Riku Rantala

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Thumb.png
 Tämä on lupaava sivu.
Riku Rantalan suu tuottamassa äijäsössöä mikrofoniin.

Riku ”Madventures-Riku” ”Se paksu ja kalju Madventures-jäbä” ”Rikun ja Tunnan Riku” ”Fossiilisäkki” Rantala (s. 1974 Hamina) on haminalainen X-sukupolven poseur-travelleri, doku-kuraattori, gonzoraiskausreportaasien allekirjoittaja sekä fossiilisen energiantuotannon paremman puutteessa -mannekiini ja posetiivioranki, jonka elämän määrittävät tapahtumat ovat matojen mussuttaminen Papuan viidakossa, Suomen Hiihtoliiton verensiirtosalkun hokaaminen Ala-Tikkurilan Shellillä[1] ja niin tehokas kyky karistaa ensisijaisesti seksuaalirikoksista tunnettujen yhteistyökumppanien jäljet ympäriltään, että Prinssi Andrew voisi ottaa oppia.

Rantalan ura on tehnyt komean kaaren mahdollisimman kaukaisten ja erikoisten lokaatioiden tarjoaman verrattoman eksotiikan fetisoivasta mehustelijasta keski-ikäiseksi minkätahansatuottajaksi, joka kirjoittaa kerran, pari kuussa Hesariin saman kolumnin siitä, miten jossain Kirkkonummen ojanpientareella tai Keravan pururadalla voi kokea kaikilta osin täydellisesti Indokiinan surffausreissuihin verrattavia uskomattoman upeita ilmastoystävällisiä seikkailumatkoja, päätyen lopulta fossiilienergiayhtiöiden pehmeäksi megafoniksi, joka levittää metaanisemmasta päädystään rutisevaa jeesustelua siitä, miten yksittäisten kansalaisten kangaskassit ja polkupyöräily tuhoavat ympäristöä enemmän kuin jättiyhtiö Fortumin hiilivoimalat ja kaikki Suomen katumaasturit yhteensä.

Ura ja matkailu[muokkaa]

Rantala teki jonkin aikaa periaatteessa kai ihan kunniallista työtä Hesarin rikostoimittajana – tehtävä, jossa voi edetä lähinnä tusinadekkaristiksi tai vankilaan – kunnes hän pääsi osaksi SubTV:n käänteentekevää Madventures-oivallusta (mitä jos Duudsonit, mutta ylioppilaille?) stanlaurelinaan näyttelijädynastian tuolloin irtolaisin jäsen Tuomas ”Tunna” Milonoff. Raikas ohjelmakonsepti ”kaksi valkoista jätkää resuaa ja örveltää pojat on poikia -hengessä kääntöpiirien välissä” osoittautui 2000-vuosikymmenen henkisessä ilmapiirissä suurmenestykseksi. Duudsonien tabascopieruvideoiden meininkiin eksotiikkaa ja pop-antropolgian viikunanlehdellä verhottua tirkistelyä lisännyt Madventures nousi nopeasti Suomen kaukokaipuisten valkoisten jäbien, hemmojen ja jäbäleissönien suosikkeihin näyttämällä mihin kaikkialle todella valkoiset jäbät pystyvät tunkemaan.

Kukaan ei odottanut näiltä höseltäviltä aikuiskakaroilta mitään varsinaista ajattelua, mutta he katsoivat silti olevansa velvollisia tarjoamaan myös syviä mietteitä. Esimerkiksi Kuubassa oli jätkien mielestä virkistävää ja stimuloivaa, kun kaduilla oli mainosten sijasta ”ajatuksia”, eli siis regiimin propagandaa.

Mediajäbä[muokkaa]

Kun ilmastonmuutostietoisuus latisti kaukomatkakuumeen lietsonnan, siirtyivät jäbät eksotiikan tiristelystä dokumenttikuraattoreiksi Ylen Docventures-ohjelmaan, johon valikoivat parhaiten päriseviä dokkareita mm. psykedeelien kyvystä tarjota käyttäjälleen mystistä informaatiota todellisuuden luonteesta sekä turvapaikanhakijoiden ”vyöryä” kauhistelevan ohjaajan perunaämpärillä taltioimasta sekasotkusta. Dokumenteista on studiossa keskustelemassa tunnustettuja asiantuntijoita, kuten Petrus Pennanen, Sebastian Tynkkynen ja Paleface.[2] Suomen johtava pop-filosofi Pontus Purokuru on ylistänyt kahden keskiluokkaisen mediajäbän Docventuresia uudeksi työväen sivistysliikkeeksi, joka on parempi kuin koululaitos tai yliopisto.[3]

Rantala palasi myös Hesariin, nyt kolumnistina, sillä onhan Hesarin kolumnistiksi päätyminen vääjäämätön osa luonnon kiertokulkua. Kolumneissaan Rantala on jatkanut ilmastosyntiensä sovittamista hehkuttamalla Sisä-Suomen heinäisiä särkilätäköitä matkailukohteina niin väkinäisesti ja vaivaannuttavasti, että tuskaisuus vetää vertoja vanhalle kunnon Borneon skorpioninpureksinnalle.

Fossiilijäbä[muokkaa]

Kun ilmastonmuutos alkoi näyttää pysyvämmältä poliittiselta teemalta, tajusivat ilmastonmuutosta aiheuttavat fossiilifirmat jopa Suomessa, että niiden täytyy ostaa muutakin kuin vain denialistibulkin mattivirtasta, jos haluavat saada omat faktavaihtoehtonsa läpi. Energiayhtiö Fortum, joka availee uusia kivihiilivoimaloita silloin tällöin, mittatilasi Rantalalta kuusiosaisen imagonpuleeraus- ja sofisteriasarjan Riku Rantala ja 100 kysymystä ilmastosta. [4]

Rantalan Fortumilta lunastama täysi journalistinen vapaus tarkoittaa tietysti myös vapautta antaa henkilöbrändinsä imprimatur disinformaatiolle, ja niinpä tässä upeassa ohjelmassa vältettiin karkeita yksinkertaistuksia esim. antamalla ymmärtää, että pyöräilijällä on yhtä suuri hiilijalanjälki kuin autoilijalla, koska autoilijat eivät syö mitään. Puolustuksekseen täysin mielivaltaisesti rakennetun vääristelyn levittämisestä massoille Rantala totesi sittemmin, että ”itse pyöräilen työmatkoja tuhansia kilometrejä vuodessa”, koska siitähän tässä olikin kyse. Joten kaikki on ok.[5]

Kukapa olisi uskonut, että tyyppi joka söi rahasta raakoja tuhatjalkaisia, nielisi isommista rahoista myös hiilipropagandaa? Rantala itse on todennut, että jokainen, joka pitää hänen Fortum-viherpesuaan Fortum-viherpesuna on ”niin harhainen henkilö, ettei sellaisella mielipiteellä ole paljon painoarvoa”.[6]

Gonzo-yhteistyö, joka ei ollut oikeastaan mitään yhteistyötä, pahamaineisen elkeillään elvistelleen sarjaraiskaajan kanssa, tuskin tunsin tyyppiä, tsiigatkaa hei, syön marsun raakana[muokkaa]

Madventures/Docventures-jäbien pitkäaikainen yhteistyökumppani, Imagen, A-studion ja Hesarin palkittu toimittaja Ari Lahdenmäki (1977–2020) harrasti vapaa-aikanaan ketjussa raiskauksia ja seksuaalista väkivaltaa sekä muuta gonzoilua. Jätkät tekivät mm. kirjoja yhdessä, mm. vuoden matkakirjanakin palkitun opuksen Madventures: Kansainvälisen seikkailijan opas (Johnny Kniga 2007), jossa ei tosiaankaan turhaan huomioida naismatkailijoita tai tiedosteta näiden olemassaoloa esim. hygienia- ja intiimitarpeiden luetteloissa. Kondomeja sentään suostui Lahdenmäki eksoottisemmissa lokaatioissa suosittamaan; kotimaassa hänen tiedetään kieltäytyneen niistä kategorisesti.

Rantalan ja Lahdenmäen kahdenkeskinen kirjaprojekti Isänmaan asialla: Matkaopas syrjäytettyjen Suomeen (Johnny Kniga 2004) sisältää yksityiskohtaisia kuvauksia siitä, miten Riku-nimisen hahmon kanssa ympäri Suomea suhaava Ari-niminen hahmo painostaa naisia yhdyntään myös voimakeinoin eikä suostu piittaamaan ehkäisystä. Hyvin jännästi nämä kuvaukset osuvat aika lailla yksi yhteen Ari Lahdenmäki -nimisen tosielämän henkilön modus operandin kanssa.

Kun Lahdenmäki tuomittiin vuonna 2018 seksuaalirikoksista ja Journalisti-lehti julkaisi artikkelin hänen uhreistaan, jotka kertoivat hyvin yhtäpitävästi Isänmaan asialla -kirjan tyylisestä menosta, kävikin lähes heti ilmi, että tunnettu hyvis Riku Rantala ei edes ollutkaan oikeasti osallistunut kirjan kirjoittamiseen ollenkaan, mitä nyt vain omalla nimellään oli mukana sen tekijänä ja julkkareissa esiintyi kirjoittajana ja näin. Kaikki Rantalan uraa seuranneet ovat huomanneet, että hänellä on taipumus antaa hövelisti lupa mainostaa nimellään melkein mitä tahansa paskaa, joten tuo melko hätäisen kuuloinen selitys saattaa jopa pitää paikkansa.[7]

Katso myös[muokkaa]

  • Pelle Miljoona, toinen haminalainen kiertävä vitsaus, mutta astetta nolompi ja vähemmän keskiluokkaistunut, eikä tietääksemme pitkiä yhteistyösuhteita maineikkaiden seksuaalirikollisten kanssa
  • Arman Alizad, toinen MoonTV-sukupolven kasvattama trävelleri, joka ei yritä peittää niljakkuuttaan ihan yhtä tarmokkaasti

Aiheesta muualla[muokkaa]

Viitteet[muokkaa]

  1. Royal Dutch Shellin PR-väki, ottakaa yhteys suoraan Riku Rantalaan yhteistyöhankkeidenne kanssa, hän on varmasti valmis syömään mitä tahansa jalostusjätettä, kunhan hinnasta sovitaan; mutta älkää enää lähettäkö tiedusteluja tämän sivun kautta. Kiitos.
  2. Mainittakoon erikseen, että aktivismiteemaisessa keskustelussa asiantuntijavieraana oli näyttelijä Jasper Pääkkönen.
  3. Pontuksen ikuinen mylly jauhaa, että ”[X] eivät ole akateemikkoja tai moralisteja vaan hedonistisia lorvijoita, jotka pakenevat toisen käskyvallassa tehtävää palkkatyötä. He vetoavat uuden ajan tieto- ja palvelutyöläisiin kyvyllään päättää elämästään itse. He nostavat mieluummin kytkintä ja häipyvät nautiskelemaan kuin jäävät työpaikalle kärvistelemään.” Hän sanoo tämän tismalleen saman voukauksen aivan kaikesta, mistä sattuu milloinkin pitämään, tällä kertaa X vain oli ”Rantala ja Milonoff”. Pontus Purokuru: Docventures on uuden työväen sivistysliike. Kansan Uutiset 13.9.2014. (Archive.is)
  4. Riku Rantala ja Fortum edistävät ilmastonmuutoskeskustelua uudessa televisiosarjassa (arkistosivu). Fortum Oyj:n lehdistötiedote 13.10.2020.
  5. Riku Rantalan tuhannet työmatkakilometrit Twitterissä 18.11.2020.
  6. Tuomo Yrttiaho: Uutta ilmastoaiheista keskusteluohjelmaa sponsoroi energiayhtiö – Sisältö ei ole viherpesua, juontaja Riku Rantala sanoo. Helsingin Sanomat 9.11.2020.
  7. Naisten hyväksikäytöstä syytetty toimittaja kirjoitti vuonna 2004 kirjan, jossa on erikoisia yhtäläisyyksiä Journalisti-lehden paljastuksiin. Ilta-Sanomat 30.11.2018. (web.archive)