiden päälle.
 • Tulikukka. Tulikukan syntyperästä ei ole paljon tietoa, mutta legendan mukaan se kasvaa siellä, missä huippuharvinainen (ainoa lajiaan) lohikäärmekilpikonna Bowser on käynyt jätöksillään. Mario tunnetusti maustaa Luigin ruoan tällä pahanmakuisella, myrkyllisellä, viagraa mukailevalla kukalla.
 • Mini-sieni. Uudessa "The new super Mario bros" pelissä oleva mini-sieni pienentää Marion, jotta tämä mahtuu erilaisiin salakäytäviin. Harmin paikka vain prinsesssa Peachin osalta, että seksi lapsen kanssa on kuin onkin rikos. Eikä pienentyneen Marion pikkuvelikään enää niin pienenä meinaa innostaa. Tämä saattaa olla juuri se syy miksei tätä sienilajia ole esiintynyt aiemmissa Super Mario peleissä, mutta Luigi on vain innoissaan toimiessaan idolinsa "Jammu-sedän" mukaisesti...
 • Tähti. Kimmeltävä tähti on oikeasti pelkkää illuusio, jonka Mario on saanut päästyään tripille. Tähdestä käytetään myös nimitystä Brown starfish.
 • Pelissä Super Mario Bros. 3 Mario pystyi pukeutumaan erilaisiin furry-asuihin muuttuakseen fursona-hahmokseen. Eläinhahmona Marion kestävyys kasvoi yhdellä prosentilla. Syytä näiden pukujen lisäämiseksi peliin ei tiedetä, mutta epävirallisten lähteiden mukaan kyse oli tekijöiden epätavallisista seksitottumuksista.Smallmario.gif

Viholliset[muokkaa]

 • Kuningas Bowser. Ilkeiden Koopa-kilpikonnien kuningas, jonka pettämättömän suunnitelman Sienikuningaskunnan (Mushroom Kingdom) valtaamiseen Mario aina pilaa.
 • Sonic the Hedgehog. Sininen ja energiajuomaa täynnä oleva siili, on Marion kilpailija. Mario on ollut edelleen suositumpi kuin Sonic, jonka takia Sonicin on nähty virittelemässä atomipommia kodissaan viimeaikoina.
 • Piranha Plant. Kuten nimikin varmaan jo kertoo, tämä on piraijakasvattamon putkistossa (jonne Mario päivittäin käy ulostamassa) kasvava kasvi. Vihollisuudet alkoivat kun kasvi puri Mariolta peniksen irti eräällä tämän istunnoista (kyllä, se saatiin ohjelmoinnilla taas kiinni, kiitos kysymästä), mutta nykyään kasvi on jo tottunut mehukkaampiin ja ennen kaikkea suurempiin aterioihin. Voi joskus jopa hyppiä tai sylkeä puutarhatonttuja.
 • Goomba. Ulkonäön perusteella sinäkin tiedät (kai) että kyseessä on Kuningas Bowserin jätös, jolla on naama ja jalat. Vihollisuudet alkoivat, kun Mario hyppäsi pienenä trampoliinilta jätöksen päälle.
 • Dry Bowser. Kuningas Bowserin kuiva muoto. Se on mahdollisesti hyvinkin vanha, koska se koostuu fossiileista, luista sekä vessapaperista.
 • Shyguy. Ujoja otuksia , joilla on aina maski naamassa. Niillä on myös erittäin valikoiva vaatemaku. Taru kertoo, että Shyguyt olisivat itse Stalinin jälkeläisiä.
 • Bowser jr. Bowserin kersa. Hän luulee että prinsessa Peach on hänen äitinsä vaikka oikeasti hänen äitinsä on Muumimamma.
 • Koopakakrut Ludwig, Morton, Iggy, Wendy, Lemmy, Roy ja Larry ovat Bowserin ottolapsia tai lapsia. Sitä ei ole vaivauduttu selvittämään.
Mario juhlapuvussaan

Historia[muokkaa]

Mario esiintyi alunperin koodinimellä Jumpman pelissä Donkey Kong, jossa Marion salaisena tehtävänä oli salametsästää uhanalaisia Donkey-paviaaneja Kongon viidakoissa. Lukuisten uhkauskirjeiden vuoksi Jumpmanin nimi muutettiin 80-luvulla Marioksi.

Lasten ja nuorten roolimallina[muokkaa]

Mario on valtavan julkisuutensa vuoksi päätynyt useiden lapsien roolimalliksi. Tämä pelottaa ja kummastuttaakin sosiaalityöntekijöitä, sillä vaikka putkimiehen ammatti onkin hyväpalkkainen ja kunniallinen ammatti, onko sosialistimies, joka keräilee elannokseen kolikkoja maasta, tappaa kilpikonnia, napostelee epäilyttäviä sieniä ja hakkaa päätään tiiliseinään sopiva roolimalli kasvavalle nuorelle? Marion on epäilty kärsineen myös ajoittaisesta masennuksesta, ja saaneen sen hoitoon lääkitystä. Hänen tiedetään myös tarjonneen lääkkeitä lääkärin asussa... Hyvää kristillistä tapaa noudattaen Mario on sentään uskollinen vain yhdelle naiselle, mutta hänen läheinen suhteensa veljensä Luigin kanssa mietityttää.

Pelit[muokkaa]

Mario on esiintynyt veljensä Luigin kanssa lukuisissa peleissä, mutta tärkeimmät pelit ovat Super Mario Bros., Super Mario Bros. 2, Super Mario Bros 3, Super Mario World, Super Mario 64, Mario Kart, Super Mario 69, Super Mario 128, Super Mario 256, Super Mario 666, Super Mario 1,000,000 Super Mario's Sunshine, Super Mario RPG, Super Mario GBJ, Super Mario OMG, Super Mario WTF, Mario Party, Mario Party 2, Mario Party 3, Mario Party 4, Mario Party 5, Mario Party 6, Mario Party 7, Mario Party 8, Super Mario Super Party, Super Mario Multiverse, Mario & Luigi: Partners in Bed ja Super Mario Apocalyptical Super Paper Mario & Mega Rubber Luigi,Super Mario Galaxy, Cyber Super Hyper Mario & Luigi Sunshine Galaxy Gay Party RPG ja Omega Giga Mega Ultimate Hyper Super Mario & Luigi & Wario & Waluigi Bros Kart Sunshine RPG Party Galaxy.

Tasohyppelypeleissä on todistettu tieteellisesti, että 1-1 on vaikein taso. .

Pelaamisen sivuvaikutukset[muokkaa]

Mario-pelien pelaaminen on vaarallista. Jokainen, joka pelaa Mariota, muuttuu ajan kuluessa hulluksi kärpässieneksi, jolla on silmät. Pian alkaa myös viiksien kasvaminen, joka saattaakin alkupuolella miellyttää. Tätä kutsutaan Marion syndroomaksi. Jos syndroomaa ei hoideta, niin syndrooman uhri saa raivokohtauksia ja lopulta pomppii kaikkien päältä, saaden mahdollisesti paljon tuhoa aikaan niin itselleen kuin ympäristölleen. Urhi voi myös alkaa ajelemaan karting-autolla ympäri maalmaa. Yleensä potilas alkaa käyttää typerän näköistä lippalakkia, hyppiä viemäreissä ja mahdollisesti tuhota tiilejä.

Marion esikuva, Fabio Curaputci koki traagisen kuoleman Yhdysvalloissa Kylmän sodan jälkeen.

Aiheesta muualla[muokkaa]