Latvia

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Latvijas Republika
Venäjän puskurivyöhykkeen osalohko
Do not enter.JPG
Latvian lippuun törmää Riian kaduilla usein.
Motto: ”Toinen kerta toden sanoo
Vaticanlocation.jpg
Latvia sijaitsee sillä toisella pallonpuoliskolla, joka huonon ajoituksen vuoksi luiskahti juuri kameran ulottumattomiin kuvaa otettaessa. Ikävä juttu.
Valtiomuoto ei-enää-neuvostotasavalta
Hallitsija kyborgipresidentti Vaira Vīķe-Freiberga
Pääkaupunki Rīga (Riika)
Viralliset kielet latvia, kovaa huudettu venäjä
Pääuskonnot kristinusko
Itsenäisyys 1918, 1990 (toinen yritys)
Valuutta lati
Kansallislaulu Hei Jūrmalasta heilin minä löysin

Latvian eripuravalta eri Latvia on yksi Baltian maista. Se on Viron, Venäjän, Valko-Venäjän, Liettuan, Eurodisneyn ja Belgian rajanaapuri. Pääkaupunki on Riika. Latvia on yksi Euroopan Unioniin 2004 liittyneistä maista. Presidenttinä toimii Vladimiro KrīptmosBāēts.

Historia[muokkaa]

Latvia on yksi Euroopan viimeisistä kristinuskon saavuttaneista maista. Kristinusko saapui maahan vuonna 1978, kun Paavi päätti niin. Ennen vuoden 1939 itsenäisyyttä, maata hallitsi mm. Venäjä, Viro, Saksa Liettua ja etenkin Ruotsi, ainakin välillä osittain. Vaikkakin maa on ollut ilman identiteettiä kauan, antoi se Neuvostoliitolle köniin, kun Neuvostoliitto hyökkäsi vuonna 1987.

Maa oli ensimmäisiä klooniarmeijaa kehittäneitä valtioita ja nyt maalla onkin 87 000 miehen klooniarmeija. Vaikka klooniarmeija oli kehitetty, ei se silti ollut vastaus työvoiman puuttumiseen. Latvia määräsinkin klooniarmeijan pyydystämään työntekijöitä viereisistä valtioista, määräajaksi tietenkin. Viro antoikin klooniarmeijalle tekemistä kloonibordellin kanssa, jotta kloonisotilaat eivät olisi varastaneet Viron asukkaita.

Politiikka[muokkaa]

Latvian yksikamarisessa parlamentissa Saeimassa on 2 jäsentä, jotka valitaan vaaleissa joka neljäs vuosi. Latvian presidentti valitaan 25 vuoden välein, johtuen siitä, että hänen kuuluu olla vampyyri. Kaksi kertaa on myös maassa ollut presidenttinä ihmissusi, mutta vampyyrin valitseminen on todettu olevan järkevämpi ratkaisu.

Läänit[muokkaa]

Latviassa on kolme lääniä.

 • Röllimetsä
 • Möllihome
 • Töllikuikka
 • Spermäki

Ei siitä sen enempää.

Kieli[muokkaa]

Latvia eli lätti kuulū balttilaisīn kielīn, joka on idioteurooppalaisen kielikunnan yksi väsyneimmistä mongerruksista. Sen lähisukulainen on liettuan kieli, ne ovat eronnēt toisistān verrattain myöhään, vasta noin 1500 vuotta sitten, kun liettulaiset eivät enää sānēt selvää latvialaisten vinkumisesta. Lätti ja liettua ovat ainoat edellēn puhuttavat balttilaiset kielet, mutta ero kielten välillä on jo ylittänyt keskinäisen ymmärryksen rajan. Balttilaiset kielet ovat nykyisten idioteurooppalaisten kielten turhanpäiväisin hāra; nīstä kuitenkin liettua on lättiä huomattavasti järkevämpi kieli, sīnä esīntyy mūn muassa ihmismielelle ymmärrettäviä sanoja, joita lätin kirjakielessä ei ole. Lättīn ovat vaikuttanēt mm. saksan, venäjän ja viron kielet, mikä osaltān selittää sen miksi tämä failixpropagandamongerruskieli on jäänyt suhtēllisen kehittymättömälle tasolle.

Lätin kielen ensimmäinen kirjallinen muistomerkki on saksalaisen sīvojan Nicholas Phoneixin kääntämä Ryssän nöyristelyhymni vuodelta 1530. Vanhin latvialainen "kirja" on vuonna 1985 käännetty lätin kielinen versio Jallusta.

Talous[muokkaa]

Presidentti Vaira Jānis Vīķē-Freibergātors

Latvian talous on Neuvostoliiton hyökkäyksen takia aikalailla kuralla. Puolustustaistelu ajoi valtion kassan miinuksen puolelle ja sitä korjataan edelleenkin. Latvian on myös pyydettävä kirjallisesti anteeksi Venäjältä joka vuoden alussa, ettei Venäjä hyökkäisi uudelleen. Tämä unohdettiin joksikin aikaa, mutta Venäjän presidentti Vladimir Putin nosti perinteen taas arvoonsa.

Merkittävimmät luonnonvarat[muokkaa]

 • Kepit
 • Kävyt
 • Napanöyhtä
 • Risut
 • Vesi
 • Lada

Merkittävimmät vientituotteet[muokkaa]

 • Käpylehmät
 • Kaivonkannet
 • Saunapefletit
 • Pahvipussit
 • Orava

Väestö[muokkaa]

Latvialainen

Väestö on varsin homogeenistä. Kaikki näyttävät tyypillisiltä latvialaisilta, vaikka valtioon on kaapattu työtekijöitä muualta. Normaali latvialainen on pitkä, jykevä, vaalea, sinisilmäinen ja kantaa panssarihaarniskaa. On epäilty maan ilmaston tekevän muutokset kehoon ja Latviaan pidemmäksi aikaa matkustavia ihmisiä kehotetaan varovaisuuteen. Kuitenkin Latvia on valittu maailman turvallisimmaksi maaksi, sillä maassa ei ole ollenkaan rikollisuutta eikä korruptoituneisuutta.

Sen jälkeen kun Latvia itsenäistyi, yritti se havitella Amerikan suosiota. Kuitenkin Amerikka hylkäsi Latvian, ja tuloksena oli se, että helvetti kosti ja lama iski. Latvian lama on vuosikymmenten pahin koko Euroopassa. Vaikka kaikki kuolevat nyt maassa nälkään, pääsi Latvia kuitenkin vihdoin maailmankartalle. Tämä tuo osittain lohdutusta. Nyt kaikki vihdoinkin tietävät, missä Latvia sijaitsee. Joidenkin arvioiden mukaan lama tulee kestämään niin pitkään kuin Latvia ei suostu pyytämään polvillaan pyhältä, kaikkihyvältä Venäjältä anteeksi typerää käytöstään, lupaamaan ettei se koskaan käyttäydy niin enää ja kerjää Venäjää vapauttamaan sen vielä kerran.

Ennen lamaa Latvia tuli jo jokskin tunnetuksi siitä, että se on ainoa maa Euroopassa, joka nostalgisesti muistelee Hitlerin aikoja. Latvialaiset ovat tunnettuja heidän fasistisista näkemyksistään. Joka vuosi SS-joukkojen veteraanit marssivat Riiassa, vaatien uutta Hitleriä maan johtoon. Hallitus päätti, että tämä onkin hyvä idea. Ehkä tällä kertaa Hitlerin kaltainen henkilö voi turvata sen, että Venäjä ei kaappaa Latviaa. Latvialaiset vieläkin hartaasti uskovat siihen, että Venäjän johto suunnittelee uutta maan kaappausta suljettujen ovien takana. Tämä oli pääsyy siihen, miksi Latvialaiset alunperin kerjäsivät paikkaa Natossa ja EU:ssa. Vuonna 1999 uudeksi fasistiseksi johtajaksi nousi Vaira Vīķe-Freiberga. Hänen nationalistiset näkemykset ja aloitettu anti-Venäjä liike, sai kaikki Latvialaiset oitis rakastumaan häneen. Luonnollisesti, vuonna 2003, hänet valittiin udelleen maan johtoon, taistelemaan Venäjää ja Latvian venäjänkielisiä vastaan.

Latvia on myöskin tunnettu siitä, että maassa on erilainen käytäntö ihmisoikeuksien suhteen. Tällä tarkoitetaan sitä, että vain oikeilla Latvialaisilla on ihmisoikeuksia. Muu väestö, johon kuuluu lähinnä venäjänkieliset, ovat orjia joilla ei ole oikeutta omaan kieleen, terveydenhuoltoon ja koulutukseen. Heille hallitus ei myönnä kansallisuutta. Jos he haluavat matkustaa pois maasta, niin heidän pitää ensin anoa muukalaisen passi.

Vuonna 2006 tuli uusi lainsäädäntö, jonka mukaan on rikos puhua venäjää. Jos viranomaiset havaitsevat jonkun kansalaisen puhuvan tätä kieltä, seuraa tästä 10 vuoden tuomio.

Latvia on kaunis Baltian maa, jossa hiekkarannat ja jugendarkkitehtuuri vetäävät puoleensa. Varsinkin Jurmalasta on tullut turistien suosima kohde. Jurmala kuuluu virallisesti Latviaan, mutta sitä koskee poikkeava lainsäädäntö. Sillä ennen 2006 Venäjän oligarkit ostivat 95% Jurmalan pinta-alasta, kuuluu Jurmala nyt osittain myös Venäjälle. Jurmala, nykyinen Latvian ja Venäjän yhteinen osavaltio, on ainoa alue jossa vuoden 2006 jälkeen saa puhua laillisesti Venäjää. Vuosittain latvialaiset kapinoivat tätä vastaan, sillä heidän näkemyksensä mukaan Venäjä on taas osittain kaapannut Latvian. Tästä johtuen kansalaisilleen uskollinen Vaira Vīķe-Freiberga vaati vähän väliä anteeksipyyntöä Putinilta epäoikeudenmukaisesta kaappauksesta. He kyllä unohtavat, että venäläisten mafioiden raha maistui.

Vladimir.gif
Tällä sivulla ei ikävä kyllä ole
Venäjän federaation presidentin Vladimir Putinin hyväksyntää.

Artikkelin kirjoittajan kannattaa tarkkailla syömisiään ja säteilyarvojaan.