Steve McQueen

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Steve McQueen
Bullit.jpg
McQueen ajaa rosvoja takaa.
Koko nimi: Terence Steven Henri Charriere Papillon Frank Bullitt Hillts John Reese Don McCoy
Syntymäaika: 24. maaliskuuta 1920
Syntymäpaikka: Beech Grove, Indiana
Uskontokunta: Kristitty
Kuolintapa: Mesoteliooma
Hiusten väri: Ruskea
Saavutukset: Pakeni saksalaisten vankileiriltä, oli etsivä, kirotun hyvä moottoripyöräilijä, pakeni pirunsaarelta, oli sotasankari ja teki näistä kaikista elokuvat
Miksi mainitaan
Hikipediassa:
Johan ne lukee tuossa yllä!
Pilkkanimet: Steve McKuningatar

Steve "King of Cool" McQueen (s. 24. maaliskuuta 1920 – k. 7. marraskuuta 1980) oli yhdysvaltalainen sotasankari, moottoripyöräilijä, kova jätkä, syyttömänä vankilassa istunut vanki, pakenija, poliisietsivä, stunt-mies ja legendaariseksi kohonnut näyttelijä, jonka kaikki elokuvat olivat siinä mielessä erikoisia, että ne kaikki kertoivat McQueenin elämästä.

Elämä[muokkaa]

Nuoruus ja Pirunsaari[muokkaa]

Steve McQueen, alkuperäiseltä nimeltään Terence Steven Henri Charriere Papillon Frank Bullitt Hillts John Reese Don McCoy syntyi Indianassa, Beech Grovella 24. maaliskuuta 1930 1920. Jo pienestä pitäen McQueen tykkäsi näpräillä moottoripyöriä ja niillä tehtäviä stuntteja. Vuonna 1927 McQueen muutti Ranskaan, jossa hän meni naimisiin, mutta vuonna 1938 McQueenin vaimon tukehtui naamaansa ja McQueen joutui syyttömänä pahamaineiselle vankilasaarelle Pirunsaarelle (Tämä ilmeni McQueenin elokuvassa Papillon) Kuten elokuvassakin kerrottiin, McQueen pakeni sieltä hyvin uljaasti ja rohkeasti, mutta jäi kiinni ja joutui eristysselliin, josta kukaan ei ollut selvinnyt hengissä. McQueen oli silti niin kova jätkä, että selvisi (syömällä rottia ja hämähäkkejä, hyi!). Myös eristyssellissä McQueen lausui kuolemattomaksi muodostuneet sanat: "Olen vielä elossa, senkin äpärät!". Päästyään eristyssellistä McQueen pakeni uudelleen ja pääsikin pakoon. Vuonna 1942 McQueen huomattiinkin syyttömäksi ja tämä muutti takaisin Yhdysvaltoihin.

Pakotie (The Getaway)[muokkaa]

Jenkkilässä McQueen meni uusiin naimisiin, mutta ilkeät poliitikot palkkasivat McQueenin pankkiryöstöön ja siitä alkoikin hurjaajojahti (Tämä ilmeni elokuvassa Pakotie ,engl. The Getaway), mutta pääsipä pakoon.

Kuusi urhoa[muokkaa]

Vuonna 1943 McQueen värväytyi Toiseen maailmansotaan ja niinpä kävikin niin, että kuuden kaverinsa kanssa McQueen tuhosi saksalaisten tankkeja pelkin ruuvimeisselein varustettuina (Tämä ilmeni elokuvassa Kuusi Urhoa). Sitten kävikin niin, että SS-sotilas heitti puukon McQueenia kylkeen ja tämä joutui sotavangiksi. Vangitsemisesta huolimatta sotasankarien juhlatilaisuudessa poissaolleelle McQueenille annettiin kaikki mahdolliset urhollisuuskunniamerkit.

Suuri pakoretki[muokkaa]

Vuonna 1944 McQueen sotavankileirillä, mutta muistaen vanhat kokemuksensa Pirunsaarelta hän aikoi paeta, mutta järjestikin ovelasti suuren joukkopaon, jonka ideana oli, että muiden karatessa McQueen pääsisi helposti pakoon. Ja sehän toimikin (Tämä ilmeni elokuvassa Suuri pakoretki, engl. The Great Escape). Legendaarisen paon kohokohta oli se, kun McQueen vieläpä pakeni moottoripyörällä.

Bullitt[muokkaa]

Sotien jälkeen McQueen ryhtyi poliisiksi. Niinpä sotasankari ja muutenkin arvostettu McQueen yleni pian etsiväksi, jolloin hän olikin sen ajan Yhdysvaltain parhaiten menestynyt jepari. Eräänä päivänä eräs ukkeli todisti jotain mafiamurhajuttuja ja joutui todistelijasuojeluohjelmaan ja McQueen tietysti vahdiksi. Sitten eräs läski haulikkomies ampui todistajan ja McQueen ajoi läskiä ampujaa autolla takaa, kunnes läski ampuja räjähti tuhansiksi pillunpäreiksi. Sitten monimutkaisen jutun jälkeen paljastui kaikkea ikävää ja McQueen ampui pääpahiksen. (Tämä ilmeni elokuvassa Bullitt). Poliisityön monimutkaisuus paljastui näin McQueenille ja näin hän alkoikin näyttelijäksi.

Tom Horn[muokkaa]

McQueen lainasi luvatta Emmet Brownin DeLoreania, joka heitti hänet joksikin aikaa vähemmän Villiin Länteen. Siellä hän käytti salanimeä Tom Horn. Ikävä kyllä hänet sekoitettiin samannimiseen vankikarkuriin ja laitettiin hamppukravatin kanssa kiilumaan. Emmet pelasti hänet ampumalla köyden poikka ja McQueen palasi omaan aikaansa DeLoreanilla.

Näyttelijäura[muokkaa]

McQueenille oli kertynyt mittava elämä kaikenlaisia jänniä tapahtumia ja niinpä hän alkoikin tehdä elokuvia kaikesta jännästä mitä McQueenille oli käynyt. Ura oli aika lupaava ja McQueen oli ehdolla yhteen Oscariin, muttei saanutkaan sitä, mikä oli aika ihme.

Kuolema[muokkaa]

Steve McQueen kuoli jossain Meksikossa neuroottiseen araknofobiseen melankolimesotelioomaan, joka oli vissiin joku syöpä. Jos jotakuta saatananpalvojaa kiinnostaa enempi, niin katsokoon wikipediasta. McQueen oli kuollessaan 60-vuotias. McQueenin kuolinyönä taivaalla leijui sumu.