Sänkykamarikuoro

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Modernin ajan sänkykamarikuorossa on tehty monia uudistuksia. Perinteisesti on korostettu kahden laulajan minikuoroa, nykyään laulajia on mielellään useampia. Ennen on korostettu, että laulamassa olisi sekä mies- että naisääniä. Nykyään sänkykamarikuorossa voi olla kyse mieskuorosta tai naiskuorosta. Tämä on tehnyt musiikintyylistä entistäkin suositumpaa.

Sänkykamarikuoro on kuoro, jossa on vähemmän soittajia kuin täydessä kuorossa. Kuorossa on tyypillisesti 2-20 laulajaa, mielellään eri äänialoista. Sänkykamarikuoro esittää musiikkinsa useimmiten a cappella, eli soitinsäestyksetöntä laulumusiikkia. Sänkykamarikuoroa luonnehtii suurkuoroa yhtenäisempi sointi. Pienemmästä laulajamäärästä johtuen, voidaan käyttää kokeellisempaa rytmiikkaa, jolla luodaan harmomioita. Suurilla massoilla virheet rytmissä paistaisivat helpommin läpi, mutta sänkykamarikuoro voi laulaa näitä kappaleita..

Laulutapa juontaa juurensa kirkkomusiikkiin, sillä pienemmissä kylissä ja taloissa ei ollut urkuja, joilla olisi voitu säestää laulua. Kuitenkin ihmiset ovat halunneet laulaa hengellisiä kappaleita, kuten virsiä ja ylistystä. Klassiset sänkykamarikuorokappaleet ovatkin historiallisesti arvokasta kulttuuriperintöä. Siksi niihin kuuluvat toistuvat rytmikkäät Jumalaa ylistävät "Oh God, Oh God" -huudot. Suosittuja ovat myös erilaiset O-tavun hokemiset ja eikielelliset uskovan haltioitumista symbolisoivat, vokaalipainotteiset, esimerkiksi "a-a-a-aaah" -tyyliset ääntelyt, joilla korvataan soittimet. Maallistuneina aikoina Jumalan ylistämisen lisäksi sänkykamarikuorolainen voi laulaa "Lisää, lisää" tai "nopeammin" -tyylisiä hokemia, joissa painotetaan suoritus-kilpailuyhteiskunnallista sanomaa.

Kamarikuoromusiikille tyypillistä onkin ilmaisun keskittyminen yksinkertaisiin iskulauseisiin ja tunteeseen. Musiikkityyli on perustaltaan esittävä ja tunteita välittävä. Siksi se ei kenties sovi ihmisille, jotka vaativat musiikiltaan runoutta. Kuitenkin oikein ymmärrettynä sänkykamarimusiikki on hyvin hengellistä ja syvällistä. Siksi hokemissa on näennäisestä pinnallisuudestaan huolimatta tunnetta ja ideologista sisältöä, joilla esimerkiksi otetaan kantaa kaupallisuuteen ("nopeammin, ei noin") tai uskontoon ("Voi hyvä Jumala!"), tai optimismi ("Yes-yes", "Kyllä, kyllä"). Laulujen tunteellisuus on myös merkittävää. Suuri osa sänkykamarikuoromusiikkia esittävistä taitajista itkee laulusuorituksensa jälkeen, koska tunnelataus teoksissa on niin suuri.

Kamarikuoron harrastajat[muokkaa]

Treble staff with notes 01.svg TIRITIRITIRITIRI. Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä.
Pienellä vaivalla saat kuoro-osuudet kuulostamaan enemmän Pink Floydilta
.