Puukkojudo

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wikipedia-logo-v2-en.svg
Buaahhahhahhahhaa! Wikipedian niin kutsutut asiantuntijat eivät ole kirjoittaneet tästä aiheesta kerta kaikkiaan yhtään mitään!

Puukkojudo (harrastajia kutsutaan termillä "puukkojudoka") on arktinen variaatio Judo-nimisestä kamppauslajista. Puukkojudo kehitettiin vuonna 1954 Pohjanmaalla, kun pohjalaiset eivät nähneet enää perinteisessä Judotyylissä tarpeeksi korkeaa Extreme-astetta, ja halusivat muutenkin luoda lajiin kodikkuutta. Tyylin kehittäjiksi on mainittu senaikaisia pohjanmaalaisia judonimiä kuin Isontalon Antti ja Rannanjärvi.

Uudistukset[muokkaa]

Puukkojudo kehitettiin pääasiassa siksi, etteivät punaniskaiset juntti-pohjalaiset kyenneet sisäistämään näin kaukaisesta ja vieraasta kulttuurista tullutta lajia, minkä lisäksi he halusivat lajiin enemmän extreme-meininkiä, niinkuin tuossa todettiin. Uudistukset olivat pieniä, mutta loivat samalla Puukkojudoon oman, erityisen vivahteensa, minkä takia se ei olekaan erityisen suosittu syntypaikansa, Pohjanmaan, ulkopuolella.

  • Judossa vastustajan paiskominen on tärkeää. Puukkojudossa paiskomisen ohella puukottaminen on pohjanmaalaisten perinteiden vuoksi melkeinpä olennaisempaa. Puukkojudon liikkeet perustuvatkin varsinaiseen Judoon, mutta liikkeitten perään on liitetty vapaavalintainen isku traditionaalisella pohjalaisveitsellä.
  • Kaukoitäiset sanat istuvat pohjanmaalaisten laakeaan kitaan välttävästi, minkä vuoksi liikkeiden nimet muutettiin suomenkielisiksi. Myös erilaiset taisteluhuudot, joiden tarkoituksena on auttaa purkamaan aggressiivisuutta, on korvattu perinteisillä pohjanmaalaisilla voimasanoilla, tai jätetty kokonaan pois.
  • Perinteinen judokan harjoituspuku korvattiin pohjanmaalaisella kansanpuvulla, mihin sisältyi myös puukko.
  • Pohjanmaalaisen Akat hiljaa-periaatteen tuloksena Pohjanmaan puukkojudokaseura ei hyväksy naisia jäsenikseen, mistä tasa-arvovaltuutetut, feministit sun muut androgyynit ovat vetäneet herneet (ja vähän muutakin) nenäänsä. Myöskään ulkomaalaisia tai seksuaalivähemmistöjen edustajia ei ole päästetty mukaan, mistä ei olla kyllä valitettukaan.
  • Puukkojudokan tulee olla vähintään puolen Promillen humalassa niin tosipaikan tullen, kuin harjoituksissakin. Opettajan taasen tulee olla vähintään puolentoista.
  • Puukkojudo kannustaa opiskelijoitaan käyttämään taitojaan ilman hyvää syytä, mieluiten kaatokännissä.

Silti pohjanmaalaisia judokoita vituttaa[muokkaa]

Mannet ovat vähintäänkin yhtä tunnettuja aiheettomasta ja väkivaltaisesta puukonkäsittelystä, eivätkä perkeleet ole edes yhtä hyvin järjestäytyneitä, saatika koulutettuja.

Kuuluisia puukkojudokoita[muokkaa]

Katso myös[muokkaa]