Lapatossu

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lapatossu on yleisnimitys huoltoyhtiön palveluksessa olevalle työntekijälle, joka yleisesti tavataan taloyhtiöiden alueella nostamassa ja laskemassa lippua salkoon, vaihtamassa vioittunutta sähkölamppua ehjään ja avaamassa ulko-ovea avaimensa hukanneelle asukkaalle, eri korvausta vastaan tietenkin.

Lapatossu tavataan usein myös nojaamassa lapioon, lumikolaan tai katuharjaan. Tällöin hän samanaikaisesti jaarittelee jostakin maailmankaikkeuden tasapainon kannalta yhdentekevästä asiasta satunnaisen taloyhtiön asukkaan kanssa. Lapatossun tärkeimpiin tehtäviin kuuluu pihakäytävien ja pysäköintialueiden hiekoitus tarpeettoman liukkauden ehkäisemiseksi, mutta tällainen toiminta on yleensä osoittautunut lapatossulle ylivoimaisen vaikeaksi ja hän jättääkin tehtävän hoitamisen suosiolla taloyhtiön asukkaalle itselleen. Lapatossun erityispiirteisiin kuuluu myös se, ettei hän ole koskaan siellä missä pitäisi, vaan häntä joudutaan aina odottamaan paikalle erikseen ja pitkiä aikoja.

Aiemmin lapatossujen virkaa pitivät yllä pääsääntöisesti kuntatyönantajat, mutta tehokkuusvaatimusten lisääntyessä - ainakin näennäisesti - lapatossuja on entistä enemmän siirtynyt yksityisten tai yksityistettyjen työnantajien palvelukseen.