Lost

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Star.svg
Tämä artikkeli on kouluesimerkki siitä, miltä hyvä sivu voi näyttää. Tee näin.

”Waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaalt!”

~Michael nostaa katsojalukuja

”They were trying to take my baaaaaaaaaaaaaaaaaaaby!”

~Claire nostaa katsojalukuja

”Idiootit.”

~MacGyverin kommentti hahmoista, juonesta, tuottajista, saaresta ja kaikista katsojista

”4 8 15 16 23 42”

~Läskipossu ja Kalju Statisti pelaavat bingoa tietokoneella
Sarjan oleellisin kysymys: Ketä tykkää kenestä? Kaaviossa ei ole mukana Boonea tai Shannonia, koska he kuolevat jatkuvasti, eikä villisikaa, koska se on alaikäinen.

Lost on riistokapitalistien käsikirjoittama sekä ohjaama televisio-sarja, jonka tarkoituksena on iskostaa katsojien päähän ajatus, että kaikella olisi tarkoitus. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä sarja on hyvin fiktiivinen ja luo katsojalle vääristyneen kuvan Yhdysvaltojen tämänhetkisestä taloudellisesta tilanteesta.

Henkilöt ja juoni

Varoitus: Seuraava kirjoitus saattaa paljastaa yksityiskohtia juonesta, kuten sen, että Johnin ja Aerynin lapsi on poika

(MAINOSKATKO)

Herra Fogg haastaa kaljun statistin kaksintaisteluun.

Sarjan päähenkilö on hobitti nimeltä Charlie. Charlien riesana häärii taitava lääkäri nimeltä Gandalf, joka on iskenyt silmänsä roistoon nimeltä Arwen. Ikävä kyllä Arwenia piirittää myös James Ford -niminen entinen kova jätkä. Sarjan keskeinen jännite syntyykin siitä, että kumpaa näistä Arwen pussaa seuraavaksi. Pussailun löyhänä taustatarinana toimii lento-onnettomuus, mutta se ei kiinnosta kuin kolmea katsojaa. Niinpä kaikki lento-onnettomuuteen liittyvä siivottiin sarjasta melko nopeasti selittämällä, että kaikki lento-onnettomuuden uhrit ovat kuolleita ja ovat helvetissä. Näin Kauniit ja rohkeat -tunnelma pääsi kunnolla pääosaan, ja lopuistakin inhimillisistä tarpeista päästiin eroon, kun taivaalta alkoi sataa ruokaa. Hitaan saarella pussailun aukot on täytetty näyttämällä erilaisia statisteja, joille on rakennettu muka vakavia ongelmia tyyliin kuinka saarelta pääsee pois? tai miksei kukaan löydä tänne?. Täytettä haetaan myös mustavalkoisilla kohtauksilla statistien historiasta. Kuuluisimpia ovat statistit, joiden tuotantokoodi on kalju, läskipossu, saarnaava N'Ubuntu ja vouhkaava N'Ubuntu.

(MAINOSKATKO)

Romanttisen hiekkarannan lisäksi Lostin juonessa on myös pimeä puoli: valvontakamerat ja niitä vahtiva englantilainen herrasmies Phileas Fogg (lausutaan Viledas Wok). Foggin piti kiertää kaverinsa Paspartoun (lausutaan Paskartoo) kanssa maapallo 80 päivässä, mutta jotenkin heidät onnistuttiin nakittamaan valvomopuuhiin useaksi vuodeksi. Syy selviää todennäköisesti sarjan kahdeksannellatoista kaudella. Luotettavat lähteet ovat kuitenkin vuotaneet Hikipedialle, että syyksi paljastuu Paspartoun alkoholiongelma, jonka vuoksi matkarahat oli kulutettu Hawaijilla. Fogg häipyi valvomosta, kun Charlie kumppaneineen rymysi paikalle, mutta hän saapui myöhemmin noutamaan veneellä unohtuneen silinterihattunsa. Valvontakameroiden tallenteet paljastuvat 32. tuotantokauden jälkeen tehtävässä elokuvassa.

Mysteereitä

(MAINOSKATKO)

Vaikka asialle ei ole saatu varmistusta, juonen epäillään alkavan neljännellä tuotantokaudella, kunhan alkulämmittelystä on selvitty ja käsikirjoittajille pystytty maksamaan palkka. Tästä syystä katsoja on täysin alipalkattujen käsikirjoittajien krapula-aamujen armoilla. Lostin juonen kauneimpia ideoita ovat deus ex machinat, joita kirjoittajat keksivät sitä mukaa, kun tuotantoyhtiö tilaa heiltä lisää tuotantokausia. Muutamia keskeisiä humalassa kirjoitettuja asioita ovat esimerkiksi:

 • Numerot – Tuottaja J.J. Abrams sai nuorena pakit tyttöystävältään Roselta lähinnä tämän isän, Henry Galen painostuksen takia. Niinpä Henryn puhelinnumero on nyt päätynyt television katsotuimpaan sarjaan. Ei hetken rauhaa...
 • Hämyhirviö – Kauan kauan sitten katsojia houkuteltiin sarjan pariin mystisellä puita repivällä hirviöllä. Tuo otus on myöhemmissä jaksoissa kadonnut savuna ilmaan.
 • Sayidin löytämä kaapeli – Liittyy varmaan jotenkin kapteeni Nemoon ja Roswellin ufo-havaintoihin... No aivan varmasti. Tyhmäkö olet?! Se on päiväntasaaja.
 • Katen lapsen isä – Se on... hmmm... Jack? Sawyer? Eko? Ethan? Wincent? Leonardo? Willy?
 • Saari – Kukaan, paitsi Penelopen tutkijakaverit, ei löydä sitä, koska saari makaa jättiläiskilpikonnan selässä, joka tällä hetkellä menossa hyvää vauhtia kohti Gibraltaria.
 • Musta kallio – Kuka mahtoi olla vahtivuorossa, kun perämies pyöräytti ruoria hieman liikaa vasemmalle ja koko paatti päätyi kolme kilometriä sisämaahan? Oliko se Desmond? Vai kenties Artz?
 • Yksisilmän maatila - Eikö kukaan voi löytää satelliittia, maatilaa sekä nettiä kun sellainen nyt sattuu viidakossa olemaan.

(MAINOSKATKO)

Nollan jälkeen jatketaan aakkosista.
 • The Others – Keitä ne Ben ja Ethan ja Tom ja toiset ovat? Ihmisiä.
 • Nappula – "Jos se ei sammu nappulasta, kokeile virta-avainta", kuuluu vanhankansan sananlasku. Sarjan päätösjaksoon mennessä laskuri menee nollaan 847 kertaa. Joka kerta viisi katsojaa saa sydänkohtauksen cliffhangerin hektisyyden takia.
 • Kuka kuolee seuraavaksi? – Se ei voi olla Boone, eikä Shannon. Ana-Lucia ja Libbykin ovat pois laskuista. Jospa se olisi Walt? Tai kenties Sawyer?
 • Dharma initiative – Blaah. Ehkä Lostin tylsin asia. Kyllä, heillä on tutkimusasemia ympäri saarta. Kyllä, he toimittavat lentokoneella ruokaa. Kyllä, heille kävi pieni vahinko pari vuotta sitten. Kyllä, heillä oli jääkarhuja häkeissä. Mitä ihmettä tästä oikein vaahdotaan? Dharmalla on pitopalvelusopimus Benin leirintäalueen kanssa, yksinkertaista.
 • Aikamatkustus - Onhan itsestään selvää, että jääkarhut teleportataan Tunisiaan 100 vuoden taakse, jotta Penelope voi ne sieltä löytää nykypäivänä Dharman villapöksyissä.

Loppuratkaisu

Vaihtoehto 1

Vihoviimeinen totuus paljastuu viimeisen tuotantokauden (89.) jälkeen tehtävässä elokuvassa, jossa Phileas Fogg saapuu Reform Clubille juuri viime hetkellä tuhoamaan taikasormuksen, kun hän on löytänyt keinon ohjata saarta kuljettavaa kilpikonnaa. Komisario Fix (Ana-Lucian ja kaikkien muiden henkilöhahmojen isä) pudotti lentokoneen nigerialaisten salakuljettajien avustuksella päästäkseen haaksirikkoutuneen Foggin perään. Kun Passepartout löytää saarelta minbaarien suurlähettilaan, joka osaa ranskaa, he rakastuvat, ja Rousseau lahjoittaa Passepartoulle jääkarhun lonkkaluista valmistetun aikakoneen. Tämän avulla he ehtivät perille Lontooseen juuri ennen kuin herra Foggin ex-vaimo Penelope saa tietää Aoudasta, jonka Fogg ja Charlie kävivät hakemassa talteen Mount Doom -tutkimusasemalta.

Vaihtoehto 2

MacGyver ilmestyy saarelle 6. tuotantokauden lopulla ja vääntää hyvin varmojen tietolähteiden perusteella pinseteistä ja oravasta valtamerialuksen, jolla saaren asukkaat on mahdollista viedä sivistyksen pariin.

Vaihtoehto 3

Mr.Eko ja Savuhirviö kiirehtivät tutkimusasemalle Pohjoisnavalla, jota Jääkarhu sekä tälle työskentelevät portugalilaiset pitävät vallassaan. Samaan aikaan Walt ja Herra Sudenkorento koettavat estää Clairen kolmannen lapsen syntymän (jonka isä Jacob on), mutta aikamatkustava Hurley pysäyttää heidät viime hetkellä. Pian paljastuu, että lapsi vakoilee Benjamin Linuksen laskuun.

Saarella Locken leirissä Cindy, Sawyer, Sayid, Mindy, Rose, Bernand, Locke ja oikeastaan vähän kaikki paljastuvat Benin vakoojiksi. Tämän tajuttuaan porukka lähtee Richard Alpertin pippaloihin Flamingo-asemalle, jossa on sattumoisin myös Dj Widmoren levynjulkkaribileet.

Rahtilaivalla Dharma-hai, Wilson ja kyborgi-Jack (Jack menetti molemmat kätensä jaksossa S08E02 - Ei kai se Rousseau tosissaan ollu niistä dynyistä) onnistuvat viimein korjaamaan mystisen moottorivian, ja pääsevät lähtemään. Laiva putoaa kuitenkin pian maailman reunan yli, sillä paljastuu, että Tyyni Valtameri työskenteli Benille.

(MAINOSKATKO)

Laskuri hetkeä ennen isoa pamausta. Framessa näkyi sekunnin tuhannesosan ajan mystinen teksti, jonka arvoitusta ainakin Locke on miettinyt kovasti.

Pähkinänkuoressa

Kausi. 1

Lentokone tippuu saareelle ja vain muutama jää henkiin.

Kausi. 2

Ne jotka ovat hengissa kuten Zak, Zarlie ja Keit, löytävät luukun. (Itse asiassa Lok löysi sen mutta Keit ryövää kunnian itselleen.

Kausi. 3

Otherssit sieppaa Zakin ja hän joutuu vangiksi.

Kausi. 4

Zeke (ZAKKY) varastaa Locken pään ja tästä tulee kinaa sotatukikohdassa. Pian tästä tulee sota sillä pää löytyi mutta aivot puuttuivat.

Kausi. 5

Zak palaa saarelle uudessa puvussaan, jonka takia Locke luulee olevansa omissa hautajaisissaan, vaikka heräsi eloon. Keit ja Mrs. Haukka kilpailevat Locken ruumiin huomiosta.

Kausi. 6

Zmokey ja kuollut Zeikob kinastelevat ja muistelevat 200 vuoden takaisia tapahtumia jolloin Zmokey keksi suunnitelman tappaa Zeikob.

Avoimia kysymyksiä

 • Eikös Lost tarkoita kadoksissa? Nehän ovat telkkarissa. Miksi sen nimi on sitten Lost?
 • Miten Saddam Husseinin hallinnon upseeri on muka voinut oppia kidutustaitoja?
 • Miksei kukaan valita wc-paperin puutetta?
 • Mikseivät ne lähde sieltä saarelta pois?
 • Miksi kukaan ei tee itsemurhaa?
 • Miksi et lukenut artikkelia, ennen kuin rupesit kysymään kysymyksiä?
 • Eikös Lost sijoitu banaanisaarille, miksi siellä ei ole Arigatoa?
 • Mutta jos Lost sijoittuisi banaanisaarille, miksi siellä olisi Arigato?
 • Miksei Pippin tule haudan takaa auttamaan Charlieta huumeongelmassaan?
 • Miksi ne on jossain saarella?
 • Miksei kukaan voi sairastua saarella? Tiedetään vain, että Michaelilla oli nymfomania lapsensa kanssa.

Lost vs. 24

MTV3 ja Nelonen käyvät Suomessa veristä kamppailua katsojista, koska Lost ja 24 esitetään samaan aikaan. Jos katsoo Lostin katsojalukuja ja arvosteluja, Lost on pelkkä koiranpaska 24:sen rinnalla. Lost ei edes perustu todellisuuteen, toisin kuin Jack Bauerin seikkailut ydinpommien perässä. Molempien sarjojen fanit ovat tosin liian suuria fanaatikkoja objektiiviseen tarkasteluun, joten pohditaanpa kohtia, jotka eivät voi pitää paikkaansa:

Se kaamea läskipossu.
 • Se kauhea läskiporsas ei laihdu tippaakaan kahden kuukauden aikana, mutta lihoo sitäkin enemmän.
  • Se kauhea läskiporsas toteaa, että on laihtunut vyöstä yhden reiän. Sitä paitsi sillä on ruokavarasto.
 • Porukka elää jossain Jeesuksen perseen takana ilman lääkkeitä.
  • Ja lääkkeitähän niillä on vaikka kuinka ja taivaalta sataa lisää.
   • Lääkkeilläkin on parasta ennen -päiväys.
    • Ja sarjassa kulunut aikaa alle kaksi kuukautta.
 • Jääkarhuja elää varmaankin tropiikissa.
  • Jääkarhut ovat vain yksinkertaisesti niin hiton nerokas ajatus.
 • Miten niillä on muka aina puhtaat vaatteet.
  • Akat pesevät ne mainostauoilla.