Psykoterapia

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Moni preferoi psykoterapiaa ystävyyden yli jo senkin vuoksi, että psykoterapia maksaa, jolloin sen täytyy olla tehokkaampaa.

Psykoterapia on suosittu ajanvietekeino. Siinä ystäville valittaminen vaihdetaan maksetulle ammattikuuntelijalle valittamiseksi.[1] Psykoterapia onkin ystävyyssuhteiden kannalta erittäin viisasta, koska normaalisti omien pikkumaisten ongelmien ja vaivojen jakaminen tylsistyttää ystävät. Maksettu psykoterapeutti sen sijaan kuuntelee ja reagoi.

Psykoterapiassa käynti tuntuu mukavammalta myös siksi koska se vaikuttaa tieteeltä. Ystäville valittaminen taas koetaan niuhottamisena ja asiassa riippumisena ja itsesäälissä rypemisenä. Psykoterapiassa sama toiminta muuttuu asian käsittelyksi ja ratkaisemiseksi.

Psykoterapeutti ei myöskään keskeytä jutteluasi, toisin kuin ystävät. Hänen tehtävänänsä on ensi sijassa kuunnella itseriittoista puhetta, ja sitten esittää jotain, joka kuulostaa siltä kuin sanomasi olisi kuunneltu, vakavasti otettu ja käsitelty.

Unien tulkinta[muokkaa]

Moni näkee suorasukaisesti unta seksistä ja tähän liittyvistä runsaista siemensyöksyistä, vaikka taustalla onkin torjuttu, yhteiskunnan taholla lapsellisena pidetty mutta kuitenkin hyvin yleinen ja tavallinen sekä muutenkin yleisinhimillinen, unelma ajamisesta ruuhkajunassa.

Tärkeä psykoterapian keino on tulkita unia. Unissa tärkeää on symbolismi. Sigmund Freudin mukaan ihminen keksii mielleyhtymien kautta aasinsiltoja. Niin että kun näet jostain asiasta unta, niin näetkin unta oikeasti jostain aivan muusta asiasta. Tästä on seuraavia esimerkkejä:

  1. Peniksen näkeminen unessa on hyvin monitulkintaista. Todennäköisesti se viittaa miekkaan, puukkoon, salkoon, keihääseen, ankeriaaseen tai johonkin muuhun vastaavaan.
  2. Vaginan näkeminen unessa taas voi vihjata oveen, porttiin, tunneliin ja muihin vastaaviin assosiaatioihin.
  3. Tissien näkeminen taas viittaa esimerkiksi ilmapalloihin, jalkapalloon, kuumailmapalloon tai laivan purjeisiin.
  4. Seksin näkeminen on tunnettu symboli resiinalla ajelulle, voin kirnuamiselle ja monelle muulle arkiselle askareelle.

Sigmund Freudin omissa potilaskertomuksissa kerrotaan esimerkiksi siitä, miten miespuolinen heteroseksuaali nukkuja näki harrastavansa seksiä naisen kanssa. Pian hänen polkupyöränpumppunsa osoitti vuotamisen merkkejä, joten uni kertoi alitajuisen vihjeen siitä että polkupyöränpumpun korjaamisesta oli vierähtänyt liian pitkä aika. Jos uneksuja osaa olla tarkkaavainen, hän voi esimerkiksi vankilaunen jälkeen välttää junista myöhästymisen.

Katso myös[muokkaa]

Viitteet[muokkaa]

  1. Suhde on siis hyvin samantapainen kuin rakkauden ja prostituution suhde.