Wikipedian käyttäjät M-S

Hikipediasta
(Ohjattu sivulta ML)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Star.svg
Tämä artikkelisarja on kouluesimerkki siitä, miltä hyvät sivut voivat näyttää.
kaikki oleellinen
Ei oo mitään hauskaa!
Wikipediasta

Sisältö
Wikipedian käytännöistä
Wikipedian käytäntöjä
Wikipedian päätöksenteko
Asiantuntija-arvioita artikkeleista
(in English)
MC Vittumeitsi

Historia
Toinen muokkaussota
Suuri ylläpitäjien joukkopako
Porchesian holokausti

Sisarprojektit ja äpärälapset
Wikimedia Foundation Inc.

Ihmiset
Wikipedian käyttäjät:
A-E, F-L, M-S, T-Ö, CCB, puheita
Wikipedian ylläpitäjät
Wikipedian entiset ylläpitäjät
Wikipedian n00bit
Jimmy Wales
Wikisosiologia
Wikipsykologia

Vandalismi
Ilmenemismuodot (kaikki)
Levykevandaali
Sukkanukkeilu
Ohjeistus sock puppetien käyttöön
Wikipedian evakot


Maantietäjä

”No mutta eihän se ole sääntöjenvastaista, jos lisään olemattomia palkintoja tai matemaatikko- mallineita MINUN käyttäjäsivulleni.”

~Maantietäjä keskustelusivullaan

Käyttäjätunnus Maantietäjä rekisteröitiin Wikipediaan maaliskuussa 2019 ja lukittiin järjestelmänlaajuisesti vajaat kaksi vuotta myöhemmin, kun paljastui, että sitä käytti ainakin kaksi henkilöä samanaikaisesti.[1] Tämä toisaalta selittää muokkausten vaihtelevan laadun, ellei kyse ole jonkin sortin dissosiatiivisesta identiteettihäiriöstä.

Wikiuransa alussa Maantietäjä herätti suurta huomiota täyttä hevonpaskaa olleella käyttäjäsivullaan, ja luodut artikkelit olivat lähinnä mallia hauki on kala, kuten tämä artikkeli takkahuoneesta. Mahdollisesti kyseessä on sama henkilö, joka kertoo olevansa "yrittäjä" ja kopio-Wikipediaa ylläpitävän Antsamedia Foundationin perustaja.[2]

Myöhemmin käyttäjälle myönnettiin automaattiseulotun, ja sittemmin seulojan oikeudet, kun muokkausten laatu parani huomattavasti. Tunnuksen viimeisin käyttäjä, ilmeisesti ensimmäisen veli,[3] on sittemmin luonut uuden tunnuksen Kanasalaatti.

Markuskala

”Etihän poika itelles parempaa tekemistä! Mitäs olette niin tyhmiä saivartelijoita. Älkää toki minua siitä syyttäkö.[4]

~Markuskala saatuaan varoitusmallineen henkilökohtaisista hyökkäyksistä

Markuskala on kiihkokristitty ja kreationisti, joka muokkaussotii ja ajaa agendaansa artikkeleissa. Varoituksien ja estojen määrästä päätellen hän on pysynyt ihan hyvin ylläpitäjien näköpiirissä ja talutushihnassa. Wikipedian ateistisen papiston vedeltyä naruista julkisuuden verhon takana, ehkäpä Wikipedian IRC-kanavalla, Markuskala talutettiin kalašnikov lapaluiden välissä poistamaan uskonnolliset julistukset käyttäjäsivultaan. Vertailun vuoksi Inzulacia on ainoastaan pyydetty[5] poistamaan mustat käyttäjälistansa ja rasistiset salaliittoteoriansa.

”Noniin, Wikipedian keskustelusivut eivät ole tarkoitettu teologisiin keskusteluihin eikä evankelioimiseen. Nothing to see here, move along now. Thank you for your co-operation.[6]

~Joonasl

Wikipedistit ovat saaneet Markuskalasta nautinnollisen pompottelun kohteen: häntä sohitaan kristillisten mielipiteidensä ilmaisemisesta myös silloin, kun se tapahtuu pitkän keskusteluviestin lopussa[7]. Jisis esti Markuskalan kolmeksi kuukaudeksi viestistä ”Näin siinä käy kun asiasta tietämättömät pääsevät sotkemaan artikkelia. [Jos M. olisi oikeassa, tuo olisi asiallista kritiikkiä.] Suosittelen Thille Hikipedian puolelle siirtymistä.” (Ei, eiiii... ! Älä edes anna sille ideaa!) Ikään kuin usean vakiintuneemman ja sekulaarimman käyttäjän paljon pahemmat sivallukset eivät olisi tulleet katsotuiksi ylläpidon sormien läpi konfliktien välttämiseksi (lue: pelkuruudesta; Ulrika, anyone?) tai muuten. Klassikkomies puolestaan koetti saada Markuskalasta liittolaista kostoretkellensä Joonaslää vastaan[8].

Markuskala itse pysyi kuitenkin taipumattomana aina deaktivoitumiseensa vuonna 2011. Itse asiassa Markuskala on varsin rohkea tyyppi, sillä hänen oman käsityksensä mukaan hänen muokkauksiaan yrittää kumota itse Saatana: ”Käyttäjähistoriani aikana olen astunut monta kertaa paholaisen varpaille artikkeleissa, joissa on vahva sidos perimmäisiin kysymyksiin ja totuuteen. Osoituksena ovat lukuisat jäähyt, joita olen saanut, kun minua on syytetty muokkaussodasta”.[9]

Hikipedia ilmaisee tyytyväisyytensä siihen, että myös Thin ja kumppaneiden kiusana on joku lannistumaton yhden asian ihminen.

MAQuire

»Minusta on ok käyttää lähteitä, joiden kieltä ei ymmärrä, kunhan tiedot ei ole virheellisiä.»
(MAQuire)

»Mistä tiedät etteivät tiedot ole virheellisiä, jos et ymmärrä kieltä?»
(Abc10)

»Yritän selvittää, onko luotettava media. Mitään yksityishenkilöiden blogeja tai vastaavia en käytä.»
(MAQuire)

»Mitä siitä on apua jos "Minusta on ok käyttää lähteitä, joiden kieltä ei ymmärrä".»
(Abc10)

»Ei lähteen luotettavuus riipu lukijasta. Vaikkapa yleisradio on yhtä luotettava lukipa uutisen suomalainen tai saksalainen.»
(MAQuire)

»Kirjoittaja on sen lähteen tulkitsija ja jos hän ei ymmärrä kieltä niin miten voi olla varma että luotteava lähde on oikein tulkittu?»
(Linkkerpar vääntää rautalangasta)

»Kyllähän se lähde käännetään ennen kuin sitä käytetään. Ei tietenkään pidä käyttää lähdettä, jonka tietoa ei ole tarkastanut. Sama koskee kyllä myös suomenkielisiä lähteitä. Et voi käyttää suomenkielistä kirjaa lähteena, vaikka osaatkin kielen, jos et ole tietoa kirjasta lukenut.»
(MAQuire ei ymmärrä vieläkään)

»Vastauksesi ovat kuin käännöskoneella kirjoitettuja, ne eivät vastaa kysymyksiin. Yksinkertainen perusasia: älä käytä lähdettä, jonka kieltä et ymmärrä, vaikka pitäisit lähdettä luotettavana, sillä käännöskoneet eivät ole luotettavia.»
(Abc10)

»Lopeta asiattomat kommentit. On helpompaa nähdä rikka toisen silmässä, kuin malka omassa silmässä.»
(MAQuire[10])

MAQuire tapasi ainakin aiemmin uskoa, että Wikipedian ylläpitäjät kokoontuvat säännöllisesti päivittäiselle tehtävänjaolle tms. On se vähän tyhmä jätkä joo.[11][12]

Joulukuussa 2020 MAQuire herhilöi Sentreetä kirjoitusvirheestä, joka ei ollut mikään virhe; kun Pxos huomautti tästä, MAQuire epäili Pxosta vailla minkäänlaisia perusteita tai edes intuitiivista uskottavuutta Hikipedian käyttäjä Teleskoopiksi, joka oli aikanaan aloittanut tämän Hikipedia-artikkelin MAQuiresta kertovan osion, jota sinä parhaillasi luet. Ilmeisesti tämä liittyi johonkin, jota MAQuirella oli hampaankolossa Pxoksen vitsailtua aiemmin MAQuiren isän kuolemalla, ainakin pojan tulkinnassa. Pxoksen–Teleskoopin salaliittoteoriasta lähteneet kaksi keskustelua ovat joka tapauksessa hauskaa ja tyypillistä luettavaa.

»Eli siis koska suomenkielisessä Wikipediassa olisi koronakuolemien tai -tartuntojen mukaan lista mallineesta, se on kannustin päästä sille listalle. Laitetaan lekkeriksi, annetaan kaikkien sairastua, niin päästään fiwikin mallineeseen. Ennätyksellisen kaukaahaettu uhkakuva.»
(PtG:n vastaus MAQuiren kommenttiin, jossa tämä ilmoittaa vastustavansa koronavirustartuntojen luettelemista maittain asiaa käsittelevässä mallineessa[13])

Merikanto

”Toinen, ehkä isompi yksittäisongelma [ensimmäinen oli Kouluhai] on erään toisen käyttäjän kirjoittamat lukuisat erittäin pitkät ja yksityiskohtaiset, mutta täysin lähteellistämättömät ja kielellisesti usein lähes kelvottomat artikkelit sellaisilta aika spesifeiltä aloilta (meteorologia, Balkanin sodat) joilta tietoa ei voi helposti tarkistaa.”

~ML Merikannosta 18. syyskuuta 2006

Merikanto on pitkäaikainen sisällöntuottaja. Hän saapui Wikipediaan joulukuussa 2004 ja on ollut ainakin vielä vuonna 2020 aktiivinen. Voisi arvata, että kyseessä on suomenkielisen Wikipedian käyttäjien miellyttävämmän puoliskon jäsen, jos tietämättä Merikannon wikipedismistä lukisi hänen kuvauksensa itsestään. Siinä hän on useimpia Wikipedian ylikorostuneita persoonia rehellisempi:

»[M]inun "taiteilijanimeni" on Merikanto, oikea ihminen luonnossa on Janne Naukkarinen mailto:[email protected], vuonna 1969 syntynyt virallisesti toimeton datanomi. Olen opiskellut ammattikorkeakoulussakin mutta en ole valmistunut. Joitain pikku hommia olen tehnyt ohjelmointialalla. Statuksena on ollut yleensä työtön tai opiskelija. Olen fakki-idiootti, nörtti, liberaali, uusavuton elämäntapaintiaani yms. Moni tuntee tapani.[14]»

Merikanto lienee oikeassa elämässä varsinainen näky. Ainakin häntä tarkkaillaan.

Täydellisen selkeän suomen kielen kirjoitustaidottomuutensa sekä yllä mainitun sitaatin mainitsemien syiden johdosta Merikannosta on tehty kaksi kommenttipyyntöä. Ensimmäisen aloitti Tappinen vuonna 2012 ja toisen Prospero One vuonna 2020.

Metaskeema

Metaskeema muokkasi kerran ensi 19. kesäkuuta vuonna 2006 ja viime 6. huhtikuuta 2014. Nyt on 6. heinäkuuta 2014. Tämä wikirakkauden kannattaja on käyttäjäsivunsa mukaan[15] aloittanut puolisensataa artikkelia – yhdeksänhenkinen osionsa on ”Lestadiolaismiehillä” – ja muista laajalti muokannut noin puolta vähemmän. Lisäksi Metaskeema on tuuminut, että voisipa, jos Herra aikaa suo, perehtyä aiheisiin salaatti, vihannesruoka, liikunta, dietäärinen ripuli, laktoosi-intoleranssi, painoindeksi, muoti, ihmissuhde, motivaatio, kotitaloustyö, autoilun kustannukset, nettiriippuvuus ja menestys. Onpa hän joskus huomannut ihmettelevänsä, miten kukaan ei vielä tänne meidän Wikipediaamme ole kirjoittanut henkisestä tyhjiöstä, tavoitteesta, suunnitelmasta tai pitkäjännitteisyydestä.

Matkamme käyttäjäsivun osioiden parissa saa päätöksensä ”Metodologiani artikkelien työstössä” -numeron merkeissä. Mielenkiintoisia aiheita artikkeleille Metaskeema löytää, tämä on ihan valmista materiaalia meille, lukemalla lehtiä, keskustelemalla ”suomi 24 keskusteluissa” ja ”surffaamalla muutenkin internetissä”. Linkit alkuperäisessä:

”Minua motivoi yleensä kirjoittamaan henkilökohtaiset intressit [linkki on punainen]. Pyrin kuitenkin noudattamaan neutraalia näkökulmaa mahdollisimman tarkasti. Keskusteluissa mainitaan usein linkkejä, lehtiartikkeleita ja kirjoja, joista löytyy mielenkiintoisia asioita. Kirjoja lukiessani pidän toisinaan muistiinpanovälineet vierelläni ja merkitseen muistiin mielenkiintoiset sivunumerot aiheesta kertovan vinkin kanssa. Avaan yleensä omaan selainikkunaan artikkelin:

Lopputuloksista kelpo esimerkin tarjoaa Metaskeeman laajennus artikkeliin apostasiasta (laajennus, jota kaiken kruunuksi ei ole rekisteröity käyttäjäsivulla): pitkä selitys luopuruuden hinnasta fundamentalismissa ja lähteiksi mahdollisimman tarkasti neutraalin näkökulman mukaan valittu kirjakaksikko nimiltä Ja ihminen loi jumalat: Kuinka uskonto selitetään sekä Lumous murtuu: Uskonto luonnonilmiönä.[16] Erityismaininnan ansaitsee Metaskeeman Pascal Boyerin sivuilta itse uuttama käsite Selkeästä ajattelusta pois johtavat mentaaliset prosessit[17], joka koskee ”normatiivisen järjen” vastaisia ajatuskulkuja; tämän paljon myöhemmin ”kognitiiviseen vinoumaan” yhdistetyn ufoartikkelin ainoa lähde oli Boyerin Ja ihminen loi jumalat ja eräs sen luokista olematon ”Valheiden leviäminen”.

järjetön nimi artikkelille. järjetön määritelmä joka perustuu outoihin premisseihin: on olemassa "selkeä ajattelu" joka voidaan määritellä; normatiivinen (?!) järjenkäyttö, "pätevä ajattelutapa" jne

~Käyttäjän Kekkone korjauspyyntö artikkeliin ”Selkeästä ajattelusta pois johtavat mentaaliset prosessit”[18]

Ja nyt on 2020, syys, ja Metaskeema tehnyt viime näkemästä vain parikymmentä muokkausta. Loukkaisi pätevää ajattelutapaa väittää, että jos hänen wikihaudassaan ei lue "lepää rauhassa", hänen värväämisensä Wikipedian valtataistelujen luurankoarmeijoihin on itsestäänselvyys.

Katso myös

Miihkali

”Näin, että vanha oli hirveää tuubaa ja täynnä ongelmalaatikoita, ja se oli tilastoinnin mukaan monta päivää luetuin artikkeli. Ajattelin, että jos en minä tee, niin ei tee kukaan muukaan. – – Mutta en minä ole biologi, lääkäri tai psykologi. Onko parempi, että artikkeli on silminnähden huono, ja huutaa, että älä luota tähän, kuin jos se on näennäisesti hyvä ja lähdekritiikki unohtuu?”

~Miihkali ja Wikipedian perusongelma[19]

Huomattavan pitkän linjan (tätä kirjoitettaessa 15 vuotta ja 2 kuukautta täynnä) käyttäjä Miihkali kannattaa aina ehdottomasti asiallista keskustelua, olipa kyse mistä tahansa tapavandaalista tai pyromaanista. Tykkää muun muassa Conan barbaarista ja Wikipedian ulkopuolella on myös väsännyt pelimodia aiheesta.

Jo vuodesta 2006 Miihkali on muokannut myös Hikipediaa harvakseltaan (todiste). Hän kuvailee Hikipediaa jaloksi hankkeeksi.[20]

Miikalassa

»Terve. Kiitos, kun olit kehittänyt hyppyrimäki mallinetta, nyt on paljon parempi kuin ennen. Oikeastaan asiani olivat seuraavat: Voiko mallinetta parantaa vielä siten, että siinä näkyisi keulan pituus, täten olisi laskettavissa vauhtimäen kokonaispituus. Vauhtimäen kok.pituutta ei tarvitse varmaankaan mallineeseen, muuten menee epäselväksi minun mielestä. Lisäksi mäki1:seen olisi hyvä laittaa ainakin naisten mäkiennätys, hyyppäväthän naisetkin tällä kaudella MC -kilpailuja isoista mäistä, myöskin kesämäkiennätykset naisille, naisetkin hyppäävät kesällä kilpailuja. Sitten vielä remontti kohta, vierekkäisiä mäkiäkin remontoidaan, avataan, suljetaan ja puretaan eri vuosina, jopa eri vuosikymmeninä, näin olisi hyvä kyseisen mäen nimen alla olla avaamis- ja remontointi- sulkemis- ja purkuajankohdat. Lisäksi kotiseurat voisi vielä lisätä mallineeseen, kumminkin aika tärkeä tieto olisi "helposti" luettavissa, on aika irtonainen tieto tekstissä.

Entäs sitten kesämäkiennätyksen kehittyminen, voisiko ne laittaa eri laatikkoon kuin talvi ennätykset, hypätäänhän kesälläkin mäistä Kesä-GP:tä ja kaikkia alemman tason kilpailuja. Mäet voi olla aika paljonkin kesällä eri profiilisia, näin myös ennätykset vai onko vain "turhaa tietoa".

Mäkien "epävirallisia ennätyksiä" hypätään myös kovatasoisissa kilpailu olosuhteissa ja täten tarkoin säädellyllä vauhdilla, olisi mielestäni hyvä laitaa nekin esille vaikka juuri niin kuin olit tehnyt, eli kursivoituna, tai korostaa vain laatikosta voimassa oleva virallinen mäkiennätys joka olisi hypätty MC, MM-kisoissa tai Olympialaisissa. Lisäksi erittäin monesta mäestä ei ole edes hypätty "virallisia mäkiennäytksiä". Puolan wikissä mallineessa on mäkiennätys ja pisin hyppy kyseisestä mäestä (yksi vaihtoehto mallineeseen mielestäni, monesta mäestä on hypätty monia vuosia sitten Maailmancup -tason kisoja, sen jälkeen mäkeä on voitu suurentaa). Tietenkin mäkiennätykset on vähän kuin veteen piiretty viiva.»
(Yst. terv. Miikalassa (keskustelu) 27. helmikuuta 2014 kello 15.28 (EET)[21])

Mik-kiss

Käyttäjätunnuksella on tällä hetkellä (syyskuu 2020) 11 muokkausta, joista mittavin on artikkeliin ”Lasten seksuaalisuus” tehty lisäys, jonka mukaan

»Lasten seksuaalisen halun voi katsoa olevan länsimaisen seksuaalikulttuurin viimeisin saareke, johon 1600 vuotta sitten kristikuntaan indoktrinoitu seksuaalisen halun perisyntinen demonisointi[22] kirkkoisä Augustinus Aureliuksen 1600 vuotta vanhojen (myöhäis)antiikinaikaisten oppien mukaisesti - kaikella tähän yhteiskuntamme puolustuskyvyttömimpään ryhmään tiivistyneellä voimallaan - enää ulottuu.»
(linkit ja kirjaviite alkuperäisessä[23])

MikkoK

Kyseessä on Kafkan kuvittelema painajaisversio MikkoM:stä – onhan MikkoK aloittanut artikkelit ”Deathlike Silence Productions”, ”Nurmeksen kauppala” ja ”Kauluspaita”.

Minä olen kiltti poika

ML

ML liittyi Wikipedia-yhteisöön joskus vuonna 2005 ja on syksyllä 2015 edelleen aktiivinen. Hän on toiminut Välityslautakunnassa, mutta kieltäytynyt ylläpitäjän asemasta aina kun hänelle on sitä ehdotettu.

ML:n vastakohta on selvästi SM, mutta muuten hänen (ML:n) todellisesta henkilöllisyydestään tiedetään hyvin vähän. Wikipedia-uransa alkuaikoina hän kertoi käyttäjäsivullaan:

Käyttäjä ML on oikealta nimeltään Martti Aimo-Oiva Ylermi Lunninperä, 59-vuotias puukäsityönopettaja evp Sonkakoskelta. Kiinnostuksenkohteitani ovat traktorit, vapaaehtoinen maanpuolustustyö ja syksyisin marjastus.

~ML[24]

Myöhemmin ML sanoi, että tämä oli fiktiota.[25] Hän ei ole missään muuallakaan kertonut henkilökohtaisia tietoja itsestään, paitsi että on syntynyt vuonna 1977 tai 1978. Hän ei ole ylläpitäjä, eikä ole kiinnostunut käyttäjäsivulla koreilusta, javascripteistä sun muusta kirjavasta sälästä. ML on perehtynyt kansanperinteeseen, suomen kieleen ja matematiikkaan.

ML kertoo avoimesti, mitä ajattelee: siivottu paskaa[26], haista vittu[27] (jälkimmäinen Levykevandaalille). Hän on ahkera deletionisti ja kirjoittanut muun muassa nämä kommentit:

Olen kironnut näitä jo pitkään. Yksittäinen jakso viikottaisesta TV-sarjasta ei vain ole fiktioteoksena riittävän merkittävä siinä kuuluisassa tietosanakirjamielessä. Wikipedia ei ole sekalainen kokoelma tietoa, eikä vara-IMDB.

~ML[28]

Paskanmarjat mitkään Simpsonien jaksojen juonikuvaukset suomenkielellä kiinnostavat yhtään ketään. Se, joka on jakson nähnyt, ei tarvitse tietoa, ja se joka ei ole nähnyt, ei haluakaan tietää. Voi tulla joo lisää asiaa, mutta aurinko sammuu ennenkuin prosentista simpsonien jaksosta on tänne kirjoitettu mitään muuta kuin kökkö juonireferaatti. Kehotan näitä ja vastaavia (esim. Frendit-jaksot) kirjoitellutta lopettamaan roskansa pukkaamisen, ellei edes vaivaudu laittamaan "artikkeleihinsa" jotain sellaista, jota kuka tahansa ei löytäisi IMDB:stä kahdessa sekunnissa. Ja ei täällä mikään artikkelipelko vaivaa, huuhaan ja hömpän pelko ainoastaan. Typerien artikkelien osuudella kun on aika selvä yhteys Wikipedian maineeseen ja vakavastiotettavuuteen. Ja kohta kun joku alkaa tunkea "Jaksossa 538 Saku rakastui Liisaan"-tyyppisiä "artikkeleita" salkkarijaksoista, niin niitä onkin sitten vänkä parannella, kun ei saa poistakaan. Se että englannin wikissä on jo nostettu kädet pystyyn roskatulvan edessä, on sitten heidän oma asiansa...

~ML[29]

Tämän äänestyksen tulos oli kuinkas ollakaan säilytettävä. 14 vuotta myöhemmin kehitys on Wikipediassa kulkenut niin pitkälle, että siellä on kolmen tavallisen artikkelin pituinen juoniselostus jopa Simpsonien introsta.

Pahasti flopanneessa artikkelin ”Paska (kunta)” poistoäänestyksessään ML puolestaan esitti, ettei kunta ole merkittävä, jos asukkaita on vain 136[30]. Kyse on taktisesta häirinnästä, koska myös ML tietää, että Sottungassakaan ei ole kuin 117 asukasta.

ML pitää turhan tiedon lisäämistä vandalismina ja saattaa esimerkiksi väittää hömppäfiktiosepitteeksi triviaalia fanitekstiä myös silloin, kun ei tiedä aiheesta yhtään mitään: [4]. (Hikipedian asiantuntijat vahvistavat kyseisten levyesittelyjen olevan tosin epämerkittävät ja hieman epätietosanakirjamaisetkin, mutta paikkansa pitävät.)

Valta-asemaan pääsykriteereiden kanssa ML on yhtä kurinalainen. Aslakin (nyk. Muu-karhu) ylläpitoäänestyksessä ML äänesti eräänä harvoista vastaan perusteenaan ”Ei kertonut ikää” ja kommentoi:

Ei sitä kypsyyttä valitettavasti ennen ylläpitäjyyttä tehdyistä muokkauksista täysin voi päätellä. Nuorilla voi nousta ylläpitäjyys hattuun ja lisäksi ovat tyypillisesti jäykkiä kuin rautakanget kaikenlaisten sääntöjen ja auktoriteettien suhteen, omaehtoista ajattelua ei vielä paljon ole. Ylläpitäjät kuitenkin lopulta päättävät artikkelien sisällön (koska voivat mm. asettaa bännejä ja lukituksia), joten elämänkokemusta saisi vähän olla. Täällä tuntuu olevan alle kaksvitosia ylläpitäjinä jo nyt aika paljon.

~ML[31]

Tuossa keskustelussa, pointtinsa todistaakseen, kertoi ML harvinaislaatuisesti henkilötiedon: edellä mainitun ikänsä. Se oli silloin 27.[32][33]

Jussi Halla-ahoa ML nimittää "raiskaustoivottelijaksi"[34] ja Cyborg Orangutan model-123:a epäilee Levykevandaalin alter egoksi. ML:n mielestä kaikki hikipedistit ovaat vandaaleja.[35][36] Bluton ylläpitäjyyttä hän vastusti perusteella ”Hikipedia-tausta. Käyttäjä on hyvä ja asiallinen tyyppi, mutta valitettavasti valinta olisi omiaan houkuttelemaan tänne lisää lapsellisia multinikkivandaaleita Hikipediasta.” Toisaalta ML:n mielestä myös neutraali näkökulma on ”turhaa höpinää”[37]. Tässä ML kumoaa asiallisen, pitkähkön laajennuksen Juusto-artikkeliin, (koska sen teki IP-osoite ja) koska sen tekijä viittasi yhteenvedossaan smegmaan. Kaiken kaikkiaan ML, joka suhtautuu amerikkalaisuuteen, alapäähuumoriin ja kaikkeen populaarikulttuuriin yleensä erittäin negatiivisesti, on jäänyt Wikipedian käyttäjäyhteisössä hieman syrjään. Ehkä miehiä yhdistävästä epäluuloisuudesta johtuukin, että ML on pitänyt Stalinin muotokuvaa käyttäjäsivullaan. ML:n lempisana on jonninjoutava.

Hikiaineistosta löytyy koottuja puheita tältä törpöltä.

Mr. Showman

Mr. Showman on Wikipedian Lordi-asiantuntija ja haluaa saada artikkelista suositellun. Hän fanittaa metallimusiikkia, kuten Kissiä ja Lordia, ja on kirjoittanut näistä aiheista Wikipediaan. Mr. Showmanin on arveltu olevan sama henkilö kuin pari vuotta aiemmin porttikiellon saanut Finlandia, mutta luotettavia todisteita tästä ei ole saatu. Käyttäjillä on yhteisiä piirteitä, mutta erojakin Finlandian ja Mr. Showmanin toimissa huomaa. Esimerkiksi Mr. Showman kuuntelee huomattavasti raskaampaa musiikkia kuin Finlandia, ja heidän mielenkiinnon kohteensa poikkeavat jonkin verran. Finlandia on mahdollisesti Mr. Showmanin esikuva, sillä Mr. Showman antoi kesällä 2007 tälle papukaijamerkin.

Mr. Showman on ilmoittanut tulleensa Wikipediaan lokakuussa 2006, jolloin aloitti tunnuksella Lordison. Hän unohti humalapäissään tunnuksen salasanan ja teki myöhemmin Mr. Showman -tunnuksen, jonka salasanan on toistaiseksi muistanut. Mr. Showman on kiinnostunut myös Neuvostoliitosta ja parantelee aihetta käsittelevää artikkelia – juuri samaa artikkelia, johon Finlandian ura Wikipediassa kaatui. Tutkimukset siitä, onko Mr. Showman sama henkilö kuin Finlandia, ovat käynnissä.

Muhkura

Muhkura rekisteröityi Wikipediaan huhtikuussa 2020. Muhkura ån hupiveikkå, mutta esittää samalla kunnållista käyttäjää. Muhkura haki palauttajanåikeuksia tammikuussa 2021, mutti suåritus meni aivan päin hånkia: hakemus meni aivan väärälle sivulle [5] ja sivulle tuli aivan väärä nimi [6]. Muhkura sårtuu tåisinaan hupimuåkkauksiin ja hän sain estån tällaisesta helmikuussa 2021.

Huåmautus: Teksti ån kirjåitettu tarkåituksella ruåtsalaisilla å-kirjaimilla. Perusteet täällä.

Mur

Mur on kahdeksan vuotta horroksessa elänyt wikipedisti, todennäköisesti rahanpesijä ja anarkisti, joka ei Pxosin mielestä käytä aivoja.[38][39]

Mzlla

Mzlla on Wikipediassa epäaktiivinen, mutta sen sisarprojekteissa todella tunnettu käyttäjä. Hän on ensimmäinen suomalainen, joka on saanut ylläpitäoikeudet Wikipediaa dominoivassa Meta-Wikissä. Wikipedia pelastuu sinä päivänä kun Mzlla:sta tehdään ylläpitäjä. – Näyttäisi nyt siltä että Mzlla on jättänyt Wikipedian. Ei ole muokkaillut sitten 2006.

Neander

Neander kertoo olevansa oikea latinisti. Tämä on ajanut Wikipedian tolkullisimpiin kuuluvan ylläpitäjä Pxoon useaan naurettavaan otteeseen nuolemaan Neanderin takapuolta.[7] Neander on kirjoittanut artikkelin Euripideen Bakkhanteista ja kääntänyt otteet muinaiskreikasta itse. Niiden ei tarvitse olla läheskään oikein. Ei tulisi kukaan ikinä korjaamaan. Osio ”Näytelmän traagisuus” kuvaa, millaiset akateemisista antiikin tuntijoista Wikipediaan päätyy:

»Pentheuksen kohtalossa jonkinlainen paha saa palkkansa, mutta tämä oikeudenmukaisuus on jotenkin vääristynyttä. – – Monet ovat kuitenkin sitä mieltä, että näytelmässä ei suinkaan paljasteta mysteereitä, vaan vastaukset löytyvät, jos ovat löytyäkseen, Euripideen suhteesta omaan yleisöönsä. Mitä hän halusi opettaa ihmisille? Ehkä hän halusi palata kreikkalaiseen alkudraamaan ja yhdistää riitin ja myytin. Tällöin näytelmässä on vähemmän Euripideen omaa ainesta kuin on kuviteltu. Tai ehkä Euripides halusi vain tuottaa jotain sellaista, mitä hän tiesi katsojien odottavankin Dionysosta käsittelevältä näytelmältä. Viinin keksijää ja levittäjää Dionysosta ei voi ajatella ilman hillittömiä bakkhanttinaisia, ja kyllähän silloin yhtä ja toista pääsee tapahtumaan. Joka tapauksessa näytelmä omalta osaltaan vahvistaa kuvaa Dionysoksen moniselitteisyydestä.»

Nenoniel

”Useimmat artikkelit, joihin [hauki on kala -malline] on lisätty, eivät edes liity mitenkään haukiin, kaloihin eivätkä edes vesistöihin, joten sen lisäksi, että malline jo lähtökohtaisesti on järjetön, sitä käytetään enimmäkseen täysin väärin.”

~Nenoniel keskustelusivullaan 23. lokakuuta 2017

”3. asentaa ihmisen tai eläimen päähän kolmas korva”

~Nenoniel esittää vaihtoehtoisen merkityksen sanalle "korvata" Wikisanakirjassa, 2. helmikuuta 2018

Nenoniel (s. 1989) eli entinen Jaalei, Leiska89 ja Lito, eli myös Hikipediassa tunnettu Leiska, on jokseenkin vandaalimielinen omaa agendaansa ajava tunari. Hänet on estetty Wikipediassa yli 30 kertaa, pääasiassa lähteettömän tiedon lisäämisestä ja yleisestä perseilystä tyylinäyte. 6. huhtikuuta 2018 joku satunnainen IP-kaduntallaaja Wikipediassa arvioi, että Nenonielin tuolloin 13 vuoden Wikipedia-uralle mahtui 13 päätunnusta ja ainakin 94 estoa, joiden aikana saatettiin luoda muutama sukkanukkekin. Siis yli 7 estoa per päätunnus.

Nenonielilla on ollut kunnianhimoisia suunnitelmia henkilöiden luokitteluun Wikipediassa. Ainakin parrakkaat miehet ja kauppaneuvos Paukun saunavieraat ovat saaneet huomata joutuneensa luokitelluiksi yhteen luokkaan ennen järkevämpien päiden paikalle saapumista.

Nenonielin toiminnasta on noussut kolme pitkää kommenttipyyntöä, joiden tuloksena on mm. erityisasetuksella häneltä kielletty tiettyjen aihealueiden muokkaaminen,[40] niin omistautuneesti hän on niiden sivuja palautellut mieleisikseen näyte.

13. toukokuuta 2020 Lentokonefani antoi viimein Nenonielille ikuisuuseston, estosyynä Otrfanin uhkaileminen väkivallalla.

”Ette te kyllä vähäisimmissäkään määrin välitä minusta

TAPPAKAA OTRFAN! TAPPAKAA OTRFAN! TAPPAKAA OTRFAN! TAPPAKAA OTRFAN! TAPPAKAA OTRFAN! TAPPAKAA OTRFAN! TAPPAKAA OTRFAN! TAPPAKAA OTRFAN! TAPPAKAA OTRFAN! TAPPAKAA OTRFAN! TAPPAKAA OTRFAN! TAPPAKAA OTRFAN! TAPPAKAA OTRFAN! TAPPAKAA OTRFAN! TAPPAKAA OTRFAN! TAPPAKAA OTRFAN!

Menkää joensuuhun ja teurastakaa se, ei häntä”

~Nenonielin IP-osoitteella 109.240.8.119 kirjoittama ikuiseen estoon johtanut viesti

Nenoniel on keväällä 2022 alkanut osoittaa mieltään IP-osoitteiden takaa. Sotkemismuotona on usein se, että Nenoniel lisäilee muiden käyttäjä- ja keskustelusivuille yli megatavun mittaisia viestejä, joissa hoetaan yhtä ja samaa tikkukirjaimilla kirjoitettua sanaa, yleensä jotakin Markus Kajoon liittyvää esimerkki. Sentree pyysi ensin Meta-Wikissä IP-avaruudelle 85.76.0.0/16 järjestelmänlaajuista estoa[41], ja kävi sen jälkeen sekä Zachen, että Strynin keskustelusivuilla pyytämässä järjestelmänlaajuista väärinkäyttösuodatinta, joka rajoittaisi IP-muokkausten kokoa.[42] Stryn lukitsi tunnuksen Nenoniel tästä spämmistä järjestelmänlaajuisesti.[43]

Neofelis Nebulosa

Neofelis Nebulosa (tottelee myös kutsumanimeä Nefilis tai Herra Puuleopardi) tulinen ja temperamentikas taiteilijasielu; yleensä mukava ja aivan kelpo kaveri, mutta ärsytettynä vaarallinen. Silloin häntä eivät pidättele mitkään henkilökohtaisten hyökkäysten kiellot. Neofelis Nebulosa on kielitaitoinen, asettaa keskustelusivunsa alussa mittapuuksi eri uskonnollisia kirjoituksia, ja saattaisi olla asdfologiainesta!

Neofelis Nebulosa on kuvavarasto Wikimedia Commonsin ylläpitäjä ja hänen käyttäjäsivunsa, artikkelinsa ja mallineensa hehkuvat sateenkaaren kaikissa väreissä. Linkki, linkki, linkki. Hän ei ole Wikipedian ylläpitäjä tahi osallistu vandalismin torjumiseen, eikä siksi ota kantaa Levykevandaaliin.

NettiKirjoittaja

NettiKirjoittaja on hullu. Hän väittää tekevänsä matematiikka-artikkeleita Wikipediaan, mutta laittaakin tosiasiassa alulle polveilevia, pää-hännättömiä keskusteluita monikultturismin rasisminäkemyksistä. NettiKirjoittaja on tiettävästi ensimmäinen ihminen, joka on kyennyt tuottamaan sylkeä virtuaalisesti elävöittääksen nettikeskustelua. Tämä Halla-ahon kannattaja voivottelee joutuneensa käänteisrasismin uhriksi ja uhoaa vielä yksi päivä kertovansa Wikipedian Kahvihuoneessa kaikille, miten näin pääsi tapahtumaan.

NettiKirjoittajan mielestä Ylen Aamu-TV on ylin auktoriteetti, mitä tulee historiallisiin vertailuihin. Sieltä hän on oppinut muun muassa sen, että nykyisin vallalla olevat olevat käsitykset muinaisten aikojen läskeistä ja rimppakintuista ovat tuulesta temmattuja legendoja, jotka pitäisi tulikastaa Myytinmurtajissa. Samaan syssyyn hän totesi:

»Jos naismalli-kuvia on vaikka 20-kertaisesti liikkeellä, siitä ei mitenkään loogisesti seuraa se, että miehet vaatisivat tosielämän parinhaussa naisilta 20-kertaisesti ulkonäön suhteen.»

Tämä on niin sanottu suljetun huoneen johtopäätös, johon päätymiseen ei pitäisi olla mitään mahdollisuutta, mutta johon ollaan päädytty.

Ninnnu

Ninnnu on asiallinen muokkaaja. Hän saapui Wikipedian taikamaailmaan 2004.

Elisa-vandaalien Wikipedia-opas elokuulta 2006 tuntee Ninnnusta kolme faktaa:

1. marraskuuta 2006 Kouluhai lähetti Ninnnun keskustelusivulle tervetulotoivotuksen tämän kahden ja puolen vuoden muokkaushistoriasta huolimatta.[8]

Nvidia

Nvidia on Wikipediassa majaileva asiallinen muokkaaja, joka on kiinnostunut nyrkkeilystä, kirjallisuudesta ja tietotekniikasta. Nvidia sopii siis täydellisesti Wikipediaan. Muokkausnäkökulmaltaan hän on eventualisti, eli hänellä riittää kärsivällisyyttä, mikä sekin on tarpeen Wp:ssä.

Nvidia mainitsee Hikipedian käyttäjäsivullaan. Hän on riemuissaan Wikipedian artikkelit -sivulla saamastaan palautteesta Mongolia kesäolympialaisissa 2008 -artikkeliin, joka on hänen käsialaansa. Mutta ei kaikki wikien välinen toiminta ole ollut juhlaa hänen kohdallaan. Häijy vandaali, joka esiintyy Nvidian nimellä, on terrorisoinut Hikipediaa useaan otteeseen. Tämän otuksen motiivina toimii ilmeisesti sanoman levittäminen yhdysvaltalaisesta grafiikkateknologia-alan yhtiöstä, NVIDIA:sta, jonka nimen yhtäläisyyttä Wp-Nvidian kanssa hän pitää huvittavana. Oletamme vandaalin olevan eri persoona kuin Wikipedia-Nvidia siinä hyvässä uskossa, ettei yksikään Wikipedian käyttäjä sortuisi niin halpamaiseen pelleilyyn.

Ondraknamra

Ondraknamra tykkää kirjoittaa minitynkiä Yhdysvaltain kaupungeista ja autoista. Sen sijaan hän ei pidä keskustelemisesta wikiyhteisön kanssa, ainakin sen perusteella, että muokkasi oman käyttäjänsä keskustelusivua vasta pitkään sen jälkeen, kun oli muokkausuransa muutoin aloittanut, mitä jo ehdittiin kummastellakin.

Omq

»Pieni huomautus: englanninkielen campaign-sanalle on täysin pätevä suomennos sotaretki, joka löytyy yksinkertaisistakin sanakirjoista. Suomenkielen kampanja sanan käyttö tulisi rajoittaa vaaleja ja tietokonepelejä käsitteleviin artikkeleihin.

Erityisesti John C. Brown artikkelissa käyttämäsi lause: "Hän oli osa Braxton Braggin armeijaa, joka kampanjoi Kentuckyssä ja Tennesseessä 1862-1863." viittaa yksiselitteisesti armeijan suorittamaan vaalityöhön kyseisissä osavaltioissa. No onhan tuo lause aina ja yhä uudestaan yhtä hauska. Kiitos kuitenkin arvokkaasta työstäsi Yhdysvaltain sisällissotaan liittyvissä artikkeleissa.»
(Moönlnrlsnsohi9h5nm 30. maaliskuuta 2008 kello 19.59 (UTC))

»Tuo on makuasia. Toki sotaretki on hyvä, mutta sopii enemmän vaikkapa keskiaikaista sodankäyntiä kuvaaviin artikkeleihin. En lupaa olla käyttämättä tuota kampanja-sanaa, tuo on kyllä sopiva käännös. Sitä paitsi huomautus on tullut käyttäjältä jonka nimimerkki on "Moönlnrlsnsohi9h5nm", ja jolla on hyvin vähän muokkauksia. Terv.»
(--Omq 31. maaliskuuta 2008 kello 10.26 (UTC)[44])

Omq oli törttöilevä aktiivikäyttäjä, jolla oli palauttajan oikeudet. Hän oli erikoistunut minitynkien yms. tuomittavaan roskaksi merkitsemiseen ja yhtä kiellettyyn keskustelusivujen tyhjentämiseen, vaikka tähän tapaan. Uransa alkuaikoina Omq sai tästä parit huomautukset kontolleen ja perääntyi hieman. Kun hän sittemmin teki tuota osana sotaa vandaaleja vastaan, koskaan kukaan mitään puuttunut. Tasaisesti jatkuikin varoitusmallineiden saanti vain roskittamisesta.

Että häirikkökäyttäjien inoffensiivisten kommenttien pyyhkimisellä ei ole paljon arvoa, huomasi vain uudella tunnuksellaan seikkaileva Lab-oratory:

»Miksi poistat toisten käyttäjien kommentteja? Se ei ole sallittua tavallisesti.»
(Ʒ 31. lokakuuta 2008 kello 16.24 (EET))

»Labu hyvä kun tiedät säännöt»
(--Omq 31. lokakuuta 2008 kello 16.25 (EET))

»Tarkoitan siis tätä muokkaustasi [9], jos et ymmärtänyt.»
(Ʒ 31. lokakuuta 2008 kello 16.28 (EET))

»Ikuisesti estetyn käyttäjän kommenteille ei ole paljon arvoa»
(--Omq 31. lokakuuta 2008 kello 16.39 (EET))

»Käyttäjä ei ollut ikuisesti estetty, kun poistit kommentin, mutta ei kai sillä enää ole väliä.»
(Ʒ 31. lokakuuta 2008 kello 16.46 (EET))

»Ei niin»
(--Omq 31. lokakuuta 2008 kello 16.48 (EET))

»Poistit taas yhden käyttäjän kommentin, eikä hän ole estetty. Miksi teit näin?»
(Ʒ 31. lokakuuta 2008 kello 17.26 (EET))

»En ole säilyttänyt muutamilta käyttäjiltä kuten Tatu Vornaselta, EWWW-peelolta ja tältä herrasmieheltä tullutta häiriköintiä»
(--Omq 31. lokakuuta 2008 kello 17.30 (EET))

»Hänen kommenttinsa vaikutti kyllä asialliselta kysymykseltä. Miksi se oli mielestäsi häiriköintiä?»
(Ʒ 31. lokakuuta 2008 kello 17.31 (EET))

»Oletko sinä oikeutettu päättämään omalla käyttäjäsivullasi mikä on häiriköintiä ja mikä ei? Eikö olisi parempi pyytää jotakuta muuta tekemään kommentin poisto jos viesti todella on häiriköintiä?»
(J.K Nakkila 31. lokakuuta 2008 kello 17.33 (EET))

»Otan osaa. Lähden kirjastosta ulos nyt»
(--Omq 31. lokakuuta 2008 kello 17.35 (EET)[45])

Omq antoi muitakin kommentteja:

»Muutin sivun pimppi, joka oli uudelleenohjaus artikkeliin emätin uudelleenohjaukseksi artikkeliin vulva eli naisen häpy. Mitä pahaa siinä oli? Pimppi ei tarkoita pelkkää emätintä, vaan koko häpyä.»
(83.245.217.180 28. lokakuuta 2008 kello 13.31 (EET))

»Älä ohjaile sivuja ainakaan ensin keskustelematta asiasta. Muuten tuo tulkitaan vandalismiksi»
(--Omq 28. lokakuuta 2008 kello 13.32 (EET)[46])

Varmasti tulkitaan.

Ojentaville luottokäyttäjille Omq ei juuri ruvennut ryppyilemään; ilmeisesti hänellä vain oli kiihkeä fobia vandaaleita ja vandaalimielisyyttä kohtaan. Jos keskustelusivun väleistä löytyy ”eäldkfadjsiffd mutta oletteko nti Jetman muuten koskaan käyny Harjavallassa?!?? :OOO”, saati jos keskustelusivun lukija voi seurata, kuinka poistotoimenpiteet ovat muuttaneet jätteensuoltojääräpään tämän sisäistä kellokoneistoa totellen katkeraksi vandaaliksi, järkeili Omq, kohenee vandalismin julkisuuskuva, uskottavuus ja houkutus haitallisesti.

Tärkeilevänä ärtsynä, vaikka epähienostuneenakin, Omq oli antihikipedisti: ks. yhteenveto. Omq ei ikinä lopettanut keskusteluviestiään pisteeseen. Juuri ennen estoa, jonka saatuaan hän ei enää palannut Wikipediaan, käytiin läpi tämä huomattava naurettavuus. Ympyrä sulkeutui, kun Omq:n viimeiseksi muokkaukseksi jäi asiaankuuluvaisesta aiheesta käydyn keskustelun tyhjennys.

Onski-juulia

Nero.

Opa

Hankkisi oikeaa tekemistä!

OttoVille

Hikipedian ulkomaan salainen tiedustelu on onnistunut urkkimaan tietoja käyttäjästä OttoVille. Mitä olemmekaan saaneet selville. Wikipediaan hän on ponnahtanut jo vuonna 2001 koodinimellä Tytteli Vissariovitsh. Tämä Tytteli Vissariovitsh on Putinin pikkuserkku ja Orpanan eno eli kaikkien laskelmien mukaan häntä odottaa loistava tulevaisuus ellei hänellä jo ole sitä. Salainen tiedustelumme on murtanut hänen tietosuojansa (lukuisat IP-osoitteensa) ja mitä onkaan paljastunut. Hän on muokannut Wikipedioita muun muassa Jöngöösiän Neuvostotasavallasta (alueella ei vielä tiedetä, että Neuvostoliitto lakkautettiin jo ihmisikä sitten) ja sitten on IP -osoitteita, joita emme uskalla maanpetossyytteiden ja vakavien ulkopoliittisten seurausten pelossa paljastaa edes Hikipediassa.

Paju

Paju on vuonna 2006 aloittanut wikipedisti, jolla on yksinoikeudet jokaiseen luomaansa artikkeliin. Jos joku menee muokkaamaan hänen artikkeliaan, hän hyökkää henkilökohtaisesti muokkausyhteenvedoissa. Vaikka hän on muokannut vuodesta 2006, hän ei osaa siirtää sivuja oikeaan paikkaan tai arkistoida keskustelusivuja. Tämän takia hän on luonut pari rinnakkaistunnusta, joilla hän näitä keskustelusivuja tyhjentää.[47][48] Lokakuussa 2020 hän onnistui palauttamaan koko ylläpitäjien ilmoitustaulun vuoden vanhaan versioon vastaamalla ikivanhaan keskusteluun.[49] Ylläpitäjä Pxos on kyllästynyt katsomaan Pajun käyttäytymistä ja on uhkaillut estää jokaisen Pajun tunnuksen häiriköinnistä.[50] Pajusta on kommenttipyyntö vuodelta 2014.

Parantaja g

Parantaja g on vuonna 2019 Wikipediaan rekisteröitynyt n00b, jolla on erittäin osuva käyttäjänimi. Ei tule sotkea käyttäjiin Parantaja tai Paranaja. Tyypillisiä artikkeleita ovat tällaiset yhden lauseen ja tietolaatikon sisältävät tyngät. Ensimmäisessä artikkelissa sentään oli enemmänkin tekstiä, mikä onkin ainoa hyvä asia siinä. Parantaja g on myös uhkaillut uutta käyttäjää välittömällä estolla tästä suhteellisen asiallisesta muokkauksesta.

Pekka-95

Pekka-95 (s. 22. huhtikuuta 1995, Nuorgam) on suomalainen nuorisorikollinen. Hän ponnahti julkisuuteen keväällä 2005 ryöstettyään R-kioskilta tikkukaramellin. Tapaus sai suurta huomiota Suomen iltapäivälehdissä ja herätti muun muassa keskustelua Suomen nuorison rikollisista elämäntavoista.

Pekka-95 siirrettiin tapahtuneen johdosta Nuorgamin lastenkotiin, jossa hän asui toukokuuhun 2006 saakka. Kesän 2006 hän viettää kotonaan, mutta joutuu yhä käymään säännöllisiä keskusteluja sosiaaliviranomaisten kanssa.

Pekka-95:n muita rikoksia ovat mm. punaisia päin käveleminen ja karkkipaperin heittäminen maahan.

Peplumfani

Juuh.

Petri Krohn

”EN nappaimisto vakisin paalla! Vitun Windows!”

~Petri Krohn

Linnoissa kreivien häät vietetään, on morsiamel kruunattu pää... Mutta tämä poika se trallaa, RÄMÄKÄLLÄ polkan tahdilla..ja kyllä TANKOSSAkin löytyy. Tässäpä on sikisevän hobian käyttäjä, joka pistää välillä suulaillemmille JAUHOT PÖSKEEN ja SUMPIT VÄÄRÄÄN KÖRKKYYN. Vaviskaa siis te ylpimykset, jotka yritätte KYYKYTTÄÄ meidän Petri-poikaamme (21 141 muokkausta vuonna 2021)[51]. Kurjuus, juoppous, ylenkatse, ähky, sikotauti ja kurkkumätä on lankeava osaksenne myös taannehtivasti.

Ken onkaan tämä salaperäinen Käyttäjä Petri Krohn? Onko hän ihan oikeastikin Petri Krohn tai vaikkapa Taavi Tuomainen, äimistelevät monet Wikin vakiokäyttäjät, etenkin edeltävän tekstin kirjoittanut Ulrika. Äimistely saattoi todenteolla alkaa vasta tämän poistoäänestyksen yhteydessä, kun kävi ilmi, että poistettavassa artikkelissa mainittiin käyttäjä:Petri Krohnin Petri Krohn -nimi. Petri Krohnin petrikrohnius kyseenalaistettiin välittömästi, vaikka lukuisat käyttäjät olivatkin epäilleet hänen olevan riittävän tyhmä rekisteröityäkseen oikealla nimellään. Tällä wikiyhteisöä peruuttamattomasti sheikanneella tapahtumalla saattaa olla yllättäviä jälkijäristyksiä, joiden ilmenemistä jäämme odottamaan.

Krohn on kaunottaren lapsi ja tahtoo meidänkin sen tietävän:

 • ”Minunkin äitini valittiin noissa samoissa Miss Universum -karsinnoissa lehdistön ihannetytöksi ja perintöprinsessaksi – taisi olla ensimmäiseksi. Enpä taida kuitenkaan kirjoittaa hänestä artikkelia.”
Petri Krohn[52]

Isäukko taas oli ensimmäisiä, jotka ymmärsivät hepatiitin olevan virus.

 • ”Olen yksi maailman ensimmäisistä ihmisistä, joka on nähnyt hepatiittiviruksen elektronimikroskoopista. – – Isäni on vieläkin katkera siitä, ettei ole saanut Nobelin palkintoa.”
Petri Krohn[53]

Muita puheita P. Krohnilta on koottu tähän.

Andres Kaharin tapaus

Andxxs Kahar (oletettu kesk.)

Vuonna 2009 Petri Krohn kirjoitti paljon hämmennystä aiheuttaneen artikkelin henkilöstä nimeltä Andres Kahar. Viron suojelupoliisin lehdistövastaava Kahar on Krohnin lähteiden mukaan mm. kuollut vuonna 2003 ja valmistunut Tarton yliopistosta vuonna 2007.[54] Miehestä ei ole artikkelia eestin- eikä englanninkielisessä Wikipediassa, mutta Krohnin mukaan ”Kaharin tekee merkittäväksi se, että hän on ratkaisevalla tavalla vaikuttanut Baltian maiden kansalaisuuspolitiikan muodostumiseen, sen markkinointiin Euroopan unionille sekä sen turvaamiseen Viron suojelupoliisin ylimpänä etnoturvallisuuden asiantuntijana”.[55]

Lyhyen ihmetyksen jälkeen selvisi, että artikkelissa on viitattu sekä eestiläinen komisario Andres Kahariin että kanadalainen kaunokirjailija Anders Kahariin, mutta mainittu kuolinvuosi ei voi olla kummankaan.[56] Kahden edellä mainitun Kaharin kuvissa Internetissä oli eri henkilöt, mutta se ei ollut Krohnille este:

»Myös minä vertasin kuvia, ja päädyin täysin päinvastaiseen tulokseen. Tosiasiaksi jää, että Toronton Kaharista ei löydy yhtään vertailukelpoista kuvaa webbistä. Näin olettaisin myös tiedustelupalvelujen palveluksessa olevien toimivan.»
(-- Petri Krohn 4. huhtikuuta 2009 kello 12.55 (EEST)[56])

Kaharista käynnistettiin poistoäänestys, jota Petri Krohn heti kärkeen LIHAVASTI HUUSI pelleilyksi väittäen nyt artikkelin olevan se, jota ei ole olemassakaan.[57] Ulrika lokeroi Petri Krohnin salaperäiseksi jättämäänsä ”kolmen koplaan” ja venäjänmielisen Johan Bäckmanin juoksupojaksi, joka levittää propagandaa Bäckmania kritisoineesta Kaharista.[56][58][59][60] Muutenkin Wikipedia-vastustajiensa salaliitoista ja taustavaikuttajista omiaan tienneen Ulrikan väitteet olisi luonnollista ohittaa, mutta pikainen tutkimus antaa niille tukea.[61][62][63] Krohn (s. 1960) on pääomatuloilla elävä järjestelmäarkkitehti ja Suomen antifasistisen komitean perustajajäsen, jonka mielestä Neuvostoliitto ei koskaan miehittänyt Viroa, valtiota, joka Krohnin mukaan nykyään ihannoi natseja ja fasismia.[53]

Äänestyksestä saatiin lisää ongelmia, kun huomattiin, että poistoäänestykset käydään aiheiden merkittävyydestä ja aiheen identiteetti oli vähintään epävarma, joten käyttäjät olivat päätyneet sen sijaan äänestelemään Petri Krohnin luoman artikkelin laadusta. Koska hämäräperäinen komposiittihahmo ei selvästi vastannut yhteisön laatutajua, vaarana oli, että Wikipedian systeemi tulisi poistolla tuomitsemaan kaikki mahdolliset Andres Kaharit pysyvästi olemattomiin:

En kannata äänestyksen keskeyttämistä. Keskeyttämisen ajaminen on vain yksi mielipide, josta pitää sitten äänestää erikseen. Artikkelin voi tarvittaessa palauttaa, kuten jokainen tietää, ja siitä on jo useaan kertaan mainittu. Lisäksi tässä on useita päiviä aikaa kehittää artikkelia, jos jollakulla on siihen todellista halua (mikä myös on mainittu useita kertoja.) --Ulrika 7. huhtikuuta 2009 kello 14.18 (EEST)

Missaat (ja kaikesta päättäen Khaosaming myös) nyt mielestäni pointin, jota yritin tuossa yllä esittää. Jos/kun Andres Kahar tuotaisiin palautusäänestykseen, ensimmäinen kysymys on "kuka helvetti on Andres Kahar?". Jos tähän kysymykseen ei ole vastausta (koska aiempaa artikkelia ei ole), aihe ei luonnollisesti ole merkittävä, mutta käytännössä päinvastaistakaan on mahdotonta todistaa, koska aiemmin olemattoman artikkelin merkittävyyttä ei voi arvioida. Sen sijaan jos nyt poistamme artikkelin roskana ja se luodaan myöhemmin uudestaan, voimme arvioida merkittävyyttä täysin uusin perustein ja artikkelin sen hetkisin tiedoin. --Jaakonam 7. huhtikuuta 2009 kello 14.23 (EEST)
Takuulla missaan, ainakin sinun pointtisi. En näe tuossa mitään järkeä. Palautusäänestyshän on sitä varten, että aiheen merkittävyys myöhemmin paljastuu tai lisääntyy. Palautusehdotuksessa tuodaan esille ne perusteet, joilla merkittävyys voidaan osoittaa. Artikkeli tuodaan usein äänestyksen ajaksi näkyviin, tosin nyt siitä ei ole hyötyä, koska artikkeli on kovin suppea. Mutta itse palautusehdotuksen pituudelle ei liene asetettu rajaa. --Ulrika 7. huhtikuuta 2009 kello 14.29 (EEST)
No yritänpä selittää. Kenestä Andres Kaharista tässä palautusäänestyksessä nykytietojen mukaan äänestetään? Jostain kirjailijasta, poliisista vai hämärästä agentista? Vai kaikista yhdessä? Tai mahdollisesta tulevaisuuden Viron Euroviisuedustaja Andres Kaharista, joka juuri äsken levytti hittinsä? Siksi olisi parasta puhdistaa pöytä, poistaa nykyinen artikkeli roskana ja antaa esim. Petri Krohnin luoda rauhassa uusi artikkeli, jonka merkittävyyttä voidaan tarvittaessa arvioida uusin tiedoin ja toivon mukaan artikkelissa esitettyihin kunnollisiin lähteisiin nojaten. Palautusäänestys on sitä varten, että sitä kautta tuodaan aiemmin äänestyksellä poistetut artikkelit arvioitavaksi, jos niiden aiheen merkittävyydessä on tapahtunut muutoksia. Se ei ole mikään jallitusautomaatti tai mappi ö, johon vähän epäselvemmät artikkelit tungetaan pyörimään iäksi kuin Wikipedian ikiomaan kiirastuleen (artikkeleja ei nimittäin äänestyksissä palauteta kovin herkästi, ellei kyseessä ole jokin päivänselvä asia kuten Sleeping Sun). --Jaakonam 7. huhtikuuta 2009 kello 14.35 (EEST)
Tuo kaikki perustuu hypoteesiin, että olisi olemassa joku merkittävä Andres Kahar -niminen henkilö. Tällä hetkellä sellaisesta ei ole näyttöä, eikä Wikipediaa tehdä hypoteeseihin nojautuen. --Ulrika 7. huhtikuuta 2009 kello 14.45 (EEST)
Juuri siksi roska pitää voida poistaa roskana, eikä poistoäänestyksen kautta. Sitä minä tässä yritän jankuttaa. --Jaakonam 7. huhtikuuta 2009 kello 15.05 (EEST)
Siis koko äänestysjärjestelmä pitää poistaa? Sillä roskastahan täällä äänestetään lähes päivittäin, mutta katsot että se on väärä käytäntö. --Ulrika 7. huhtikuuta 2009 kello 15.16 (EEST)
Mistäs kohtaa kommenttiani repäisit päätelmän, että haluan poistaa äänestysjärjestelmän? Haluan, että sitä ei käytetä turhaan ja vääriin asioihin, kun on nopeampia, helpompia ja vähemmän kuluttaviakin tapoja ratkoa nämä asiat. Roskasta ei täällä edelleenkään (käytäntöjenkään mukaan) äänestetä. --Jaakonam 7. huhtikuuta 2009 kello 15.43 (EEST)
Mikä on roskaa? Mikä on väärä? Molemmat syviä filosofisia kysymyksiä, joiden pohdintaan emme ehkä tässä lähde. --Ulrika 7. huhtikuuta 2009 kello 18.06 (EEST)[64]

Ylläpitäjä Höyhens keskeytti omavaltaisesti poistoäänestyksen ”mielettömänä”, mistä Ulrika ilmoitti jääneensä sanattomaksi ja Khaosaming sydämensä jättäneen välistä lyönnin. Myös ML torui päätöstä, ja Wikipedian ainoana hövelinä tyyppinä tunnettu Höyhens taipui ystävämielisesti.[65] Äänestys laukkasi loppuun ja Kahar poistettiin Suomen Wikipediasta 96,8 % kannatuksella. Oman protestinsa esitti IP-osoite 70.146.72.31:

»Kuullostaa taas joltain Maitobaari sensuurilta.»
(sensuroitu_maitobaarilainen 5. huhtikuuta 2009 kello 12.43 (EEST)[66])

Phiitola

»Kiitos kaikille kusipäille Wikipediassa. Voititte.»
(Phiitolan käyttäjäsivu 5. tammikuuta 2019 alkaen kertonee paljon hänen asenteistaan wikiyhteisöä kohtaan)

Phiitola teki ensi muokkauksensa Wikipediaan jo armon vuonna 2006. Siinä missä "rattiraivo" kokemuksen karttuessa yleensä vähenee, on hänen tapauksessaan käynyt toisin. Helpoimpia tapa suututtaa tämä ilmailuun, merenkulkuun ja laivoihin perehtynyt raivopää on ollut huomauttaa, että laivojen etuliitteitä kuten HMS, USS ynnä muuta, ei kursivoida muusta nimestä poiketen.

Phiitolan vuosikaudet jatkunut riitely Msaynevirran kanssa ei alkuvuonna 2019 ottanut vieläkään laantuakseen. Tämän lisäksi hän on käynyt aika ajoin raivoamassa muun muassa Sullaylle, Coenille, Prospero Onelle, Hannulle, (mahdollisesti) Auru Arolle ja Gopase+f:lle, joista viimeisen kanssa yritettiin erimielisyyksiä selvittää kommenttipyynnöillä tuloksetta vuosina 2012, 2013 ja 2016.

Phiitola teki loppuvuonna 2017 kommenttipyynnön siitä, että muilla käyttäjillä on oikeus profiloida käyttäjiä yleensä ja häntä erityisesti muokkaushistorian perusteella. Hän myös uskoo, että on tekijänoikeusrikkomus käyttää samoja lähteitä kuin mitä hän käyttää.[67]

Reppū2

Käyttäjätunnus Phiitola teki viimeisen muokkauksensa 6. tammikuuta 2019 (tilanne tarkistettu syyskuussa 2019) ilmoitettuaan keskustelusivullaan vaihtaneensa salasanansa tunnistamattomaksi. 15. helmikuuta 2019 Wikipedian estradille astui käyttäjä Reppū2, joka mitä ilmeisimmin on Phiitola jatkamassa samaa rataa kuin ennenkin – vieroitusoireet kävivät kenties liian voimakkaiksi. Otrfan esti käyttäjän pysyvästi 3. huhtikuuta 2019 kahvihuonekeskustelun seurauksena Msaynevirran vainoamisesta, minkä päätöksen Lax pyörsi alle vuorokauden sisään. Reppū2 ilmoitti lopettaneensa muokkaamisen 17. kesäkuuta 2019, kun hänen aloittamansa kommenttipyyntö ei päättynytkään mieluisaan tulokseen.

Käännöskone

27. kesäkuuta 2019, vain reilu viikko sen jälkeen kun Reppū2 ilmoitti lopettaneensa, Wikipediaan ilmestyi käyttäjä Käännöskone, jota Msaynevirta epäilee Phiitolaksi. Ainakin muokkaukset ovat samanlaisia. Tunnuksen viimeinen muokkaus tehtiin 11. marraskuuta 2019.

Kippari1

21. joulukuuta 2020 aloittanut Kippari1 muokkaa sotalaiva-artikkeleja ja lienee Phiitolan uusin inkarnaatio, itse hän väittää olevansa tämän "ystävä"[68]. Kippari1 onnistui pitämään varsin matalaa profiilia huomattavan pitkään, ennen kuin hänen todelliseen identiteettiinsä alettiin kiinnittää sen enempää huomiota. Tämä johtuu pitkälti siitä ettei muita sotalaiva-artikkeleiden muokkaajia ole ollut Msaynervirran lopetettua aktiivisen muokkaamisen. 4. lokakuuta 2021 kello 14.42 Kippari1 päätti kuitenkin ajan olevan kypsä ja päätti lähteä paljastamaan peitetehtävänsä ylläpitäjien ilmoitustaululta[69]. Pelkkien sotalaiva-artikkeleiden muokkaaminen kävi ilmeisesti liian tylsäksi.

26. kesäkuuta 2022 alkoi wikiloma "toistaiseksi". Seuraava sotalaivoista kiinnostunut käyttäjä ilmestynee Wikipediaan piakkoin.[70]

IP:ksi siirtyminen

Ainakin IP-osoitteilla 131.228.2.20, 131.228.2.21, 88.115.91.112 ja 2A03:5342:F:6:0:0:0:2 on tehty useita muokkauksia Phiitolan hengessä "lopettamisen" jälkeen. Näistä kaksi ensimmäistä on todettu Phiitolan käyttämäksi jo vuoden 2017 kommenttipyynnössä.

Prospero One

”Joskus Wikipedian selaaminen todella pistää harkitsemaan itsemurhaa.”

~2. huhtikuuta 2020[71]

Prospero One teki ensimuokkauksensa Wikipediassa marraskuussa 2017, ja maaliskuussa 2018 hän sai seulojan oikeudet. Tämän kummallisen pikku anglofiilin tunnusmerkkeihin kuuluu mm. 100–200 vuotta vanhojen teosten käyttäminen lähteinä mm. 1, 2, 3. Tämä ei ole Wikipedian käyttäjien parissa tavatonta (mm. Abc10 harjoittaa samaa[72]), mutta hänen kohdallaan mennään asiassa jo aivan uusiin sfääreihin. Lisäksi Prospero One on paneutunut kursivoinnin poistamiseen elokuvia, kirjoja yms. käsittelevien artikkelien alusta, joissa niitä ei muusta tekstistä poiketen ole määrä käyttää, ilmeisesti jonkin suomenkielisen Wikipedian muinaisen "tää nyt vaan on täällä näin" -päätöksen tähden.

Joitakin Prospero Onen alulle panemia selkkauksia ovat olleet

 • 12. huhtikuuta 2018 siirsi artikkelin Liitonarkku nimelle Liitonarkki (suhteellisen järkevää), mitä perusteli sillä, että Google antoi jälkimmäisestä muodosta enemmän hakutuloksia (vähemmän järkevää). Kukaan ei ole toistaiseksi jaksanut tehdä asialle mitään, vaikka Prospis saikin asiasta pyyhkeitä Pxosilta.
 • 3. helmikuuta 2019 vaati estoa käyttäjä Coenille sillä perusteella, että tämä olisi kahdessa muokkauksessaan vuonna 2013 lisännyt väärää tietoa artikkeliin Wolfgang Petersen yhden virheellisen elokuvan nimen verran. Mitään todisteita teon tahallisuudesta hänellä ei ollut esittää, mutta hän vetosi ilmeisesti siihen, että Juhko oli aiemmin 8 000 muokkausta tehneellä laittomalla sivutunnuksellaan harjoittanut piilovandalismia samaan tapaan.

20. elokuuta 2020 aamun pikkutunneilla Prospero One pyysi ylläpitäjien ilmoitustaululla itselleen estoa vuoden loppuun asti, minkä kummasteleva 4shadoww toteutti aamutuimaan. Pyyntö aiheutui ilmeisesti ainakin osittain siitä, että joku Pr1:n kanssa Wikipedian ulkopuolella riitaantunut henkilö alkoi spämmätä samaa tekstinpätkää[73] tämän keskustelusivulle, kunnes Stryn suojasi sen.

Stryn esti Prospero Onen viikoksi 17. tammikuuta 2021 sen jälkeen, kun tämä oli "kopioinut" käyttäjillä Donitsiparoni ja Viiksiministeri Phiitolaa häiriköinyttä ja tämän henkilötietoja levitellyttä vandaalia.[74] Hän ei kutenkaan viitsinyt ottaa opikseen, vaan teki samoin myös vuonna 2022. Tällä kertaa Stryn antoi hänelle kuukauden eston.[75]

Asiallinen kaveri. Kyseinen IP on Nenoniel.

Putsari

”Hyvä Wikipedia-yhteisö, Höyhensin Xyzäö:stä esittämien (ja Zache:n salaamien) kommenttien ja yhteenvetojen vuoksi käyttäjä Xyzäö ei enää tule jatkamaan julkisessa projektissa "suomenkielinen Wikipedia". Xyzäö:n päätös on täten lopullinen.”

~Putsarin entinen tunnus Xyzäö 26. maaliskuuta 2017[76]

Höyhens, Xyzäö kiittää näin julkisesti Höyhens:iä kaikesta avusta. Höyhens:illä ja Xyzäö:llä on ns. "synkannut" kaikissa julkisissa yhteyksissä vaikka emme tunne sen paremmin toisiamme. Tarvittaessa Xyzäö tarjoaa juridista kokemustaan Höyhens:in käyttöön aina tarvittaessa.”

~Putsarin entinen tunnus Xyzäö[77]

”Luulen, että on olemassa tietty murto-osa ylläpitäjistä ja epätietty osa yhteisöstä, jonka kärsivällisyys on loppunut tai sinne päin. Suosittelen pitämään matalaa profiilia, keskittymään miljoonaprojektiisi ja olemaan haaskamatta lukijoiden aikaa erilaisilla ajatuksillasi.”

~Pxosin kommentti Putsarille[78]

Putsari (ent. DSP1976-1978 ja Xyzäö, jälkimmäinen estetty pysyvästi ensin oikeustoimilla uhkailusta ja sitten eston kierrosta) on joko erittäin taitava tapavandaali ja trolli tai sitten erittäin dementoitunut kihtinen vanha korppu, joka on piinannut Wikipediaa vuodesta 2016. Hänellä on kunnianhimoinen projekti, jossa hän käy kaikki suomenkielisen Wikipedian sadat tuhannet artikkelit läpi ja ”korjaa” ne. Korjaukset ovat kuitenkin ”liimablankoittelua” ja ”luku–lukua”. Tämän takia Putsaria Abc10 on nimittänyt ”liimablankottajaksi”, mistä Putsari kuitenkin loukkaantui ja katsoi tarpeelliseksi narista asiasta ylläpitäjien ilmoitustaululla.[79] Putsari sai Otrfanilta kolmen kuukauden eston 31. lokakuuta 2020 sen jälkeen, kun oli väittänyt kivenkovaan Linkkerparilta vastaan ottamansa viestin sisältävän henkilökohtaisen hyökkäyksen ja jättänyt huomiotta Prospero Onen, Vyörykän ja Lentokonefanin huomautukset asian paikkansa pitämättömyydestä.

Putsarille pitää antaa kyllä kredittiä siitä sotkusta ja rasitteesta, mitä hän on saanut useammalla käyttäjätunnuksella aikaan. Niitä ei ole vielä tänäkään päivänä (15.10.2020) saatu siivottua. Hän kirjoittaa artikkeleihin omia kommentteja, koska esimerkiksi linkki on vanhentunut. Hän ei halua korjata vanhentuneita linkkejä, mitä hän perustelee sillä, että hänen tiedesivunsa on tallennettu yli 40 kertaa Internet Archiveen ilman lupaa.[80]

Sukkanukkeilu

Xyzäö on oletettavasti luonut ainakin kaksi sukkanukkea, vuonna 2017 toimintansa lopettanut Teräsvaari kiinni jäätyään, ja vuoden 2019 tammikuussa rantautunut Putsari, jolla hän muokkaa nykyään. Putsari jäi kiinni 10. syyskuuta 2019 kello 14.51[81] sukkanukkeilusta R.o.t nimisellä käyttäjätunnuksella. Putsari ilmoitti jäävänsä akateemisten julkaisujen kirjoittamisesta lomalle saatuaan viikon eston.[82] Eston saamisen jälkeen hän ilmoitti aloittavansa muokkaamaan Xyzäölla, jonka seurauksena Xyzäö tunnus estettiin ikuisesti.[83]

Pyscowicz

Pyscowicz
Ensimmäinen muokkaus 7. helmikuuta 2011, oman käyttäjäsivun luominen.
Muokkausmäärä 3 208
Ikä 16
Kotimaa Suomi
Muokkausnäkökanta eli mitä ideologiaa kannattaa poistoäänestyksissä Elämä on lahja
Kotipaikka Tampere
Kokonaisarvio
Sukupuoli Poika
Kielitaitoisuus suomi
Sitaatti
Arvio hulluudesta asteikolla 1-10
Asiallisuus? (Asiallinen, puoliasiallinen, jokseenkin vandaalimielinen?) Asiallinen paria bannia lukuunottamatta
Luottokortin numero Ei ole

Pyscowicz (on yksi Wikipedian käyttäjistä, joka muokkaa artikkeleita melko harvoin. Hän loi tunnuksensa 7. helmikuuta 2011. Hän on käyttäytynyt Wikipediassa kunnolla viime vuosina paria bannia lukuunottamatta. Hänen vaihtoehtoiset käyttäjätunnuksensa ovat Pyskoovits, Pyscowicz-alter4, KPyskovits ja PysCo.

Pari huomiota: 1) Pyscowicz kirjoitti edellisen kappaleen sekä lisäsi ja täytti mallineen oikealla. 2) Keskusteluarkistojen perusteella melko paljon toisteisluonteista tunarointia tällä epelillä siihen nähden, että hän muokkaa ”melko harvoin”. 3) Niillä esiintyvä nimim. ”V-M Osterman” on Pyscowicz-tunnuksen edellinen nimi.

QWerk

»Koko wikiyhteisö nöyryytäköön minua ja naurakoon paskamaisesti ringissä minulle. Nauttikaa nyt koko rahan edestä.»
(--qWerk 29. heinäkuuta 2008 kello 09.22 (UTC)[84])

Laitetaan sitten alulle tämäkin osio. Saa laajentaa. QWerk (kirjoittaa itse qWerk) on veitikka. Hän loi tunnuksensa 2007. Ulrikan valittaessa hänen käytäntöjen vastaisesta allekirjoituksestaan, että kummastuttavat moiset hieroglyfit, laukoo QWerk: ”Kyseessä ei ole hieroglygfejä, vaan sigma ja nabla.” QWerkin ”orientoituminen "virallisen" suomennoksen haun perään” (QWerk) on johtanut naurettavuuksiin (siirtoihin mielivaltaisille ja nopealla googletuksella päätellyille nimille, kun muoto ennen QWerkin siirtoa sitä vastoin oli oikea).[10][11] QWerk loi luokan ”Räjäytetyt eläimet”, mutta se ikävä kyllä poistettiin.[12] Hänen tekemänsä osoitepaljastuspyyntö asiallisen muokkaajan ja ArttuS:n yhteneväisyyksistä on naureskelluimpia vakiokäyttäjän perustamia osoitepaljastuspyyntöjä.

QWerk epäaktivoitui vuonna 2010 saatuaan töitä Internet-portaali AfterDawnilta.[85] Hänen kolmivuotisen Wikipedia-uransa muokkaussaldoksi jäi kunnioitettavat ja kuumoittavat 22 026.[86]

Sakari Ahvenainen

Suomenkielisen Wikipedian ammoisina alkuaikoina vaikutti siellä monen muun käyttäjän joukossa everstiluutnantti evp. Sakari Ahvenainen. Monen muun aikakauden käyttäjän tapaan ei Ahvenainen enää vaikuta Wikipediassa – ei ole vaikuttanut itse asiassa enää joulukuun 2005 jälkeen.

Mitä everstiluutnantti Ahvenaisen perinnöksi Wikipediassa sitten jää? Vastaus on tämän käyttäjäsivun perusteellakin luultavasti pääteltävissä: valtava määrä sekalaisia sodankäyntiin, vakoiluun ja muuhun vastaavaan liittyviä artikkeleita, joiden ymmärrettävyys ilman alan asiantuntemusta on aika ajoin hankalaa. Ainakin yhtä on vuonna 2018 vaadittu poistettavaksi uutena tutkimuksena, mikä saattaa olla merkki joko Ahvenaisen neroudesta tai tyhmyydestä – viisaampi olisi luultavasti saattanut tietämyksensä maailman tietoon Wikipediaa parempaa reittiä.

Ahvenaisen viimeiseksi luomukseksi Wikipediassa jäi fysiikka-artikkeli Pinta-aalto, jonka ainoa lähde on Maanpuolustuskorkeakoulun julkaisema teos Digitaalinen taistelukenttä - Informaatioajan sotakoneen tekniikka vuodelta 2003, missä on jotakin miehen luonnetta hyvin kuvaavaa.

Santtu37

Muistakaa sitten että minulla on Aspergerin oireyhtymä joka on "Autistisiin" sairauksiin luokiteltava sairaus ja sen myötä minä saatan täällä kirjoitella välillä ehkä toisten mielestä asiatontakin tekstiä, että nyt te kaikki ainakin tiedätte syyn sille että miksi minä saatan yliarvioida kaikenlaisia tekijänoikeus-systeemejä ja sen semmoisia juttuja helpommin kuin muut ihmiset.

~Santtu37[87]

Nimimerkkinsä mukaisesti 1930-luvun jälkimmäisellä puolistolla syntynyt wikipedisti. Tässä Santtu37:n käyttäjäsivu. Hän on niitä artikkelinaloittajia, jotka ovat tehneet Wikipedian ”Satunnainen artikkeli” -namiskan painamisesta mieletöntä; montako tärkeää aihetta löydät?

Sentree

Joskus yksi linkki riittää.

Joskin ei välttämättä. Sentree (s. 1997, ainakin käyttäjäsivun tietojen perusteella) palasi takaisin pidettyään kolme vuotta taukoa ensin Wikisanakirjan puolelle ja hänen toiminnassaan näkyi yhä ajoittain päätöntä häseltämistä. Hän sai toimintaoikeuden Wikipediankin puolelle ja sielläkin alkoi vähän takkuillen. Lopulta kuitenkin Sentree oli saanut yhteisön luottamuksen ja 2019 hänet ylennettiin seulojaksi, 2020 palauttajaksi. Ylläoleva linkki saattaa olla hänelle kuitenkin joissain tilanteissa jonkinsorttinen painolasti.

Seppoilmari

”Suomalais - ugrilaisuus on myöhempää n.1700 luvun tietoa, jolloin kieli-sukulaisuus, suomen ja unkarin välillä, on havaittu. Alunperin unkarilaiset ovat lähtöisin suomalaisväestöjen alueelta Uralin keski-itä alueilta ja ovat siirtyneet Karpaattien alueelle vasta 900 luvulla. Tämän vuoksi Euroopan alkuperäisasukkaita ennen 1700 lukua voidaan kutsua yhteisellä nimellä nimellä suomalaiset.”

~Seppoilmarin ensimmäisestä muokkauksesta 22. helmikuuta 2006[88]

Seppoilmari (allekirjoituksessa "Seppoilmari-suomalainen") (s. 1942 tai 1943[89]) oli Asterix*-joukkion aatetoveri ja aikalainen. Tieteen miehenä esiintyvä aitocrank on tehnyt käyttäjäsivustaan karsean pitkän havainnollistaakseen väitettään 20-vuotisesta perehtymisestään suomalaisten esihistoriaan. Kova Georg Magnus Sprengtporten -fani.

Seppo Linnaluoto

Seppo Linnaluoto.jpg

Tähtitiede on Seppo Linnaluodolle rakas harrastus[90]. Hän on hassu käyttäjä siinä mielessä, että hän ei ole vielä toistaiseksi yhdessäkään poistoäänestyksessä päätynyt kannattamaan artikkelin poistoa[91]), oli sen aihe tai sisältö millaista skeidaa tai humpuukia tahansa. Tällaisessa tapauksessa hän saattaa jättää äänestämättä.

Seppo Linnaluodon kaikki kannatukset. Hänen perusteensa ovat mielenkiintoisia ja monesti rohkaisevia:

Luokan ”Lähiöt” poistoa Linnaluoto vastusti perustellen, että on ikänsä asunut Helsingin Munkkivuoressa. Jotain ”Muinaiset uskomukset maapallosta” -random-aihetta, jonka sisältö pitäisi poistaa tai jakaa muihin artikkeleihin, hän puolustaa, no, koska ”Tässä oli kyllä ideaa!”.

Heidi Hautala on wikimerkittävä henkilö, sillä Seppo Linnaluoto antoi hänelle "pienen ladontatyön" 1980-luvulla. Seppo Linnaluoto on pyrkinyt Kirkkonummen kunnanvaltuustoon vuonna 2008 ja eduskuntaan vuonna 2011 Vasemmistoliiton listoilta. Äänimäärät (35 ääntä kunnallisvaaleissa, 158 ääntä eduskuntavaaleissa) eivät kuitenkaan riittäneet, ja tämän jälkeen Seppo Linnaluoto näyttää hylänneen politiikan.

SeppVei

SeppVei (s. 14. joulukuuta 2007 kello 19.15), kuten keskustelusivulta näkyy, toimii eikä selittele. Saamme hänestä kuitenkin kuvan, hän on rustannut informatiivisen käyttäjäsivunsa oivaltavasti Wikipedia-artikkelin muotoiseksi. SeppVei on tolkuton narsisti tai lapsellinen mies.

»Wikipedia-innostuksen sain vasta joulukuussa 2007. Ensimmäinen laatimani sivu oli parikkalalaisesta Mannerheimristin ritarista Mikko Anttosesta. Siihen oli syynsä, jotka jääköön tässä kuitenkin kertomatta.»

Okei, pidetään mielessä. Siinähän sitten vihjailet olevasi sukua Marskin ritarille. Se on todella harvinaista.

On jostain kunnastakin kotoisin, eräretkeily, elektroniikka-alan yrityksessä töissä, siis joskus aiemmin, penikoita on, tätä aika perus pakin-&filosofointia ”perusresepteistä” hyville wikiartikkeleille, ikään kun joku tulis täältä ohjeita lukemaan, jaari jaari, todella tyhjänpäiväistä kuvailua

»As a Wikipedia writer and Wikimedia Commons photographer I, however, try to avoid most of the things I see around me in the office. On the contrary, I am curious both in small everyday matters and in ancient places and people - such as the Finn, who took part in Captain James Cook's first sailing trip. Did you happen to know of him? Most likely not.»

, kirjasuositus, tori Kiotossa, se ”tuli hyvinkin tutuksi joulukuusta 1991 maaliskuuhun 1993” ja nyt maailmalla on kuva siitäkin kiitos SeppVein, jaari jaa, päättävä osio ”Lähteet” kertoo muokkausnäkökantoja kuten käyttäjäsivulla kuuluu: ”Lähdekritiikin merkitystä ei voi vähätellä, mutta faktojenkaan esittämisen ei pidä olla mekaanista ja puisevaa.” Jatko kuuluu varmaan ”Sanojensa mittainen – äänesi arvoinen”.

SM

Savolainen SM oli Wikipedian peruskäyttäjiä. Hän vastusti Suositellut sivut -käytäntöä ja haluaisi säilyttää jok'ikisen Wikipediaan kirjoitetun tositeeveejulkkiksen elämäkerran tai 10 työntekijän pikkufirman mainoksen. Sillä tavalla hän aiheutti harmaita hiuksia ylläpidolle. SM oli aktiivinen 2005–2011. Muokkausmäärältään hän oli aikoinaan suomenkielisen Wikipedian kärkikastia. 2012–2018 SM muokkasi noin sata kertaa, vuosina 2019 ja 2020 ei enää lainkaan.

22. toukokuuta eräs tämän tekstin kirjoittajalle hyvin läheinen trolli ja vandaalin sockpuppet (jonka nimeä ei nyt kuitenkaan tässä voida mainita) keksi ehdottaa SM:ä ylläpitäjäksi[13] ja hän kieltäytyi, mokomakin pelkuri. SM:n ihmetyttävin erikoisuus on että hän ei ole koskaan kannattanut ketään ylläpitäjäksi, tai korkeintaan kerran. Se antaa kuvan siitä että hän vastustaa käyttäjien ylläpitäjyyttä, mikä on ennenkuulumatonta.

SM on eriskummallinen ihminen. Hän on erittäin urheilullinen ja asiallismielinen ihminen ja lukee Veikkaajaa. SM kannattaa Savon itsenäisyyttä ihan tosissaan. Hän on kiinnostunut urheilun lisäksi ainakin kansatieteestä ja muusta syvällisestä. Hän pitää muokkaussotiin osallistumisesta, mutta asiallisuuttaan hän ei menetä, toden totta! SM puolustaa kantaansa kauttaaltaan asiallismielisesti, mutta usein melko umpimielisesti ja itsekeskeisesti. Hän ei hyväksy sitä, että yleisesti taiteilijaksi määriteltyä Banksyä sanotaan Wikipediassa taiteilijaksi, sillä graffitien maalaaminen on vastoin lakia. Tästä aiheesta SM jankutti oletuksenaan, että taide ja lain rikkominen ovat toisensa poissulkevia kategorioita:

Suosittelen tutustumaan sivuun Wikipedia:Neutraali näkökulma. Esimerkiksi jo ensimmäinen virke sisältää neutraaliusongelman: seinien töhrijän kutsuminen taitelijaksi ilman, että kerrotaan kuka näin sanoo, on epäneutraalia. Vandalismin torjujat ovat luultavasti eri mieltä hänen "taiteilijuudestaan".

~SM

Eikä esitetä tasapuolisesti. Artikkeli suhtautuu graffiteihin myönteisesti muun muassa käyttämällä termejä taitelija, teos yms. aivan kuin kyseessä ei olisi lainkaan rikollinen. Artikkeli siis ottaa kantaa. Edelleen seinien maalailu ilman lupaa on rikollista vaikka se tehtäisiinkin taitavasti.

~SM

On epäneutraalia artikkelin nimissä ottaa kantaa siihen että henkilö on taiteilija ja hänen tuotoksensa taideteoksia. Lain ja Brittien töhrynvastaisen valtiolta rahansa saavan projektin mukaan hän on vandaali, joka romantisoi ja glorifioi vandalismia.

~SM

Tällaiset pyhäkoulumummoperformanssit eivät olleet tavattomia Wikipedian ensimmäisen vuosikymmenen tärkeilijöiden keskuudessa: Omq kaatui sodassaan Teemu Mäkeä käsittelevästä artikkelista täsmälleen samalla idealla kuin SM Banksystä, kun taas Ulrikan mielestä huumaisaineartikkeleissa tulee tutkimuksien sijaan tukeutua ensisijaisesti lainsäädäntöön, ja muuta väittävät ylläpitäjät ovat nist- epäilyttäviä. SM viisasteli myös näin:

Ilmeisesti et ole ymmärtänyt Wikipedian neutraalin näkökulman perussääntöä "kerro kuka tekee". Mikä seuraavista virkkeistä on neutraali:
1. "taitelija, jota taho x pitää vandaalina"
2. "vandaali, jota taho y pitää taitelijana"
3. "henkilö, joka tahon x mukaan on vandaali ja tahon y mukaan taiteilija"

~SM

...perustelematta kuitenkaan, miksi tätä käytäntöä pitäisi soveltaa juuri Banksyn eikä vaikkapa Picasson määritelmälauseessa.

SM ei harrasta henkilökohtaisia hyökkäyksiä eikä juuri kiroilua. Hikipedian asiantuntevien analyytikoiden tekemän analyysin kauttaallisesta asiallisuudesta ja hyökkäyksiin sortumattomuudesta vahvistavat täysin muun muassa nämä yksin yhdeltä edelliseltä kuukaudelta poimitut muokkaukset/kommentit: [14], [15], [16], [17].

SM:n vastakohta on ML, jonka kanssa hän ei erityisemmin tule toimeen.

”Hei! Mainostat olevasi inklusionisti, mutta viime aikoina et ole äänestänyt artikkelien säilyttämisen puolesta. Viime aikoina on poistettu monia säilyttämisen arvoisia artikkeleita.”

~SM Kouluhain keskustelusivulla

”Alaikäisen hyväksikäyttö on moraalitonta.”

~ML:n vastaus

SpaceAce

SpaceAce on aktiivimuokkaaja ja surullinen tapaus. Hän on kaksi kertaa yrittänyt päästä eroon Wikipediasta ja kaikista kavereistaan siellä, mutta kummallakin kerralla Säätiön miehet ovat pistäneet aikeille topin. SpaceAcella on myös muita ongelmia: Hän on KISS-friikki ja ihailee yhtyeen ex-kitaristi Ace Frehleytä. Lisäksi hän on kuuhullu, ja eräät teoriat jopa väittävät, että SpaceAce on saapunut Saturnuksesta maahan levittääkseen muinaisen Ace-jumalan sanomaa. SpaceAce on maalannut kasvoihinsa Ace Frehleyn kasvokuvion ja haluaa ylläpitäjäksi. Hän on yrittänyt olla vakuuttava ja puuttunut asioihin, joista ei ymmärrä mitään, saadakseen luottamusta. Crimson Cherry Blossomin tiedetään käyttäneen SpaceAcea hyväksi wikipoliittisissa pyrkimyksissään[18], mutta asiasta on yleensä mieluummin vaiettu kuin puhuttu.

Sts

Sts on peitellyn vandaalimielinen käyttäjä. Häntä ei ole näkynyt toukokuun 2010 jälkeen[92].

”Minä lupaan maksaa Ulrikan ja Joonasl:n käyttöön yhden salkullisen keskiolutta (24 tölkkiä), mutta se koko salkku pitää nauttia vesisateessa myrskyisen meren rannassa. Kumpainenkaan ei saa poistua paikalta, ennenkuin kaikki on juotu ja riidat sovittu.”

~Sts. Taka-ajatuksena on selvästi saada känniset riitelijät liukastumaan kuolemaansa!

Sts käytti ”Olen vasta n00b, yritän jatkossa olla tarkempi” -tekosyytä pitkään – keskustelusivullaan aina ”Lähdepyynnöistä”-otsakkeeseen saakka eli 27.4.2007–25.2.2008 – kuin Lintu ja Lapsi ikään, vaikkei kirjoitakaan sentään aivan yhtä huonoa kieltä. Sts kuitenkin kävi ristiretkeä typerällä tavalla väärien kirjoitusasujen puolesta:

”Hei, tiesithän että paikkakuntalaiset esimerkiksi helsinkiläiset kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella.”

~Ville Siliämaa

”Siinähän se pointti onkin, ettei se ollut hyvinkääläiset, vaan Hyvinkääläinen. Mielestäni tämä pitäisi kirjoittaa isolla.”

~Sts

Epäilyttävää uppiniskaista mukatietämättömyyttä. Yhtä salakavalaa on esiintyä sotkijoiden suutuksiin ajaneena ja samalla hetkellä tokaista ”käytän [vandalismista] terrorismi sanaa, koska se mielestäni rikkoo hieman Wikipedian tylsää kaavaa”([19]).

Erityiskunniamaininnan Sts puolestaan ansaitsee Mirkku-kortin lätkäisystä pöytään.

Miksi poistit mainiot käyttäjäsivusi? Toivottavasti palautat ne taas muutaman päivän päästä, joku koirankuvakin olisi kiva.

~Sts Crimson Cherry Blossomin keskustelusivulla ilman mitään edeltävää keskustelua

Kukintokaveri tuli Sts:n keksustelusivulle otsikolla ”Joku koirankuva”.

Tuosta kiusaamismuokkauksestasi, johon Samulili laittoi linkin: se "joku koira" on nyt lähtenyt taivaallisille niityille ja se "joku koira" on aiheuttanut enemmän kyyneliä, kuin mikään asia ennen ja hänen kuvansa on nyt siellä käyttäjäsivullani, niinkuin ivallisesti toivoitkin. Oletko nyt perkele vie tyytyväinen, tekeekö vielä mieli kiusata ja lyödä lyötyä?

~Crimson Cherry Blossom

Miksi ihmeessä jauhat tällaisesta asiasta minun keskustelusivulla? Tämä ei ole mikään kenneli, vaan tietosanakirja. En provosoidu enempää, hanki uus piski.

~Sts

Hyvä, sitähän minäkin. Tuo oli ennakkovaroitus. PS: hän ei ollut mikään "yksi piski", vaan Mirkku-koira, paras ystäväni koskaan, enkä toista samanlaista tule löytämään. Toisen koiran voin kyllä ostaa ja rakastaa aivan samalla tavalla, mutta hän ei olisi sama.

~Crimson Cherry Blossom

Sts ei näemmä ymmärrä lainkaan ,kuinka tärkeä ystävä eläin voi ihmiselle olla! Minullakin oli lapsena koira, ja rakastin häntä koko sydämmestäni. Eikä häntä voi kukaan korvata ei vaikka toisia yhtä rakastettavia omalla tavallaan yhtä suloisia tulisikin. Eläinten ei pitäisi kuolla koskaan ! :(

~Lintu ja Lapsi

Minä en taas ymmärrä koko väittelyä lainkaan. Menkääs nyt kaikki tekemään tietosanakirjaa ja lopettakaa toistenne tahaton tai tahallinen ärsyttäminen (tämä siis koskee kaikkia yllä olevia). Tällaisesta säädöstä ei seuraa mitään hyvää. tähän viestiin ei tarvitse vastata, vaan sen tietosanakirjan tekemisen saa aloittaa heti:-)

~Albval

Kuka sen ärsytyksen taas aloitti? Totta kyllä on, että jotaan hyödyllistä olisi hyvä tehdä. Mutta kyllä tuo kummastuttaa, että yhtäkkiä tulee tällainen aihe keskustelusivulle.

~Sts

Vaikka itse aloitti siellä toisella keskustelusivulla![93] Selittelee, hän:

En mielestäni provosoi. Olen vaan kyllästynyt tiettyjen käyttäjien ilmiselvään trollaamiseen, minkä toivoisin loppuvan. Järkevämpää toki olisi kehittää tietosanakirjaa. Lisäksi käyttäjä NN taitaa provosoida aivan ilokseen lätkimällä aiheettomia mallineita, ja kehumalla sillä, että hänellä on erioikeuksia Wikipediassa. Jopa sellaisia, mitä ei edes ylläpitäjillä ole.

~Sts

Ohimennen vielä kysäisin, että ketä tarkoitat tuolla käyttäjä NN:llä?

~Ville Siliämaa

Kysy toki. NN tarkoittaa yleensä sellaista henkilöä, jonka nimeä ei haluta tuoda julki syystä tai toisesta.

~Sts

Näin röyhkeästi emme muista Siliämaata koskaan kyykytetyn. Anonyymiyden kirouksen takia Sts:ää ei voi kuitenkaan edes saattaa vastuuseen teoistaan.

Styroks

Styroks
Ensimmäinen muokkaus 23.10.2007 klo 20:17, lisäsi neljä (4)‎ tavua artikkeliin ”Skitsofrenia” ‎
Muokkausmäärä 9 580, sanoo toimintosivu. Toisaalta sama toimintosivu sanoo, että Styroks olisi rekisteröitynyt 12. huhtikuuta 2013, mutta sehän on mahdotonta.
Ikä ei tiedossa
Kotimaa Suomi
Muokkausnäkökanta eli mitä ideologiaa kannattaa poistoäänestyksissä inklusionismi-eventualismi. Lisäksi erillisesti "vastustaa" deletionismia.
Kotipaikka ei tiedossa
Kokonaisarvio
Sukupuoli miesson
Kielitaitoisuus suomi
Sitaatti "Yleensä kyllä ruukaan merkata lähteet jos sellaset sattuu olemaan nopeasti saatavilla mutta tästä on jo liian kauan enkä muista enää mistä olen ko. tiedot saanut. :P"[20]
Arvio hulluudesta asteikolla 1-10 lukihäiriö, ADHD yms.[94]
Asiallisuus? (Asiallinen, puoliasiallinen, jokseenkin vandaalimielinen?) asiallinen, ellemme oleta mokailuja kauheaksi juoneksi
Luottokortin numero hups meilt hukku se matkal :P oli suht helppo hankkii kyl, mut siis sori!

”’Musafoorumi’: Ei moisia ole lainkaan luvallista pitää Wikipediassa.”

~Louhikärmes

”Well, we all make mistakes, don´t we? Sekakäyttäjille sattuu kummallisia päähänpistoja. :D”

~Styroks[95]

Styroks on rento jätkä ja ihme hiihtäjä. Hän pitää siileistä, blues-musiikista (krooh), kemiasta ja fysiikasta.[21] Styroks on kirjoittanut laajalti mm. lääkkeiden väärinkäytöstä, Jammu Siltavuoresta ja niin edelleen.

En merkitse tänne jokaista tekemääni muutosta, vaan ainoastaan suuremmat ja merkittävämmät muutokset.

http://krematron.dy.fi/ - Kotisivuni

WikiMuokkauslaskuri

Commons-kuvani

Oma hiekkalaatikko

Siis asiaan.

Ensimmäistä kertaa sormeilin Wikipediaa 23. maaliskuuta 2006. :D Sen jälkeen jumalattoman sähläämisen ja taistelun jälkeen tällä nimimerkillä:

Voimme siis todeta että tällä menolla ensimmäisenkään ansiomerkin ansaitseminen on vielä vuosien raskaan raatamisen takana, ehdin siis kuluttaa sormenpääni luuhun asti näppistä näpytellessäni mutta ehkei mikään taitomerkki kuitenkaan ole syynä pitelemättömään hinkuun jatkaa tätä loputonta projektia tiedon ja tietämyksen lisääntyessä joka joktosekunti. :D

~Ote Styroksin käyttäjäsivulta (ks. viimeisin viite).

Suklaa123

Suklaa123 on vuoden 2014 tammikuussa rekisteröitynyt aivan käsittämättömän vähämielinen käyttäjä.[22][23] Kirjoittamishetkellämme kuisella urallaan Suklaa123 on ryhtynyt jo innokkaasti kumoamaan sotkuja, jakelemaan varoitusmallineita, toivottamaan käyttäjiä tervetulleiksi sekä tunkemaan tuoreista muutoksista löytämiinsä keskusteluihin, ja onpa luonut artikkelintynkääkin. Innokkuus ja yhteisöllisyys vievät hänet vielä pitkälle. Ehkä Suklaasta kehittyy ajan kuluessa helposti ohjailtava ylläpitäjä korkea-arvoisemmille. Menkää siis ja seuratkaa, tehkää havaintoja ja manipuloikaa paljastumatta.

Sullay

Sullay on omien sanojensa mukaan muokannut Wikipediaa vuodesta 2009. Tähän päivään (elokuu 2018) mennessä hänen ansioluetteloonsa kuuluu likimain tuhat luotua artikkelia, hyvin hätiköityä muokkausten seulomistaesimerkki ja liuta idioottimaisia ehdotuksia suositelluiksi, hyviksi ja lupaaviksi artikkeleiksi.

Sullay pyrki ylläpitäjäksi tammikuussa 2019 ja keräsi kannatusta jopa 19 prosenttia. Kenties seuraavalla kerralla näemme jopa 20 prosentin kannatuslukeman ylittyvän.

Sumafi

”Ei tässä ole kysymys mistään keskusteltavissa olevista muokkauksista – tai edes "muokkaussodasta" –, vaan Punk in Finland -foorumilta johdetusta yksinomaan [Suomen Kansa Ensin -järjestön] vahingoittamiseen pyrkivästä sabotaasikampanjasta.”

~4. marraskuuta 2018

Tämä artikkeli on kyllä ihan järkyttävän huonosti kirjoitettu. Onko teksti tuotettu Google Translatella, vai onko vasemmistopropagandistien kielitaju ja käsitteenhallinta saavuttamassa uusia pohjia?”

~10. joulukuuta 2018 (linkki ei alkup.) – artikkelin kirjoittaja on Arto Alanenpää

Siinä missä Kekmon saattaa olla suomenkielisen Wikipedian alt-right-syöpäläinen, on Sumafi jo suorastaan uusnatsisyöpäläinen. Kaveri on muun muassa vaatinut artikkelin Uusnatsismi siirtämistä nimelle Uuskansallissosialismi, vaikka jälkimmäistä termiä ei käytetä niin missään, sekä väittänyt kommunistien ajavan Wikipediassa agendaa tässä keskustelussa.

Sumafista tehtiin Laxin ohella kommenttipyyntö 11. huhtikuuta 2019 sen jälkeen, kun kaksikko oli pyrkinyt estämään erästä IP-osoitetta poistamasta Sumafin Otrfaniin kohdistamaa henkilökohtaista hyökkäystä erään sivun keskustelusivulta. Kommenttipyynnön tekijä on vandaali.

Katso myös

Viitteet

 1. Ilmeisesti myös useampi.
 2. Molempia on yritetty esitellä myös Wikipediassa.
 3. [1]
 4. http://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Markuskala/Arkisto#Wikipedia:Ei_henkil.C3.B6kohtaisia_hy.C3.B6kk.C3.A4yksi.C3.A4_2
 5. tosi tehokasta sen kanssa
 6. http://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Markuskala/Arkisto#K.C3.A4ytt.C3.A4j.C3.A4sivusta
 7. http://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Markuskala&diff=10080600&oldid=9787760
 8. http://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Markuskala/Arkisto#Kommenttipyynt.C3.B6_Joonasl:st.C3.A4
 9. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=K%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4:Markuskala&oldid=6725038#Muokkaussodat
 10. [2]
 11. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia%3ASeulojat%2FPyynnöt&type=revision&oldid=19028619#Testim_(keskustelu_%C2%B7_muokkaukset_%C2%B7_oikeuksien_hallinta)
 12. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Keskustelu_käyttäjästä:MAQuire&oldid=19127140#Typerä_kommentti
 13. Keskustelu mallineesta:Koronavirus 2019–#Maat?
 14. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Käyttäjä:Merikanto&oldid=13537399
 15. http://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=K%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4:Metaskeema&oldid=6819480 (Archive.is)
 16. http://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Apostasia&diff=7151553&oldid=6951641
 17. (Archive.is)
 18. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Selke%C3%A4st%C3%A4_ajattelusta_pois_johtavat_mentaaliset_prosessit&diff=16206531&oldid=15117455
 19. https://www.hs.fi/nyt/art-2000008316461.html (arkistopalvelu)
 20. https://hikipedia.org/index.php?title=K%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4:Miihkali&oldid=348509
 21. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Junafani&curid=293067&diff=13890722&oldid=13793211
 22. Aurelius Augustinus: Civitate Dei Contra Paganus, s. Book XIV, Chapters 16-22. http://www.newadvent.org/fathers/120114.htm, A.D. 426.
 23. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Lasten_seksuaalisuus&diff=prev&oldid=16088569
 24. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=K%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4:ML&oldid=380157
 25. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Yll%C3%A4pit%C3%A4j%C3%A4t/Aslak&diff=509774&oldid=509742
 26. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Sienet&diff=3243974&oldid=3243950
 27. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Uusi_Teuvo~fiwiki&oldid=14889365
 28. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Poistettavat_sivut/Kaikki_Simpsonit-jaksokuvaukset&diff=1490801&oldid=1490797
 29. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Poistettavat_sivut/Kaikki_Simpsonit-jaksokuvaukset&diff=1491635&oldid=1491552
 30. https://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Poistettavat_sivut/Paska_%28kunta%29
 31. https://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Yll%C3%A4pit%C3%A4j%C3%A4t/Aslak
 32. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Yll%C3%A4pit%C3%A4j%C3%A4t/Aslak&diff=509579&oldid=509577
 33. Toisaalta vuotta myöhemmin ML kannatti 16- taikka 17-vuotiaan MiPen ylläpitäjyyttä: http://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Yll%C3%A4pit%C3%A4j%C3%A4t/MiPe&diff=1830437&oldid=1830388
 34. http://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Hauskimmat_kiistat&diff=prev&oldid=5847952
 35. http://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Black_Eagle/arkisto_vanhin#Vandaalitunnus
 36. http://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Urheiluviikko#.3F
 37. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Anaaliseksi&diff=next&oldid=10890449
 38. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=K%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4:Mur&oldid=19337517#Aktivismi_ja_vaikuttaminen
 39. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Malline:Kansalaisvaikuttamisen_tavat&diff=19320314&oldid=19319189
 40. https://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Kommenttipyynt%C3%B6/Jaalein_muokkaukset_ja_estot
 41. https://meta.wikimedia.org/w/index.php?title=Steward_requests/Global&diff=prev&oldid=23125451
 42. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Keskustelu_käyttäjästä:Stryn&diff=prev&oldid=20416434
 43. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Keskustelu_käyttäjästä:Nenoniel&diff=prev&oldid=20417720
 44. http://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Omq/Arkisto#Kampanja
 45. http://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Omq/arkisto3#Kommenttien_poistaminen
 46. http://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Omq/arkisto3#otsikko
 47. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Toiminnot:Loki/block&page=K%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4%3APaju-edu
 48. https://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Paju-edu/Arkisto#Varoitus_estosta
 49. Muokkaus. ”Ei tuollaista ole kukaan kai aiemmin kyennyt tekemään.” Ylläpitäjät ihmettelevät yhdessä, mitä tapaukselle pitäisi tehdä
 50. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Paju&oldid=19210273#Roska-arkistoista
 51. https://archive.is/lAsvd
 52. https://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Poistettavat_sivut/Susanna_Turja
 53. 53,0 53,1 https://archive.is/gWOnx/816134b024a8cdc3b8b0ce246b606e6299fac56d.jpg
 54. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Käyttäjä:Petri_Krohn/Andres_Kahar&oldid=6519808
 55. https://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu_käyttäjästä:Petri_Krohn/Andres_Kahar
 56. 56,0 56,1 56,2 https://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu_käyttäjästä:Petri_Krohn/Andres_Kahar#Mikä_tämä_on,_tämä_on_mikä?
 57. https://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Poistettavat_sivut/Andres_Kahar#Keskustelu
 58. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Poistettavat_sivut/Andres_Kahar&diff=6546529&oldid=6546484
 59. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Poistettavat_sivut/Andres_Kahar&diff=6546877&oldid=6546560
 60. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Keskustelu_käyttäjästä:Höyhens&diff=6553760&oldid=6553679
 61. https://archive.is/RtJeU
 62. https://archive.is/DCo1x
 63. https://archive.is/b2eoq
 64. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Poistettavat_sivut/Andres_Kahar#Poisto_roskana
 65. https://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Poistettavat_sivut/Andres_Kahar#Äänestyksen_keskeyttäminen
 66. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Poistettavat_sivut/Andres_Kahar&diff=6525269&oldid=6524599
 67. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Keskustelu_käyttäjästä:Stryn&oldid=19107516#Keskustelu_käyttäjästä:Prospero_One
 68. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Kippari1&diff=prev&oldid=20557517
 69. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Yll%C3%A4pit%C3%A4jien_ilmoitustaulu&oldid=20053012#Ipr1:n_toiminta
 70. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=K%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4:Kippari1&oldid=20559764
 71. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Keskustelu:John_F._Kennedyn_salamurhan_teoriat&oldid=18833378#Pieni_avautuminen
 72. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Keskustelu_käyttäjästä:Abc10&oldid=19129742#Keskustelun_käynnistä
 73. tarkemmin sanottuna Hikipedian artikkelin tekstisisältöä ja FAS-lapsen kuvaa
 74. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia%3AYll%C3%A4pit%C3%A4jien_ilmoitustaulu&type=revision&diff=19506001&oldid=19505979
 75. https://fi.wikipedia.org/wiki/Toiminnot:Vertaa_sivuja?page1=Keskustelu+k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4%3AProspero+One&rev1=20310989&page2=Keskustelu+k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4%3AProspero+One&rev2=20312696&action=&unhide= Jotkut eivät ikinä ota opikseen hölmöilyistään
 76. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Xyz%C3%A4%C3%B6&diff=prev&oldid=16373482&diffmode=source
 77. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Xyz%C3%A4%C3%B6&diff=prev&oldid=16369855
 78. https://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Putsari/Arkisto_3#Ep%C3%A4yst%C3%A4v%C3%A4n_neuvo
 79. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Yll%C3%A4pit%C3%A4jien_ilmoitustaulu&oldid=19234731#H%C3%A4irik%C3%B6inti%C3%A4_artikkelissa_Selk%C3%A4kipu
 80. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Putsari&diff=19236028&oldid=19236019 jotkut ne eivät ikinä ota opikseen
 81. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Putsari&diff=18401716&oldid=18395888&diffmode=source
 82. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Putsari&diff=18454619&oldid=18454557&diffmode=source
 83. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Toiminnot:Loki&type=block&page=User:Xyz%C3%A4%C3%B6
 84. http://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Osoitepaljastuspyynn%C3%B6t/2008/ArttuS_2
 85. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Uvainio&diff=prev&oldid=10044700
 86. http://web.archive.org/web/20200929135943/https://fi.wikipedia.org/wiki/Toiminnot:Keskitetty_varmennus/QWerk
 87. http://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=K%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4:Santtu37&oldid=10785566
 88. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Suomen_esihistoria&diff=prev&oldid=824936
 89. https://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Seppoilmari/Arkistosivu_1#Kostenkin
 90. Tässä lisää informaatiota.
 91. Väite on vanha, mutta se tarkistettiin tammikuussa 2014 ja havaittiin edelleen voimassa olevaksi. Kerran Seppo tosin laittoi äänensä ilmeisen vahingossa "poistettava"-kohtaan[3]. Mahtoi Seppoa kauhistuttaa.
 92. tähyilty huhtikuussa 2019
 93. Lisäksi Sts:n alkuperäinen viesti ei tullut esimerkiksi kuukauden päiviä CCB:n syytöstä aiemmin, vaan vain päivää vaille kuukauden aiemmin.
 94. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Styroks&oldid=14172329#Tarkkuutta_seulontaan
 95. https://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Styroks/Arkisto_1#.E2.80.9DMusafoorumi.E2.80.9D