Naapurikateus

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Naapurikateus on arkielämässä ilmenevä ilmiö, johon kovin moni ei välttämättä kiinnitä huomiota lainkaan. Naapurikateus voi siis olla hyvinkin pienimuotoista ja huomaamatonta, tosin se voi myös pahimmassa tapauksessa johtaa naapurivihaan tai naapurisotaan. Toisin sanoen naapurikateus on harmitonta kaikille osapuolille, mutta voi toisinaan aiheuttaa pientä ohimenevää päänsärkyä, ei-kovin-laajalla-sanavarastolla rajapuskien yli käytyjä kovaäänisiä keskusteluja, suuria rahallisia kuluja (usein turhia sellaisia), tai ei yksinkertaisesti mitään.

Esiintyminen, aiheuttavat tekijät[muokkaa]

Naapurikateutta on siis kaikkialla maapallolla (paitsi ehkä joissain köyhissä ja yhteisöhenkisissä maanosissa). Naapurikateus on kuitenkin yleisempää maaseutujen omakotitaloalueilla kuin tiheästi asutuissa kaupunkien kerrostalokortteleissa. Voidaan kuitenkin varmuudella sanoa, että kukaan ei voi välttää naapurikateutta. Oleellinen osa naapurikateutta on naapurin omaisuus. Naapurilla täytyy siis olla jotain, jota kadehtia (esim. suuri talo, hieno puutarha, kallis auto jne.), jotta ilmiö voisi saada alkunsa. Myös varallisuuserolla on todettu olevan huomattava merkitys naapurikateuden synnyssä.

Naapurikateuden eri muodot[muokkaa]

Naapurikateuden voi jakaa lukuisiin alaluokkiin, niiden esiintymistyylin- ja naapurikateuden syntyyn johtaneiden lähtökohtien perusteella.

  • monetaarinen naapurikateus = toinen osapuoli on yksinkertaisesti rikkaampi kuin toinen. Yleensä köyhempi osapuoli on tässä tapauksessa naapurikateuden lähde. Kilpaostamisen sijaan tyydytään sanoihin. Sanathan ovat ilmaisia, niin kauan kunnes rikkaampi osapuoli vie asian oikeuteen kunnianloukkauksena.
  • dominoefektinaapurikateus = tässä tapauksessa mukana ovat (lähes) kaikki naapuruston jäsenet. Yksi tekee aloitteen, josta naapuri tulee kateelliseksi. Ilmiö jatkuu kunnes koko naapurusto on käyty läpi. Hyvä käytännön esimerkki on nurmikonleikkuu.
  • hankintanaapurikateus = tämän muodon lähtökohtana on siis naapurin jonkinlainen hankinta. Tällaisessa tapauksessa kateellinen naapuri pyrkii hankkimaan mahdollisimman pian uudemman, kalliimman tai hienomman hankinnan. Tämä kateusmuoto saattaa jatkua niinkin pitkään, kunnes toinen tai molemmat osapuolet ovat vararikossa.
  • omaisuusnaapurikateus = kateellinen osapuoli on siis kateellinen naapurin jo ennestään omistamasta asiasta. Kyseessä ei siis ole vastikään hankittu asia.

On myös mahdollista, että naapurikateus saa alkunsa siitä, kun toinen osapuoli huomaa naapurin elämänkumppanin olevan kauniimpi/komeampi tai muulla tavalla "parempi" kuin oma elämänkumppani (jos siis sellainen on olemassa). Tämänkaltaisen kateuden täysijärkiset ihmiset kuitenkin pitävät omana tietonaan. Tässä kateusmuodossa seuraukset saattavat kuitenkin olla vakavia, etenkin jos kateellinen osapuoli on sinkku tai muuten vain epätoivoinen. Tälle naapurikateusmuodolle ei ole omaa nimitystä, sillä monet asiantuntijat kiistelevät siitä, kuuluuko elämänkumppani omistettaviin asioihin vai hankintoihin. Jotkut luokittelevat kyseisen kateusmuodon omaisuusnaapurikateudeksi, vaikkakin nykyihmisen toiminnan perusteella hankintanaapurikateus saattaisi olla parempi kategoria.