Partioliike

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee partioliikettä. Toimintaan hurahtaneista on erillinen artikkeli.
Star.svg
Tämä artikkeli on kouluesimerkki siitä, miltä hyvä sivu voi näyttää. Älä käytä luovuuttasi, tee vain tasan niin kuin tämänkin artikkelin kirjoittaja on tehnyt.
Reippaita ja isänmaallisia partionuoria odottamassa käskyä. Wonderbra!

Aina valmiina!

~Partioliike

Partioliike on maailmanlaajuinen organisaatio, jonka esikuvina toimivat useat perinteiset, terveisiin elämäntapoihin ja muihin hyveisiin kannustavat nuorisojärjestöt. Perinteitä kunnioittavana ja terveen isänmaallisena järjestönä on partion tehtävänä kasvattaa nuorista vastuunsa tuntevia kunnon kansalaisia ja yhteiskunnan jäseniä. Jokaisen partiolaisen on hankittava yhteishenkeä lisäävä ja tasapäistävä, virallisen pukukoodin mukainen unifor asukokonaisuus, johon kuuluu muun muassa partiopaita ja partiohuivi. Pukuun kiinnitetään ansiomerkkejä, jotka viestivät muille järjestön jäsenille hänen arvostaan liikeen sisällä. Edistyneimmillä partioryhmillä, lippukunnilla, on oma huutonsa, jota sitten huudetaan aina paraateissa.

Luokitus[muokkaa]

Mitä kauemmin henkilö on harrastanut partiota, sitä parempi luokitus hänellä on. Partioon värväydytään yleensä seitsemän vuoden iässä, jolloin partiolaista kutsutaan kolkkapojaksi. Kun partiolainen ylennetään kolkkapojasta sheikkailijaksi, annetaan hänellä lisää vastuita ja velvollisuuksia partioihanteiden mukaisesti, kuten tehtävä osoittaa luotettavuutta, esimerkiksi paljastamalla petturiaineksen ryhmän sisältä. Sheikkailijavaiheen jälkeen siirrytään tarpojavaiheeseen, joka on varmasti partiolaisluokituksista vaarallisin ja vaikein. Jos hyvin käy, saattaa partiolainen olla elossa vielä tarpojavaiheen jälkeen, jolloin hän ylenee samoajaksi ja hänen koulutettavakseen tulee iso liuta nuorempia partiolaisia.

Kun partiolainen on kouluttanut tarpeeksi monta ryhmää ja osoittanut tarpeeksi luotettavuutta, on hän valmis siirtymään hierarkiassa vaeltajaksi. Vaeltajia siirretään vuosittain partiosta muihin nuorisojärjestöihin jatkamaan tehtäväänsä itsensä ja muiden kehittämisessä ihmisenä. Reichsjugendführer Partiojohtaja on kaikkein ylin päälikkö, jonka tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa "leirit".

Leirit[muokkaa]

Partioleirillä opetetaan selviytymään ankarissa olosuhteissa pienellä ruokamäärällä. Leiri alkaa yleensä lipunnostolla. Tämän jälkeen jaetaan partiolaiset eri ryhmiin, joissa heidät laitetaan kehittämään itseään ruumiillisella työllä. Ruoan partiolaiset joutuvat itse metsästämään, jos heidän tekee mieli syödä. Usein leirien ruokapuoli hoituukin sillä, että nälkää näkevät partiolaiset syövät kuolleita lajitovereitaan. Leireillä korostetaankin partion elämyksellisyyttä ja yhteishenkeä; kaikki samanikäiset ovat samojen ongelmien edessä.

Partiomerkit[muokkaa]

Terve ja vaalea samoaja partioparaatissa vuonna 1944.

Partiolaisten päätehtävä ja tavoite on tapella siitä, kenellä on eniten arvomerkkejä. Luettelemme alla muutamia merkeistä.

 • Nuotiomerkki (Tarkoituksena polttaa vähintään kaksi roskakatosta. Mestarimerkki edellyttää laajempaa tuhopolttoa.)
 • Valokuvaus (Tavoitteena on ottaa kuvia 7–15-vuotiaista tytöistä ja pojista tirkistelemällä ikkunasta. Mestarimerkin saa, jos saa napattua alastonkuvan. Merkin suorittaminen vaatii 16-vuoden iän.)
 • Heraldiikka (Merkin saa, kun jäsen on onnistuneesti käynyt luomassa partiotunnuksen läheisen moskeijan oveen.)
 • Historiantutkija (Merkki velvoittaa virallisen historian omaksumisen. Mestarimerkki luovutetaan, kun kokelas on saanut jonkun jonkun ymmärtämään, että suomalaiset olivat todistetusti Euroopan ensimmäisiä asukkaita.)
 • Pioneerimerkki (Merkin saa, kun on räjäyttänyt viisi koiranulkoiluttajaa jalkaväkimiinoilla ja tuhonnut koulun ruokakuljetukset viikon ajan.)
 • Suunnistusmerkki (Merkin saadakseen täytyy oppia eksymään oikein kunnolla metsään. Mestarimerkin saa, kun on eksynyt ruokakauppaan niin pahasti, ettei ole löytänyt viikkoon ulos koko kaupasta. K- ja S-ryhmien supermarketeissa tämä ei tosin ole haaste eikä mikään.)
 • Solmumerkki (Merkin saa, kun osaa okikeaoppisesti tehdä hirttopaalusolmun Mestarimerkin saa, kun osaa soveltaa tekemäänsä hirttopaalusolmua käytännössä esim. vartiotoveriin.)
 • Maailmamerkki (Merkin suorittanut ymmärtää geneettiset ja laadulliset erot eri maiden asukkaiden välillä. Mestarimerkin saa toimittuaan kuukauden vapaaehtoisvahtina vastaanottokeskuksessa)
 • Leirinrakentaja (Merkin saadakseen on rakennettava ja maastoutettu väliaikaismajoitus lähimetsään kesäkautista maanpuolustustoimintaa silmällä pitäen. Mestarimerkin vaatii kykyä ympärivuotista käyttöä kestävään tukikohtaan, jossa tarvittavat ominaisuudet sivilisaation romahduksen varalta.)
 • Suuri Johtaja-solki II (Kim II) (Merkki voidaan myöntää ideologisesti kunnostautuneelle partiolaiselle, joka ei kysele turhia, vaan marssii ja hyppää kun käsketään.)
 • Suuri Johtaja-solki I (Kim I) (Merkki voidaan myöntää ideologisesti kunnostautuneelle partiolaiselle, joka ei kysele turhia, vaan marssii ja hyppää ja huutaa iskulauseita käskemättäkin.)

Partioparaati[muokkaa]

Partioparaatin tielle ei kannata jäädä. Jos partioparaati kulkee ylitsesi, se tuntuu samalta kuin joutuisit norsulauman tallomaksi. Partioparaatien tarkoitus on saada lisää lapsia partioon, nostattaa kansallismielialaa ja näyttää maailmalle, kuinka suuret joukot tällä kansainvälisellä organisaatiolla on takanaan. Luojan kiitos Suomen solmimat kansainväliset sopimukset, mukaan lukien Pariisin rauhansopimus, ovat rajoittaneet tämänkaltaisten tapahtumien järjestämistä.

Katso myös[muokkaa]