Kuikan lava

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tanssi-illan edetessä ja varsinkin sen päätyttyä paikat saattavat toisinaan mennä HIEMAN sekaisin...

Kuikan lava (Laikan kuva) on edistyksellistä torvimusiikkia suosivan Kuikan PVY:n (Pienviljelijäyhdistys) ylläpitämä melusaasteareena aivan Jyväskylän kaupungin Tikkakosken kaupunginosan välittömässä läheisyydessä. Satunnaisille asiasta kiinnostuneille on vain eduksi, ettei tarkempaa sijaintia paljasteta.

Historia[muokkaa]

Ensimmäinen Kuikan lava valmistui Helsingin Olympialaisiin vuonna 1952. Pienviljelijäyhdistyksen vuonna 1937 käynnistämä huima ja kunnianhimoinen tavoite toteutui näin sysimustan ja ankean metsän reunalle keskelle mitä ilottominta maaseutua. Vastoin pienviljelijäyhdistyksen oletuksia olympialajeja ei kuitenkaan Kuikassa järjestetty, joten lavalle piti keksiä äkkiä jotakin muuta käyttöä. Kylätappelut vakiintuivatkin pian luontevaksi osaksi lavan keskeisintä käyttötarkoitusta. Ensimmäinen lava tanssittiin ja varsinkin tapeltiin paskaksi kesän 1961 loppuun mennessä ja Neuvostoliitto vaati lavan purettavaksi Suomelle esittämänsä nootin salaisessa lisäpöytäkirjassa. Tuona vuonna Kuikassa juhannusta vietettiin poikkeuksellisesti lokakuussa. Talvella 1962 käynnistyivät kuitenkin uuden lavat rakennustyöt salassa ja humppa on siitä pitäen soinut tuolla viheliäisessä kesäisin itikoiden kansoittamassa metsänreunassa siitä lähtien.

Luokattomuus houkuttelee esiintyjiä[muokkaa]

Suomen lahjotuimmat, palvotuimmat ja juopoimmat artistit ovat esiintyneet Kuikan lavalla. Lavan ilmeinen läheisyys Suomen armeijaa on pitänyt osaltaan sen elinvoimaa yllä. Viinanhakuista yleisöä on muistettu pystyttämällä myöhempinä aikoina erilaisia juottoloita varsinaisen lavan välittömään läheisyyteen; samalla kuitenkin on kaksinaismoralisoiden ja tekopyhän hurskaasti toiminnanjohtajan suulla esitetty paheksuvia kannanottoja esimerkiksi viihdelatteilija Simo Silmusta, joka halusi esiintyä samalla tasolla ja olotilassa läsnäolevan ja samalla olemattoman yleisön kanssa.

Maalaisbordelli[muokkaa]

Kuikan lava on ensimmäisenä tanssilavana ottanut käyttöön myös "Kutupaikaksi" kutsutun aktihuoneen lavan välittömässä läheisyydessä. Siellä voidaan harjoittaa seksiä sekä maksullisena että maksuttomana. Vettä saa kuitenkin juoda ilmaiseksi. Luonnossa maksaminen on ollut järjestävän tahon mukaan toistaiseksi yleisintä. Näillä järjestelyillä pienviljelijäyhdistys on osoittanut ennakkoluulottomuutensa ja kykynsä elää nykyaikaisen tanssilavaihmisen himoissa ja haluissa mukana.