Rauta

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Etsitkö kenties takkirautaa?
Rauta
200px-Iron Maiden of Nuremberg.jpg
Kuvassa rautainen esine
Alkuaineen tiedot
Kemiallinen merkki: Fe
Järjestysluku: 26
Sulamispiste: 1538 °C
Kiehumispiste: 2861 °C
Tiheys: 7,86×103 kg/m3

Rauta on yksi kotiplaneettamme [1] tärkeimmistä alkuaineista ja samalla tärkeimmistä ihmisten ravinnonlähteistä. Sillä on myös merkittävä osa historiassamme. Siitä on tehty miekkoja ja kirveitä, lapioita ja pyssyjä, joilla on sitten kiva uhkailla niin naapureita kuin naapurivaltioitakin.

Historia[muokkaa]

Rauta on ollut olemassa yhtä pitkään kuin maailmankaikkeus. Sehän syntyi samoihin aikoihin. Sen keksimisestä on ollut monenlaita spekulointia. Seuraavaksi lainaus kansalliseepoksestamme [2] Kalavaleesta tai kotoisammin Kalevalasta: Löysi läski Ilmarinen, seppä isomahainen, maasta rauanpalasen. Sit' töppösormissaan pyöritteli, kännisilmillään katselehi, tuli kama tutuksi. Istui sitten perseelleensä, heitti möhkäleen etehensä, potkaisi jalallansa. Teki notskin pikkuisen, roihun tosi nokisen, sinne rauan visko. Siellähän se kuumeni, silmät sepän suureni, suli se möhkäle. Otti taskusta pullon kossun, kaatoi sinne oudon mössön, ootti jähmettyvän. Sitten rikkoi pullon, tarkasteli tuotostansa, "on nyt aia murhata kansa!". Tämä oli siis runonpalanen. Se kuitenkin valaisee raudan historiaa. Sillä koska Ilmarinen oli puoliksi kiinalainen (lähde: Jade kärkkyri) hän luonnollisesti asui Egyptissä. Ja siellähän raudan sulattaminen keksittiin. Siitä tuli ylivoimainen sota-ase.

No, jokatapauksessa on selvää, että välittömästi kun ihmiskunta keksi raudan, se alkoi oikopäätä takomaan miekkoja, ja sen seurauksena maapallon väkiluku putosi puoleen.

Raudasta tehtäviä asioita[muokkaa]

Raudasta voi tehdä monia asioita kuten:

Aika monta asiaa, eiks jeh?

Tosiasiassa nuokin kaikki vekottimet on mielekkäämpää valmistaa teräksestä.

Viitteet[muokkaa]

  1. Jos siis asut planeetta Telluksella, muussa tapauksessa ota turhaan yhteyttä Hikipedian ylläpitoon.
  2. Jos siis olet suomalainen. Jos taas jokin muu otus, ota turhaan kontaktia omaan lähimpään suurlähetystöösi.

Malline:Alkuaineet