Pastor Maldonado

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Star.svg
Tämä artikkeli on kouluesimerkki siitä, miltä hyvä sivu voi näyttää. Tee näin.
Pastor Maldonado Istanbulissa 2011 toisessa virka-asussaan. Kuvassa näkyvät myös hänen työvälineensä: hieno Raamattu kädessä ja F1-auto taustalla.

”Herra siunatkoon ajokkimme ja varjelkoon meitä kuljettajia. Herra valistakoon kasvonsa kilparadalle ja olkoon meille kuljettajille armollinen. Herra kääntäköön kasvonsa autojemme puoleen ja antakoon meille rauhan keskittyä ajosuorituksiimme. Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Aamen.”

~Pastor Maldonado

Pastor Jesus Maria "Crashtor" "Rafael" Maldonado Motta (s. 9. maaliskuuta 1985 Maracay, Aragua) on venezuelalainen pastori ja autourheilija.

Lapsuus[muokkaa]

Pastor Maldonado syntyi Maracayssa vuonna 1985. Hän oli jo pikkupoikana hyvin kiltti lapsi ja oli aina avuksi vanhemmilleen. Hän meni aina auttamaan, jos näki, että toisia lapsia kiusattiin. Ihmisten auttaminen oli hänelle kutsumus. Kerran hän oli vaarantanut henkensä pelastaessaan pienen tytön, joka oli ollut hukkumaisillaan paikalliseen järveen, vaikka ei osannut edes uida. Hänen kerrotaan myös korjanneen useana iltana tovereidensa leluja, joita isot ja pahat pojat olivat rikkoneet. Kerran hän oli myös estänyt kioskivarkauden ja asettunut rohkeasti nuorisojengiä vastaan puhkoen heidän mopojensa kumit ja leikkineen hippaa heidän kanssaan, kunnes poliisi oli tullut paikalle. Sana Pikku-Pastorin hyvistä teoista levisi ympäri kaupunkia.

Ollessaan kahdeksanvuotias, Pikku-Pastorin isoisä oli vienyt pojan Venezuelan pääkaupunkiin Caracasiin. Kun he olivat kävelleet kaupungin laitamilla sijaitsevan laajan slummialueen ohi, oli Pikku-Pastor suorastaan järkyttynyt nähdessään sen köyhyyden. Seuraavan illan hän oli itkenyt ja miettinyt, kuinka voisi parantaa kansansa köyhien oloja. Hän rukoili Jumalaa, mutta tunsi, että hänen oli tehtävä muutakin. Koska köyhyyden poistamiseksi tarvitaan suuria investointeja ja pääomaa, jota hankitaan tekemällä hyväntekeväisyystyötä, oli Pikku-Pastor päättänyt alkaa keräämään rahaa. Lopulta hän keksi, että moottoriurheilijat tienaavat hyvin ja päätti alkaa ajamaan kartingia.

Nuoruus[muokkaa]

Kun Maldonado oli alkanut menestymään karting-radoilla, päätti hän myös alkaa toteuttamaan elämänsä toista suurta tarkoitusta. Hän halusi tarjota ihmisille sielunhoitoa ja päätti lukea ajelujensa ohessa pastoriksi. Tämän hän teki Caracasissa ja tuli priimukseksi vuonna 2007. Koska maailma veti lahjakkaan autourheilijan mennessään, joutui Maldonado viemään ammattinsa mukanaan niihin paikkoihin, joissa hän kulloinkin vaikutti. Maldonado ompeli suuren telttakirkon, teki käsin kokoontaitettavan alttarin ja osti 200 kiloa painavan saksalaisen mini-kirkonurku-setin. Saarnaamisessa hän käytti aluksi pientä rippikouluraamattuaan. Kartingia Maldonado ajoi vuosina 19932001.

Ura[muokkaa]

Maallisen hyvän asialla[muokkaa]

Formula Renault (2002–2004)[muokkaa]

Kaudella 2002 Maldonado ajoi Italian Formula Renault -talvisarjan mestariksi. Saman tempun hän teki 2003. Hän uskoi, että Jumalan tahto oli toteutunut hänessä ja koska hän oli hyvällä asialla, oli hän ansainnut molemmat mestaruutensa. Italian Formula Renault 2.0 -sarjassa hän tosin sijoittui loppupisteissä vasta seitsemänneksi. Kaudella 2004 hän kuitenkin paransi ja voitti kyseisen sarjan mesteruuden. Hän testasi samalla kaudella Minardin huippuhyvää F1-autoa, jolla kukaan ei kehdannut voittaa kisoja.

World Series By Renault (2005–2006)[muokkaa]

Kaudeksi 2005 Maldonado siirtyi World Series By Renault -sarjaan ja toimi samalla kiertävänä harjoittelevana pastorina. Maldonado joutui elämänsä suurimpaan kriisiin, koska hänet hylättiin sarjasta kesken kauden Monacossa tapahtuneen onnettomuuden johdosta, jossa hän ei nähnyt varoituslippuja ja ajoi ratavirkailijan yli.[1] Maldonado tunsi asiasta suurta syyllisyyttä ja pelkäsi, että hänen uransa oli ohi. Hän vetäytyi julkisuudesta ja rukoili paljon. Hän kävi Vatikaanissa ripittäytymässä paaville ja teki pyhiinvaellusmatkan Jerusalemiin. Kaudella 2006 Maldonado sai rohkeutensa takaisin ja jatkoi uraansa. Tällä kertaa hän ajoi koko kauden sijoittuen lopulta kolmanneksi. Hänen nousuaan pidettiin suurena ihmeenä ja häntä pidettiin myös vuoden nopeimpana kuljettajana.[2]

GP2 (2007–2010)[muokkaa]

Pastor Maldonado maallisemmassa virka-asussaan GP2-kuskin roolissa.

Maldonado siirtyi GP2-sarjaan vuonna 2007. Koska ympyrät olivat nyt huomattavasti suuremmat kuin koskaan aiemmin, joutui hän käyttämään huomattavasti enemmän aikaa saarnaamiseen kuin autolla lujaa ajamiseen. Vuonna 2007 hän koki elämänsä toisen kovan koettelemuksen, kun hän loukkasi varpaansa kaaduttuaan saarnausreissulla pyörän päältä. Sairaalassa Maldonado kuitenkin kesti kivun, koska hän uskoi, että kärsimys edeltää aina onnea. Vasta kaudella 2010 hän löysi jälleen tasapainon ajamisen ja saarnaamisen välille ja onnistui Rapa(x) Teamin kuljettajana varmistamaan mestaruuden kauden toiseksi viimeisenä kisaviikonloppuna Monzassa.

Suurena juhlittuna sankarina Maldonadon ympärillä alkoi vellomaan suuri huhumylly ja häntä oltiin viemässä F1-sarjaan. Virginin Sir Richard Branson oli jo GP2-kauden alla käynyt usein seuraamassa Pastor Maldonadon jumalanpalveluksia hänen telttakirkossaan ja vaikuttunut suuresti Maldonadon kyvyistä. Maldonado oli neitsyt ja näin ollen juuri sopiva henkilö Virgin-talliin. Branson ei kuitenkaan ehtinyt järjestämään Maldonadolle testiä, koska Hispanian ja PUB GP:n edustajat olivat olleet nopeampia. Abu Dhabin testit olivat Maldonadolle hieno näytön paikka ja PUB GP:n edustajat olivat myytyjä, kun he saivat kuulla, että Maldonado toisi tallille maineikkaan Venezuelalaisen hiusöljy-yhtiön PDVSA:n tuen. Branson oli pettynyt, mutta hän lohduttautui menemällä sovittamaan lentoemännän asuaan ja kysymään Ross "Ihmemies" Brawnilta neuvoja sukkahousuasioissa.

Formula 1: Kuskina PUB GP:llä (2011–2013)[muokkaa]

Monet ovat kritisoineet Maldonadoa alkukaudesta 2011 siitä, että hän on hoitanut pastorin virkaansa paremmin kuin kilpa-ajoa.

Maldonadosta tuli kaudella 2011 tallin epävirallinen ykköskuski Rubens "Ikuinen kakkonen" Barrichellon jatkaessa tallissa. Kuskikaksikko ystävystyi ja koska he kumpikin olivat hartaita katolilaisia, he lukivat yhdessä Raamattua aina ajosessioiden välillä. Maldonadon kausi ei alkanut erinomaisesti. Australiassa hänen kisansa päättyi voimansiirto-ongelmaan ja muissa kisoissa auto oli liian vaisu. PUB GP:n tekninen johtaja Sam Michael on ilmoittanut, että osasyynä Maldonadon heikkoon vauhtiin on ollut hänen kilon painoinen kullattu ristinsä hänen ajohaalarinsa alla ja näin ollen auton painojakaumaa ei ole saatu säädettyä kohdalleen. Talli aikoi kuitenkin suostutella Maldonadoa käyttämään kevyempää rippikouluristiä kauden lopuissa kisoissa. Ristin lisäksi Maldonadon auton penkin alle on sijoitettu pieni 500 grammaa painava Raamattu, jonka talli ei katso häiritsevän auton painojakaumaa yhtä paljon kuin Maldonadon kaulassa roikkuva risti.

Kaudeksi 2012 PUB GP palkkasi eläkkeelle jääneen Barrichellon paikalle Ayrton Sennan siskonpojan, Brunon, joka on enonsa tapaan kova poika lukemaan Raamattua. Niinpä Maldonado oli luonnollisesti mielissään uudesta tallikaveristaan. Jo kaudella 2011 PDVSA oli alkanut ottaa tallin toimintoja haltuunsa, ja tallipäällikkö Sir Frank Williamsista tehtiin kaudella 2012 vain edustuksellinen tallipäällikkö niin sanottuun PUB GP:n nukkehallitukseen. Todellinen valta siirrettiin Venezuelan Maracaibossa sijaitsevaan PDVSA:n pääkonttoriin ja sen toimiston tammisen pöydän takana sikareita röyhyttelevän Rafael Ramírezin käsiin. Hän jakoi käskyt tallille etäyhteyden välityksellä työpöytänsä takaa, ja Maldonado siisti tallin paheellisen imagon enemmän kristinuskon periaatteita vastaavaksi. Vuonna 2012 tallin henkilökunnalta kiellettiin alkoholituotteiden nauttiminen varikkopilttuussa kaikkina niinä viikonloppuina, kun ei juhlittu podium-sijoituksia. Myös tupakanpoltto PUB GP:n tiloissa kiellettiin. Tallin viinahammasta kolottavat työntekijät ovat luonnehtineet erityisesti noita kahta vuotta uriensa tuskallisimmiksi.

"Onneksi hän ei ole ajanut kilpaa tuolla kalustolla!".

Kauden 2012 alussa Maldonado suostui vihdoinkin vaihtamaan kevyempään rippikouluristiin ja muutos oli välitön: Kiinassa Maldonado ajoi heti kahdeksanneksi. Seuraava iso harppaus tapahtui Espanjassa, jossa Maldonado ajoi paalulta voittoon jättäen Fernando "El Banco" Alonson selkänsä taakse. Siitä päivästä tuli kaikkien kristittyjen F1-fanien juhlapäivä ja Pastor oli tehnyt unelmastaan totta. Samana päivänä Pastorista tuli myös suuri sankari, kun hän urheasti pelasti serkkunsa tallinsa liekehtivästä varikkopilttuusta[3].

Kauden loput kisat eivät menneet niin hyvin, koska Maldonado joutui osalliseksi moniin kolareihin. Tallin uusi tekninen johtaja Mike Coughlan oli kuitenkin varma siitä, että vika ei ole kuljettajassa:

”Pastor on moraaliltaan paras kuljettaja, jonka kanssa olen koskaan työskennellyt. Telemetriatiedoista näkyy, että hän on aina yrittänyt antaa tilaa kanssakilpailijoilleen, mutta auto on aina nytkähtänyt muutaman senttisentin liikaa eteenpäin ja tuloksena on ollut kolari. Yritän selvittää syyn ensi vuoteen mennessä. Brunon autossa kaikki on ollut kohdallaan.”

~Mike Coughlan

Silverstonen GP:n jälkeen Maldonado oli itse samoilla linjoilla:

”Olin hellä Kimin kanssa antaen hänelle sijoitussijoituksen ja ajoin varovaisesti, koska kisa oli pitkä ja renkaiden kuluminen kovaa ja meidän automme on hyvä renkaiden kulumisen suhteen.”

~Pastor Maldonado Pastor Maldonado[4]
"Onko se auto numero 16?" – "Telemetriatietojen mukaan... (Äh.) Tietenkin se on auto numero 16!"

Maldonado pärjäsi muuten loistavasti kaudella 2012, ja PDVSA:n myötävaikutuksesta hänellä oli nyt mahdollisuus valita seuraava tallitoverinsa: brasilialainen Bruno Senna tai suomalainen Valtteri Bottas. Maldonado päätti ratkaista asian sillä, kumpi hallitsi kristinopin paremmin ja pyysi molempia kanditaatteja näyttämään rippikoulutodistuksensa. Bottaksen todistuksessa oli enemmän kymppejä, sai hän ajaa seuraavana vuonna Maldonadon rinnalla tallin toista autoa. Sir Frank Williamsilla ei ollut tarjota Sennalle muuta roolia tallin toiminnassa, joten hän päätti antaa Bruno Sennalle mahdollisuuden ottaa kenkää. Senna päätti siis käyttää mahdollisuuden hyväkseen. Hyväsydäminen Maldonado lupasi tukea Valtteria parhaansa mukaan ensimmäisellä kilpakaudellaan:

”Ensikertalaisena hänellä on paljon opittavaa, mutta sen pohjalta mitä olen nähnyt tähän asti, on hänellä paljon lahjakkuutta. Tallin edun mukaista on se, että me molemat tuomme pisteitä ensimmäisestä kisasta alkaen, joten annan hänelle neuvoja kahden kauden kokemukseni pohjalta.”

~Pastor Maldonado[5]

Kauden 2013 testeihin mennessä Mike Coughlan vaati PUB-tallin insinöörejä asentamaan Maldonadon pienimmän Raamatun hänen ajopenkkinsä alle, mihin Maldonado taivutettiin hänen itkiessään. Tämän jälkeen kolarit vähenivät – toistaiseksi.

PUB GP:n nimellinen johtajuus siirrettiin Sir Frank Williamsin tyttärelle, Clairelle, joka joutui tuskailemaan yhden vuoden pelkkänä koristeena varikkomuurilla Ramírezin jakaessa käskyjään hänen kuulokkeidensa välityksellä. Ovelana naisena nuorempi Williams kuitenkin onnistui myymään Maldonadon ja samalla purkamaan PDVSA:n sponsorointisopimuksen ja siirtämään molemmat Lotuksen harteille.

Formula 1: Kuskina Lotuksella (2014–2015)[muokkaa]

Vuonna 2013 Maldonado osallistui auton kehitystyöhön ja näytti insinööreille lipereitä. Niiden inspiroimana kehitettiin kauden 2014 auton keularatkaisu, joka ei toiminutkaan aivan toivotulla tavalla.

Kauden 2014 alussa Maldonadon kolariherkkyys on hänen uuden Lotus-autonsa myötä kasvanut. Insinöörit olivat jälleen ihmeissään. Maldonado on ollut myös uutta tallikaveriaan Romain Grosjeania hitaampi. Hänen Lotus-siirtoaan onkin perusteltu sillä, että PUB GP:n uuden sponsorin, alkoholimerkki Martinin logo ei sovi hänen ajoasuunsa ja puhtoiseen imagoonsa.

Kaudella 2015 Valtteri Bottas koki rajun pettymyksen, kun Kimi Räikkönen kolaroi hänet rajusti ulos kisasta Venäjän GP:ssä. Kilpailun jälkeen julkaistiin kuva, jossa Kimi Räikkösen ajoasun alta löytyi Pastor Maldonado[6]. Tapaus on herättänyt paljon keskustelua. Lehdistössä sitä on pidetty yleensä joko salaliittona tai sitten Räikkösen autossa todellakin istui Pastor Maldonado, joka oli päässyt livahtamaan Ferrarin ratin taakse Maurizio "Mauri-setä" Arrivabenen tupakkatauon aikana.

Vuonna 2016 Lotuksen ostanut Renault antoi Maldonadolle lähtöpassit. Maldonado oli ehtinyt olla urallaan mukana yhteensä 55 kolarissa ja ulosajossa, mikä on käsittämättömän paljon. Autosportin antamien tietojen mukaan Renault palkkasi Maldonadon tilalle tanskalaisen Kevin Magnussenin. Yhdeksi syyksi Maldonadon irtisanomiseen ilmoitettiin PDVSA:n joutuminen riitoihin Renault'n kanssa maksuasioista.[7][8] Renault olisi halunnut PDVSA:n sponsoroinnista 90 % rahana ja 10 % hiusöljynä, mihin PDVSA ei ollut suostunut, koska Pastorin ansiosta yhtiön hiusöljykauppa oli ylittänyt varsinkin Etelä-Amerikassa kaikki odotukset eikä yhtiöllä näin ollen ollut resursseja Renault'n toiveen toteuttamiseksi.

”Tietenkin pyrin palaamaan. Uskon, että minulla on kuninkuusluokalle vielä paljon annettavaa. On myös ollut upeaa tehdä yhteistyötä monien hienojen ihmisten, kuten Adrian Sutilin ja Valtteri Bottaksen kanssa. Uskon tänä vuonnakin osallistuvani muutamiin kisaviikonloppuihin pastorin roolissa, koska työlleni on ollut maailmanlaajuisesti valtavasti kysyntää.”

~Pastor Maldonado

Formula 1 -uran jälkeen[muokkaa]

Kestävyysajoissa (2018)[muokkaa]
"Nyt hän ei ainakaan loukkaa päätään – tai toisten päitä – yhtä helposti kuin F1-autoilla!"

Maldonado on ottanut osaa myös FIA World Endurance Championship -sarjan kestävyysajoihin. Kaudella 20182019 hän sijoittui hienosti kolmanneksi ja todisti olevansa edelleen nopea ja varteenotettava kuljettaja. Hän on kuitenkin onnistunut myös suorittamaan näyttäviä kolareita näillä katollisilla kilpa-autoilla.

Kestävyysajoissa Maldonadon on nähty kantavan varikolla useita erikokoisia Raamattuja. Hän ottaa jokaiseen kilpailuun mukaansa aina sen Raamatun, joka auttaa parhaiten itse kullekin radalle sopivan tasapainon löytämiseksi autolle. Ennen jokaista kilpailuaan Maldonado siunaa insinöörien valitseman Raamatun ja suutelee sitä. Sitten hän kumartuu autonsa eteen rukoilemaan, ja mekaanikot sitovat Raamatun auton sisällä siihen kohtaan, johon insinöörit ovat suositelleet sen kiinnitettävän. Koska katollisissa autoissa on enemmän tilaa, on huomattavasti helpompi varmistaa, ettei Raamatun asentaminen aiheuta kilpailun aikana yhtä paljon kuljettajasta riippumattomia äkillisiä liikkeitä kuin F1-autossa.

Taivaan asialla[muokkaa]

Varikkopappina[muokkaa]

Monena kisaviikonloppuna F1-sarjassa PUB GP:n motorhomen kyljen läheisyydessä sijaitseva musta telttakirkko herätti huomiota varikolla. Siellä Maldonado piti jumalanpalveluksen jokaisena kisapäivänä: perjantaisin, lauantaisin ja sunnuntaisin. Siellä on tilaa 20:lle kuuntelijalle. Messu, eli ehtoollisjumalanpalvelus pidettiin joka toinen kisaviikonloppu. Jokaisen kisaviikonlopun aikana Maldonado myös kastoi kuusi lasta ja vihki neljä avioparia. Lisäksi Maldonado järjesti pyhäkouluillan sadalle lapselle ja heidän vanhemmilleen joka lauantai-ilta.

Maldonadon kokoontaitettavassa telttakirkossa on alttari, ripittäytymiskoppi, saarnatuoli ja saksalainen mini-kirkonurku-setti, jota Adrian Sutil kävi toisinaan soittaminen. Maldonadolla on nykyisin hieno englanninkielinen vanha Raamattu, joka maksoi hänelle paljon. (Toisin sanoen Sir Frank Williams osti sen hänelle.) Maldonadon teltasta löytyy myös muita hienoja pyhiä esineitä, suitsukkeita ja mirhamia. Maldonadon telttakirkon vakioasiakkaita ovat olleet Sir Richard Branson ja Rubens Barrichello, jotka ripittäytyivät Maldonadolle kaksi kertaa päivässä. Jean Todtin ja jopa Bernie Ecclestonen on nähty käyneen ripittäytymässä Pastorille.

”On ollut suuri ilo toimia tässä työssä. Valitettavasti kaikki kuljettajakollegani eivät ota Jumalan sanaa riittävän vakavasti. On silti suuri ilo nähdä, että moni kanssakilpailijani vetää yhtä köyttä kanssani hyvien asioiden puolesta.”

~Pastor Maldonado

Pastor Maldonado on jatkanut edelleen kiertelevänä pastorina ja on osallistunut joihinkin F1-kisaviikonloppuihin. Lisäksi hän on liittynyt Twitteriin ja on alkanut saarnaamaan nykyaikaisesti myös sosiaalisen median välityksellä:

”Rukous maailmalle”

~Pastor Maldonadon twiitti 20. syyskuuta 2017[9]

Hyväntekeväisyystyössä[muokkaa]

Pastor Maldonado Foundation on tukenut ihmisiä hädän hetkellä.

Pastor Maldonado perusti aikoinaan oman hyväntekeväisyyssäätiön, Pastor Maldonado Foundationin[10]. Lisäksi Maldonado on lahjoittanut 50 %:a F1-uransa aikana tienaamastaan omaisuudesta lukuisiin hyviin tarkoituksiin ja jatkaa pyyteetöntä avustustyötään myös jatkossa. Seuraavassa muodollinen ja pieni otos kohteista, joihin hän on antanut maallista omaisuuttaan:

Vaatimaton mies, eikö totta?

Vaikuttajana politiikassa[muokkaa]

Maldonado on rohkeasanainen poliittinen vaikuttaja, mikä on harvinaista autourheilun piirissä. Hän pitää itseään sosialistina ja oli Venezuelan edesmenneen presidentin Hugo Chávezin ystävä.[11] Maldonado on vahvasti köyhien asialla ja on rohkeasti ottanut kantaa Venezuelassa vallitsevan köyhyyden poistamiseksi.

Yksityiselämä[muokkaa]

Pastor Maldonado oli rentona Valtteri Bottaksen hääjuhlissa Helsingissä 2016 ja jutteli lehdistölle tulevaisuudensuunnitelmistaan niin maallisen hyvän kuin taivaankin asialla.

Katolinen kirkko vaatii tunnetusti täydellistä selibaattia pastoreiltaan. Maldonado ei kuitenkaan katso vaatimuksen koskevan häntä itseään, koska hän on kiertelevä pastori, joka toimii jokaisessa maassa vaikuttavan suurimman kirkon seurakunnan oppien mukaisesti. Maldonado kritisoi muutenkin katolista käytäntöä, koska katsoo sen "yrittävän tehdä ihmisistä väkisin Jumalan kaltaisia". Hän väittää kykenevänsä elinikäiseen selibaattiin, mutta ei viitsi ruveta siihen, koska se olisi hänen mukaansa "narsistista kilvoittelua", mikä ei hänen mielestään ole uskovaisille ihmisille sopivaa.

Seurustellessaan tyttöystävänsä Gabriela Tarkanyain kanssa, piti Pastor kiinni siitä, että heidän suhteensa pysyi kumppanuussuhteena. Kunnon miehenä Maldonado kannattaakin naimattomien selibaattia. He menivät naimisiin joulukuussa 2012.

”Pastorin on syytä rukoilla, että liitto säilyy, sillä Tarkanyin kaltaisen naisen päästäminen käsistä olisi synti.”

~MTV:n toimittaja[12]

Naimisiin menonsa jälkeen Pastor oli lopultakin valmis ottamaan suhteessaan vielä sen viimeisen askeleen. Monet ovat kuitenkin huolissaan siitä, että ehtiikö Pastori saarnata enää niin paljon sitten, kun hänellä on oma perhe.

Syksyllä 2016 hän vihki hyvän ystävänsä Valtteri Bottaksen ja uimari Emilia Pikkaraisen avioliittoon Helsingissä sijaisevassa Johanneksen kirkossa[13]. Pastor Maldonado on luvannut myös kastaa kaikki Valtterin tulevat lapset sekä siunata Valtterin haudan lepoon, mikäli elää häntä vanhemmaksi. Vieraillessaan Suomessa Maldonado kävi myös tutustumassa Mannerheimin lastensuojeluliiton toimintaan. Maldonado itki raskaasti kuultuaan Valtteri Bottaksen avioerosta loppuvuodesta 2019.

Pastorista sanottua[muokkaa]

”Nyt sai vaarallinen lajikin oman pastorin.”

~Kommentti Maikkarin urheilusivujen kommenttipalstalla syksyllä 2010[14]

”Hän on erittäin hieno ja sydämellinen ihminen. Toivon hänen ajavan tallissani tulevaisuudessa.”

~Sir Richard Branson, Virgin Racing

”Jos haluat näyttää Pastorilta, käytä PDVSA:n hiusöljyä!”

~PDVSA:n mainos vuodelta 2011

”Ja minä onneton menin ripittäytymään ja paljastamaan antamastani lahjuksesta... Perhana, enhän minä sitä saa sanoa!”

~Bernie Ecclestone[15]

”Hän on paras tallitoveri, joka minulla on ikinä ollut. Keskustelemme Jumalasta niin motorhomessa, lentokoneessa, varikolla kuin hänen teltassaankin. Hän on todella hyvä ihminen, eikä yritä vilpillä ykköskuskiksi, vaan haluaa taistella kanssani sijoituksista täysin rehellisesti. En ole ikinä kokenut mitään vastaavaa.”

~Rubens "Ikuinen kakkonen" Barrichello

”Hän osaa muuttaa veden viiniksi! Näin sen omin silmin!”

~Rubens "Ikuinen kakkonen" Barrichello

”Hyvä jätkä tuo Pastor!”

~Heikki Kovalainen Maikkarin haastattelussa keväällä 2011

”Maldonado saa alkaa vetämään lipereitä korvilleen, sillä Heikki ja Jarno tulevat painostamaan häntä kovasti seuraavassa kisassa!”

~Tony Fernandes Turkissa 2011

”On siinäkin saarnamies!”

~Lewis Hamilton Belgiassa 2011 Maldonadon törmättyä häneen ennen Eau Rougea

”Nyt vähän tuntuu että Kimi ei tee paluuta jos kerta sutil on menossa kaiketi williamsille. Ja sit kun se perhanan rautanaama pastori tuo sinne kyhnyä niin ei sitä pois sieltä pistetä. Barrichello ny ainaki menee eläkkeelle.”

~lannenhitain, 21. lokakuuta 2011[16]

”Maldonado on liian rehellinen F1-kuski.”

~Flavio Briatore

”Vau! mihin tässä enään supermiestä tarvitaan onhan meillä Pastori.”

~kaasujalka 13. toukokuuta 2012[3]

”Maldonado on ollut mielettömän mukava tyyppi heti siitä lähtien, kun hän tuli formula ykkösiin. Okei, ne kolarit mitä hän on saanut aikaiseksi ovat jotain ihan käsittämätöntä, mutta kyllä mielestäni sarja tarvitsee tuollaisia väriläiskiä.”

~Mika Salo[17]

Tilastot[muokkaa]

F1-sarjassa[muokkaa]

Kausi Talli MM-pisteet Sijoitus
2011 PUB 1 19.
2012 PUB Liian paljon. 15.
2013 PUB Liian vähän. 18.
2014 Lotus F1 Team Liian vähän. 16.
2015 Lotus F1 Team 27 14.

FIA World Endurance Championship -sarjassa[muokkaa]

Kausi Talli Luokka MM-pisteet Sijoitus
20182019 DragonSpeed LMP2 117 3.

Le Mans 24 tunnin ajoissa[muokkaa]

Kausi Talli Luokka Sijoitus
2018 DragonSpeed LMP2 5.
2019 DragonSpeed LMP2 Kesk.

Triviaa[muokkaa]

Viitteet[muokkaa]

 1. Maldonado handed ban after crash – BBC.co.uk Viitattu 2.2.2007.
 2. 2006 WSR Participations – Autosport.com Viitattu 1.2.2007.
 3. 3,0 3,1 Maldonado teki uroteon myös pelastusmiehenä – MTV3.fi Viitattu 30.11.2012.
 4. Maldonado puolustautuu: Ajoin hellästi Kimiä vastaan – MTV3.fi Viitattu 30.11.2012.
 5. Tallikaveri pitää Bottasta lahjakkaana – MTV3.fi Viitattu 30.11.2012.
 6. Räikkösen kolaroinnista nettihuumoria – Kimistä tehtiin Maldonado – MTV3.fi Viitattu 22.10.2011.
 7. Maldonadon F1-uran käsittämätön saldo: 55 kolaria ja ulosajoa – MTV.fi Viitattu 12.2.2016.
 8. Renault teki ratkaisunsa: Maldonado ulos, tanskalaiskuski sisään – MTV.fi Viitattu 12.2.2016.
 9. Pastor Maldonado Twitterissä Viitattu 8.1.2018.
 10. Pastor Maldonado – Sitio Web Oficial Viitattu 28.9.2011.
 11. F1 driver flies flag for socialist Chavez – Reuters Canada Viitattu 14.5.2011.
 12. TOP 10: F1-kuskien kauneimmat varikkoruusut – MTV.fi Viitattu 14.6.2014.
 13. Lehdet: Valtteri Bottas ja Emilia Pikkarainen menivät naimisiin – Häkkinen hääauton kuljettajana – ESS.fi Viitattu 30.3.2017.
 14. MTV3 Urheilu on poistanut tämän kommentin palstojensa saneerauksen yhteydessä.
 15. Ecclestone: Briatore maksoi pyynnöstäni – MTV3.fi (Juttu tuli kyllä ilmi kokonaisuudessaan ilman ripittäytymistäkin.) Viitattu 28.9.2011.
 16. Hülkenberg palaamassa kisakuskiksi – MTV3.fi Viitattu 22.10.2011.
 17. Jääkö Mika Salo kaipaamaan kolarikuningas Maldonadoa? – MTV.fi Viitattu 28.5.2016.

Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]

Kauden 2015 Formula 1 -tallit ja -kuljettajat
Mercedes AMG Petronas F1 Team Iso-Britannia.gif Lewis Hamilton Saksa.gif Nico Rosberg
Infiniti Red Bull Racing Australia.gif Daniel Ricciardo Icons-flag-ru.png Daniil Kvjat
Williams Martini Racing Brazil Flag 1.gif Felipe Massa Suomi.gif Valtteri Bottas
Scuderia Ferrari Saksa.gif Sebastian Vettel Suomi.gif Kimi Räikkönen
McLaren Honda Spanish flag 1.gif Fernando Alonso Iso-Britannia.gif Jenson Button
Sahara Force India F1 Team Icons-flag-mx.png Sergio Pérez Saksa.gif Nico Hülkenberg
Scuderia Toro Rosso Alankomaat.gif Max Verstappen Spanish flag 1.gif Carlos Sainz, Jr.
Lotus F1 Team Ranska.gif Romain Grosjean Icons-flag-ve.png Pastor Maldonado
Sauber F1 Team Swedish flag 1.gif Marcus Ericsson Brazil Flag 1.gif Felipe Nasr
Manor Marussia F1 Team Iso-Britannia.gif Will Stevens Spanish flag 1.gif Roberto Merhi