Mitt Romney

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mitt Romney
Capitalist-greed.jpg
Toimitusjohtaja
vallassa 2012- Maailmanloppu
edeltäjä skeet skeet bang bang, take yo money Obama
seuraaja Tuomiopäivän demonit
syntyi 12. maaliskuuta 1947
Detroit, Michigan
kuoli 21.12.2012
Hänen itsensä luoma helvetti
puolue Republikaanit

”Gott Mitt uns.”

~Mitt Romneyn kampanjalause

George W. Bush oli ehkä tyhmä kuin saapas, mutta hänellä sentään oli oikea nimi.”

~TJ Kirk

Mitt Romney (s. 12. maaliskuuta 1947 Detroit, Michigan) on yhdysvaltalainen jesuiitta, liikemies ja rosvokapitalisti. Jotkut väittävät, että hänellä olisi myös poliittisia aikeita/ päämääriä pelkän voitontavoittelun lisäksi, mutta itse hän sanoo olevansa vain normaali republikaani. Hän oli repuplikaanisen puolueen ehdokas vuoden 2012 presidentinvaaleissa. Romney on elävä esimerkki siitä, että Yhdysvallat on todellakin mahdollisuuksien maa, jossa kuka vain voi nousta presidentiksi henkilökohtaisesta varallisuudesta riippumatta.

Lapsuus ja nuoruus[muokkaa]

Mitt Romney syntyi vuonna 1947 kultalusikka suussa ja hopeahaarukka perseessä köyhään mormoniperheeseen Detroitin laitamille. Perheen isä oli aivan tavallinen sijoituspankkiiri, joka unelmoi joskus löytävänsä American Dreamin. Koulussa nuorta Mittiä kiusattiin hänen varattomuutensa vuoksi, häntä pilkattiin mm. siitä että heidän perheensä Rolls Royce oli jo useita vuosia vanha ja että hän joutui jakamaan heidän pihallaan olleen uima-altaan sisarustensa kanssa.

Kurjat olot ja toivo paremmasta saivat Romneyn ponnistelemaan koulussa entistä tarmokkaammin ja vuonna 1975 hän valmistui vaatimattomasta Harvardin yliopistosta. Valmistumisensa jälkeen Mitt Romney ei ole pelännyt käsiensä likaamista raskaalla työllä. Hän sijoitti vaatimattoman mijardin dollarin isältään saamansa perinnön Bain Capitalin kautta useisiin yrityksiin ja ansaitsi sillä n. 2,5 miljardia dollaria

Poliittinen kanta[muokkaa]

Romney on kansan mies ja hänen aatteisiinsa kuuluu amerikan ala- ja keskiluokan auttaminen kaikin tavoin. Hän on arvomaailmaltaan konservatiivinen kristitty, joka pitää etiikkaa erittäin tärkeänä osana politiikkaa.

Sisäpolitiikka[muokkaa]

Ollessaan Massachusettsin kuvernöörinä hän vei läpi lakialoitteen, jossa osavaltion heikkoa taloutta elvytetään jauhamalla kaikki köyhät kumimaiseksi seokseksi, josta valmistetaan mm. autonrenkaita ja jääkiekkoja. Osa ihmisistä kuljettiin Meksikonlahdelle öljynporauslautoille poranterien suojiksi.

Amerikkalaisena Romney on voimakas yksilönvapauden puolestapuhuja, kunhan yksilö ei ole homo, lesbo, bi- seksuaali, transeksuaali, abortin kannattaja, kantasolututkimuksen kannattaja, muslimi, vasemmistolainen, musta, köyhä tai vihreä. Näin ollen Romneyn kannattajapohja on laaja. Kansan keskuudessa häntä kutsutaan usein duunari- Romneyksi.

Romneyn kanta verotukseen on ehdoton ei.

Ulkopolitiikka[muokkaa]

Romney on ulkopolitiikassaan maltillinen ja sovitteleva. Hän osallistui sovittelemaan hirttosilmukan Saddam Husseinin päähän ja on osoittanut malttia Republikaanisen puolueen sisällä, sillä hän ei ole presidentinvaalikampanjansa aikana nimennyt kuin kaksi vihollista Amerikalle (Venäjä ja Iran), sekä haukkunut vain yhden Yhdysvaltojen tärkeimmästä liittolaisesta.

Romney on luvannut lopettaa Yhdysvaltojen sotilaallisen alennustilan ja heikkouden lisäämmällä puolustusbudjettia n. kahdella triljoonalla dollarilla.

Trumpin aika[muokkaa]

Mitt Romney käväisi syksyllä 2016 keittoillallisella Donald Trumpin kanssa mutta ei suostunut juomaan tämän kusta, mistä syystä hänelle ei suotu paikkaa Trumpin hallinnossa. Sittemmin Romneysta on tullut Trumpin näkyvin kriitikko republikaanisessa puolueessa: hän on tiettävästi jopa sanonut, että presidentti Trumpin toiminta "ei kaikilta osin tyydytä häntä", mitä pidetään puolueessa osoituksena valtavasta siviilirohkeudesta.

Tällä hetkellä[muokkaa]

...Mitt Romney kyttää revanssipaikkoja mormonikirkon hyväksymässä kokovartalovaipassa.

Katso myös[muokkaa]