Mount Everest

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Star.svg
Tämä artikkeli on kouluesimerkki siitä, miltä hyvä sivu voi näyttää. Tee näin.
Kyllä, se on tosiaan vuori. Kun on nähnyt yhden, on nähnyt ne kaikki.

Mount Everest (ཇོ་མོ་གླང་མ) on Kiinan ja Nepalin rajalla sijaitseva maailman korkein vuori,[1] joka ei ole itsessään kovin mielenkiintoinen. Tämä 8848 metrin korkeuteen merenpinnasta kohoava huippu vetää puoleensa erityisesti itserakkaita ja sisäisesti tyhjiä länsimaalaisia, joilla on liikaa rahaa ja aikaa, ja jotka eivät halua kohdata sellaisia haasteita, joissa olisi oikeasti jotain mieltä ja joista voisi olla jollekulle hyötyä. Mount Everestille kipuaminen on kuin romaanin kirjoittaminen sellaiselle ihmiselle, jolla ei ole mitään sanottavaa: omahyväisen itsepätemisen mitätön pseudosaavutus, joka yritetään läpäistä, jotta voitaisiin uskotella itselle ja muille, että on "eletty". Mount Everestille on niin paljon tylsämielisiä tunkijoita, että rinteillä on ruuhkaa, ja paikoitellen jätteitä, mukaan lukien ihmisten ruumiit, enemmän kuin lunta ja jäätä.

Nepalin sherpat asuivat vuosituhannet Everestin juurella ilman pakottavaa tarvetta vääntäytyä hirmuisen hankalaa reittiä tämän nimenomaisen satunnaisen geologisen muodostelman huipulle. Tämä tavoite ilmaantui kuvioihin vasta, kun länsimaalaiset, joilla on hankala taipumus tunkea joka paikkaan, saapuivat Nepaliin ja keksivät, että tietystihän koko maan vaikeimpaan loukkoon on ängettävä vaikka väkisin. Vuonna 1953 uusiseelantilainen ajantappaja Edmund Hillary ja palkattu sherpa-avustaja Tenzing Norgay vääntäytyivät ensimmäisinä ihmisinä vuoren korkeimmalle huipulle tempauksessa, joka esiteltiin "tutkimusmatkana", vaikkei sillä ollut mitään tieteellistä arvoa. Maailma julisti Hillaryn sankariksi tämän täydellisen hyödyttömän, korostetun itsetarkoituksellisen urotyön johdosta.

Vuoteen 2012 mennessä yli 5000 ihmistä on tehnyt tarkoituksettoman, kalliin ja vaarallisen matkan Everestin huipulle; heistä yli 200 on kuollut tässä äärimmäisen turhassa yrityksessä, jonka yhteydessä menehtymisestä saa automaattisesti Darwinin palkinnon. Kun vuorikiipeilijöiltä kysyy, miksi he haluavat kiivetä Everestille, on yleinen vastaus "koska se on siellä/koska se on olemassa" (engl. because it's there). YK kehoittaa kohdattaessa mottamaan suoraan päin näköä kaikkia vuorikiipeilijöitä – jos nämä sitten kysyvät syytä lyönnille, on vastattava "koska olet siinä".

Mount Everestille kiipeäminen on tuottanut runsaita hyötyjä niille 5000 yksilölle, jotka ovat saaneet siitä elämäänsä sisältöä, ja niille sherpoille, jotka asuvat vuoren juurella ja joiden pitäisi muuten elättää itsensä jäkälän keräämisellä. Suurimmat hyödyt vuori on tuottanut niinä harvoina kertoina, jolloin se on luonnollisin avuin hankkiutunut eroon länsimaiden toimitusjohtajiston elinkelvottomimmasta aineksesta, joka joutuu nykyään jo jonottamaan mahdollisuutta päästä hengestään ja tuntea edes jotain viiden sekunnin ajan. Muuten nämä saavutukset, samoin kuin vuori itse, ovat tyhjänpäiväisiä ja tuskin ansaitsisivat tulla mainituiksi tietosanakirjassa. Joten pidä vain mielessä: korkein vuori, 8848 m. Enempää ei kenenkään oikeasti tarvitse tietää.

Viitteet[muokkaa]

  1. Jos mitataan korkeutta merenpintaan nähden. Jos mitataan etäisyyttä planeetan keskipisteestä, on Everest vasta viidennellä sijalla. Näin mitattuna on ecuadorilainen Chimborazo-tulivuori maailman korkein, ja peräti 2168 m Everestin huippua kauempana maan keskipisteestä. Joten menehän pätemään tällä tiedolla kavereidesi keskuudessa ja rupea ihan sietämättömäksi ihmiseksi.