Oikeisto

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Oikeisto käsitteenä tulee sanasta oikea (engl. right) ja tarkoittaa yleistajuttavasti sitä, että kyseisen termin piiriin kuuluvat asiat edustavat ehdotonta ja pyyteetöntä oikeassaoloa. Historia on kuitenkin osoittanut oikeiston joutuneen jo perin varhain ja tavantakaa varsinaisen raiskauksen uhriksi. Nykyisin käsite oikeisto kertookin pääosin jostakin ihan muusta kuin oikeassaolosta.

Maailmalla[muokkaa]

Vaikutusvaltaisimpia oikeistolaisia ovat olleet epäilemättä kansallissosialisteiksi itseään kutsuneet fasistit Italiassa, natsit Saksassa sekä erilaiset perusmaalaiset vastarantapuolueet, joita Suomessa aidoimmin edustavat Perussuomalaiset. Yhdysvalloissa oikeistovoimia vastineita ovat Republikaanit, joiden merkitys maailmantalouteen viime aikoina (2008-2009) on ollut aivan erityisen huomattava.

Suomessa[muokkaa]

Suomessa oikeiston menestystä turvaamaan on vasemmistopiireissä palkattu Jutta Urpilainen.

Suomessa oikeisto nousi sorron yöstä ensimmäisen kerran vuonna 1918. Kansanosan nousu oli sikäli menestyksekäs, että siinä vastapuoli (vasemmisto) onnistuttiin peräti lainsäädännön turvin osoittamaan tapahtuneeseen pelkästään syypääksi. Asetelma muuttui oikeastaan vasta vuonna 1945, jolloin vasemmistolainen toiminta katsottiin jälleen maassamme luvanvaraiseksi. Oikeiston ja samalla kansallisen yläluokan saattoi asiallisesti ja totisesti Herran nuhteeseen pitkäaikainen presidentti Urho Kekkonen, joka näki kyseisessä ryhmittymässä vakavan vahingollisuuden kansalliselle eheydelle. Noina vuosina Suomi oli todellinen hyvinvointiyhteiskunta, mutta Kekkosen kuolema vuonna 1986 vapautti kahlitut oikeistovoimat mellastamaan jälleen täysin estottomasti. Seuraukset olivat paitsi masentavia myös tuhoisia ja anteeksiantamattomia. Kaksi syvää talouskriisiä, vakavimpia laadultaan sitten 1930-luvun, ovat sattuneet ajankohtana, jona löyhäpäinen visionaarisuus ja utopistiset unelmat ovat toistamiseen luoneet kestämättömän kuplan. Käytännön räätäleinä ovat tietenkin toimineet Kansallinen Kokoomus ja aatteensa alehintaan huoranneet Sosialidemokraatit Jutta Urpilaisen tarjoillessa puolueensa kiihottavimpia näkyjä aina vain hupenevemmalle äänestäjäjoukolle. Kokoomus on jälleen menestynyt paremmin, koska sen tehtävänä on vain toimia kansallisen yläluokan turvamuurina. Puolueen muka vastuullisena äänitorvena toimii unilukkari puhemies Sauli Niinistö.

Yleisesti[muokkaa]

Oikeistolaisuuden ydin on luoda turvaverkosto ihmisille, joiden pankkitilin saldo ylittää kulloinkin vaadittavan vähimmäismäärän. Perinteistä palkkatyötä tekevien on sellaista turhaa edes tavoitella. Siksipä oikeistolaisuus katsotaan vähäväkisissä piireissä usein tavoiteltavaksi menettelytavaksi. Tästä puolestaan seuraa selkäänpuukotuksia, petturuutta, pyrkyryyttä ja yleisesti alhaisimman tason keinottelua. Tässä kastissa pahnanpohjimmaisina ovat huonomaineisilla alueilla sijaitsevien kunnallisten vuokrataloyhtiöiden asukkaat.

Katso myös:[muokkaa]

🤒🤕🤢🤧🤮😇