Konservatismi

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Conservapedia logo.png
Tosikoille ja heille, joita aihe ihan oikeasti kiinnostaa, on ehdottoman luotettavassa Conservapediassa vieläkin hauskempi artikkeli aiheesta Konservatismi.

”En ole koskaan väittänyt, että kaikki konservatiivit olisivat typeryksiä. Sen sijaan kaikki typerykset ovat konservatiiveja.”

~John Stuart Mill jokseenkin omahyväiseen sävyyn

Konservatismi on poliittinen epäfilosofia, jonka mielestä asiat olivat ideaalitilassa vähintään 150 vuotta sitten. Konservatiivien perusolettamus on, että ihminen on luonnoltaan niin tyhmä ja paha, ettei hänelle ole järkevää suoda juuri vapauksia tai oikeuksia. Siksi on varmempaa pitäytyä kaikissa mahdollisissa instituutioissa ja normeissa, jotka 150 vuotta (tai mielellään vielä pidemmän aikaa) sitten eläneet, perusluonteeltaan tyhmät ja pahat ihmiset ovat keksineet.

Konservatismi suhtautuu kielteisesti kaikkiin epämääräisiin abstraktioihin, joilla yritetään pakottaa yhteiskunta johonkin ulkoa määriteltyyn muottiin. Tällaisia abstraktioita ovat mm. hyvyys, oikeudenmukaisuus ja yhdenvertaisuus.

Konservatiivit arvostavat suuresti auktoriteetteja ja korostavat niiden kasvattavaa vaikutusta myös aikuisten ihmisten kohdalla. Konservatiiveja on moitittu kyynisiksi, mutta todellisuudessa juuri he ovat kyenneet säilyttämään tahrattoman naiivin lapsenuskon kodin, uskonnon ja isänmaan kaikkivoipaan ja erehtymättömään hyvyyteen. Kaikkein vaarallisinta auktoriteettien palvomattomuus on konservatiivin mielestä silloin, kun se ei johda riehumiseen ja veritekoihin, vaan elämästään rauhassa nauttivaan yksilöön. Tällainen yksilö voi näet houkutella muita hyväuskoisia tai hyvään sinänsä (so. ilman jonkin vanhan auktoriteetin suositusta) uskovia mukaansa, jolloin seurauksena on vertaansa vailla oleva katastrofi ja ihmiskunnan tuho.

Historia[muokkaa]

Edmund Burke (1729–97) oli ensimmäinen suuri älykkökonservatiivi. Ikävä kyllä hän oli myös viimeinen.

”En tiedä, kumpi tekee ihmisestä varmemmin konservatiivin: se, ettei tiedä kuin menneisyyden vai se, ettei tiedä kuin nykyhetken.”

~John Maynard Keynes, eikä omahyväinen sävy tunnu haihtuvan

Konservatismi sai alkunsa n. vuonna 126 000 eaa., kun Gug keksi alkaa piirtää luolan seinään metsästyskohtausta hiiltyneellä puunpalalla. Uug, ensimmäinen tunnettu konservatiivi, ei katsonut Gugin toimia hyvällä. Uug pelkäsi, että jos ihmiset voivat ilmaista itseään piirtämällä luolanseinämään, auktoriteetit eivät enää merkitsisi mitään ja kouluissa alettaisiin ammuskella. Uug ei kuitenkaan osannut pukea huoltaan sanoiksi ja päätyi siksi lyömään Gugia puunkarahkalla kalloon. Sen jälkeen hän alkoi keksiä auktoriteetteja.

Konservatismi ei pitkään muodostunut miksikään varsinaiseksi aatteeksi, jos sitä nyt nykyäänkään voi mihinkään ajatteluun liittyvään yhdistää. Konservatismi on kaikesta huolimatta valistusajan lapsi. Konservatismi on sisaruksista juroin ja jälkeenjäänein, liberalismi ärsyttävän pikkuvanha lapsinero, joka uskoo tietävänsä kaiken, ja sosialismi taas kuriton kauhukakara. Moderni konservatismi syntyi n. vv. 17501850 vastustamaan teollistumista, valistusta ja yleistä äänioikeutta. Konservatismin pääideologina pidetty ja kaikkia ideologioita inhonnut irlantilaisjuoppo Edmund Burke onnistui alun perin vastustamaan Ranskan vallankumouksen hirmuvaltaa väkivaltaisuuksineen ja joukkomurhineen. Hirmuvaltaa, väkivaltaa ja joukkomurhia saa nimittäin harjoittaa vain instituutio, joka on ollut olemassa yli 200 vuotta.

Konservatismi ja nykyaika[muokkaa]

”Voisin olla arvoliberaali, ellei se tarkoittaisi sitä, että pukee pojalle tyttöjen vaatteita ja lähettää sitten päiväkotiin.”

~arvokonservatiiviksi identifioituvalta henkilöltä kuultua

Konservatiivit eivät ole erityisen yhtenäinen ryhmä. Siinä missä erimaalaiset sosialistit halailevat toisiaan ja lässyttävät veljeydestä, konservatiivin pahin vihollinen on yleensä naapurimaan konservatiivi. Monet konservatiivisesti suuntautuneet eivät halua kutsua itseään konservatiiveiksi, koska sanalla on negatiivinen sävy. Usein käytetäänkin vaihtoehtoisia nimikkeitä konservativistiselle suuntautumiselle. Niitä ovat mm. kristillisdemokratia, kokoomus ja useimmat kansallinen-sanan sisältävät nimikkeet. On tuskin mitään niin surullista kuin nuori konservatiivi.

Pari vitsiä[muokkaa]

Konservatiivi kertoo vitsin
Kaksi tomaattia ylitti katua. Ne jäivät auton alle, jolloin toinen sanoi toiselle: ”C’mon ketsuppi!” (Selitys: Konservatiivit pitävät vain vanhoista vitseistä, joiden huvitustehosta on kokemusta jo menneisyydessä. Mitä kauempana menneisyydessä, sen parempi. Lisäksi vitsi implikoi, että kadun ylittäminen, joka on liikettä, on alun perinkin huono idea.)
Liberaali kertoo vitsin
Oli kerran kolme henkilöä, jotka olivat eri maista, joiden kansat koostuvat yksilöistä, jotka ovat ajatustensa, ulkonäkönsä, etnisen taustansa, uskontonsa ja muiden identiteettiin vaikuttavien seikkojen osalta erilaisia. Kolme henkilöä kilpaili siitä, kuka hyppäisi pisimmälle. Eräs henkilöistä voitti yksilöllisten kykyjensä ansiosta, mutta on muistettava, että yhteiskunta, jossa hän eli, suhtautui myönteisesti yksilön hyppykyvyn omaehtoiseen kehittämiseen.

Katso myös[muokkaa]

Ulkoiset linkit[muokkaa]