Romulus

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Under construction.png Ynder Könstrykstsiön!
Tämä artikkeli on harvinaisen vaisu, koska se on keskeneräinen.
Palaa artikkelin pariin hieman myöhemmin ja saatat saada siitä jotain irti.
Romulus
Brogi, Carlo (1850-1925) - n. 8226 - Certosa di Pavia - Medaglione sullo zoccolo della facciata.jpg
Romulus ja hänen ensimmäinen uhrinsa ei lainkaan harvinaisessa yhteiskuvassa.
Rooman kuningas
vallassa 21. huhtikuuta 753 eaa. – 716 eaa.
edeltäjä -
seuraaja Numa Pompilius
syntyi n. 770-l. eaa.
Alba Longa, Latium
kuoli 716 eaa.
Caprae Palus (Vuohisuo) (nyk. Campus Martius, Rooma)
puolue

Kaikki tuntevat Romuluksen ja Remuksen. Se on se tuttu, tavallinen tarina: sodanjumala raiskaa naispapin, joka synnyttää kaksospojat; kaksospojat pannaan kaukaloon joen vietäväksi; susiemo pelastaa pojat ja pitää heidät hengissä; veljekset varttuvat ja päättävät perustaa maailmanhistorian mahtavimman kaupungin; heille tulee riitaa nimestä, ja veli tappaa veljensä. Toden totta ajaton ja niin monelle meistä omakohtaisesti merkityksellinen tapahtumasarja, johon on helppo samastua.

Ei pidä silti unohtaa, että tätä seurannut Romuluksen 37-vuotinen hallituskausi Rooman ensimmäisenä kuninkaana on vielä paljon aloitusta tyhmempi.

Syntyperä[muokkaa]

Huomaathan, että tämä kappale on aivan turha ja että voit suosiolla edetä suoraan seuraavaan alaotsikkoon.

Romulus ja Remus tietysti perustivat Rooman, mutta roomalaisten tarina alkaa kauempaa. Roomalaiset olivat näet alkujansa troijalaisia, jotka eräiden jumalten (ja omien) päähänpinttymien takia purjehtivat Italiaan ja asettuivat Latiumiin. Se on pitkä tarina (tarkalleen ottaen 9896 heksametrisäettä), ja jos haluat tietää sen, mene Wikipediaan (ei tietenkään suomenkieliseen; siellä 5/6 koko kertomuksesta kuitataan kolmen virkkeen mittaisella "Muut tapahtumat" -alaotsikolla). Italiassa troijalaiset asettuivat aloilleen, perustivat asutuskeskuksia ja unohtivat koko tuon rehellisesti sanoen aika mielikuvitukselliselta kuulostavan jutun Troijasta aina siihen saakka, kunnes sattuivat tarvitsemaan ihan minkä tahansa linkin kreikkalaiseen kulttuuriin osoittaakseen, ettei tässä nyt sentään ihan turvejuntteja olla.

Kun troijalaiset kotiutuivat Latiumiin, he perustivat Alba Longan kaupungin. Kaupungin nimi merkitsee Pitkää messupaitaa, mutta juontuu tietenkin villisiasta, jonka Askanios näki unessa. Mikäpä siinä. Oleellista, tai ainakin marginaalisen oleellista, on että Alba Longan kuninkaallinen suku polveutui Askanioksesta, jonka isä oli Aineias, jonka äiti taas oli itse jumalatar Venus. Tämä veneerinen sukutausta auttaa ymmärtämään, miksi jumalat olivat niin kiinnostuneita tämän pienen, enimmäkseen vuohiin liittyviä tuotteita valmistavan keski-italialaisen kauppalan elämänmenosta.

Joitakin satoja vuosia myöhemmin parin kuninkaallisen veljeksen kesken tuli kiistaa kruununperimyksestä, ja toinen näistä teki kuten jokainen loogisesti ajatteleva ihminen tekisi: karkotti veljensä, tappoi kaikki tämän poikalapset ja pakotti tämän ainoan tyttären, Rhea Silvian, Vestan papittareksi. Jutun juju on siinä, että vestaalien oli, nykyajan gamer-heerosten tapaan, oltava neitsyitä ja pysyttävä sellaisina[1] (tai tultava haudatuiksi elävältä),[2] joten tämä oli kätevä ja kunnioittava suunnitelma ehkäistä uusien kruununperillisten ilmaantuminen. Se ei tietenkään toiminut. Nämä jutut eivät ikinä mytologiassa toimi.[3]

Viitteet[muokkaa]

  1. Tosin heillä sitten toisaalta oli merkittävä ja arvostettu funktio yhteiskunnassa.
  2. Olisi kaamea pyhäinhäväistys vuodattaa papittaren verta tai tehdä tälle muutoin kuolettavaa väkivaltaa, joten ainoa korrekti ja humaani teloitustapa on elävältä hautaaminen.
  3. Yleisesti ottaen kreikkalais-roomalaisessa mytologiassa ei ikinä kannata tehdä suunnitelmaa, ellei satu olemaan Odysseus.