Radiohiili

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Radiohiili on vanhaa hiiltä. Arkeologiassa sitä käytetään kuopan iän määrittämiseen. Isot radiohiilimöhkäleet ovat yleisradiohiiliä ja pienet paikallisradiohiiliä. Radiohiilen erottaa tavallisesta hiilestä siten että kun radiohiilen painaa korvaansa vasten, sieltä kuuluu musiikkia tai puhetta.

Radiohiilen toiminta[muokkaa]

Radiohiilen toiminta perustuu siihen, että piereskellessä ilmaan vapautuneet radiohiilet muodostavat hajua. Hajun ikä voidaan laskea kaavasta [math]\displaystyle{ Fart(\nu) \, d\nu \, d\Omega=\frac{2h\nu^{3}}{ass^2} \cdot \frac{1evvk}{\exp\left(\frac{h\nu}{fuckT}\right)-1} \, d\nu \, d\Omega }[/math]

missä:

ν piereskelytaajuus
Fart(ν) hajun määrä perseessä per pieru taajuusalueella ν — ν+δν [W m-2 Hz-1 sr-1];
ass on perseen leveys ja
k on kiinnostavuus

Ongelma on se, että radiohiiltä muodostuu myös röyhtäisyistä, eikä näitä kahta radiohiilen muotoa pystytä vielä täysin erottamaan. Radiohiilen käyttöön liittyy muitakin hankaluuksia ja epävarmuuksia. Esimerkiksi tulivuorten purkauksien yhteydestä löytyneet radiohiilet, vaikka ovatkin juuri purkautuneita näyttävät liian vanhoilta ja rähjäytyneiltä, koska ne ovat olleet YLEN kanavien ulottumattomissa maan uumenissa eivätkä siksi anna oikeaa maan pinnallaoloaikaansa. Normaalioloissa ongelmana on kuitenkin radiohiilen liikasynty erilaisissa ja monenlaisissa luonnon prosesseissa, joiden seurauksena radiohiiliajoitus iänmäärityksessä väittää mitattavia kohteita liian nuoriksi. Näiden epävarmuuksien johdosta kreationistit ovat tieteellisesti päätelleet että ajoitusmenetelmät ovat epävarmoja, joten maa ja eläimet on nuorempi kuin mitä radiohiilimittaukset näyttävät. Heidän vastustajistaan tämä johtuu siitä, että kreationistit ovat olleet laavakivien tapaan liian kauan sulkeutuneina munkinkammioihin, joissa radion ja muiden viestimien käyttö on kiellettyä.

Radiohiilen muita ilmenemismuotoja[muokkaa]

Kaupalliseen käytäntöön siirtymisen seurauksena on havaittu kaksilahkeisten nisäkkäiden radiohiiltymistä ikuisesti toistuviin kappalelistoihin. Päissä kuuluu naksahduksia ja hiiltä vapautuu ilmakehään takkatulessa palavista radioiden kuorista.