Sakset

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Saksi
Tonguescissors.jpg
Saksan kielen täydellinen hallinta edellyttää myös fyysisiä muutoksia.
Alkuaineen tiedot
Kemiallinen merkki: Sk
Järjestysluku: 66666,99999
Sulamispiste: 763 °C
Kiehumispiste: 9852 °C
Tiheys: 6,45 g/cm³
Etsitkö tietoa kivi-paperi-saksista? Jos näin on, menes pelailemaan jonnekin muualle.
Skramasax-scissors.png

Saksi on paperin tms. ohuen leikkuu-työkalu. Alun perin saksit olivat isompia, ja niillä saattoi leikata paksumpiakin. Kiveä vastaan niillä ei ole koskaan ollut mahdollisuuksia. Siitä voidaan käyttää myös historiallisissa yhteyksissä monikkomuotoa sakset. Alun perin sakset tehtiin oheisen kuvan mukaan kahdesta väkipuukosta, joista tuolloin käytettiin nimitystä saksi. Natsit käyttivät saksia, joten ne on kielletty Saksassa ja Puolassa.

Sakset ovat terävyytensä vuoksi hyvin vaarallisia ja niitä suositellaan pitämään kaukana lasten näpeistä.

Historia[muokkaa]

sakset ovat jokaisella ihmiselä

Saksen historia ulottuu antiikin ajalle. Roomalaisilla ylimyksillä oli statusaseinaan jopa kuuden orjan kannattamia puukkoja, joilla saattoi suorittaa erilaisia rituaaleja ja tuomioita. Barbaariheimojen päälliköt alkoivat jäljitellä näitä statusaseita, tosin metallin kalleudesta johtuen niiden terästä pystyttiin tekemään vain noin nelimetriset. Väkipuukko eli saksi antoi nimensä saksien heimolle, joka sitä erityisesti käytti.

Invaasio Brittein saarille sujui hyvin, sillä keltit eivät osanneet pelata saksia vastaan kuin paperia – he eivät ilmeisesti tienneet pelin sääntöjä. Saksien valta-asema päättyi, kun Kaarle Suuri valloitti heidän alueensa manner-Euroopassa pelaamalla saksia vastaan aina kiven. Myöhemmin kivenheitto jalostui heittokirveiksi. Tämä oli sääntöjen vastaista mutta tehokasta. Vaarallisin vastustaja sakseille oli kuitenkin ballistojen heimo. Ballistat voittivat saksit toimittamalla taistelukentälle kiven jo ennen kuin saksit ehtivät paljastaa omat välineensä.

Keskiajalla luhistuneen Rooman sivistys siirtyi germaanien haltuun, ja jatkoi kehittymistään. Germaanien alkeellinen käskytysvalta ja tyrannia, joka saattoi perustua vain tyrannin muita isompaan kokoon, sivistyi ja hienostui uuteen muotoon. Valtaan nostettiin yläluokka, jolla oli sukujuurtensa parusteella parempi asema. Alaluokan tehtäviä koordinoitiin maaorjuuden keinoin. On huomattavaa ja suomalaisten häpeäksi, että germaanit todella kykenivät luomaan näin monikerroksisen ja kompleksisen yhteiskunnan, kun taas esimerkiksi suomalaiset päättivät yhä asioista yhdessä käräjillään, joihin saattoi osallistua kuka hyvänsä. Germaanit ovat aina kyenneet kontrolloimaan väestöään paremmin kuin alkeelliset suomalaiset, joilla ei koskaan ollut edes omia kuninkaita, maaorjuudesta nyt puhumattakaan.

Maaorjuus mahdollisti tehtävien paremman suorituksen ja koordinoinnin, kun sitä ennen jokainen oli tehnyt lähinnä mitä itse huvitti tai tahtoi, kuten edelleenkin alkeellisimmat kansat kuten suomalaiset tekevät. Talonpoikia tarvittiin pitämään mm. linnojen edustojen sekä taistelukenttien ruoho lyhyenä. Linnanherrat ja ritarit eivät kuitenkaan olleet tyytyväisiä viikattein niitettyihin nurmikenttiinsä. Heinä oli saatava lyhemmäksi, jotta mm. hevosten kengät eivät olisi kastuneet aiheetta. Välttääkseen enempää ruoskintaa maaorjat kehittivät kahdesta saksesta leikkuuvälineen, jolla ruohon sai sopivan mittaiseksi. Alkuun väline sai nimen kaksois-saksi. Myöhemmin siitä alettiin käyttää monikollista nimitystä sakset. Nykysakset ovat kehittyneet näistä lähinnä puutarhasaksia muistuttavista työkaluista, joiden käyttöä pidetään vieläkin pääasiassa vain kouluttamattomalle kansanosalle sopivana. Jo esimerkiksi toisen asteen koulutuksen saaneiden ei katsota voivan käyttää saksia ilman, että he leimautuvat oudoiksi.

Väkipuukon rekonstruoiminen[muokkaa]

Väkipuukon rekonstruktio tyyppiä Fiskars keittiösakset.

Väkipuukko on jäänyt historiaan, mutta sellainen on yhä rekonstruoitavissa. Jos poistat saksen teriä yhdistävän ruuvin, saat itsellesi kaksi väkipuukkoa. Näitä voi käyttää myös yhdessä, kuten japanilaiset käyttivät kahta tikaria, joiden nimitystä ei löytynyt Hikipedian tietokannasta. Jos niissä on muoviosia, polta ne, ja kääri tilalle nahkainen kädensija. Natsit käyttivät kuitenkin väkipuukkoja muun muassa pitkien puukkojen yönä, joten väkipuukkojen erottaminen toisistaan ja hallussapito on kielletty Saksassa ja eräissä muissa maissa. Nykyisin varsinkin 9-luokkalaiset tai nuoremmat uusnatsit ovat kiinnostuneita näistä välineistä.

Saksien heimo hakee jäseniä väkipuukon perusteella, mutta viime aikoina suosion kasvaessa huonoimpiin rekonstruktioihin perustuvat jäsenhakemukset on jouduttu hylkäämään.

Kivi ja sakset[muokkaa]

Tietokonemalli hypoteettisesta kiven ja saksien umpikujatilanteesta.

Kivien ja saksien suhde on ollut jokseenkin flegmaattinen ja yksisuuntainen aina keskiajalta lähtien. Vasta säieteorian myötä tätä suhdetta on voitu alkaa tarkastella kriittisemmin. Muutamat tutkijat väittävät, että hypoteettisissa olosuhteissa saksien on nähty pakottavan kivi reikään, joka puolestaan eliminoi kiven tylsyttävän vaikutuksen. On huomattava, että vaikka tämä prosessi hidastaa saksien kulumista, se ei missään tapauksessa käännä tilannetta saksien voitoksi.

Katso myös[muokkaa]

Malline:Alkuaineet