Moottori

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Moottori on laatikko, jonka sisällä olevat männät työntävät esimeriksi hevosta eteen päin. Polttomoottori käyttää yleensä polttoaineena miljoonia vuosia sitten kuolleita äyriäisiä ja koppakuoriaisia.

Moottori toimii seuraavasti: Akussa syntyy oikosulku, joka aiheuttaa kipinän. Kipinä tipahtaa kipinänkuljetinhihnalle, josta se menee kampikammioon sytyttäen kampikammion kattovalon. Kampi heittää kipinän männänpalautinjousen juureen, josta se etenee sähköimpulssina sytytyskapseliin. Kun kuolleita äyriäisiä ja koppakuoriaisia suihkutetaan polttomoottorin männän palotilaan ja sytytystulppa räjäyttää nämä äyriäiset, niin äyriäisten räjähtäminen aiheuttaa paineen, joka työntää männän alas, joka taas pyöräyttää kiertokankea. Ja näin olen saadaan voimakas pyörivä liike kiertokangen päästä.

Äyriäisten räjähtämistä voi myös simuloida koppakuoriaisen laittamisella omaan mikroaaltouuniin ja vääntämällä mikroaaltouuni päälle tehojen ollessa täysillä. Tällä tavoin voi saada havainnon siitä, kuinka tehokkaasti äyriäiset ja koppakuoriaiset räjähtävätkään.

Tästä syystä polttomoottori onkin yleistynyt voimanlähteeksi, koska miljoonia vuosia sitten kuolleet äyriäiset ja koppakuoriaiset aiheuttaa mahtavan räjähdyksen polttomoottorissa tuottaen paljon tehoa.

Pörinä[muokkaa]

Moottorille tyypillistä on pörinä, joka on peräisin pakoputken paukkulaakerista. Paukkulaakerin tarkoituksena on pidentää varsinkin BMW-kuskien penistä.

Teho[muokkaa]

Moottoreiden tehoa mitataan hetukan peruksilla (lyhenne HP). Jotkut tykkäävät, että HP on lyhenne hevosvoimista, mutta he ovat väärässä, sillä hevosvoimassa ei ole P:tä ja se on tarkoitettu pelkästään hevosten hajua kuvaamaan.

Hetukan perukset ovat melko yksinkertaisia. Mitä suurempi luku HP:n vieressä, sitä huonompi laatusuhde verrattuna lampaanvartaaseen eli hetukan perukseen. Jos näet kaupassa perämoottorin, joka on julmetun iso ja jonka perässä lukee 1200 HP, Se tarkoittaa sitä, että se on huonompi sijoituskohde hetukan perus potenssiin 1200.

Bully.jpg Tämä artikkeli on tynkä, joten isommat kiusaavat sitä.
Pidä pienemmän puolta laajentamalla artikkelia.