Libya

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
الجمل اي الإبل و النوق. و يخص الذكر باسم الجمل والإناث باسم نوق و مفردها الجماهيرية العربية الليبية الشعبي الاشتراكية العظمى‎
Libyan kansan suuri vihreä aivan tolkuttoman pitkäniminen sosialistinen erittäin mukava arabijamahiriya
Lybia.gif
Kyllä, lippu on ihan oikeasti tällainen!
Motto: ”Terrorismi on määrittelykysymys
000fb491.jpg
Kartta oli pakko korvata tällä, sillä muuten artikkelissa ei olisi ollut tarpeeksi Gaddafi-aiheisia kuvia.
Valtiomuoto islamilainen everstitasavalta
Hallitsija eversti Muammar Gaddafi (De facto, post mortem)
Pääkaupunki Tripoli; aiemmin Monopoli ja Dipoli.
Viralliset kielet arabia
Pääuskonnot islam
Itsenäisyys 1951
Valuutta kamelinlanta, jättiläismäiset aurinkolasit
Kansallislaulu Älä rupee mulle


Libyan suuri sosialistinen jne. arabijamahiriya on jokseenkin epäilyttävä valtio Pohjois-Afrikassa. Libya on maailman ainoa virallisesti surrealistinen valtio. Libya on poistettu Pahan Akselilta sen jälkeen, kun eversti Muammar Gaddafi lupasi, että Libya ei enää ihan tosi pommita yökerhoja ja matkustajalentokoneita.

Historia[muokkaa]

Eversti Muammar Gaddafi pukeutuneena harvinaisten rahojen kokoelmaansa

Libyalla on pitkä historia eri suurvalloille uhittelun merkeissä. Libyalaiset ovat kautta historian pottuilleet Egyptin faaraoille, Rooman valtakunnalle, Italialle[1] ja Yhdysvalloille. Rooman valtakunnan hajoamista seuranneina vuosisatoina arabit valloittivat Libyan ja tutustuttivat maan luontaisen riidanhaluiset asukkaat uuteen ja muodikkaaseen ääri-islamilaisuuteen. Tämän jälkeen Libya toimi vuosisatoja maurien kamelitallina, kunnes sulttaani Soliman Suuri valloitti maan läpikulkumatkalla 1500-luvulla. Libyasta muodostui turvallinen keskussatama koko Välimeren alueen merirosvoille, anti-imperialistisille militanteille ja muulle vastakulttuuriväelle. 1800-luvun lopulla Italia teki Libyasta siirtomaan. Tämä kertoo karua kieltään libyalaisten taistelutaidoista. Hävisivät italialaisille! Italian siirtomaavaltakausi, joka päättyi toisen maailmansodan jälkimainingeissa, toi Libyaan hyvän tieverkon ja Mussolini-tyyppisen diktaattoriperinteen.

Eversti Gaddafi ja hänen everstikollegansa syöksivät kuningas Idris I:n vallasta vuoden 1969 vihreässä vallankaappauksessa vallankumouksessa. Libyalaiset näet sopeutuivat huomattavasti paremmin sotilasdiktatuuriin kuin absoluuttiseen monarkiaan. Huhutaan, että maassa sattoi tapahtua vallankaappaus tai sitten jonkinlainen sisällissota vuoden 2011 aikana. Epäsäännöllisien yhteydenpitojen takia on syytä olettaa kaiken olevan kunnossa.

Politiikka[muokkaa]

Vallankumouksen jälkeen eversti Gaddafin johtama Libya alkoi kannattaa voimakkaasti arabinationalismia. Gaddafi otti mallia Maosta ja julkaisi Vihreän kirjan, jossa esittelee keksimänsä islamilaisen sosialismin perusperiaatteita. Aatteen kantavana voimana on härnätä länsimaita, kunnes ne hermostuvat ja lyövät takaisin. Tämän jälkeen kerjätään sympatiaa esiintymällä uhrina.

Eversti Muammar Gaddafi uskaliaassa iltapuvussaan

Libya on jyrkästi terrorisminvastainen valtio. Libyan turvallisuuspalvelu vaikutti merkittävästi ilmailuun kohdistuvan terrorismin huomioimiseen, kun se vuonna 1988 osoitti, kuinka lapsellisen helppoa on kuljettaa pommi matkustajalentokoneeseen ja räjäyttää kone pirstaksi vaikkapa Skotlannin ilmatilassa niin, että kaikki matkustajat ja lisäksi muutama alla olevan kylän asukas kuolevat. Esimerkiksi. Yhdysvallat demonstroi tämän valaisevan esityksen jälkeen, kuinka helppoa on kohdistaa ilmaiskuja ärsyttävän valtion tärkeimpiin kaupunkeihin.

Lippu[muokkaa]

Lybia.gif

Eversti Gaddafin suunnittelema Libyan lippu on pysyvä osoitus hänen rikkaasta mielikuvituksestaan ja luovasta neroudestaan. Pahoittelemme, ettei tätä lippua ole muunneltu Hikipedian käytäntöjen mukaisesti ”hauskempaan” suuntaan, mutta se ei yksinkertaisesti ole mahdollista.

Maantiede[muokkaa]

Tyypillinen libyalainen, eversti Muammar Gaddafi

Libya on 99-prosenttisesti hiekkaa. Loput maan pinta-alasta peittää eversti Gaddafin beduiiniteltta, missä hän piileksii CIA:n salamurhaajilta.

Väestö[muokkaa]

Muammar Gaddafi ja permanentti

Sisällisodan vuoksi 50% kansasta on hyvien puolella ja toinen puolisko on myöskin hyvien puolella. Kapinalliset ovat tosin saaneet lisäpisteitä kansaiväliseltä yhteisöltä ja ko. yhteisö yrittää ratkaista kiistaa rauhanomaisesti lahjomalla Gadaffin pommittaamlla jokaisen tämän hihoissa olevan ässän helvettiin. Vaikka Gadaffi on mahdollisesti poistettu vallasta, tulee sisällissota mahdollisesti jatkumaan lähitulevaisuudessa. Pitäähän jokaisella harrastus olla.

Viitteet[muokkaa]

  1. Italian luokittelu suurvallaksi on eräs tämän artikkelin harvoista vitseistä. Naura sille.

Katso myös[muokkaa]

Eversti Muammar bin Khamel Gaddafi paistattelee päivää erään turistien suosiman nähtävyyden reunamilla