Lev Trotski

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

”Trotskit tekevät vallankumouksia, ja Bronsteinit kärsivät niiden seuraukset.”

~Rabbikoulun opettaja nuorelle Trotskille

Lev Tavisdovits Trotski (Лев Давидович Троцкий, oikealta nimeltään Bronstein, s. 26. lokakuuta 1879 - k. 21. elokuuta 1940) oli neuvostokansojen vihollinen ja piikki isä Aurinkoisen lihassa, ainakin jälkimmäisen mukaan. Tähtiin oli kirjoitettu että Trotski olisi seuraava Lenin-setää kansansa johtajana, mutta Stalin meni ja sörkki ennustuksia niin että hänestä itsestään tulikin vahingossa diktaattori. Stalin poistatti ihan vittuillakseen Trotskin viroistaan yksi kerrallaan ja lopulta heitti ulos koko maasta. Lev ei tästä tykännyt vaan räyhäsi Stalinia vastaan vielä myöhemmin ennen kuin joutui kohtalokkaan onnettomuuden urhriksi 1940.

Trotski keksi Puna-armeijan, jonka oli tarkoitus olla hänen henkilökohtainen armeijansa. Stalin meni kuitenkin pöllimään sen.

Ennen vallankumousta[muokkaa]

Trotski oli juutalainen, alkuperäiseltä nimeltään Lev Bronstein, mikä oli jo yksi syy ettei hänestä tullut ikinä kansallissosialistia, vaikkakin hän jostain syystä ihannoi jotain saksalaista filosofia. Lev puhui ainakin kahdeksaa kieltää: venäjää, ukrainaa, hepreaa, saksaa, englantia, ranskaa, espanjaa ja paskaa, sekä ymmärsi hyvin leet-kieltä.

Trotski opiskeli paikallisessa jeshvassa rabbiksi ennenkuin innostui vallankumouksesta. Hänen opettajansa ei ollut yhtään innostunut oppilaansa uudesta uravalinnasta. Vanha rabbi totesikin hänelle: Trotskit tekevät vallankumouksia, ja Bronsteinit kärsivät niiden seuraukset.

Trotski tapasi myöhemmin Leninin ja perusti tämän kanssa Pravdan, jossa nämä haukkuivat tsaaria minkä kerkesivät. Pari kertaa he joutuivatkin Siperiaan. Trotski pakeni kuitenkin Siperiasta leikittyään vartijoiden kanssa kivi-sakset-paperia; jossa vartija voittaisi, he saisivat käyttää Leviä vaimojensa tyydyttämiseen (se on hankala paikka vaimolle kun mies toimii vanginvartijana Siperiassa), Trotskin voittaessa hän pääsisi vapaaksi. Vartija voitti kivellä Trotskin sakset, mutta kun tämä ei tiennyt ollenkaan pelin sääntöjä, hän antoi Trotskin mennä. Siperian paon jälkeen Bronstein omaksui nimen "Trotski".

Vallankumous[muokkaa]

Palattuaan Venäjälle Trotski oli katkera Leninille jouduttuaan Siperian reissun vuoksi jättämään perheen jälkeensä. Hän liittyi puolueen toiseen ääripäähän joka vastusti Leniniä, mutta tajuttuaan ettei voi voittaa tätä, hän liittyi taas takaisin Vladimirin puoluelle.

Vallankumouksen jälkeen Trotskista tuli Leninin henkilökohtainen adjutantti (puolustusministeri) ja he olivat kuin isä ja poika. Stalin oli katkera kaikesta Trotskin saamasta suosiosta.

Stalin oli kristitty ateisti ja Trotski juutalainen ateisti, joten he sopivat yhteen suunnilleen yhtä hyvin kuin kaliumkloraatti ja rikkihappo. Historian pikku ivaa on, että Stalin oli opiskellut papiksi siinä missä Trotski rabbiksi.

Leninin jätettyä virkansa päätettyään samalla maallisen vaelluksensa, Trotskista piti tulla koko mahtavan Neuvostoliiton johtaja. Stalin kuitenkin meni vittuillakseen painamaan nappuloita ja pian ennustuksessa lukikin että hän oli tuleva johtaja. Näin Trotski syrjäytettiin niin puolueesta, luomansa Puna-armeijan johdosta kuin lopulta karkotettiin maasta. KKK:ssa (Kolmas Kansainvälinen Kommunisti-internationaali tai tuttavallisemmin vain Kansainvälinen KommariKokous) hän edelleen naljaili Stalinille, joka ei voinut tehdä mitään sillä tämä asui välillä niin Ranskassa, Saksassa, Turkissa kuin Norjassa. Lopulta Trotski sai lähteä KKK:sta ja hän muutti Meksikoon.

Kuolema[muokkaa]

Trotski on kuollut.

Trotskin työpäivä meni ihan normaalisti tämän piirrellessä silmälaseja sekä viiksiä Stalinin (vaikka tällä olikin jo viikset) julisteisiin. Samana iltana Meksikossa oli jumalaton lumimyrsky ja Trotskin ovelle koputettiin. Siellä oli eskimoksi pukeutunut ja jäähakkua raahannut espanjalainen Ramon Mercader joka pyysi suojaa yöksi. Trotski suostui.

Mercaderin tullessa kysymään tietä vessaan, hän kompastui omien sanojensa mukaan kengännauhoihin (joita Ramonilla ei kylläkään ollut...) jolloin hänen kantamansa jäähakku luiskahdi kädestä ja osui Trotskia suoraan otsaan. Trotski yritti taistella kuolemaa vastaan, mutta epäonnistui. Mercader pahoitteli tapahtunutta ja kertoi uutisestaan työnantajalleen toverilleen Stalinille joka suhtautui kuolemaan yllättävän myönteisesti.

Jälkimaine[muokkaa]

Trotski on edelleen kirosana venäjällä. Päiväkodissa lapset saavat pyllypiiskaa sanottuaan "HAISTA TROTSKI!" tai "VOIHAN TROTSKI", eikä Venäjän ylin johto puutu tähän ongelmaan. Kumma kyllä, jos sama toistuu ulkomailla, niin sitten vasta Venäjä puuttuu.

George Orwell käytti Trotskista salanimeä Lumipallo.

Katso myös[muokkaa]