Puola

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
IV Rzeczpospolita Polska
Polandomg.gif
(lippu)
Motto: ”Trzech polakow cztery opinie!!!
LocaTIONGASPOLAND.png
Keskeinen Eurooppa
Valtiomuoto tasavalta
Hallitsija Lech Kaczyński & Jarosław Kaczyński
Pääkaupunki Oświęcim
Viralliset kielet polski, 1337-5p34k
Pääuskonnot Harras katolilaisuus
Itsenäisyys 1918 (itsenäistyi)
Valuutta Puolan Zlitizloty (ZL)
Kansallislaulu "Mazurek Dąbrowskiego" (suom. "Kuset jo housussa on")

”Kommunismin tuominen Puolaan on kuin lehmää satuloisi.”

~Josif Stalin

Puola on jo nimensä kääntämisenkin osalta tarpeeksi vaikea tapaus, koska Puolan virallisen nimen sanatarkka käännös olisi "Asia/esine Yleinen Puola". Tämän takia yksinkertaistamme asioita ja kutsumme Puolaa Puolalaiseksi Tasavallaksi. Omien sanojensa mukaan Puola on länsieurooppalainen demokraattinen tasavalta. Todellisuudessa koko Puola on yksi suuri ja dramaattinen improvisaatio. Puola on myös tunnettu kyvyttömyydestään siirtyä avaruuden aavoille asuinsijoille.

Puolan maantieteellinen sijainti on ihanteelinen, kun se on kahden mukavan naapurin ympäröimä.

Historia[muokkaa]

Pääartikkeli: Puolan historia

Tarinan mukaan slaavilaisten kansojen historia alkaa kolmesta veljeksestä: Lech, Chech ja Rus. He saapuivat idästä valtavan joen rantaan (Veiksel) ja miettivät mitä tehdä. Heistä Rus totesi, että ei osallistu syyttelevään demokraattiseen keskusteluun vaan palaa myöhemmin tankkien kanssa, kunhan saksalaiset ovat perääntyneet joen toiselta puolelta, ja lähti takaisin itään Venäjää kohti. Chech totesi, että onpas joki vltava! Skoda! (puol. vahinko) ja lähti viimeisillä prahoillaan etelään nykyistä Tšekkiä kohti. Lech heittäytyi levyksi joen rantaan, jossa puolalaiset ovat siitä lähtien makoilleet, kunnes hänet valittiin Puolan ensimmäiseksi sähkömieheksi 1989. Sitä ennen, aikansa makoiltuaan, Lechille tuli nälkä ja hän nylki päivälliseksi joen toiselta puolelta saksalaisilta karanneen ankan, josta sittemmin tuli Puolan vaakunan symbooli (kts. vieressä). Puolan ankka (kurczak) muistuttaa Venäjän ankkaa, mutta venäläisessä versiossa on kaksi päätä maata vaivaavan radioaktiivisuuden takia.

Liettualaiset väittävät, että Puola olisi joskus ollut suuri ja liitossa heidän kanssaan. Tämä valhe on tietenkin aloitettu, jotta liettuanpuolalaiset pysyvät hallitukselle kuuliaisina, eivätkä vaadi eroa Liettuasta. Yleisesti tiedetään, että Saksa hyökkäsi Puolaan 1. syyskuuta 1939. Mitä tapahtui sitä ennen tai sen jälkeen ei tiedä kukaan[1].

Kieli[muokkaa]

Puolan kieli kuuluu slaavilaiseen kieliryhmään ja on maailmankielenä tunnettu mm. Chicagon alamaailmassa. Muut slaavilaisten kielten taitajat ymmärtävät helposti puolaa, joka muistuttaa esim. Venäjää jo kahden vodkapullon jälkeen, kun alat takoa karvaista rintaasi ja puhua naapurimaiden valloittamisesta. Puolalaisille on kuitenkin aina ollut vaikea ymmärtää toista puolalaista selvin päin tai humalassa ilman ruskea kirjekuorta, joka luo yhteisymmärrystä. Kieliopillisesti puolan kieli on yksinkertaista. Riittää, kunhan sijoittaa mitkä tahansa neljä konsonanttia peräkkäin, niin siitä muodostuu jokin puolan kielen sana. Puolan kieliopista on myös vaikea löytää poikkeuksia, koska koko kieli on suuri vahinko ja tragedia. Siksi puolalaiset ovatkin kehittäneet esperanton anteeksipyynnöksi.

Muutamia tärkeitä puolalaisia sanoja/sanontoja:

 • Kurwa-sana liittyy ornitologian sanastoon ja tarkoittaa tavallisesti urbaanilla seudulla majailevaa lintulajia, joka on kiinnostunut toisten tipujen munista. Venäläinen vastine sanalle on (M)utka, joka on myös kummankin maan vaakunassa esiintyvän tipulajin tieteellinen nimi. Kummastakin maasta tavataan myös Matka tipuja, jotka kuitenkin ovat yleensä sulattomia, ryppyisiä ja niiden pesä on avarampi verrattuna aiemmin mainittuihin rinnakkaislajeihin.
 • Chuj-sanaa käytetään kuten suomen Hui!-ilmaisua (”ch” äännettynä kuin jotain suomen K:n ja H:n välistä, mutta yrität saada jotain ulos kurkustasi), kun ihastutaan miespuolisen henkilön yllättävän kohteliaasta käytöksestä. Ihastusta voi tehostaa suuntaamalla lause juuri tuolle ihanalle urholle imaisulla: Ty chuju! (Tihuju!) Tämä on käyttökelpoinen mieltymyksen ilmaisu esim. kun saat kukkia, mies tarjoaa sinulle tuolia tai maksaa laskusi.

Kulttuuri[muokkaa]

Puolalaiset ovat hyvin hartaita katolilaisia [Vuoden 1939 jälkeen. Katso Historia] ja tämän takia koulujen biologian tunneilta päätettiin poistaa evoluutio-oppi ja seksivalistus. Pienen harkinnan jälkeen koko biologia poistettiin. Kun menet sairaalaan muista ottaa pieni ruskea kirjekuori mukaan, jotta toimenpiteestäsi tulisi jotakin. Parasta kuitenkin olisi mikäli et edes astuisi sairaalaan ja rasittaisi Puolan julkista terveydenhoitoa. Puolalaisten suuri uskonnollisuus on suuresti liikkuttanut paaveja [2]. Siksipä Puolaa onkin suunniteltu liitettäväksi Taivaaseen.

Talous[muokkaa]

Puolan ikiaikainen vaakuna viittaa maan asemaan Euroopan Aku Ankkana.

Maapläntin tärkeimpiä vientituotteita ovat IRC-verkkojen mainostusbotit sekä ulkomailta kaapattujen tietokoneiden käyttöoikeuksien kauppa. Puola on tunnettu huippunopeista internet-yhteyksistään, jotka saattavat nousta lähitulevaisuudessa jopa kosmisiin nopeuksiin. Lisäksi puolalaiset kauppaavat ahkerasti maahan pesineitä muunrotuisia ihmisiä kuten tsekkoslovakeja ja juutalaisia takaisin ulkomaille. Aiemmin seksiturismi kukoisti Puolassa, mutta nykyään Pornoluolat on jouduttu sulkemaan, koska globaalin markkinatalouden ansiosta halvemmaksi tulee importoida seksiorjia Ukrainasta tai Venäjältä. Lisäksi 90-luvun jälkeen, kun maa pääsi pois kommunistien hallinnasta, Tibia-hahmojen vienti on yleistynyt, kun valtiossa alettiin käyttää rahaa. Raha tosin ei vieläkään ole kovin yleistä, ja monilla on sitä varsin vähän.

Puolustus[muokkaa]

Puolan sotavoimat ovat yltäneet tehossaan yli Italian armeijan tason jättäen taakseen vain Ranskan. Puolan ratsujoukot ovat maailmankuuluja, sillä Puolan Ratsastavan Armeijan hevoset ovat ainoita maailmassa, jotka määkivät panssarivaunun alle jäädessään.

Puolan kielen pikakurssi[muokkaa]

 • spierdalaj stąd – Tervetuloa!
 • kurwa – Olen ornitologi ja kiinnostunut pesimätavoistanne
 • chuj ci w dupę – Oli mukava tavata!
 • Ale z ciebie kurwa! – Teillähän on loistava leikkelevalikoima!
 • Wyrelaksuj się! Masz orgazm? – Haluaisin tarjota teille ikimuistoisen kulttuuri-illan!
 • Przez kjew olzenych a ujicka! – Alä loukkaannu!
 • Czy chcesz zrobić gówno? Täytyykö sinun käydä WC:ssä ennen nähtävyyksiin tutustumista?
 • Matulko oni mnie zabiją!   Mami! noi kiusaa!
 • Pl? Olen maailman ärsyttävin olento. (Ainoa puolan kielen sana, jossa on alle neljä konsonanttia peräkkäin)
 • Karva kyrwa – Haluaisin kanahampurilaisen!
 • Ootch chomo – Hyvää päivää!
 • Wcrzíè â ęnglsh k zckrwcìscz; Englantia on vaikea lausua
 • Sczwjkcnmckrwszcklmnplmnzxcvbnmplkcsrczswnmptkcrscszlplkjmnswrzxcpnmwqknmckrwszxcvbnmplmknkcmnwtrxczplmnvbcxqwrnstxckrxcvbnmpltknmnqwrnxszczmnxcvnwqprlnmzxcskrwzxclkmnbvprwqgmnkwrtmnbvcklmxzplwr; Mo (nuorison käyttämä lyhenne)
 • Szezc szaszc pierogi? – Onko äitisi lutka?
 • Dziewięćsetdziewięćdziesięciodziewięcionarodowościowego; (Yritä itse lausua niin tiedät miksi en kirjoita enempää.)

Katso myös[muokkaa]

Kuvan Spitrifle eikun Spitfire puolalaisin tunnuksin, mikä osoittaa pilotin olevan puhdas polakki.

Kuuluisia puolalaisia[muokkaa]

 • Nalle Luppakorva (oik. Miś Uszatek)
 • Paavi Johannes Paavali II (oik. Karol Wojtyła)
 • Lech Wałęsa (ammatiltaan sähkömies)
 • Puolalainen putkimies (ei toistaiseksi tavattu Suomen luonnossa)[3]
 • Puolan johto Polski Fiatin/Ladan varaosa (hinta 19,90 €) [4]
 • Šyżkwrqcstłbv Ghbvçg
 • Puolan Ilmavoimat ja Laivasto, PIL: (pyörii kuten puolukka PIL:ussa)

Viitteet[muokkaa]

 1. Ei sen puoleen että se ketään kinnostaisikaan
 2. Ja huvittanut Jumalaa
 3. Älä sekoita italialaiseen putkimieheen (toim. huom.)
 4. http://motonet.fi/fi/varaosatuote/112041/977181?ajoneuvo=250