Pioneeri

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

”Lujaa - rumaa - nopeasti!”

~pioneerijoukkojen motto

Pioneeri on armeijassa tavattava koiran ja gorillan risteymä, jonka tärkeimpiin tehtäviin kuuluvat sulutus, rakentaminen, liikkeen edistäminen ja suojeluala. Pioneerin tunnistaa pitkistä, maata raapivista, käsivarsista, jotka pioneerille kehittyvät hävityspanoksia ja telamiinoja kantaessa. Muita tunnusmerkkejä ovat violetit, harmaareunuksiset kauluslaatat ja koko ajan pälyilevät silmät, jotka etsivät jotain räjäytettävää. Monet pioneerit toimivat siviilissä rakennusmiehinä, puskutraktorin kuljettajina, hulluina kemisteinä tai pankkirosvoina.

Pioneerikoulutus[muokkaa]

Pioneeriksi koulutettava koira-gorilla-risteymä menee ensialkuun koirakouluun, joka koostuu pääasiallisesti sisäsiisteys-tottelevaisuuskoulutuksesta. Tämän jälkeen vuorossa on gorillakoulu, jossa sisäsiistiksi ja tottelevaiseksi oppinut pioneeri koulutetaan kantamaan ja käsittelemään erilaisia työkaluja, räjähteitä, aseita ja koneita. Osa pioneereista koulutetaan ryhmänjohtajiksi ja osa upseerikokelaiksi. Myös Maanpuolustuskorkeakoulu kouluttaa pioneerijohtajia. Pioneerikoulutusta annetaan lukuisissa varuskunnissa sekä Pioneerirykmentissä Keuruulla.

Suluttaminen[muokkaa]

Kaboom! Pum! Räiskis! TNT! Heksogeeni! Pentaeritrytolitetranitraatti! Hähää!

Rakentaminen[muokkaa]

Pioneerit rakentavat paljon ja kaikenlaista, kuten siltoja, bunkkereita, taloja, laitureita ja teitä. Pioneerien tärkeimmät rakennusmateriaalit ovat puu, luonnonkivet ja betoni. Pioneerien arkkitehtuuri edustaa Alvar Aallolle tunnusomaista funktionalismia, ts. se ei ole kovin funktionaalista eikä kovin kaunista, mutta nopeasti pystytettävissä ja suunnilleen kestävää.

Liikkeen edistäminen[muokkaa]

Pioneerijoukkojen tärkeä tehtävä on liikkeen edistäminen, jolla tarkoitetaan omien joukkojen liikkumisen helpottamista. Tällainen toiminta käsittää siltojen rakentamisen (sekä pika- että pysyvät sillat), ponttonilautat ja -sillat, tienrakennuksen, miinoitteiden raivaamisen ja murrosteiden tuhoamisen. Kesäaikaan pioneerit pääsevät kaahaamaan järviä ja merenrantoja pitkin moottoriveneillä aiheuttaen näin merihädänja turhia sydämentykytyksiä kyydissään oleville jääkäreille. Yleensä pioneerit eivät raivaa miinoitteita perinteiseen tapaan miinanpolkijoina, vaan yksinkertaisesti roudaavat paikalle riittävästi räjähdysaineita ja pamauttavat koko miinoitteen kerralla taivaan tuuliin.

Suojeluala[muokkaa]

Ne koira-gorilla-risteymät, joissa on runsas määrä suojelukoiran genetiikkaa, koulutetaan suojelualalle. Taistelijan taitojen lisäksi suojelupioneerit hallitsevat monipuolisen suojelu- ja pelastusalan toiminnan kemiallisten, biologisten ja radiologisten aineiden sekä ydinaseuhkan vaaratilanteiden varalle. Koulutus sisältää suojelutiedustelussa, sammutus- ja pelastustehtävissä sekä puhdistustoiminnassa tarvittavat tiedot ja käytännön taidot. Käytössä on muun muassa puhdistus- ja pelastusajoneuvot, puhdistuskontit, suojelutiedusteluajoneuvot sekä henkilökohtaiset sammutus- ja suojapuvut sekä uudenuutukaiset flexi-talutushihnat.

Muuta[muokkaa]

Monissa armeijoissa taistelupioneereja on käytetty raskaana jalkaväkenä, esimerkiksi toisessa maailmansodassa Saksan armeijan pioneerit tukivat jalkaväkeä hyökkäyksessä liekinheittimin tai muilla raskailla jalkaväen aseilla. Vaikka nykyajan moottoroiduissa armeijoissa pioneeritoiminta on hienostunut enemmän tekniseen muiden aselajien tukemiseen erikoiskalustolla, on taistelupioneerien tehtävä säilynyt jalkaväen rinnalla sitä tukemassa.

Jos kaverisi on saanut pioneerikoulutuksen, älä ikinä vittuile hänelle. Hän kyllä liiskaa perseesi ennemmin tai myöhemmin jollain kekseliäällä ja ilkeällä tavalla. Kekseliäs pioneeri osaa kokata räjähdysaineita vaikkapa Biltemasta löytyvistä aineista ja hän osaa miinoittaa niin talosi, autosi kuin työpaikkasikin. Oikeastaan vain sissit ja tarkka-ampujat ovat inhottavampia kuin pioneerit. Itse asiassa tällainen kaveri kannattaa kiertää mahdolloisimman kaukaa ja tekemiset hänen kanssaan rajoittaa minimiin.

Tiesitkö että...[muokkaa]

  1. ...jokaisessa Suomen sillassa on panoskammiot valmiina räjäyttämistä varten?
  2. ...Tony Halme oli pioneeri?
  3. ...pioneerit edustavat viestimiesten kanssa teknisiä aselajeja
  4. ...pioneerit ja viestimiehet edustavat armeijan älymystöä
  5. ...lukuisat kassakaappimiehet, dynamitardit ja Tiirikka-Villet ovat olleet armeijassa pioneereja?
  6. ...pioneerin käsissä viattominkin työkalu muuttuu murha-aseeksi