Sähkö

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ukkonen on tiivistettyä sähköä. Näin ollen lentokoneella matkustaminen ei ole turvallista vaikka NE niin väittäisivätkin.
Sähkön tärkein mittayksikkö on Kelvinvolttitunti

Sähkö on yksi luonnonvoimista ja siksi alistettava ihmisen valtaan. Tämä ajattelutapa juontaa juurensa muinaiseen aikaan jolloin ukkosen ajateltiin olevan Zeuksen, Ukon tai muun jumalolennon aikaansaannos. Tätä seurasi valistuksen aikakausi. Ja ― koska jumalaa ei ole olemassa ― täten mikään moraalinen side ei rajoita meitä, evoluutio hankkiutuu eroon moraalin käsitteestä. Joten mikä muka estää meitä itseämme nousemasta jumalaksi? Aivan niin, ei mikään. Joten ukkonen pulloon ja sähkövirta töpseliin vain.

Sähköä ei ollut olemassa nykyisin tunnetussa kaupallisessa muodossaan kunnes Thomas Edison ryösti lukuisilta tiedemiehiltä, näiden joukossa hehkulamppujen keksijä sekä Nikola Tesla, satoja patentteja ja kaupallisti sähkön välittämisen sekä käyttämisen. Vielä nykyäänkin monet monikansalliset ja ihmisystävälliset yhtiöt kuten General Electric hyötyvät siitä että Edison raunioitti/karkoitti/ulososti/ajoi vararikkoon vähähävikkistä sähkönsiirtoa ja kulutustehokkaita sänkölamppuja tutkineet tiedemiehet. Edison ihmisystävällisyydestä kielii se että hän vastusti kuolemanrangaistusta ja eläinten tappamista sekä keksi sähkötuolin.

Faradayn häkki, ukkosenjohdatin sekä eriste torjuvat tehokkaasti sähkön aiheuttamia haittailmiöitä. Haittailmiöistä yleisimpiä ovat (järjestyksessä harmittomimmasta vaarallisimpaan): humina, sähkölaskut, palovammat, elektroniikan hajoaminen, tulipalot ja internet. Näistä syistä eristyskykyisiä kumisaappaita käytetäänkin kosteilla soilla sekä viemäreissä joissa ukkosen tai kipinöivän, heiluvan sähkökaapelin vaara on kaikkein suurin. Sähkö on teoriassa elektronien liikettä mutta moisia vaikeita sanoja emme vielä velvoita lukijan ymmärtävän.

Katso myös

Malline:Alkuaineet