Liechtenstein

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Liechtensteinin keisarillinen imperiumi
Liechtenstein.png
(lippu)
Motto: ”Ällös´ alkaos´ pienemmilles´
LocationLiechtenstein.png
Valtiomuoto Keisarikunta
Hallitsija Hans-Adam II
Pääkaupunki Käytännössä koko maa
Viralliset kielet saksa ja paskanjauhanta
Pääuskonnot Satanismi
Itsenäisyys 1337
Valuutta Leipä, käytetyt Volkswagenit, saatanan suuret setelit
Kansallislaulu Oi suuri ja mahtava Liechtenstein

Liechtensteinin keisarillinen imperiumi eli Liechtenstein [lihtenʃtɑin] on ihmiskunnan historian ylivoimaisesti iskukykyisin sotilasmahti ja suurin teollisuusvalta.

Historia[muokkaa]

Liechtensteinin hallitsemien maa-alueiden koko on vaihdellut historian aikana: siirtomaa-aikana siihen kuului koko maapallo ja puolet Kuusta. 30-luvulla Liechtensteinin laajentumispolitiikan seurauksena syttyi lopulta paikallisen pubin takapihalla tapeltu, mittaamattomien ihhimillisten kärsimysten värittämä Suursota. Sekuntikausien lakkaamattomien veristen taistojen jälkeen naapurin Kake oli saanut mustelman ja maapallon verisin sota oli päättynyt: Liechtenstein oli tuplannut pinta-alansa, kun Kaken pelto oli liitetty siihen 1. syyskuuta 1939. Tämän seurauksena tosin Liechtensteinin merkitsemiseen kartalla tarvittiin yhden maalipisteen sijasta kaksi, joten kansainvälinen kartturiliitto julisti sodan Liechtensteinille. Tästä seurasi joku harmiton pikku kahakka, jota kutsuttiin kai toiseksi maailmansodaksi tai joksikin. Tärkeimmän akselivallan eli Liechtensteinin hävittyä heidän piti maalata Kaken pelto valkoiseksi, jotta siihen ei tarvitsisi kuluttaa väriä kartoissa.

Väestö[muokkaa]

Nykyään Liechtensteinin väkiluku on noussut jopa viiteen henkilöön, ja ongelmaksi koetaan, että vähemmistö (20 %) toimii maan keisarina. Viime vaaleissa istuva keisari sai 87,53 % äänistä.

Teollisuus[muokkaa]

Liechtensteinin tärkein vientituote on hengitysilma, josta jokainen Euroopan valtio maksaa vuosittain Liechtensteinille noin 108 miljoonan euron suuruisen salaisen veron. Vuoteen 1996 asti myös Liechtensteinin ilman hengittäminen Liechtensteinissa oli ulkomaalaisille maksullista. Toiseksi tärkein vientiartikkeli on tyyriimmän puoleinen Reinin vesi, jota viedään etenkin Saksaan. Maassa on enemmän firmoja kuin asukkaita.

Jopa 50 % maailman liechtensteinilaisista tennissukista tehdään Liechtensteinissä. Karvanopat ovat räjähdysmäisesti kasvava liikeala: tuotanto on jopa kolminkertaistunut kahden uuden karvanopan myötä.

Katso myös[muokkaa]