Lobotomia

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

”Jos päästä jotain puuttuis, niin kai sitä sinne olis ruiskutettu.”

~Matti Nykänen

Lobotomia on kiva mielisairaiden hoitomenetelmä.

Kuvassa lääkäri suorittaa huipputieteellistä lobotomiaa. Koska aivoissa ei ole lainkaan kipuhermoja, ei puudutustakaan tarvita. Kätevää!

Lobotomiassa aivot vedetään ulos nenän kautta, sukkapuikolla. Se saattaa tuntua hieman ikävältä ja se saattaa myös vaikeuttaa ihmisen elämää, mutta se ei lobotomian harrastajia haitannut, päinvastoin. Psykiatrit kilpailivat sillä kuinka monta lobotomiaa he olivat tehneet. Lobotomia ei vaikuttanut potilaan elämään, ei positiivisesti, mutta ei myöskään negatiivisesti. Lobotomia ei vaikuttanut myöskään potilaan sairauteen, mutta silti psykologit pitivät sitä hyvänä hoitomuotona. Lobotomia ei auta mielisairauksiin mutta se keventää oloa huomattavasti, varsinkin pään alueella.

Suomessa lobotomioita tehtiin vuosien -2 ja 2007 välillä tasan 8263734949 kertaa eli aika paljon.

Ennen 2000-lukua psyykkisistä sairauksistatiedettiin hyvin vähän ja jopa vanhempiaan tottelemattomattomille lapsille tehtiin lobotomia, ei se kyllä siihenkään auttanut, mutta kaikkea voi kokeilla.

Historia[muokkaa]

Lobotomia keksittiin Egyptissä, samoihin aikoihin kuin pyramidi ja orjatyövoima. Noitavainojen aikaan lobotomialla hoidettiin noitia ja muita rumia pitkänenäisiä naisia. Kautta aikojen lobotomia on ollut pakollinen kaikille papeille ja varsinkin paaville.

Ranskan vallankumouksen yhteydessä kiinnostus lobotomiaa kohtaan kasvoi. Sen toivottiin auttavan entisiä kuninkaallisia niinsanotussa kusipää- infektiossa. Vallankumoukselliset ajattelivat loogisina miehinä ja naisina, että tauti paranee kun sairastuneet osat leikataan pois. Paljon osia leikattiin, hyödyntäen hiljattain keksittyä sikarileikkuria. Valitettavasti leikkurin kokoonpano-ohjeista puuttui mittakaava.

Lobotomiaa paranneltiin 1900-luvun puolivälissä, kun sukkapuikon tilalle kehiteltiin erityinen lobotomiakoukku. Tämän toimenpidettä helpottavan koukun ansiosta lobotomia levisi myös kotikäyttöön.

Lobotomia nykyään.[muokkaa]

Lobotomiaa harrastetaan Suomessa nykyään tiettävästi vielä pohjanmaalla, Seinäjoen lähellä. Muualla Suomessa siitä on luovuttu, koska nykyään on myös erittäin tehokkaita ja kivoja pillereitä, niitä on kiva napsia, nami nami.

Myös maailmalla lobotomiaa on pyritty vähentämään, mutta Yhdysvalloissa, Afrikan maissa ja muissa takapajuloissa sitä vielä käytetään. Ruotsissa lobotomia ei koskaan saavuttanut suurta suosiota. Syynä tähän ovat olleet lääkäreiden vaikeudet löytää ruotsalaisten kallon sisältä mitään poistettavaa.

Lobotomia on vielä nykyäänkin pakollinen papeille, puolustusvoimien henkilökunnalle ja muissa ammateissa, joissa ei tarvitse ajatella, eikä vaivata itseään millään, sillä aivot tiettävästi liittyvät ajatteluun ja tunteisiin, ainakin naisilla.

Wiki-deathstar.png
Tosikoille ja heille, joita aihe lähemmin kiinnostaa, on Wikipediassa artikkeli Tästä nerokkaasta hoitomenetelmästä.

Tunnettuja lobotomian uhreja.[muokkaa]

Näitä riittää paavi, Nalle puh, Isä Mikro, Mannerheimi, kun vähän mietitte niin tiedätte kyllä paljon paljon muitakin.